nwindows7

Sabit Disk (II) : Disklerde Bölme ve Genişletme (Birleştirme) Prensipleri

Serinin ilk makalesi olan Sabit Disk (I) : Bir Diskin Ön Yüklenme (Boot) Süreci ve MBR isimli makalede bilgisayarın nasıl başladığını ve işletim sisteminin yüklenmesine kadar olan aşamaları incelemiştik. Ayrıca Master boot record (MBR) hakkında bilgilenmiş ve diskin neden en fazla 4 bölüntüye bölünebileceğini ve bunun istisnaları nelerdir bunu görmüştük. Bu yazıda ise size disk bölme ve genişletme (Birleştirme) prensiplerini anlatmaya çalışacağım...







Disk Bölmek


        Daha önce disk bölmenin nasıl yapılacağı ile ilgili ayrıntılı bir yazı yazmıştım: Windows 7 : Disk Bölmek  Ancak o yazıda sadece nasıl yapılacağı yer alıyordu. Şimdi gelelim bunun prensiplerine;


KURAL 1- Disk en fazla 4 bölüntüye ayrılabilir. 
Bunun istisnası bir bölümün Genişletilmiş Bölüm yani Extended Partition olarak oluşturulması ve bunun içinde Mantıksal Sürücüler oluşturulmasıdır. Bu konuyu ilk makalede anlattım.



KURAL 2-Disk her zaman sağa doğru ve komşu olarak bölünebilir. 
Örneğin alttaki diski inceleyelim;


Disk Sistem Ayrıldı ve C olarak ikiye bölünmüş durumda...



         Bu diskteki C bölümünü bölmek istediğimizde disk sağa doğru bölünür. Gördüğünüz gibi C bölümünün sağında D bölümü oluştu.


Sağ sol kavramı Disk Yönetimi'nde görüntülenme şekline göredir. Yoksa gerçekte diskin içinde sağdan sola kavramının karşılığı dıştan içedir. Yani ilk bölüntü olan Sistem Ayrıldı diskin en dışındadır. Konu ile ilgili daha fazla bilgi için tıklayın.




         Şimdi yeni bir bölüntü oluşturmak istediğimizde C bölüntüsününden alan çalarsak durum bu olacaktır; (Yeni Bölüm F bölümü)




        Eğer yeni bölüntü için alanı D bölüntüsünden çalarsak durum alttaki gibi olacaktır; (Yeni Bölüm F bölümü)




          Her iki durumda da dikkat etmeniz gereken 2 nokta var: 


  1. Yeni bölüntüler hep alan çaldığımız bölüntünün sağında ve bitişiğinde oluşturuldu. Yani C bölüntüsünden alan çaldığımızda yeni bölüntü D bölüntüsünün sağında değil, C ve D bölüntüsü arasında oluşturuldu. Bunun sebebi komşuluk kuralı. 
  2. 4. bölüntü Genişletilmiş Bölüm olarak oluşturuldu. (Genişletilmiş bölümleri Windows Disk Yönetimi varsayılan olarak yeşil ile işaretliyor)  Bunun sebebi de ilk makalade anlattığım Windows'un varsayılan davranışı.


Disk Genişletme


         Daha önce disk genişletmenin nasıl yapılacağı ile ilgili ayrıntılı bir yazı yazmıştım: Windows 7 : Disk Genişletme  Ancak o yazıda sadece nasıl yapılacağı yer alıyordu. Şimdi gelelim bunun prensiplerine;


Yazının bundan sonraki bölümünde kaldırıp başka bölüntüye eklemeyi düşüdüğünüz bölüntü (Kaynak bölüntü) A bölüntüsü, genişletmeyi düşündüğünüz yani kaldırdığınız bölümü ekleyeceğiniz bölüntü (Hedef bölüntü) B bölüntüsü olarak anılacaktır.



KURAL I- Bu işlemi yapabilmek için A bölüntüsünü silmeniz gerektiğinden, A bölüntüsündeki bütün veriler kaybedilir.
B bölüntüsünde ise herhangi bir veri kaybı olmaz. 
Altta bunun örneğini görüyorsunuz;



a) Disk 4 bölüntü halinde ve F bölüntüsünü D bölüntüsüne eklemek istiyoruz.




b) Bunun için önce F bölüntüsünü silmemiz ve ayrılmamış alan haline getirmemiz gerekir. (Yedeklemediysek F bölüntüsündeki bütün verileri kaybettik)




c) Daha sonra D bölüntüse sağ tıklayarak Ayrılmamış Alanı, D bölüntüsüne eklemeliyiz. (D bölüntüsü için bir yedekleme yapmamıza gerek yok çünkü D bölüntüsündeki veriler silinmez.






KURAL II- Disk her zaman sola doğru ve komşu olarak birleştirilir.
Bu kuralı anlayabilmek için I. kuraldaki diski tekrar inceliyoruz;





         Bu örnek disk yapılandırmasında disk genişletme ihtiyacımız olduğunu düşünelim. Bu durumda kurala göre sadece komşu bölüntüleri ve sola doğru birleştirebiliyoruz. Yani bu kurallara göre;


  • F bölümü silinerek D bölümüne eklenebilir...




....ama C bölümüne komşu olmadıkları için eklenemez;






  • D bölümü silinerek C bölümüne eklenebilir ama F bölümüne sağda kaldığı için, Sistem Ayrıldı bölümüne ise komşu olmadıkları için eklenemez.



Sonuç;



  • F bölümü D bölümüne eklendikten sonra oluşan yeni D bölümü C bölümüne eklenebilir.







KURAL III- Sistem bölüntüsü (Örneğimizde C) herhangi bir bölüntüye eklenemez. 
Sadece ek kabul eder.


Sonraki bölüm;


Sabit Disk (III) : Fabrika çıkışı 4 bölüntüyle gelen ve disk bölme imkanı olmayan diskler


Etiketler

Ağ ve İnternet (26) Arama (10) Aygıt Yöneticisi (8) Başlat Menüsü (13) Bildirim Alanı (7) Bilgilendirme (70) Bilgisayar kullanım geçmişini temizleme (12) Bulut Veri Yönetimi (4) Donanım (17) Dosya ve Klasörler (46) Dual Boot (13) Duyuru (2) Ebeveyn Denetimleri (1) Eşek şakaları (1) Ev Grubu (1) Gereksiz ipuçları (17) Geri dönüşüm Kutusu (5) Giriş seviyesi kullanıcı için (20) Görev Çubuğu (27) Görev Yöneticisi (1) Görev Zamanlama (7) Görünüm ve Kişiselleştirme (155) Güç seçenekleri (11) Güvenlik (41) Internet Explorer (20) İleri seviye kullanıcı için (23) İpucu (66) İzinler (22) Kısayol okunu kaldırma (1) Kısayol yazısını kaldırma (1) Kısayollar (61) Kitaplıklar (12) Kullanıcı Hesapları/Profilleri (19) Kullanışlılığı arttırma (84) Kurtarma Araçları (6) Lisans Yönetimi (6) Masaüstü arka planı (6) Multimedya/Eğlence (16) Nonpasaran (1) Ofis Programları (1) Ongörünümler (11) Onyükleme (15) Onyükleme esnasında sorun çözme (20) Onyükleme süreci (10) Optimizasyon (59) Oturum Açma/Kapama/Kilit Ekranı (15) Parolalar ve Parola sorunları (6) Performans (22) Programlar ve özellikleri (14) Sabit Disk (18) Sabit disk yönetimi ve bölümleme (35) Sağ Tuş "Gönder" Menüsü (5) Sağ tuş menüsü (38) Sağ Tuş Yeni Menüsü (2) Sanal Bellek (PageFile) (3) Sanal Makina/XP Mod (2) Sistem araçları (65) Sistem İzleme/Gözetleme (12) Sistem Onarımı (19) Sorun önleme (11) Sorunlar ve sorun çözümleri (96) Sürücü (Driver) (13) Uyku (1) Uyku devre Dışı (1) Uyku/Karma Uyku (6) Varsayılana dönme/Sıfırlama (21) Veri kurtarma (6) Veri yedekleme (11) Vitrin (5) Windows 7 (1) Windows 7 kurulumları hakkında herşey (40) Windows 7 TEMEL KONU (65) Windows Başlangıcı/Kapanışı (13) Windows Gezgini (39) Windows Gezgini Gezinti Bölmesi (21) Windows Live Essentials (8) Windows Media Center (6) Windows Media Player (6) Windows özellikleri/Bileşenleri (48) Windows Update (7) Yapışkan Notlar (2) Yedekleme ve Geri Yükleme (15)

Son yorumlar

Twitter

Facebook

İzleyiciler

Rastgele

item