nwindows7

Sabit Disk (III) : Fabrika Çıkışı 4'e Bölünmüş ve Kulanıcının Yeni Bölüntü Oluşturmasına İzin Vermeyen Diskler

          Notebook kullanıcılarının en çok karşılaştığı sorunlardan biri de disklerinin fabrika çıkışı 4'e ve üstüne üstlük hepsi Birincil Bölüntü olarak bölümlenmiş olarak yapılandırılması. Bu durumdaki bir kullanıcı diski bölmek istediğinde

"Seçtiğiniz işlem seçili temel diskleri dinamik disklere dönüştürür. Diskleri dinamik diske dönüştürürseniz, yüklü işletim sistemelerini disklerdeki hiçbir birimden başlatamayacaklksınız. Devam etmek istediğinize emin misiniz?"

şeklinde bir uyarı ile karşılaşır.

       En çok HP marka bilgisayarlarda karşılaşılan ve sıradan bir teknisyenin dahi "Ya biz bunu böyle yaptık ama  yarın kullanıcı diskini bölmek istese ne yapacak?" deyip çözmeye çalışacağı bir problemi böyle dünya markalarının çözmemesi ve kullanıcıyı kaderine terketmesi aslında bunların müşterilerine olan bakışını da net bir şekilde özetlemiş oluyor. Buna -burada anlattığım gibi- bu tip disk yapılandırmalarında yaşanması mümkün performans düşüşü eklendiğinde insan gerçekten merak ediyor: Orada kimse var mı?



Ayrıca aynı sorun için başka bir yöntemi anllatığım bir makalem daha var;



      Sorunu tanımlayan ekran alıntıları. Gördüğünüz gibi hangi bölüntüyü bölmeye kalkarsanız kalkın aynı hata mesajını alıyorsunuz...


Ne yapacağız?

         İlk 2 makaleyi okuduysanız bu kısıtlamayı aşmanın tek yolunun bir bölüntüyü Genişletilmiş Bölüm (Extended Partition) olarak oluşturmak olduğunu biliyorsunuz. Bizim bu şansımız olmadığına göre (Çünkü hali hazırda diskimizde 4 birincil bölüm mevcut) yapabileceğimiz tek şey Birincil Bölüntülerden birini Genişletilmiş Bölüm (Extended Partition) olarak işaretlemek. Bunu ise 3. parti ücretsiz bir araç olan Partition Wizard Free Bootable CD ile yapacağız.

             Dikkat! (1)

             Öncelikle uyarayım: Disklerle uğraşıyorsanız -ne kadar ileri seviye kullanıcı olursanız olun- zaman zaman öngörülemeyen veri kayıpları olasıdır. Makaleyi iyi okuyup doğru uygulasanız bile milyonda birde olsa bir şeylerin ters gitme ve veri kaybı yaşama ihitmali her zaman vardır. Bu yüzden kişisel ve önemli verilerinizi mutlaka yedekleyin. Uyarıldınız!

Dikkat! (2)

         Birazdan uygulayacağımız işlemi Aktif bölüntü üzerinde uygulamayın. İlk 2 makaleyi okuduysanız biliyorsunuzdur: Bir bölüntünün işletim sistemi başlatabilme yeteneğinin olması için mutlaka Birincil Bölüntü (Primary Partition) olması gerekir. Eğer Sistem (System) bölüntüsünü Genişletilmiş Bölüntü olarak işaretlerseniz sisteminiz açılmaz.

          Ancak şanslısınız ki günümüzde çoğu Windows kurulumu Sistem Ayrıldı bölüntüsü oluşturarak yapılır. Bunun anlamı ise şudur: Sistem Ayrıldı bölüntünüz varsa aslında sistem bölüntünüz Windows'un kurulu olduğu C bölüntüsü değil Sistem Ayrıldı bölüntüsüdür. Buda size C bölüntüsünü Genişletilmiş Bölüm (Extended Partition) olarak işaretleme ve bölebilme şansı verir.

         Biraz karışık oldu farkındayım. O yüzden alt resimdeki disk yapılandırması üzerinden açıklayayım: 

        Disk Yönetimi'ni açın (Başlat Menüsü arama satırına diskmgmt.msc yazıp Enter'a basın) ve hangi bölüntünün açıklmasında Sistem yada System yazdığına bakın. Bunu bulduğunuzda bu bölüntüye dokunmayın, kural bu! 


        Birazdan anlatacağım adımları diğer bölüntülerden istediğinizin üzerinde uygulayabilir ve Genişletilmiş Bölüm (Extended Partition) olarak işaretleyebilirsiniz.




1- Öncelikle Partition Wizard Free Bootable CD'yi indirin. İndirme sayfası burada (En alttaki Free Download Bootable CD Now! bağlantısı) Direkt indirmek için ise buraya tıklayın.

2- İndireceğiniz dosya 42 MB boyutunda bir ISO dosyası. İsterseniz (Önyüklenebilir olarak)  CDye yazdırın isterseniz USB belleğe atın. 

3- Önyüklenebilir Partition Wizard medyanızı oluşturduktan sonra bilgisayarınızı bu medyadan başlatın.

4- Boot from Partition Wizard Boot Disc seçeneğini klavyedeki ok tuşları ile seçin ve Enter'a basın.


5-  İlk adımda sizden çözünürlüğü seçemeniz istenecek. 1 değerini girin ve devam edin.


6- Programın arayüzü açılacak ve Windows Disk Yönetimi aracına benzer bir görünüm ile karşılaşacaksınız. Yukarıda "Dikkat! (2)" kısmında belitmiştim ama tekrar belirteyim. Burada Active olarak işaretli bölüntü üzerinde hiçbir işlem yapmayın. 


7- Genişletilmiş Bölüm (Extended Partition) olarak işaretlemek istediğiniz (Başka bir deyişle bölmek istediğiniz) bölüntüye sağ tıklayın ve Modify/Set Partiton as Logical yolunu izleyin ve Set Partiton as Logical bağlantısına tıklayın.


8- Değişiklik tıkladığınız anda geçerli olmuyor. Resimde görebileceğiniz gibi yapılacak işler listesine ekleniyor. (Resimde sol altta işaretli bölüm) Değişikliği hayata geçirmek için sol üstteki Apply butonuna tıklayın ve gereken onayları verin.


9- Resimde işaretlediği yerde görebileceğiniz üzere bölmek istediğimiz bölüntü Logical olarak işaretlendi.


10- Artık işimiz bitti. Sol üstteki General açılır menüsünü açın ve Exit bağlantısına tıklayarak bilgisayarı yeniden başlatın.


11- Windows açılıp Disk Yönetimi'ni açtığınızda üzerinde işlem yaptığınız bölüntünün Genişletilmiş Bölüme dönüştüğünü ve yeşil bir renkle temsil edildiğini göreceksiniz.


12- Artık bu bölüntüyü dilediğini kadar parçaya bölebilirsiniz. Nasıl yapacağınızı bilmiyorsanız buradan yardım alabilirsiniz. Altta örnekleri görüyorsunuz;

Etiketler

Ağ ve İnternet (26) Arama (10) Aygıt Yöneticisi (8) Başlat Menüsü (13) Bildirim Alanı (7) Bilgilendirme (70) Bilgisayar kullanım geçmişini temizleme (12) Bulut Veri Yönetimi (4) Donanım (17) Dosya ve Klasörler (46) Dual Boot (13) Duyuru (2) Ebeveyn Denetimleri (1) Eşek şakaları (1) Ev Grubu (1) Gereksiz ipuçları (17) Geri dönüşüm Kutusu (5) Giriş seviyesi kullanıcı için (20) Görev Çubuğu (27) Görev Yöneticisi (1) Görev Zamanlama (7) Görünüm ve Kişiselleştirme (155) Güç seçenekleri (11) Güvenlik (41) Internet Explorer (20) İleri seviye kullanıcı için (23) İpucu (66) İzinler (22) Kısayol okunu kaldırma (1) Kısayol yazısını kaldırma (1) Kısayollar (61) Kitaplıklar (12) Kullanıcı Hesapları/Profilleri (19) Kullanışlılığı arttırma (84) Kurtarma Araçları (6) Lisans Yönetimi (6) Masaüstü arka planı (6) Multimedya/Eğlence (16) Nonpasaran (1) Ofis Programları (1) Ongörünümler (11) Onyükleme (15) Onyükleme esnasında sorun çözme (20) Onyükleme süreci (10) Optimizasyon (59) Oturum Açma/Kapama/Kilit Ekranı (15) Parolalar ve Parola sorunları (6) Performans (22) Programlar ve özellikleri (14) Sabit Disk (18) Sabit disk yönetimi ve bölümleme (35) Sağ Tuş "Gönder" Menüsü (5) Sağ tuş menüsü (38) Sağ Tuş Yeni Menüsü (2) Sanal Bellek (PageFile) (3) Sanal Makina/XP Mod (2) Sistem araçları (65) Sistem İzleme/Gözetleme (12) Sistem Onarımı (19) Sorun önleme (11) Sorunlar ve sorun çözümleri (96) Sürücü (Driver) (13) Uyku (1) Uyku devre Dışı (1) Uyku/Karma Uyku (6) Varsayılana dönme/Sıfırlama (21) Veri kurtarma (6) Veri yedekleme (11) Vitrin (5) Windows 7 (1) Windows 7 kurulumları hakkında herşey (40) Windows 7 TEMEL KONU (65) Windows Başlangıcı/Kapanışı (13) Windows Gezgini (39) Windows Gezgini Gezinti Bölmesi (21) Windows Live Essentials (8) Windows Media Center (6) Windows Media Player (6) Windows özellikleri/Bileşenleri (48) Windows Update (7) Yapışkan Notlar (2) Yedekleme ve Geri Yükleme (15)

Son yorumlar

Twitter

Facebook

İzleyiciler

Rastgele

item