nwindows7

Komut İstemcisini Kullanarak Bir Klasörü / Dosyayı Silmek


Bu yazıda size bir klasörü/dosyayı Komut İstemcisi'ni kullanarak nasıl silebileceğinizi anlatacağım. Bu özellikle silinmemekte ısrar eden klasör ve dosyaları silmek için oldukça kullanışlı olacaktır...











Notlar/Uyarılar

  • Bu yöntem ile sileceğiniz klasörler Geri Dönüşüm Kutusu'na gitmeden direk olarak silineceği için gerekliyse yedek almayı unutmayın.
  • Klasörleri silmek için kullanabileceğiniz RD veya RMDIR  komutları tamamen aynı işe yarar.
  • Dosyaları silmek için kullanabileceğiniz DEL veya ERASE komutları tamamen aynı işe yarar.
  • Bir klasörün silinmemekte ısrar etmesinin sebebi Sistem Klasörü olması olabilir ve bu tip bir klasörü silmek sisteminizin kararlılığını bozabilir. Bu yüzden ne olduğunu bilmediğiniz klasörleri silmeyin.





1- Yönetici haklarına sahip bir Komut İstemcisi veya WinRe konsolunu kullanarak bir Komut İstemcisi açın.


2- Alttaki komutlardan ihtiyacınız olanı (Kırmızı ile yazılan yere silmek istediğiniz klasörün/dosyanın tam adresi gelecek şekilde) yazın ve Enter'a Basın.


  • RD /S /Q "Klasörün tam adresi"
  • DEL /F /Q /A "Dosyanın tam adresi"


Örneğin Masüstündeki Nonpasaran klasörünü silmek istersem;


  • RD /S /Q "C:\Users\nonpasaran\Desktop\Nonpasaran"

Nonpasaran isimli Metin Belgesi'ni silmek istersem;


  • DEL /F /Q /A "C:\Users\nonpasaran\Desktop\Nonpasaran.txt"

olacak.






Eğer silmek istediğiniz dosya ise uzantısını da doğru bir şekilde yazmanız gerekiyor. Bunun için herhangi bir Windows Gezgini penceresinde Düzenle/Klasör ve arama seçenekleri yolunu izleyin ve Bilinen dosya türleri için uzantıları gizle seçeneğindeki işareti kaldırın ve kaydedip çıkın.



















3- Klasör/Dosya silinmiş olmalı. Silinmediyse adresi kontrol edin. (Klasöre Shift tuşunu basılı tutarken sağ tıklayarak Yol olarak kopyala demek kolaylık sağlayabilir) Silme işlemi tamamlandıktan sonra Komut İstemcisi'ni kapatın.







Meraklısına;

İşlemlerde kullandığımız komutların anlamları şunlar;


  • /F : DEL komutuna zorlama (Force) hakkı veriyor. Yani dosya/klasör sadece okunabilir olsa dahi silinmesini sağlıyor.
  • /Q : Sessiz (Quiet) modda silinmesini sağlıyor. Yani silinme işlemi sizden onay istemeden arka planda gerçekleşiyor.
  • /S : Alt klasörleri de sil. (Subfolders)
  • /A : Dosya/Klasörün Özniteliklerini işleme uygun hale getirmek için izin vermeyi sağlıyor. (Allow) Burada Öznitelikleri de açıklamak istiyorum;


R (Read Only) : Yanlızca okunabilir.
S (System) : Sistem :)
H (Hidden) : Gizli
A (Archive) : Arşiv 

Eğer bunların başına (-) işareti olursa bu ters anlam katıyor -R : Yazılabilir, -H : Gizli değil gibi...

Tabii bu komutların kullanımını genişletmek hatta şu anda kullandığımız arayüzde (Windows 7/Vista/XP Arayüzü) saatlerimizi alacak işlemleri 1-2 sn.de halletmemiz mümkün.

Örneğin, bir klasörün içindeki X harfiyle başlayan bütün dosyaları silmek için DEL X* komutunu kullanmanız yeterli olacaktır. (*X.* komutuyla ise X harfiyle biten bütün dosyaları silebilirsiniz.) Veya bir klasördeki .txt dosyalarını silmek istiyorsanız ayıklamanıza gerek yok uzantısını yazmanız yeterli : DEL *.TXT gibi...

Etiketler

Ağ ve İnternet (26) Arama (10) Aygıt Yöneticisi (8) Başlat Menüsü (13) Bildirim Alanı (7) Bilgilendirme (70) Bilgisayar kullanım geçmişini temizleme (12) Bulut Veri Yönetimi (4) Donanım (17) Dosya ve Klasörler (46) Dual Boot (13) Duyuru (2) Ebeveyn Denetimleri (1) Eşek şakaları (1) Ev Grubu (1) Gereksiz ipuçları (17) Geri dönüşüm Kutusu (5) Giriş seviyesi kullanıcı için (20) Görev Çubuğu (27) Görev Yöneticisi (1) Görev Zamanlama (7) Görünüm ve Kişiselleştirme (155) Güç seçenekleri (11) Güvenlik (41) Internet Explorer (20) İleri seviye kullanıcı için (23) İpucu (66) İzinler (22) Kısayol okunu kaldırma (1) Kısayol yazısını kaldırma (1) Kısayollar (61) Kitaplıklar (12) Kullanıcı Hesapları/Profilleri (19) Kullanışlılığı arttırma (84) Kurtarma Araçları (6) Lisans Yönetimi (6) Masaüstü arka planı (6) Multimedya/Eğlence (16) Nonpasaran (1) Ofis Programları (1) Ongörünümler (11) Onyükleme (15) Onyükleme esnasında sorun çözme (20) Onyükleme süreci (10) Optimizasyon (59) Oturum Açma/Kapama/Kilit Ekranı (15) Parolalar ve Parola sorunları (6) Performans (22) Programlar ve özellikleri (14) Sabit Disk (18) Sabit disk yönetimi ve bölümleme (35) Sağ Tuş "Gönder" Menüsü (5) Sağ tuş menüsü (38) Sağ Tuş Yeni Menüsü (2) Sanal Bellek (PageFile) (3) Sanal Makina/XP Mod (2) Sistem araçları (65) Sistem İzleme/Gözetleme (12) Sistem Onarımı (19) Sorun önleme (11) Sorunlar ve sorun çözümleri (96) Sürücü (Driver) (13) Uyku (1) Uyku devre Dışı (1) Uyku/Karma Uyku (6) Varsayılana dönme/Sıfırlama (21) Veri kurtarma (6) Veri yedekleme (11) Vitrin (5) Windows 7 (1) Windows 7 kurulumları hakkında herşey (40) Windows 7 TEMEL KONU (65) Windows Başlangıcı/Kapanışı (13) Windows Gezgini (39) Windows Gezgini Gezinti Bölmesi (21) Windows Live Essentials (8) Windows Media Center (6) Windows Media Player (6) Windows özellikleri/Bileşenleri (48) Windows Update (7) Yapışkan Notlar (2) Yedekleme ve Geri Yükleme (15)

Son yorumlar

Twitter

Facebook

İzleyiciler

Rastgele

item