nwindows7

Windows 7'de Sanal Bellek (Virtual Memory PageFile) Yönetimi

         Eğer sistem belleği (RAM) miktarı az, gücü sınırlı bir bilgisayar kullanıyorsanız sanal bellek üzerinde yapacağınız optimizasyonlar genel sistem performansınızı arttıracaktır.
         Diğer yandan sistem belleği (RAM) miktarı görece fazla olan (Min. 4 GBbir bilgisayar kullanıyorsanız sanal belleği tamamen iptal etmek ve RAM kullanımını arttırmak akılcı bir tercih olabilir.







     Sanal bellek nedir?

              Bilgisayarınızda bir programı çalıştırmak veya işlemi gerçekleştirmek için yeterli RAM yoksa, Windows onun yerine sanal belleği kullanır.

              Sanal bellek, bilgisayarınızın RAM'ini sabit diskinizdeki geçici alanla birleştirir. RAM azaldığında, sanal bellek, RAM'deki verileri disk belleği dosyası adı verilen bir alana taşır. Verilerin disk belleği dosyasına taşınması ve gerektiğinde buradan alınması, bilgisayarınıza ilgili işi tamamlamak için gereken miktarda RAM sağlar.

              Bilgisayarınızdaki RAM ne kadar fazla olursa, programlarınız da genellikle o kadar hızlı çalışır. RAM azlığından dolayı bilgisayarınız yavaşlıyorsa, oluşan açığı karşılamak için sanal belleği arttırmanız gerekebilir. Ancak bilgisayarınız RAM'deki verileri, sabit diskteki verileri okuduğundan çok çok daha hızlı okur, bu nedenle RAM eklemek en iyi çözümdür.

              Ancak buna imkanınız yoksa ve bilgisayarınızda 2 tane fiziksel sabit disk varsa (Bölüntü değil!) sanal belleği 2. diskte oluşturmak iyi bir taktiktir. Çünkü genelde sistem diski birşeyler ile meşgulken 2. disk yani Data diski boşta yatar. Sanal belleği 2. diskte oluşturduğunuzda bu diskin hızını da kullanmış olursunuz. Bunun sağlayacağı yarar örneğin sistem diski herhangi bir işlem ile meşgulken, sistemin RAM'den sanal belleğe yada sanal bellekten RAM'e veri aktarması gerektiğinde bir yavaşlama olacaktır. Oysa diğer disk hep boşta olduğundan bu sıkışma yaşanmaz. Tabii eğer sabit disk belli bir süre kullanılmadığında kendini kapatmaya ayarlandıysa bunu iptal etmeyi unutmayın.


    Sanal bellek hakkında daha fazla bilgiyi buradan alabilirsiniz.




    1- Bilgisayar'a sağ tıklayıp Özellikler deyin. Ardından açılan sayfada sol üstteki Gelişmiş sistem ayarları bağlantısına tıklayın.

    Veya,

    Başlat Menüsü arama satırına sysdm.cpl yazın ve Enter'a basın ardından Gelişmiş sekmesini seçin.



    2- Açılan pencerede Performans sekmesindeki Ayarlar butonuna tıklayın.





    3-  Performans Seçenekleri penceresi açılacak. Sanal bellek sekmesindeki Değiştir... butonuna tıklayın.





    4-  Karşınıza altaki ekran çıkacak;





    5- Tüm sürücülerde disk belleği dosyası boyutunu otomatik yönet seçeneğinin işaretini kaldırın.




    Sanal belleğin boyutunu değiştirmek için;



    5.1.1 -  Özel boyut'u seçin ve dilediğiniz boyutu girin. (MB olarak) Ardından Ayarla butonuna basın.


    Burada dikkat etmeniz gereken Başlangıç boyutu'nu 1 GB (1024 MB) ve En büyük boyut'u Ram miktarınızın max. 3 katı kadar yazmanızdır. Ancak sanal belleğin azaldığını belirten hata iletileri almanız durumu hariç bu seçeneği kullanmayın. Genelde Windows bu alanı sizden daha iyi kullanır. 




    5.2.2 - 6. adıma atlayın.


    Sanal belleği devre dışı bırakmak için;



    5.2.1 - Disk belleği dosyası yok seçeneğini seçin ve Ayarla butonuna tıklayın.





    5.2.2 - Çıkan uyarıya Evet deyin.




    5.2.3 - 6. adıma atlayın.




    Sanal belleği 2. bir diske taşımak için;



    5.3.1 -  Sanal bellek nedir? başlığındaki ve alttaki uyarıları dikkatle okuyun. Burada kullanmanız gereken 2. bir disktir, sistem diskiyle aynı diskte bulunan başka bölüntü değil! Çoğu notebook'ta tek disk bulunur!


    Uyarılar...
    •  Resimlerde görünen D [Data] diski aslında bir bölüntüdür bu sizi yanıltmasın.
    • Bu işlemi sadece 2. bir sabit diskiniz varsa uygulayın. Eğer sanal belleği bir bölüntüde oluşturursanız Mavi Ekran ile karşılaşmanız yüksek olasılıktır.
    • Sanal belleği taşıyacağınız disk mutlaka sistem diskinden hızlı veya enaz aynı hızda olmalıdır.



    5.3.2 - 2. diski (D) seçin ve Sistem yönetimli boyut seçeneğini seçtikten sonra Ayarla butonuna tıklayın.





    5.3.3 - Şimdi 2 diskte de Sanal belleğimiz oldu ve sistem diskindekini iptal etmemiz gerekiyor. Bunun için sistem diskini (C) seçin ve Disk belleği dosyası yok seçeneğini işaretleyin. Ardından Ayarla butonuna basın.



    5.3.4 - Şimdi ayarlar altta göründüğü gibi olmalı. Yani ilk disk (C) için sanal bellek yok, 2. disk (D) için Sistem tarafından yönetilen şeklinde ayarlanmış... Tamamsa  Tamam butonuna tıklayın.





    5.3.5 - 6. adıma geçin.


    6-  Tamam diyerek bilgisayarı yeniden başlatın.




    Varsayılan ayarlara dönmek için 


    7- Tüm sürücülerdeki disk belleği dosyasını otomatik yönet seçeneğini işaretleyip, Tamam butonuna tıklamnaız ve ardından bilgisayarı yeniden başlatmanız yeterli.

    Etiketler

    Ağ ve İnternet (26) Arama (10) Aygıt Yöneticisi (8) Başlat Menüsü (13) Bildirim Alanı (7) Bilgilendirme (70) Bilgisayar kullanım geçmişini temizleme (12) Bulut Veri Yönetimi (4) Donanım (17) Dosya ve Klasörler (46) Dual Boot (13) Duyuru (2) Ebeveyn Denetimleri (1) Eşek şakaları (1) Ev Grubu (1) Gereksiz ipuçları (17) Geri dönüşüm Kutusu (5) Giriş seviyesi kullanıcı için (20) Görev Çubuğu (27) Görev Yöneticisi (1) Görev Zamanlama (7) Görünüm ve Kişiselleştirme (155) Güç seçenekleri (11) Güvenlik (41) Internet Explorer (20) İleri seviye kullanıcı için (23) İpucu (66) İzinler (22) Kısayol okunu kaldırma (1) Kısayol yazısını kaldırma (1) Kısayollar (61) Kitaplıklar (12) Kullanıcı Hesapları/Profilleri (19) Kullanışlılığı arttırma (84) Kurtarma Araçları (6) Lisans Yönetimi (6) Masaüstü arka planı (6) Multimedya/Eğlence (16) Nonpasaran (1) Ofis Programları (1) Ongörünümler (11) Onyükleme (15) Onyükleme esnasında sorun çözme (20) Onyükleme süreci (10) Optimizasyon (59) Oturum Açma/Kapama/Kilit Ekranı (15) Parolalar ve Parola sorunları (6) Performans (22) Programlar ve özellikleri (14) Sabit Disk (18) Sabit disk yönetimi ve bölümleme (35) Sağ Tuş "Gönder" Menüsü (5) Sağ tuş menüsü (38) Sağ Tuş Yeni Menüsü (2) Sanal Bellek (PageFile) (3) Sanal Makina/XP Mod (2) Sistem araçları (65) Sistem İzleme/Gözetleme (12) Sistem Onarımı (19) Sorun önleme (11) Sorunlar ve sorun çözümleri (96) Sürücü (Driver) (13) Uyku (1) Uyku devre Dışı (1) Uyku/Karma Uyku (6) Varsayılana dönme/Sıfırlama (21) Veri kurtarma (6) Veri yedekleme (11) Vitrin (5) Windows 7 (1) Windows 7 kurulumları hakkında herşey (40) Windows 7 TEMEL KONU (65) Windows Başlangıcı/Kapanışı (13) Windows Gezgini (39) Windows Gezgini Gezinti Bölmesi (21) Windows Live Essentials (8) Windows Media Center (6) Windows Media Player (6) Windows özellikleri/Bileşenleri (48) Windows Update (7) Yapışkan Notlar (2) Yedekleme ve Geri Yükleme (15)

    Arşiv

    Son yorumlar

    Twitter

    Facebook

    İzleyiciler

    Rastgele

    item