nwindows7

Windows 7: 8.3 DOS Dosya Sistemi İsimlendirmesi İptal Edilmeli mi?

            Şu anda Windows işletim sisteminin kullandığı NTFS dosya sistemi dosya isimleri konusunda oldukça esnektir. Kendinden önce kullanılan dosya sistemlerinin aksine NTFS dosya sisteminde bir dosya ismi 255 karaktere kadar uzayabilir. Üstüne üstlük bu 255 karakter neredeyse bütün Unicode karakterleri kapsar. Uzun lafın kısası NTFS dosya sisteminde bir dosya 255 karaktere kadar ve garip karakterlerden oluşan bir isim alabilir.

           Ancak bu durum NTSF dosya sistemine elastikiyet ve gerekli olan bir kabiliyet kazandırsa da aynı zamanda bir sorunu beraberinde getirir: Geriye dönük uyumsuzluk!


           Günümüzde pek çok yazılım için bu pek sorun olmasa da geçmişte NTSF dosya sistemi ilk kullanılmaya başlandığında bu geriye dönük uyumsuzluk pek çok sorunu da beraberinde getiriyordu. Bu yüzden NTSF dosya sisteminde -geriye dönük uyumluluk adına- her dosyanın biri NTSF standartlarında, diğeri geçmiş dosya sistemlerine uyumlu olmak üzere 2 ismi vardır. Anlayacağınız bilgisayarınızın diskine yazılan her dosyaya NTSF standartlarına uygun olan bir isim verilirken ekstra olarak bu isim geriye dönük uyumluluk adına kısaltılır ve mevcut karakterler uppercase karakterlere dönüştürülür. Sizin de tahmin edeceğiniz üzere bu dönüştürme işlemi işlemcinize ekstra bir yük geririrken sabit diskiniz içinde ekstra bir yazma işlemi demektir.

          İş bu kadarla kalsa iyi. Buna ek olarak bu ismin benzersiz olduğunu ve aynı lokasyondaki başka bir isimle çakışmadığını da işletim sistemi kontrol etmek zorundadır. Buda ayrı bir işlem gücü gerektirir.
Son olarak oluşturulan bu 2. isimler diskte yer kaplar. (Çok ufak bir alan)

Peki geriye dönük uyumlu 2. bir isim oluşturmayı devre dışı bırakmalı mıyım?

         Böyle anlatınca çok önemli birşey gibi görünsede günümüz bilgisayarları için bu bahsettiğim ekstra yük önemsiz sayılabilecek kadar azdır. Gerçi bunu ölçmenin bir yolu yok, devre dışı bırakmanın tam anlamı ile ne kadar performans getirisi olur söylemek çok zor ama bence geriye dönük uyumluluk adına (Örneğin çokça komut istemcisi ile çalışıyorsanız sorunlar yaşayabilirsiniz.) vazgeçilebilecek bir iyileştirme. Ben devre dışı bırakmıyorum ama illa performans diyenlerdenseniz altta nasıl devre dışı bırakacağınızı anlattım...




1- Başlat Menüsü arama satırına regedit yazın ve Enter'a basın.


2-  Açılan Kayıt Defteri'nde HKLM\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\FileSystem yolunu izleyin.





4/A- Sağ taraftan NtfsDisable8dot3NameCreation anahtarına çift tıklayın, değerini 1 olarak değiştirin ve Tamam butonuna tıklayarak kaydedin.




4/B- Sağ taraftan NtfsMemoryUsage anahatarına çift tıklayın, değerini 2 olarak değiştirin ve Tamam butonuna tıklayarak kaydedin.




5- Kayıt Defteri'ni kapatın ve bilgisayarı yeniden başlatın.

Etiketler

Ağ ve İnternet (26) Arama (10) Aygıt Yöneticisi (8) Başlat Menüsü (13) Bildirim Alanı (7) Bilgilendirme (70) Bilgisayar kullanım geçmişini temizleme (12) Bulut Veri Yönetimi (4) Donanım (17) Dosya ve Klasörler (46) Dual Boot (13) Duyuru (2) Ebeveyn Denetimleri (1) Eşek şakaları (1) Ev Grubu (1) Gereksiz ipuçları (17) Geri dönüşüm Kutusu (5) Giriş seviyesi kullanıcı için (20) Görev Çubuğu (27) Görev Yöneticisi (1) Görev Zamanlama (7) Görünüm ve Kişiselleştirme (155) Güç seçenekleri (11) Güvenlik (41) Internet Explorer (20) İleri seviye kullanıcı için (23) İpucu (66) İzinler (22) Kısayol okunu kaldırma (1) Kısayol yazısını kaldırma (1) Kısayollar (61) Kitaplıklar (12) Kullanıcı Hesapları/Profilleri (19) Kullanışlılığı arttırma (84) Kurtarma Araçları (6) Lisans Yönetimi (6) Masaüstü arka planı (6) Multimedya/Eğlence (16) Nonpasaran (1) Ofis Programları (1) Ongörünümler (11) Onyükleme (15) Onyükleme esnasında sorun çözme (20) Onyükleme süreci (10) Optimizasyon (59) Oturum Açma/Kapama/Kilit Ekranı (15) Parolalar ve Parola sorunları (6) Performans (22) Programlar ve özellikleri (14) Sabit Disk (18) Sabit disk yönetimi ve bölümleme (35) Sağ Tuş "Gönder" Menüsü (5) Sağ tuş menüsü (38) Sağ Tuş Yeni Menüsü (2) Sanal Bellek (PageFile) (3) Sanal Makina/XP Mod (2) Sistem araçları (65) Sistem İzleme/Gözetleme (12) Sistem Onarımı (19) Sorun önleme (11) Sorunlar ve sorun çözümleri (96) Sürücü (Driver) (13) Uyku (1) Uyku devre Dışı (1) Uyku/Karma Uyku (6) Varsayılana dönme/Sıfırlama (21) Veri kurtarma (6) Veri yedekleme (11) Vitrin (5) Windows 7 (1) Windows 7 kurulumları hakkında herşey (40) Windows 7 TEMEL KONU (65) Windows Başlangıcı/Kapanışı (13) Windows Gezgini (39) Windows Gezgini Gezinti Bölmesi (21) Windows Live Essentials (8) Windows Media Center (6) Windows Media Player (6) Windows özellikleri/Bileşenleri (48) Windows Update (7) Yapışkan Notlar (2) Yedekleme ve Geri Yükleme (15)

Arşiv

Son yorumlar

Twitter

Facebook

İzleyiciler

Rastgele

item