nwindows7

Windows 7: OEM Kurulumu (Kullanıcı hesabı oluşturmadan format)

              Yeni bir bilgisayar aldığınızda bilgisayarı açarsınız ilk ekranda sizden bir Kullanıcı Adı ve Bilgisayar Adı oluşturmanız istenir. Ardından Internet bağlantınız için (Kablosuz bağlantı kullanıyorsanız) bir şifre girmeniz Windows'u kullanmanız için yeterlidir. Bütün sürücü ve programlar yüklenmiş herşey kullanıma hazır haldedir. Oysa çoğunuz bir kere de olsa Windows kurmuştur ve bilir: Normalde bu böyle olmaz!

              Çünkü kurulumun ardından sürücü ve program yükleyebilmek için bir kullanıcı hesabı oluşturmanız gerekir. Çoğu kullanıcının aklına şu soru gelmiştir mutlaka; "Peki kullanıcı hesabı oluşturmadan OEM (Orjinal Ürün Üreticisi) firmalar bütün sürücü ve programların yüklendiği bu kurulumu nasıl yapıyorlar?"  İşte bu yazıda İngilizce'de Pre-Installed olarak geçen ancak Türkçe'ye doğru olarak çevirmenin pek mümkün olmadığı bu kurulum şeklini anlatacağım. Pratikte -son kullanıcı açısından- çok fazla uygulama alanı olmayan bu kurulumu tamamen bilgi amaçlı anlatıyorum ama eğer bilgisayarınızı satıyorsanız veya toplama bilgisayar oluşturan bir küçük işletme iseniz işinize yarayabilir...


Eğer bilgisayarınızı satıyorsanız güvenliğiniz açısından önce diski güvenli bir şekilde silmelisiniz!



Normalde Windows üzerinden bir veriyi sil dediğinizde Windows sadece o verinin bulunduğu disk alanını boş/yazılabilir olarak işaretler. Aslında üzerine bir şey yazılana kadar bütün veri tamamen oradadır. Örneklendirmek gerekirse;
            Veriyi bir kitap olarak düşünün siz bu kitabı sil dediğinizde Windows sadece kitabın "İçindekiler" bölümünü siler.Böylece bir daha o kitaba (Veriye) baktığında İçindekiler... bölümü boş olduğundan dolayı bütün kitabı boş varsayar. Oysa kitap tamamen orada duruyordur.
Tamamen sildiğinizde ise kitabın içeriği de silinir. Aradaki fark budur.
           İşte bu sebeple güvenliğiniz açısından diski tamamen silmeniz gerekir. Bilgisayarı satın alan kişi art niyetli ise bir veri kurtarma programı ile sildiğiniz özel fotoğraflarınıza, belgelerinize veya kişisel bilgilerinize ulaşabilir. Bunun için;


a-) Kişisel verilerinizi yedekleyin.

b-) Önyükleme esnasında Komut istemcisini açın.

c-) Komut istemcisine diskpart yazın ve Enter'a basın.


d-) list disk yazın ve Enter'a basın.
(Bu bize sistemimizdeki disklerin bir listesini verecek)


e-) Ben örnek olarak USB belleğimi sildiğim için (üstteki  resimde gördüğünüz üzere numarası "1")   select disk 1 komutunu yazıp Enter'a basıyorum. Siz ise sabit diskinizin numarası kaçsa bu komutta 1 yerine o rakamı yazacaksınız.


f-) clean all  yazıp Enter'a basın.
Bu komut diskteki bütün sektörleri 0 olarak yazacağından bu büyük disklerde saatlerce sürebilir. 500 GB'lık bir disk için -diskin yazma hızına bağlı olarak- 1 saat civarı sürecektir.


g-) Artık diskinizdeki bütün bölüntüler silinecek ve tek parça ayrılmamış boş bir alan olarak tanımlanmış olacak. Artık kuruluma hazırız. (Resim sizi yanıltmasın. Ben örnek olarak USB belleğimi sildiğimden USB bellek silindi)




1- Kurulumu başlatın ve Windows 7 : Temiz Kurulum (Format) makalemi 8 adıma kadar uygulayın.

2- 8. Adımda bir kullanıcı adı ve bilgisayar adı girmeniz istendiğinde girmeyin ve Ctrl+Shift+F3 tuş kombinasyonuna basın.



Bilgisayar yeniden başlayacak ve bu sefer Windows Kurulumuna Gelişmiş Kip'te (Audit Mode) devam edeceğiz.



Eğer İnternet Bağlantısı ve Ev Grubu ayarları karşınıza çıkarsa (Kurulum medyasına bağlı olarak çıkmayabilir) İnternet bağlantısı için dilediğiniz ayarları yapın ancak Ev Grubu ekranında hiçbir ayar yapmadan İptal tuşuna basarak bu ekranı pas geçin.



3- Karşınıza Sistem Hazırlama Aracı çıkacak. Hiçbirşey yapmadan sağ üstten kapatın.


4- Artık Masasüstündesiniz. Yüklemek istediğiniz programları ve sürücüleri yükleyin. Güncellemeleri bitirin.  Windows'u etkinleştirin.


5- İşiniz bittikten sonra C:\Windows\System32\sysprep\sysprep.exe yolunu izleyin ve sysprep.exe'yi çift tıklayarak çalıştırın. Açılan Sistem Hazırlama Aracı penceresinde ayarları alttaki resimdeki gibi yapın ve Tamam diyerek bilgisayarı kapatın.



Bu aşamada (Bilgisayarı kapattıktan sonra) sistemin bir imajını alabilirsiniz. Bu şekilde her format atmanız gerektiğinde bu işlemleri yeniden yapmak yerine imajı geri yüklemeniz yeterli olacaktır.


6- Artık tıpkı yeni bir bilgisayar aldığınızda olduğu gibi Ön Yüklemesi yapılmış bir Windows'u olan bir bilgisayarınız var. İlk çalıştırmada sizden sadece bir kullanıcı hesabı oluşturmanız istenecek ve direk Windows'u kullanmaya başlayabileceksiniz. Tabii eğer bilgisayarı satıyorsanız alan kişinin yapması gerekende aynı şey.


  • Ben örnek olması açısından bilgisayara sadece ufak bir program (Ccleaner) yükledim. Resimlerde de görebileceğiniz üzere kullanıcı ilk oturum açtığında program kurulu durumda karşısına çıkacak. Tabii oluşturulan her yeni hesapta ve Misafir hesabında da...
  • Aynı durum kurduğunuz bütün güncellemeler, 3. parti programlar ve (Eğer Ultimate veya Enterprise sürümü kullanıyorsanız) dil paketleri için de geçerli. 
  • Eğer bir dil paketi kurduysanız ilk hesap oluşturma aşamasında varsayılan dilinizi seçmeniz de istenir.

Etiketler

Ağ ve İnternet (26) Arama (10) Aygıt Yöneticisi (8) Başlat Menüsü (13) Bildirim Alanı (7) Bilgilendirme (70) Bilgisayar kullanım geçmişini temizleme (12) Bulut Veri Yönetimi (4) Donanım (17) Dosya ve Klasörler (46) Dual Boot (13) Duyuru (2) Ebeveyn Denetimleri (1) Eşek şakaları (1) Ev Grubu (1) Gereksiz ipuçları (17) Geri dönüşüm Kutusu (5) Giriş seviyesi kullanıcı için (20) Görev Çubuğu (27) Görev Yöneticisi (1) Görev Zamanlama (7) Görünüm ve Kişiselleştirme (155) Güç seçenekleri (11) Güvenlik (41) Internet Explorer (20) İleri seviye kullanıcı için (23) İpucu (66) İzinler (22) Kısayol okunu kaldırma (1) Kısayol yazısını kaldırma (1) Kısayollar (61) Kitaplıklar (12) Kullanıcı Hesapları/Profilleri (19) Kullanışlılığı arttırma (84) Kurtarma Araçları (6) Lisans Yönetimi (6) Masaüstü arka planı (6) Multimedya/Eğlence (16) Nonpasaran (1) Ofis Programları (1) Ongörünümler (11) Onyükleme (15) Onyükleme esnasında sorun çözme (20) Onyükleme süreci (10) Optimizasyon (59) Oturum Açma/Kapama/Kilit Ekranı (15) Parolalar ve Parola sorunları (6) Performans (22) Programlar ve özellikleri (14) Sabit Disk (18) Sabit disk yönetimi ve bölümleme (35) Sağ Tuş "Gönder" Menüsü (5) Sağ tuş menüsü (38) Sağ Tuş Yeni Menüsü (2) Sanal Bellek (PageFile) (3) Sanal Makina/XP Mod (2) Sistem araçları (65) Sistem İzleme/Gözetleme (12) Sistem Onarımı (19) Sorun önleme (11) Sorunlar ve sorun çözümleri (96) Sürücü (Driver) (13) Uyku (1) Uyku devre Dışı (1) Uyku/Karma Uyku (6) Varsayılana dönme/Sıfırlama (21) Veri kurtarma (6) Veri yedekleme (11) Vitrin (5) Windows 7 (1) Windows 7 kurulumları hakkında herşey (40) Windows 7 TEMEL KONU (65) Windows Başlangıcı/Kapanışı (13) Windows Gezgini (39) Windows Gezgini Gezinti Bölmesi (21) Windows Live Essentials (8) Windows Media Center (6) Windows Media Player (6) Windows özellikleri/Bileşenleri (48) Windows Update (7) Yapışkan Notlar (2) Yedekleme ve Geri Yükleme (15)

Son yorumlar

Twitter

Facebook

İzleyiciler

Rastgele

item