nwindows7

Windows 7: Disk Birleştirme


Windows 7'de tıpkı Vista gibi varsayılan olarak otomatikman disklerinizi birleştirir. Bu unutkan ve bilgisayarına çok fazla özen göstermeyen kullanıcılar için yararlı bir özelliktir fakat pek çok kullanıcı bu iş için 3. parti programlar kullanır. Burada size Windows 7'nin disk birleştiricisini nasıl kullanacağınızı ve küçük bir ipucu ile nasıl bu aracı kullanarak bilgisayarınızın performansını arttırableceğinizi anlatacağım...





1-"Başlat Menüsü
"nü açıp "Tüm Programlar"ı seçin.

2-"Donatılar/Sistem Araçları/Disk birleştiricisi" yolunu izleyin.





tuşuna basın ve açılan penceredeki "Zamanlamaya göre çalıştır"kutusundaki işareti kaldırın.




3-Böylelikle Otomatik disk birleştirmeyi kapatmış oldunuz.Artık kullandığınız bir 3. parti program varsa onunla yoksa yine bu araçla disklerinizi kulanım özelliklerinize göre 2-6 haftada bir birleştirin. 



butonu ile tekrar otomatik disk birleştirmeyi etkinleştirebilir,

butonu ile diskin parçalanma yüzdesini öğrenebilir veya

butonu ile diskinizi manuel olarak birleştirebilirsiniz.



Fakat Windows 7 ve Vista'nın Disk birleştiricisi varsayılan  64 Mb'ın üzerindeki dosyaları birleştirmez.Ayrıca dosya hatalarını ve "Bad Sektör"leri göstermez.Bunun sonucu olarak hızlı bir sistem sebebini bilemediğiniz bir şekilde gittikçe yavaşlar ve ne yapsanız soruna çare bulamazsınız.Bu yüzden bu iki adımı uygulayabilirsiniz. Ben şimdiye kadar hangi sisteme bu iki adımı uygulasam inanılmaz bir performans artışı elde ettim.Umarım sizde de işe yarar...



ADIM 1 : 
Full birleştirme yapma-boyut sınırı olmadan-


1-"Başlat Menüsü"nü açıp "Tüm Programlar"ı seçin.

2-"Donatılar" da bulabileceğiniz "Komut İstemi Aracı"na sağ tıklayıp "Yönetici Olarak Çalıştır" deyin.

3-Komut satırına defrag c: -w yazıp "Enter"a basın.


Komutta geçen c yerine, eğer sisteminiz C: dışında başka bir bölüntü yada diskte kurulu ise o bölüntünün yada diskin harfini koyacaksınız. Diğer bölüntüler için ise bu işlem tamamen gereksizdir.





Uyarı:
Birleştirme bitinceye kadar komut istemcisini kapatmayın iptal etmek içinse  C:\Windows\system32>_ kursörünün yanıp sönesini bekleyin ve exit yazıp Enter'a basarak çıkın.


ADIM 2:

Disk hatalarını denetleme

1-"Bilgisayarım"ı tıklayıp açın istediğiniz diske sağ tıklayıp "Özellikler" i seçin.

2-"Araçlar" sekmesini açıp "Hata Denetimi"ndeki "Şimdi Denetle"yi işaretleyin.

3- Çıkan kutucuktaki her iki şıkkı da işaretleyin.


4- İşlemi başlatın.

5- Sistem tekrar başladığında hızlanmayı fark edeceksiniz.





Notlar...


  • Bu komut ( defrag c: -w ) varsayılan disk birleştirme yönteminden farklı olarak Vista'nın 64 Mb tan büyük dosyaları da birleştirmesini sağlamakta.
  • 1. Adım yaklaşık 70 gb ı dolu C: sürücümde yaklaşık 50 dk. sürdü.(Bu işlem boyunca bilgisayarınızı normal olarak kullanabilirsiniz)
  • 2. Adım yaklaşık 40 dk sürdü..(Bu işlem boyunca bilgisayarınızı kullanamazsınız)

Bu adımları başka disk birleştirme programları kullansanız dahi 1-2 ayda bir uygulayın.Bilgisayar performansınıza hiç tahmin edemeyeceğiniz kadar çok olumlu etkileri olacağını göreceksiniz.

Etiketler

Ağ ve İnternet (26) Arama (10) Aygıt Yöneticisi (8) Başlat Menüsü (13) Bildirim Alanı (7) Bilgilendirme (70) Bilgisayar kullanım geçmişini temizleme (12) Bulut Veri Yönetimi (4) Donanım (17) Dosya ve Klasörler (46) Dual Boot (13) Duyuru (2) Ebeveyn Denetimleri (1) Eşek şakaları (1) Ev Grubu (1) Gereksiz ipuçları (17) Geri dönüşüm Kutusu (5) Giriş seviyesi kullanıcı için (20) Görev Çubuğu (27) Görev Yöneticisi (1) Görev Zamanlama (7) Görünüm ve Kişiselleştirme (155) Güç seçenekleri (11) Güvenlik (41) Internet Explorer (20) İleri seviye kullanıcı için (23) İpucu (66) İzinler (22) Kısayol okunu kaldırma (1) Kısayol yazısını kaldırma (1) Kısayollar (61) Kitaplıklar (12) Kullanıcı Hesapları/Profilleri (19) Kullanışlılığı arttırma (84) Kurtarma Araçları (6) Lisans Yönetimi (6) Masaüstü arka planı (6) Multimedya/Eğlence (16) Nonpasaran (1) Ofis Programları (1) Ongörünümler (11) Onyükleme (15) Onyükleme esnasında sorun çözme (20) Onyükleme süreci (10) Optimizasyon (59) Oturum Açma/Kapama/Kilit Ekranı (15) Parolalar ve Parola sorunları (6) Performans (22) Programlar ve özellikleri (14) Sabit Disk (18) Sabit disk yönetimi ve bölümleme (35) Sağ Tuş "Gönder" Menüsü (5) Sağ tuş menüsü (38) Sağ Tuş Yeni Menüsü (2) Sanal Bellek (PageFile) (3) Sanal Makina/XP Mod (2) Sistem araçları (65) Sistem İzleme/Gözetleme (12) Sistem Onarımı (19) Sorun önleme (11) Sorunlar ve sorun çözümleri (96) Sürücü (Driver) (13) Uyku (1) Uyku devre Dışı (1) Uyku/Karma Uyku (6) Varsayılana dönme/Sıfırlama (21) Veri kurtarma (6) Veri yedekleme (11) Vitrin (5) Windows 7 (1) Windows 7 kurulumları hakkında herşey (40) Windows 7 TEMEL KONU (65) Windows Başlangıcı/Kapanışı (13) Windows Gezgini (39) Windows Gezgini Gezinti Bölmesi (21) Windows Live Essentials (8) Windows Media Center (6) Windows Media Player (6) Windows özellikleri/Bileşenleri (48) Windows Update (7) Yapışkan Notlar (2) Yedekleme ve Geri Yükleme (15)

Arşiv

Son yorumlar

Twitter

Facebook

İzleyiciler

Rastgele

item