nwindows7

Windows 7 : Temiz Kurulum (Format)

* Güncellendi (Video eklendi): Eylül 2012

Windows yüklemek ("Format" atmak olarak bilinir) çoğu zaman yeni kullanıcılar için korkutucu bir deneyim gibi görünür. Fakat Windows Vista'dan bu yana bu kurulum işlemi oldukça kolaylaşmış ve sıradan 3. parti programların kurulumundan farkı pek kalmamıştır. Bu makaleyi okuduktan sonra eminim ki sizde bunun ne kadar kolay olduğunu anlyacaksınız ve ilk Windows kurulumuzu kimseye muhtaç olmadan kendiniz yapabileceksiniz. Zaten bu yüklemenin bu kadar basit olması sebebiyle, makalede asıl amaç olarak, yükleme başlayıncaya kadar olan periyotta karşılaşılabilecek durumlar ile ilgili okuyucuyu bilgilendirmek seçilmiştir. Tavsiyem "Başlayalım" kısmına kadar olan bölümleri daha bir dikkatle okumanızdır.


Bu yazıda anlatılan kurulum BIOS modunda klasik kurulumdur. Ancak bilgisayarınız son 1-2 yılda alınmış yeni bir bilgisayarsa UEFI modunu destekliyor olabilir. UEFI kurulumu ise farklılıklar gösterir. Bu yüzden UEFI kurulum için bakınız; UEFI Nedir? - Windows 7 ve Windows 8 UEFI Kurulumu Nasıl Yapılır?


Bu makale, Windows 7 yüklemesi ile alakalı yazdığım 40 civarı makaleden oluşan Windows 7 Kurulumu Başucu Kitabı : Rehberler, Sorun Çözümleri, İpuçları adlı makalenin bir parçasıdır. Windows 7 ve Dual-Boot yüklemeler hakkında her türlü sorunun cevabını ve karşılaşabileceğiniz sorunların çözümünü bulabileceğiniz bu makaleyi incelemenizi öneriririm.

Ayrıca bakınız; Windows 7 : Temiz Kurulum (Gelişmiş)



Pek çok Windows 7 kurulum medyası ve kurulum senaryosu olduğundan altta gördüğünüz ekran alıntıları ile sizin kurulum sırasında karşılaştığınız ekranlar arasında ufak farklılıklar olabilir. Bunlar önemli değildir ve hepsi aynı yola çıkar.


Windows 7 minimum sistem gereksinimleri;


1 Ghz. 32 veya 64-bit işlemci
32-bit için min. 1 GB, 64-bit için min. 2 GB Ram
32-bit için min. 16 GB, 64-bit için min. 20 GB Disk alanı
DirectX® 9'u destekleyen minimum 126 Mb belleğe sahip bir ekran kartı
İnternet bağlantısı

Window 7 kurulumunda nelere ihtiyacınız var?

  • Windows 7 medyası
Window 7 Kurulum Dvd'si veya 
Windows 7 kurulum dosyalarını içeren Ön Yüklenebilir bir Usb flash sürücü veya 
ISO formatındaki Windows 7 imajı
  • Windows 7 ürün anahtarı
Ürün anahtarınızı bilgisayarınızın altında veya Windows 7 paketinin içindeki yükleme diski kutusu içerisinde bulabilirsiniz. Altta  örnek etiket resimleri görebilirsiniz.


                        

                                            Burada  bahsedilen "Temiz" kurulumdur. Notebook'larda Recovery 
                                   (Kurtarma) DVD'si ile Windows kurmak tamamen farklı bir işlemdir. Eğer
                                   bir Notebook'a Windows kuruyorsanız blogumun Ana sayfasında yer alan
                                   Notebook'lara format atmak isimli makaleyi inceleyiniz.



Windows 7 kurulumu esnasında içinde bulunulan koşullar farklılık gösterebilir:

  • Bilgisayarınızın durumu:

1- Bilgisayarınızda kurulu bir işletim sistemi var.
2- Bilgisayarınızda kurulu bir işletim sistemi yok.

  • Windows 7 Medyanızın durumu:

1- Windows 7 Dvd'niz var.
2- Windows 7 kurulum dosyalarını içeren Ön Yüklenebilir bir Usb flash sürücünüz var.
3- Windows 7 Iso (İmaj) dosyasına sahipsiniz.
0- Notebook'unuzun Hard diskinde kurtarma bölüntüsü var veya kendi oluşturduğunuz kurtarma setiniz var.




AKLA TAKILABİLECEKLER VE NOTLAR ;

  • Usb flash sürücü için "Ön Yüklenebilir" terimini özellikle vurguladığıma dikkat etmişsinizdir. Bu da akıllara "Ne farkı var?" veya "E ben direk Usb  flash sürücüye Windows 7 dosyalarını attım ve Windows 7 kurdum?" sorularını getirebilir. Evet doğrudur direk Windows 7 kurulum dosyalarını Usb flash sürücüye kopyalayarak Windows 7 kurabilirsiniz ama sadece bir işletim sistemi üzerinden! (Bu kopyalama esnasında bir takım teknik nedenlerle bu dosyalar "Bilgisayarı başlatabilme" özelliğini kaybedeceklerdir. Konuyu anlamak için burayı inceleyebilirsiniz) Eğer işletim sistemi yüklü değilse, kurulu işletim sistemi açılmıyorsa veya bilgisayarı Windows 7 kurulum medyasından başlatarak bir takım onarım işlemleri, disk biçimlendirme işlemleri vb. işlemler yapmak istiyorsanız bu Usb flash sürücü hiçbir işe yaramayacaktır. Ön Yüklenebilir bir Usb flash sürücü oluşturmak için özel bir takım işlemler (Son derece kolaydır) yapmanız gerekir. Bunun için buradan yardım alabilirsiniz...
  • Eğer bir Notebook'a Windows yükleyecekseniz ve kurtarma bölüntünüz ve/veya kendi oluşturduğunuz 3-4 DVDlik kurtarma setiniz varsa bu makale size göre değildir. Bununla ilgili olarak Notebook'lara Format Atmak adlı yazımı okumalısınız.
  • Eğer bilgisayarınızda işletim sistemi yüklü değilse yani diskiniz boşsa veya yüklü işletim sistemi açılmıyorsa sadece 1 ve 2 nolu medyaları kullanabilirsiniz.
  • Eğer bilgisayarınızda işletim sistemi yüklü ise bütün medya türlerini kullanabilirsiniz.



        32 BİT'Mİ YOKSA 64 BİT'Mİ ?


  •  32 bit ve 64 bit arasındaki fark nedir?
32 Bit ve 64 Bit terimleri, bilgisayarın işlemcisinin bilgileri işleme şekliyle ilgilidir. Windows'un 64 Bit sürümü daha büyük miktarda RAM tanır, 32 Bit sistemden daha verimlidir.

  •  Bilgisayarımda 32 Bit'mi yoksa 64 Bit'mi yüklü?
Bunu öğrenmek için buradan yardım alabilirsiniz.

  •  64 Bit yükleyebilir miyim/yüklemeli miyim?
64 Bit Windows 7 yüklemek için, 64 Bit Windows çalıştırabilen bir CPU gerekir. Bilgisayarınıza 4 GB veya daha çok RAM taktığınızda 64 bit işletim sisteminin faydaları ortaya çıkar. Bu gibi durumlarda, 64 bit işletim sistemi daha büyük miktarda belleği 32 bit işletim sistemlerinden daha etkin kullanabildiğinden, aynı anda birkaç program çalıştırırken ve aralarında sık sık geçiş yaparken 64 bit sistem daha iyi yanıt verir.

  •  Peki işlemcim 64 Bit'mi?
Bunu öğrenmek için buradan yardım alabilirsiniz.

  •  64 bit bir bilgisayarda 32 bit programları çalıştırabilir miyim?
32 bit Windows için tasarlanan programların çoğu 64 bit Windows'da da çalışır. Bunun istisnaları arasında AntiVirüs programları bulunur. 
32 bit Windows için tasarlanan aygıt sürücüleri ise, 64 bit Windows çalıştıran bilgisayarlarda çalışmaz.

  •  32 bit bir bilgisayarda 64 bit programları çalıştırabilir miyim?
Program özel olarak 64 bit Windows için tasarlanmışsa, 32 bit Windows'ta çalışmaz.

  •  NOTLAR:

32 bit Windows yüklü bir bilgisayara 64 bit Windows 7 yüklemek için, 64 bit Windows 7 yükleme medyası kullanarak "Temiz" kurulum yapmak zorundasınız. Yani 32 bit Windows'u kaldırarak "Temiz" kurulum yapmadan 64 Bit Windows'a geçemezsiniz.

Windows 7 Kolay Aktarım Aracı , 64 bit Windows sürümünden 32 bit Windows sürümüne dosya aktaramaz.

Bilgisayarınızın Windows 7'ye uyumlu olup olmadığını öğrenmek için Windows 7 Yükseltme Danışmanı'nı yüklemek pratik bir seçenek olacaktır.



UYARILAR/TAVSİYELER


  • Windows 7'yi yüklemek için 2 seçenek bulunur: Yükseltme ve Özel. Yükseltme genelde problemlidir ve uzun sürer. Her ne kadar Microsoft çoğu zaman yükseltmeyi tavsiye etse de ben yükseltme seçeneğini tercih edeni görmedim. Bu yüzden bundan sonrası Özel yükleme hakkında olacak.
  • Özel yükleme program ve ayarlarınızı siler. Ayrıca, Windows'un kurulu olduğu diski yada bölüntüyü silmeye yada biçimlendirmeye karar verirseniz programlar, dosyalar ve ayarlar dahil olmak üzere bütün veriler kalıcı olarak silinir.
  • Ama, seçtiğiniz bölümde daha önceden kurulu bir Windows varsa ve o bölümü biçimlendirmez yada silmezseniz, kullanıcı dosyaları o bölümde Windows.old adında bir klasöre kaydedilir. Eğer kişisel dosyalarınızı yedeklediyseniz, kuracağınız bölüntüyü biçimlendirmeniz daha iyi olacaktır. Bu, kurulum sırasında kişisel verilerinizin Windows.old klasörüne kaydedilmesi sırasında geçen zamandan tasarruf etmenizi sağlayacaktır. Bu da en az 20 dk. daha kısa süren bir kurulum demektir.
  • Eğer biçimlendirmeyi seçerseniz ve diski tek parça halinde biçimlendirir veya boş alan olarak bırakırsanız veya yeni alınan bir diske her hangi biçimlendirme yapmadan Windows kurarsanız, Windows kurulumu sırasında 100 MB büyüklüğünde gizli bir Sistem ayrıldı bölüntüsü oluşacaktır. Bunun oluşmasını istemiyorsanız diski C ve D adında iki bölüntü halinde biçimlendirin.
  • Her ne kadar Windows.old klasörüne kişisel dosyalarınız yedekleniyorsa da buna güvenmenizi tavsiye etmem. Her ihtimale karşı kişisel dosyalarınızı yedekleyin. Windows kurulumunun ardından Windows.old klasörünü Disk Temizleme Aracı'nı kullanarak silebilirsiniz.
  • Windows kurmak dışında, bir diskteki bölümleri biçimlendirmek, büyütmek, daraltmak veya silmek içinde Windows yükleme diskini kullanabilirsiniz. Bunun için Özel kurulumu seçtikten sonra  Sürücü Seçenekleri (Gelişmiş) seçeneğini seçemeniz yeterli olacaktır.

Başlayalım,

Windows 7'yi yüklemek için önünüzde 2 seçenek vardır;

Bilgisayarınız açık ve işletim sisteminiz çalışır durumdayken masaüstünden yüklemek veya bilgisayarınızı Windows 7 medyasından başlatarak (Boot ederek) yüklemek.

Eğer yükleme esnasında diskinizi biçimlendirmek, silmek veya bölüntüler üzerinde daraltma, genişletme vb. işlemler uygulamak istiyorsanız Boot ederek yüklemeyi tercih etmelisiniz. 
Eğer elinizde her türlü medya varsa, Usb bellekten yüklemeyi tercih edin bu DVD'den yüklemeye göre daha kısa sürecektir. 


  • Windows 7 Dvd'si veya Windows 7 yüklü Usb bellek ile,

a-) Optik sürücünüze Windows 7 DVD'sini veya Usb yuvasına Usb beleğinizi takın ve setup.exe çalıştır seçeneğini seçin. (Alttaki resim)


b-) Eğer "Otomatik Kullan" penceresi açılmazsa Windows gezgini ile Optik sürücünüzde takılı olan DVD'deki veya Usb bellekten kuracaksanız Usb bellekteki Windows 7 kurulum dosyalarını bulun ve setup.exe dosyasına çift tıklayın. (Alttaki resim)


c-) 1. Adım'a geçin.

  • Windows 7 İmajı ile,


a-)  "Deamon Tools" veya benzeri bir program vasıtasıyla Windows 7 Iso dosyasını sanal sürücüye takın.

Eğer bu konuda yeterli bilginiz yoksa burada Deamon Tools kullanımını anlattım.

b-) Eğer "Otomatik Kullan" penceresi açılmazsa Windows Gezgini ile Windows 7 kurulum dosyalarını bulun ve setup.exe dosyasına çift tıklayın. (Üstteki resim)


c-) 1. Adım'a geçin.


a-) Windows 7 kurulum Dvd'sini optik sürücünüze veya  Windows 7 kurulum dosyalarını içeren Ön Yüklenebilir Usb flash sürücünüzü yuvasına takın. ("Otomatik çalıştır" penceresi açılırsa kapatın)

b-) Bios'a girerek "Ön Yükleme" önceliğini -kuracağınız medyaya göre-  "Optik Sürücü(DVD sürücü) veya "Usb" ye verin.

Bunu nasıl yapacağınızı bilmiyorsanız bakınız; BIOS : "Boot" Önceliğini Değiştirmek

c-) Bilgisayarınızı yeniden başlatın.

d-) Karşınıza çıkacak ekranda Windows 7 kurulumunu başlatabilmek için herhangi bir tuşa basın. (Alttaki resim)

Eğer bunu 8 sn. içinde yapmazsanız Windows normal olarak başlatılır ve bilgisayarı yeniden başlatmak zorunda kalırsınız.



e) Dil seçeneklerini yapılandırın ve İleri deyin. Eğer Türkçe yükleyecekseniz klavye seçiminde Türkçe Q'yu seçmelisiniz. (Alttaki resim)



1. Adım: "Şimdi Yükle" seçeneğini seçin ve "İleri" deyin. (Alttaki resimler)


2- "En son yükleme güncelleştirmelerini almak için çevrimiçi olun (önerilen) " seçeneğini seçerek devam edin. (Alttaki resim)


3- "Lisans koşullarını kabul ediyorum" kutucuğuna işaret koyun ve "İleri" deyin. (Alttaki resim)


4- Özel (gelişmiş) seçeneğini seçin. (Alttaki resim)


5- Kurmak istediğiniz diski (Eğer birden fazla diskiniz varsa geçerlidir) veya bölüntüyü seçin.


Burada kafanız karışıyorsa, yanlış birşey yapmaktan çekiniyorsanız lütfen buradaki ayrıntılı açıklamları okuyun; Temiz Kurulum Esnasında Karşılaşılabilecek Disk Yapılandırma Senaryoları ve Seçenekler


 Kurulum"u kullanarak diski yapılandırırsanız Windows 7 kurulumu otomatik olarak 100 MB'lık bir Sistem Ayrıldı bölüntüsü oluşturacaktır. Bu Önyükleme esnasında F8 tuşuna basarak girebildiğiniz Gelişmiş Önyükleme Seçenekleri  menüsüne ait bilgilerin depolandığı bir alandır. Ayrıca Dosya Şifrelenmesi (EFS -Encrypting File System) ile ile ilgili bilgilrde burada saklanır. Eğer bu Sistem Ayrıldı bölüntüsünün oluşması istemiyorsanız alttaki yazıdan yararlanarak diskinizi yapılandırın;


6-  Artık kendinize bir kahve yapın ve bekleyin. Kurulum dosyaları kopyalanacak, ayıklanacak ve ardından Windows 7 kurulacak. Bu işlemler sırasında bilgisayarınız bir kaç defa yeniden başlatılacak. Bu süre zarfında herhangi bir müdahalede bulunmayın. (Alttaki resimler)



Bazı kurulum senaryolarında Windows 7 kurulum medyasının optik sürücüde veya USB portunda bütün kurulum boyunca kalması bir döngüye sebep olmakta ve kurulumda sorunlar oluşmakta. Bu yüzden dosyaların kopyalanması bittikten sonra (Alttaki ilk resim) ilk yeniden başlatma esnasında (Bilgisayar açılmaya başlamadan önce. En garantisi kapatılırken) 
Windows 7 kurulum medyasının bilgisayar ile ilişiğini kesin ve bir daha kurulum tamamlanana kadar iliştirmeyin.




.
7-  Kısa bir süreliğine alttaki ekranları gördükten sonra yapılandırma pencereleri açılmaya başlayacak. (Alttaki resimler)


8- Kendinize bir Kullanıcı adı ve Parola (İsteğe bağlı) belirleyin ve "İleri" deyin. (Alttaki resim)


Eğer gelişmiş kurulum seçeneklerini (Audit Mode) kullanacaksanız burada durun ve herhangi bir kullanıcı adı yada parola girmeyip linkten devam edin :

Windows 7 : Temiz Kurulum (Gelişmiş)


9- Ürün anahtarınızı girmeniz istenecek ancak burada ürün anahtarı girerseniz onaylanma sürecinde problem yaşanabilir ve uğraşırsınız. Bu yüzden kurulumdan sonra,(30 gün içinde) Bilgisayar'a sağ tıklayıp Özellikler deyin ve açılan sayfada etkinleştirme işlemini gerçekleştirin. (Altta 2. resim)


10- Windows Update ayarı olarak Önerilen (Reccomended) seçeneğini seçin ve devam edin. (Alttaki resim)


11- Tarih ve Saat ayarlarını yapın. (Alttaki resim)



12- Ağ ayarlarınızı yapın. (Alttaki resim)


13- Ve en sonda Ev Grubu ayarlarınızı yapılandırın. (Alttaki resim)


14- Artık "Masaüstü"nüz hazırlanacak ve Windows 7 karşınıza çıkacak. (Alttaki resim)


15- Aygıt sürücülerinizi ve Windows Update üzerinden güncellemeleri yükleyin.

16- "Windows deneyimi dizini puanı"nızı oluşturun.
("Aero"nun çalışabilmesi için buradan min. 2.0 puan almanız gerekiyor.Eğer bu işlemi yapmazsanız puanınız yetmeyeceğı için "Aero" çalışmayacaktır)

17- Kurulum sırasında "Windows'u online olarak aktive et" seçeneğini seçmedi iseniz lisans anahtarınızı girerek Windows'u etkinleştirin.

İleride bir problemle karşılaşırsanız, bu makalenin içeriğinden daha fazlasına ihtiyaç duyuyorsanız veya aklınızda sorular varsa alttaki makaleye göz atın;
Windows 7 Kurulumu Başucu Kitabı : Rehberler, Sorun Çözümleri, İpuçları

Hepsi bu!


Alttaki videoda bütün kurulum aşamalarını görebilirsiniz. Video süresini azaltmak için bazı bekleme kısımları kesilmiştir ancak kurulumun genel ruhuna dokunulmamıştır. Orjinal kurulum videosu 17 dakika idi.


Etiketler

Ağ ve İnternet (26) Arama (10) Aygıt Yöneticisi (8) Başlat Menüsü (13) Bildirim Alanı (7) Bilgilendirme (70) Bilgisayar kullanım geçmişini temizleme (12) Bulut Veri Yönetimi (4) Donanım (17) Dosya ve Klasörler (46) Dual Boot (13) Duyuru (2) Ebeveyn Denetimleri (1) Eşek şakaları (1) Ev Grubu (1) Gereksiz ipuçları (17) Geri dönüşüm Kutusu (5) Giriş seviyesi kullanıcı için (20) Görev Çubuğu (27) Görev Yöneticisi (1) Görev Zamanlama (7) Görünüm ve Kişiselleştirme (155) Güç seçenekleri (11) Güvenlik (41) Internet Explorer (20) İleri seviye kullanıcı için (23) İpucu (66) İzinler (22) Kısayol okunu kaldırma (1) Kısayol yazısını kaldırma (1) Kısayollar (61) Kitaplıklar (12) Kullanıcı Hesapları/Profilleri (19) Kullanışlılığı arttırma (84) Kurtarma Araçları (6) Lisans Yönetimi (6) Masaüstü arka planı (6) Multimedya/Eğlence (16) Nonpasaran (1) Ofis Programları (1) Ongörünümler (11) Onyükleme (15) Onyükleme esnasında sorun çözme (20) Onyükleme süreci (10) Optimizasyon (59) Oturum Açma/Kapama/Kilit Ekranı (15) Parolalar ve Parola sorunları (6) Performans (22) Programlar ve özellikleri (14) Sabit Disk (18) Sabit disk yönetimi ve bölümleme (35) Sağ Tuş "Gönder" Menüsü (5) Sağ tuş menüsü (38) Sağ Tuş Yeni Menüsü (2) Sanal Bellek (PageFile) (3) Sanal Makina/XP Mod (2) Sistem araçları (65) Sistem İzleme/Gözetleme (12) Sistem Onarımı (19) Sorun önleme (11) Sorunlar ve sorun çözümleri (96) Sürücü (Driver) (13) Uyku (1) Uyku devre Dışı (1) Uyku/Karma Uyku (6) Varsayılana dönme/Sıfırlama (21) Veri kurtarma (6) Veri yedekleme (11) Vitrin (5) Windows 7 (1) Windows 7 kurulumları hakkında herşey (40) Windows 7 TEMEL KONU (65) Windows Başlangıcı/Kapanışı (13) Windows Gezgini (39) Windows Gezgini Gezinti Bölmesi (21) Windows Live Essentials (8) Windows Media Center (6) Windows Media Player (6) Windows özellikleri/Bileşenleri (48) Windows Update (7) Yapışkan Notlar (2) Yedekleme ve Geri Yükleme (15)

Arşiv

Son yorumlar

Twitter

Facebook

İzleyiciler

Rastgele

item