nwindows7

"Sistem Ayrıldı" Bölüntüsünü Engellemek için Kurulum Öncesi Disk Yapılandırma


Bu yazı Windows 7 : Temiz Kurulum (Format) isimli yazıya bağlantı için yazılmıştır ve "Sistem Ayrıldı" bölüntüsünün otomatik olarak oluşturulmasını engellemek için kurulum öncesi diskinizi  nasıl yapılandırabileceğinizi açıklar...







Sistem Ayrıldı bölüntüsünün var olması ve buradaki dosyaların C sürücüsünden ayrı bir bölüntüde tutulması, bilgisayarınızın önyükleme dosyalarını bazı zararlı yazılım tehditlerinden koruyabilmek içindir. Bu bölüntüyü engellediğinizde bu ekstra güvenlik katmanından vazgeçmiş olursunuz.



1- Windows 7 kurulumunun 1. adımında (Linke göre) "Şimdi Yükle" seçeneğini seçmeyin ve Shift+F10 tuşlarına beraberce basın.


Shift+F10 tuşuna 5. adıma kadar (Linke göre) istediğiniz adımda basabilir ve bu makaleyi aynen uygulayabilirsiniz. 1. adım anlatım kolaylığı açısından örnek olarak alınmıştır.





2- Bu bir Komut İstemcisi penceresi açacak. İlk olarak diski yapılandırmakta kullanacağımız diskpart aracında oturum açmamız gerekiyor. Bunun için diskpart yazıp Enter'a basın.


Hazırlık

a-) List disk yazıp Enter'a basın.

Bu sistemizimizdeki disklerin bir listesini verecek


b-) sel disk # yazıp Enter'a basın. (# yerine disk numarası gelecek)

Bu yapılandırmak istediğimiz diski seçmemizi sağlayacak.


c-) clean yazıp Enter'a basın.

Bu diski silip ham hale getirecek.


d-) Artık tek parça boş bir diskimiz var.





3- Şimdi Windows 7'yi kuracağımız bölüntüyü oluşturacağız. Bunun için;


a-) create partition primary size=40960 yazıp Enter'a basın.

Bu sistemi kurabileceğimiz bir Birincil (Primary) bölüntü oluşturacak. (Bunun neden gerekli olduğu ile ilgili bilgi almak için tıklayın. Ben diski iki parçaya bölmek istediğim için ilk bölüntünün boyutunu 40 GB olarak sınırlandırdım ve size=40960 komutunu kullandım. Bu bölüntünün MB olarak boyutunu belirliyor. (40960/1024= 40 GB) Sizde bölüntünüzün kaç GB boyutunda olmasını istiyorsanız o değeri gireceksiniz. (1 GB=1024 MB olduğunu unutmayın) Yani 120 GB büyüklüğünde bir C bölüntüsü oluşturmak için 122880 MB değerini girmelisiniz.
             Öte yandan diski 2 parça olarak bölmek istemiyor tek parça halinde oluşturmak istiyorsanız size= parametresini girmemeniz yeterli. Yani bu durumda gireceğiniz komut create partition primary olacak. Bundan sonra 3/f adımına kadar bütün komutları aynen uygulayın.


b-) sel partition 1 yazıp Enter'a basın.

Bu biraz önce oluşturduğumuz bölüntüyü seçmemizi ve üzerinde işlem yapabilmemizi sağlayacak.


c-) format quick fs=ntfs label="OS" yazıp Enter'a basın.

Bu komutun anlamı şu:  Bölüntüyü NTSF dosya sistemi ile ve OS etiketi vererek, hızlı biçimlendir. 
Eğer diski tam olarak silmek istiyorsanız (Örneğin virüs bulaştı yada bilgisayarı satacaksınız ve alan kişinin veri kurtarma araçları kullanarak ta olsa kişisel bilgilerinize ulaşmasını istemiyorsunuz) quick parametresini kullanmayabilirsiniz. Ama bu diskin her sektörünü 0 olarak yazacağı için bu komutun tamamlanması -diskin boyutuna bağlı olarak- saatler sürebilir, bunu göz önünde bulundurun. Benim verdiğim OS etiketini de istediğiniz gibi değiştirebilirsiniz. Örneğin,  label="Sistem" veya label="Windows 7" gibi...


d-) assign letter="C" yazıp Enter'a basın.

Bu sistemi kuracağımız bölüntüye C harfini atayacak. Çok gerekli değilse başka harf vermeyin ama gerekli ise dilediğiniz harfi verebilirsiniz. Örneğin assign letter="F" gibi...


e-) active yazıp Enter'a basın.

Bu bölüntüyü Etkin olarak işaretleyecek. Bunun neden gerekli olduğu ile ilgili bilgi almak için tıklayın.


f-) Artık Windows 7'yi kuracağımız C bölüntüsünü oluşturduk. Eğer 3/a adımındaki bilgilendirme kısmında anlattığım gibi disk tek parça olarak bölümlendirmeyi seçti iseniz 5. adıma atlayın.





4- Şimdi ikinci bölüntüyü oluşturacağız. Bunun için komut istemcisi penceresini kapatmadan kaldığımız yerden devam ediyoruz;


a-) create partition primary yazıp Enter'a basın.

Bu komut C bölüntüsünden artan bütün disk alanını 2. bir bölüntü olarak biçimlendirecek. Eğer diski 3 parçaya bölmek istiyorsanız tıpkı 3/a adımında olduğu gibi size= parametresini kullanabilir, C bölüntüsünü oluşturduğumuz adımları bu 2. bölüntü için aynen uygulayabilir ve sonrasında 3. bölüntüyü oluştururken buradan (4/a adımı) devam edebilirsiniz.


b-) sel partition 2 yazıp Enter'a basın.

Bu biraz önce oluşturduğumuz 2. bölüntüyü seçmemizi ve üzerinde işlem yapabilmemizi sağlayacak.


c-)  format quick fs=ntfs label="DATA" yazıp Enter'a basın.

3/c  adımının bilgilendirme notuna göz atın...



d-) assign letter="D" yazıp Enter'a basın.

Bu 2. bölüntüye D harfini atayacak. Bu harfi istediğiniz gibi değiştirebilirsiniz. Tabii atadığınız harfin kullanımda olmaması gerekiyor. Resmi incelerseniz ben D harfini, kullanımda olduğu için atayamadım ve mecburen boşta olan başka bir harf verdim.




5- exit yazıp Enter'a basın ve diskpart'tan çıkın.


6- exit yazıp Enter'a basın ve Komut İstemcisi penceresini kapatın.


7- Kurulum adımlarında ilerleyip disk seçme penceresine geldiğinizde oluşturduğumuz bölüntüleri göreceksiniz.





8- Kurulumu tamamladığınızda böyle görünecek;




9- Disk Yönetimi'ni açıp bakarsanız Sistem Ayrıldı bölüntüsünün oluşmadığını teyit edebilirsiniz.




Bütün bu adımları dilerseniz alttaki videoda seyredebilirsiniz.
Kotalı kullanıcılar için bilgilendirme: 
Video yüksek çözünürlüklü (720p) olmasına rağmen sadece 22.5 MB büyüklüğündedir. Yazıları okuyabilmek için çözünürlüğü 720p ayarına getirin.

Etiketler

Ağ ve İnternet (26) Arama (10) Aygıt Yöneticisi (8) Başlat Menüsü (13) Bildirim Alanı (7) Bilgilendirme (70) Bilgisayar kullanım geçmişini temizleme (12) Bulut Veri Yönetimi (4) Donanım (17) Dosya ve Klasörler (46) Dual Boot (13) Duyuru (2) Ebeveyn Denetimleri (1) Eşek şakaları (1) Ev Grubu (1) Gereksiz ipuçları (17) Geri dönüşüm Kutusu (5) Giriş seviyesi kullanıcı için (20) Görev Çubuğu (27) Görev Yöneticisi (1) Görev Zamanlama (7) Görünüm ve Kişiselleştirme (155) Güç seçenekleri (11) Güvenlik (41) Internet Explorer (20) İleri seviye kullanıcı için (23) İpucu (66) İzinler (22) Kısayol okunu kaldırma (1) Kısayol yazısını kaldırma (1) Kısayollar (61) Kitaplıklar (12) Kullanıcı Hesapları/Profilleri (19) Kullanışlılığı arttırma (84) Kurtarma Araçları (6) Lisans Yönetimi (6) Masaüstü arka planı (6) Multimedya/Eğlence (16) Nonpasaran (1) Ofis Programları (1) Ongörünümler (11) Onyükleme (15) Onyükleme esnasında sorun çözme (20) Onyükleme süreci (10) Optimizasyon (59) Oturum Açma/Kapama/Kilit Ekranı (15) Parolalar ve Parola sorunları (6) Performans (22) Programlar ve özellikleri (14) Sabit Disk (18) Sabit disk yönetimi ve bölümleme (35) Sağ Tuş "Gönder" Menüsü (5) Sağ tuş menüsü (38) Sağ Tuş Yeni Menüsü (2) Sanal Bellek (PageFile) (3) Sanal Makina/XP Mod (2) Sistem araçları (65) Sistem İzleme/Gözetleme (12) Sistem Onarımı (19) Sorun önleme (11) Sorunlar ve sorun çözümleri (96) Sürücü (Driver) (13) Uyku (1) Uyku devre Dışı (1) Uyku/Karma Uyku (6) Varsayılana dönme/Sıfırlama (21) Veri kurtarma (6) Veri yedekleme (11) Vitrin (5) Windows 7 (1) Windows 7 kurulumları hakkında herşey (40) Windows 7 TEMEL KONU (65) Windows Başlangıcı/Kapanışı (13) Windows Gezgini (39) Windows Gezgini Gezinti Bölmesi (21) Windows Live Essentials (8) Windows Media Center (6) Windows Media Player (6) Windows özellikleri/Bileşenleri (48) Windows Update (7) Yapışkan Notlar (2) Yedekleme ve Geri Yükleme (15)

Son yorumlar

Twitter

Facebook

İzleyiciler

Rastgele

item