nwindows7

Windows Defender Offline Nedir, Nasıl Kullanılır?

GÜNCELLEME: (Nisan-2017) MicrosoftWindows 10 Yapı 10586 ile bu özelliği Windows'a entegre etti. Bu sürüm ve üzeri bir Windows kullanıyorsanız artık Windows Defender OfflineWindows arayüzünden başlatabiliyorsunuz. Lütfen bu yazıyı okuyun: Windows Defender Offline'ı Windows 10'da Kullanmak

GÜNCELLEME: (EYLÜL-2012) Aradan geçen yaklaşık 1.5 yılda Microsoft aracı geliştirdi ve yeniden adlandırarak Microsoft Standalone System Sweeper yerine Windows Defender Offline adını kullanmaya başladı. Alttaki yazıda indirme linkleri dahil gerekli olan her yer güncellendi. Ancak yazıyı baştan yeniden yazmadığım için Microsoft Standalone System Sweeper hakkında bilgiler de içerebilir...


Microsoft 4-5 gün evvel Microsoft Standalone System Sweeper adında bir yazılım sundu. Henüz BETA durumunda olan yazılım, zararlı yazılım yüzünden açılmayan sistemleri onarmak amacını güdüyor. Bildiğiniz gibi günümüzdeki zararlı yazılımların bir kısmı direk boot sektörünü hedef alarak sistemi açılamaz duruma getiriyor. Çoğu kullanıcı ise bu tip zararlı yazılımlar ile baş edebilecek donanıma ve bilgiye sahip değil. Microsoft Standalone System Sweeper bu kitlenin de bu tip zararlı yazılımları kolayca temizleyebilmesini sağlıyor.

Notlar...

  • Araç kendi başına çalışır kabiliyete sahip. Kurulu sistemdeki herhangi bir dosyaya ihtiyaç duymuyor.
  • Araç 32 Bit ve 64 Bit için ayrı sürümlere sahip. Yani örneğin, 64 Bitte 32 Bit sürümü çalıştıramazsınız.
  • Araç öncelikle boot sektörünü tarıyor ardından bütün sistemi tarıyor ancak asıl amacı Boot sektörü virüslerini temizlemek. Bu yüzden sisteminizde bir zararlı yazılım olduğunu düşünüyorsanız -bu araca ek olarak- antivirüs firmalarının ücretsiz olarak sunduğu önyüklenebilir medyaları kullanın. (Örneğin, Avira AntiVir Rescue System) Unutmayın Microsoft Standalone System Sweeper bir zararlı yazılımdan koruma ürünü değildir.
  • Windows Defender Offline destek sayfası burada.
  • Kötü amaçlı yazılımlar medya oluşturmanızı engelleyebileceği için Windows Defender Offline'ı kötü amaçlı yazılım bulaşmamış bir bilgisayarda indirin ve CD, DVD veya USB flash sürücüyü bu bilgisayarda oluşturun.
  • Daha önceden CD veya DVD oluşturduysanız tekrar kullanmayın çünkü bu araç kötü amaçlı yazılımları algılamaya yardımcı olan tanımları içerir. Tanımlar sık sık güncellenir, bu yüzden CD veya DVD'nizdeki tanım dosyaları güncelliklerini kaybetmiş olabilir. USB flash sürücü oluşturduysanız, onu tekrar kullanabilirsiniz. Windows Defender Offline sihirbazı yeniden çalıştırdığınızda tanımları günceller.

    HAZIRLIK

    1- Öncelikle aracı indirmemiz gerekiyor. Bunun için buradan  (İndirme bağlantıları sayfanın sonunda) sisteminize uygun sürümü indirin.

    Sistemim 64 Bit'mi yoksa 32 Bit'mi?

    2-  İlk indirdiğimiz araç (mssstool, yaklaşık 500 KB) aslında bir indirme yöneticisi gibi çalışıyor ve çalıştırdığınızda yaklaşık 300 MB'lık Windows Defender Offline'ı indirmeye başlıyor. mssstool32 yada mssstool64'e çift tıklayarak çalıştırın ve talimatları takip edin.


    3- Alttaki ekrana geldiğinizde ihtiyacınız olan seçimi yapın.


    Windows Defender Offline, her zararlı yazılım temizleme aracı gibi zararlı yazılımların tanımlarının bulunduğu kütüphanelere ihtiyaç duyuyor. Yani indirdiğiniz araç aslında sürekli güncellenen bir araç. Bu yüzden örneğin bugün bu aracı oluşturdunuz ve kullandınız ardından 1 ay sonra tekrar ihtiyaç duydunuz, bu durumda güncelleme gerekiyor. İşte eğer ilk oluşturduğunuzda USB belleğe oluşturduysanız üstteki ekranda da USB bellek seçimi yaparsanız  mssstoolWindows Defender Offline'ın tamamını değil yaklaşık 60MB'lık güncellemesini indiriyor ve bunu belleği biçimlendirmeden veya birşey silmeden yapıyor. Yani Windows Defender Offline'ı her kullandığınızda önce mssstool'u tekrar çalıştırarak güncelleme yapabilirsiniz. Gerçi makalenin ilerleyen adımlarında da görebileceğiniz üzere Windows Defender Offline'ı çalıştırdığınızda da güncelleme imkanı var ama buraya not düşeyim dedim.

    4- Eğer DVD, CD yada USB oluşturmayı seçtiyseniz bu medyaları programa Gözat butonu yardımıyla gösterin. Eğer ISO formatında oluşturmayı seçtiyseniz varsayılan olarak kaydedilen adres biraz karışık bu yüzden isterseniz Gözat butonu yardımıyla daha kolay bulabileceğiniz bir lokasyonda oluturulmasını sağlayabilirsiniz;


    5- Araç 300 MB'a yakın boyutta olduğu için indirilmesi biraz vakit alacaktır bekleyin.


    5- Aracımız artık kullanıma hazır. Son butonuna tıklayarak kapatın.


    KULLANIM

    A- Bilgisayarı oluşturduğnuz Windows Defender Offline medyasından (CD, DVD veya USB) başlatın.

    BIOS : "Boot" Önceliğini Değiştirmek (Bilgisayarı DVD veya USB'den Başlatma)


    B- Windows Defender Offline arayüzü karşınıza çıktığında tarama otomatik olarak başlayacak.


    Ancak isterseniz Taramayı iptal et butonuna tıklayarak taramayı durdurabilir ve tarama tipini değiştirebilirsiniz;


    Ya da Güncelleştir sekmesini açarak güncelleme yapabilirsiniz...


    Hepsi bu...

    Etiketler

    Ağ ve İnternet (26) Arama (10) Aygıt Yöneticisi (8) Başlat Menüsü (13) Bildirim Alanı (7) Bilgilendirme (70) Bilgisayar kullanım geçmişini temizleme (12) Bulut Veri Yönetimi (4) Donanım (17) Dosya ve Klasörler (46) Dual Boot (13) Duyuru (2) Ebeveyn Denetimleri (1) Eşek şakaları (1) Ev Grubu (1) Gereksiz ipuçları (17) Geri dönüşüm Kutusu (5) Giriş seviyesi kullanıcı için (20) Görev Çubuğu (27) Görev Yöneticisi (1) Görev Zamanlama (7) Görünüm ve Kişiselleştirme (155) Güç seçenekleri (11) Güvenlik (41) Internet Explorer (20) İleri seviye kullanıcı için (23) İpucu (66) İzinler (22) Kısayol okunu kaldırma (1) Kısayol yazısını kaldırma (1) Kısayollar (61) Kitaplıklar (12) Kullanıcı Hesapları/Profilleri (19) Kullanışlılığı arttırma (84) Kurtarma Araçları (6) Lisans Yönetimi (6) Masaüstü arka planı (6) Multimedya/Eğlence (16) Nonpasaran (1) Ofis Programları (1) Ongörünümler (11) Onyükleme (15) Onyükleme esnasında sorun çözme (20) Onyükleme süreci (10) Optimizasyon (59) Oturum Açma/Kapama/Kilit Ekranı (15) Parolalar ve Parola sorunları (6) Performans (22) Programlar ve özellikleri (14) Sabit Disk (18) Sabit disk yönetimi ve bölümleme (35) Sağ Tuş "Gönder" Menüsü (5) Sağ tuş menüsü (38) Sağ Tuş Yeni Menüsü (2) Sanal Bellek (PageFile) (3) Sanal Makina/XP Mod (2) Sistem araçları (65) Sistem İzleme/Gözetleme (12) Sistem Onarımı (19) Sorun önleme (11) Sorunlar ve sorun çözümleri (96) Sürücü (Driver) (13) Uyku (1) Uyku devre Dışı (1) Uyku/Karma Uyku (6) Varsayılana dönme/Sıfırlama (21) Veri kurtarma (6) Veri yedekleme (11) Vitrin (5) Windows 7 (1) Windows 7 kurulumları hakkında herşey (40) Windows 7 TEMEL KONU (65) Windows Başlangıcı/Kapanışı (13) Windows Gezgini (39) Windows Gezgini Gezinti Bölmesi (21) Windows Live Essentials (8) Windows Media Center (6) Windows Media Player (6) Windows özellikleri/Bileşenleri (48) Windows Update (7) Yapışkan Notlar (2) Yedekleme ve Geri Yükleme (15)

    Arşiv

    Son yorumlar

    Twitter

    Facebook

    İzleyiciler

    Rastgele

    item