nwindows7

Kendi başına açılabilir Arşivler Oluşturun

Belki farketmisinizizdir; Bir süredir yazılarımda indirme linkini verdiğim dosyaları SFX arşivi olarak paketliyorum. Bunun sebebi, sfx arşivlerinin hiçbir dosya ayıklama programına (WinRar, WinZip, 7-Zip vs.) ihtiyaç duymadan açılabiliyor olması. Ayrıca bolca özelleştirme seçeneği sunduğu için kendi logomu ekleyebilmem ve dilediğim lokasyonu "varsayılan" çıkarma lokasyonu olarak belirleyebilmem (Siz dosyaları çıkarırken değiştirebilirsiniz tabii) benim yazılarımı yazmamı kolaylaştırıyor. Şimdi gelin bu tip bir arşivi nasıl yaptığımı görelim...


Ayarlar


Bu makaleyi uygulayabilmeniz için sisteminizde WinRar yüklü olmalıdır. Eğer yüklü değil ise buradan ücretsiz olarak indirip yükleyebilirsiniz. Diğer 3.parti arşiv yönetici programlarda SFX arşivi oluşturabilirler ancak bu makalede anlatılan bir takım özelliklerin hepsine sahip olmayabilirler.



1- SFX formatında paketlemek istediğiniz dosyayı veya dosyaları seçtikten sonra sağ tıklayın ve Arşive ekle... deyin.





2-  Açılan pencerde  SFX arşivi oluştur seçeneğini seçtikten sonra Gelişmiş sekmesine tıklayın.





3- Gelişmiş sekmesinde SFX seçenekleri... butonuna tıklayın.





Artık SFX ayarlarımızı yapabiliriz;
Not: Burada yaptığımız bütün ayarlar opsiyoneldir.



4-  Genel sekmesi




¹ Eğer arşivimizi açacak kimsenin varsayılan indirme lokasyonunu siz belirlemek istiyorsanız (Kullanıcı arşivi açma sırasında bu lokasyonu değiştirebilir) burada Kesin klasör şıkkını işaretleyin ve kutucuğa istediğiniz lokasyonu yazın. Ben upload ettiğim dosyaları -hem anlatımda bana, hem de kullanımda izleyicilerime kolaylık olması açısından- Masüstünde açılacak şekilde ayarlamak istiyorum. Bu yüzden evrensel bir paremetre olan %userprofile% ile beraber Desktop adresini kullanıyorum. Böylece kullanacak kullanıcının profil ismi ne olursa olsun doğru çalışıyor.

² Şu andaki klasörde oluştur seçeneğini seçerseniz kullanıcı dosyaya nerede çift tıklarsa içerik oraya açılır.



5- Metin ve Simge sekmesi;





ª Arşivin açılması esnasında açılan pencerenin başlığı. (Bknz: Yazının sonundaki resim)

ᵇ Arşivin açılması esnasında açılan penceredeki açıklama. (Bknz: Yazının sonundaki resim)

 Burada dilerseniz arşivin açılması esnasında açılan penceredeki logoyu belirleyebilirsiniz. Logonun .bmp formatında olması gerekiyor. (Bknz: Yazının sonundaki resim)

Burada isterseniz dosyanın indirildiğinde nasıl görüneceğini belirleyebilirsiniz. Burada kullanacağınız logonun .ico formatında olması gerekiyor. (Bknz: Yazının sonundaki resim)



6- Modlar sekmesi





Burada arşivin açılması esnasında kullanıcı ile nasıl bir etkileşime gireceğini belirleyebiliyorsunuz. Metin ve Simge sekmesindeki özelleştirmelerin görüntülenebilmesi için (5/d hariç) Tümünü göster seçeneğini seçmelisiniz. Bu durumda kullanıcı bir karşılama  sayfası ile karşılaşacaktır. Başlangıç iletişim kutusunu gizle seçeneğini seçerseniz kullanıcı arşivi açarken bir an için açılıp kapanan bir pencere ile karşılaşacak, Tümünü gizle derseniz kullanıcı arşivi açarken hiçbir pencere ile karşılaşmayacaktır.


7- Bütün kişiselleştirmeleri yaptıktan sonra bu adımları -bir dahaki paket oluşturmada tekrar yapmamak için- kaydetmemiz gerekiyor. (Bu kaydetme seçeneği herzaman doğru çalışmayabiliyor baştan belirteyim. Sebebini bulamadım) Bunun için tekrar Genel sekmesine gidin (4. Adım) ve Mevcut ayarları varsayılan olarak kaydet butonuna tıklayarak kaydedin. Artık her oluşturduğunuz SFX arşivi varsayılan olarak bu ayarlar ile oluşturulacak.


Kullanım


a-) 1. adımı uygulayın.


b-) Açılan pencerde SFX arşivi oluştur seçeneğini seçin ve Tamam deyin.





Hepsi bu.


Yukarıdaki ayarlar neye karşılık geliyor?




Etiketler

Ağ ve İnternet (26) Arama (10) Aygıt Yöneticisi (8) Başlat Menüsü (13) Bildirim Alanı (7) Bilgilendirme (70) Bilgisayar kullanım geçmişini temizleme (12) Bulut Veri Yönetimi (4) Donanım (17) Dosya ve Klasörler (46) Dual Boot (13) Duyuru (2) Ebeveyn Denetimleri (1) Eşek şakaları (1) Ev Grubu (1) Gereksiz ipuçları (17) Geri dönüşüm Kutusu (5) Giriş seviyesi kullanıcı için (20) Görev Çubuğu (27) Görev Yöneticisi (1) Görev Zamanlama (7) Görünüm ve Kişiselleştirme (155) Güç seçenekleri (11) Güvenlik (41) Internet Explorer (20) İleri seviye kullanıcı için (23) İpucu (66) İzinler (22) Kısayol okunu kaldırma (1) Kısayol yazısını kaldırma (1) Kısayollar (61) Kitaplıklar (12) Kullanıcı Hesapları/Profilleri (19) Kullanışlılığı arttırma (84) Kurtarma Araçları (6) Lisans Yönetimi (6) Masaüstü arka planı (6) Multimedya/Eğlence (16) Nonpasaran (1) Ofis Programları (1) Ongörünümler (11) Onyükleme (15) Onyükleme esnasında sorun çözme (20) Onyükleme süreci (10) Optimizasyon (59) Oturum Açma/Kapama/Kilit Ekranı (15) Parolalar ve Parola sorunları (6) Performans (22) Programlar ve özellikleri (14) Sabit Disk (18) Sabit disk yönetimi ve bölümleme (35) Sağ Tuş "Gönder" Menüsü (5) Sağ tuş menüsü (38) Sağ Tuş Yeni Menüsü (2) Sanal Bellek (PageFile) (3) Sanal Makina/XP Mod (2) Sistem araçları (65) Sistem İzleme/Gözetleme (12) Sistem Onarımı (19) Sorun önleme (11) Sorunlar ve sorun çözümleri (96) Sürücü (Driver) (13) Uyku (1) Uyku devre Dışı (1) Uyku/Karma Uyku (6) Varsayılana dönme/Sıfırlama (21) Veri kurtarma (6) Veri yedekleme (11) Vitrin (5) Windows 7 (1) Windows 7 kurulumları hakkında herşey (40) Windows 7 TEMEL KONU (65) Windows Başlangıcı/Kapanışı (13) Windows Gezgini (39) Windows Gezgini Gezinti Bölmesi (21) Windows Live Essentials (8) Windows Media Center (6) Windows Media Player (6) Windows özellikleri/Bileşenleri (48) Windows Update (7) Yapışkan Notlar (2) Yedekleme ve Geri Yükleme (15)

Arşiv

Son yorumlar

Twitter

Facebook

İzleyiciler

Rastgele

item