nwindows7

"Kötü Amaçlı Yazılımları Temizleme Aracı" Nedir, Nasıl Kullanılır ?

Microsoft Windows Kötü Amaçlı Yazılımları Temizleme Aracı, Windows 7, Windows XP, Windows 2000 ve Windows Server 2003 çalıştıran bilgisayarları Blaster, Sasser ve Mydoom gibi yaygın olarak karşılaşılan bazı kötü amaçlı yazılımlara karşı denetler ve bulunanların temizlenmesine yardımcı olur. Algılama ve temizleme işlemi tamamlandığında, araç, bulunan ve temizlenen (varsa) kötü amaçlı yazılımları açıklayan bir rapor görüntüler.



NOTLAR...


  • Bu aracın Microsoft Update veya Windows Update tarafından sunulan sürümü arka planda çalışır ve bir virüs bulursa bildirir. Eğer aracı manuel olarak yüklemek isterseniz 32 bit sürümünü buradan, 64 bit sürümünü ise buradan indirebilirsiniz.
  • Microsoft, her ayın ikinci salı günü ve güvenlik olaylarına yanıt vermesi gerektikçe bu aracın güncelleştirilmiş bir sürümünü yayımlar. (KB890830) Yani güncellemeleriniz açıksa zaten güncel sürüm yüklüdür.
  • Kötü Amaçlı Yazılımları Temizleme Aracı'nı yüklediğinizde, virüsten koruma programınızı devre dışı bırakmanız veya kaldırmanız gerekmez. 
  • Aracın sistemdeki lokasyonu C:\Windows\System32\mrt.exe'dir.
  • Tarama günlüğünü C:\Windows\Debug\mrt.log adresinde, Olay günlüğünü ise C:\Windows\Debug\mrteng.log adresinde bulabilirsiniz.

Kötü Amaçlı Yazılımları Temizleme Aracı ile bir anti-virüs arasındaki fark nedir?

Kötü Amaçlı Yazılımları Temizleme Aracı, bir anti-virüsün yerini almaz. Bulaşma sonrasında kullanılabilecek bir temizleme aracıdır. Bu nedenle, güncel bir anti-virüs yüklemeniz ve kullanmanız gerekir. Kötü Amaçlı Yazılımları Temizleme Aracı ile bir virüsten koruma ürünü arasında 3 önemli fark vardır:

  • Bu araç, kötü amaçlı yazılımı önceden bulaşmış olduğu bir bilgisayardan temizler. Anti-virüs ise kötü amaçlı yazılımların bir bilgisayarda çalışmasını engeller. Kötü amaçlı yazılımın bulaştıktan sonra temizlenmesi yerine, bilgisayarda çalışmasının engellenmesi çok daha tercih edilen bir yöntemdir.
  • Araç, yalnızca yaygın olarak karşılaşılan bazı kötü amaçlı yazılımları temizler. Yaygın olarak karşılaşılan bazı kötü amaçlı yazılımlar, bugün bulunan kötü amaçlı yazılımların yalnızca küçük bir alt kümesidir.
  • Araç, etkin durumdaki kötü amaçlı yazılımların algılanması ve temizlenmesine odaklanır. Etkin durumdaki kötü amaçlı yazılım, bilgisayarda çalışmakta olan kötü amaçlı yazılımdır. Araç, çalışır durumda olmayan kötü amaçlı yazılımları temizleyemez. Ancak virüsten koruma ürünü, bu görevi gerçekleştirebilir.



1- Başlat Menüsü arama satırına mrt.exe yazıp Enter'a basın.


2- İleri deyin.






























3- Program 3 çeşit tarama imkanı sunuyor. Eğer sistemi taramak istiyorsanız Hızlı yada Tam taramadan birini seçin ve İleri deyin.
































4- Tarama başlayacak ve bittiğinde durum size bildirilecek.

























































5- Eğer özellikle bir klasörü taramak istiyorsanız Özel taramayı seçin ve taramak istediğiniz klasörü gösterin.


































NOT: Bu yazıda büyük ölçüde Microsoft web sayfalarından yararlanılmış veya alıntı yapılmıştır.



KOMUT SATIRINDAN ÇALIŞTIRMAK

Eğer dilerseniz aracı komut satırından da çalıştırabilirsiniz. Bu sistem yöneticilerine arka planda diğer kullanıcılardan habersiz tarama yapma imkanı sunacaktır. (Örneğin, mrt.exe /Q)

















Kötü Amaçlı Yazılımları Temizleme Aracı,
 dört komut satırı anahtarını destekler:


AnahtarAmaç
/Q veya/quietSessiz modu kullanır. Bu seçenek, aracın kullanıcı arabirimini görüntülemez.
/?Komut satırı anahtarlarını listeleyen bir iletişim kutusu görüntüler.
/NYalnızca algıla modunda çalışır. Bu modda, kötü amaçlı yazılımlar kullanıcıya bildirilir, ancak temizlenmez.
/FBilgisayarda genişletilmiş bir taramayı zorlar.
/F:YBilgisayarda genişletilmiş bir taramayı zorlar ve bulunan bulaşmaları otomatik olarak temizler.




Hepsi bu...

Etiketler

Ağ ve İnternet (26) Arama (10) Aygıt Yöneticisi (8) Başlat Menüsü (13) Bildirim Alanı (7) Bilgilendirme (70) Bilgisayar kullanım geçmişini temizleme (12) Bulut Veri Yönetimi (4) Donanım (17) Dosya ve Klasörler (46) Dual Boot (13) Duyuru (2) Ebeveyn Denetimleri (1) Eşek şakaları (1) Ev Grubu (1) Gereksiz ipuçları (17) Geri dönüşüm Kutusu (5) Giriş seviyesi kullanıcı için (20) Görev Çubuğu (27) Görev Yöneticisi (1) Görev Zamanlama (7) Görünüm ve Kişiselleştirme (155) Güç seçenekleri (11) Güvenlik (41) Internet Explorer (20) İleri seviye kullanıcı için (23) İpucu (66) İzinler (22) Kısayol okunu kaldırma (1) Kısayol yazısını kaldırma (1) Kısayollar (61) Kitaplıklar (12) Kullanıcı Hesapları/Profilleri (19) Kullanışlılığı arttırma (84) Kurtarma Araçları (6) Lisans Yönetimi (6) Masaüstü arka planı (6) Multimedya/Eğlence (16) Nonpasaran (1) Ofis Programları (1) Ongörünümler (11) Onyükleme (15) Onyükleme esnasında sorun çözme (20) Onyükleme süreci (10) Optimizasyon (59) Oturum Açma/Kapama/Kilit Ekranı (15) Parolalar ve Parola sorunları (6) Performans (22) Programlar ve özellikleri (14) Sabit Disk (18) Sabit disk yönetimi ve bölümleme (35) Sağ Tuş "Gönder" Menüsü (5) Sağ tuş menüsü (38) Sağ Tuş Yeni Menüsü (2) Sanal Bellek (PageFile) (3) Sanal Makina/XP Mod (2) Sistem araçları (65) Sistem İzleme/Gözetleme (12) Sistem Onarımı (19) Sorun önleme (11) Sorunlar ve sorun çözümleri (96) Sürücü (Driver) (13) Uyku (1) Uyku devre Dışı (1) Uyku/Karma Uyku (6) Varsayılana dönme/Sıfırlama (21) Veri kurtarma (6) Veri yedekleme (11) Vitrin (5) Windows 7 (1) Windows 7 kurulumları hakkında herşey (40) Windows 7 TEMEL KONU (65) Windows Başlangıcı/Kapanışı (13) Windows Gezgini (39) Windows Gezgini Gezinti Bölmesi (21) Windows Live Essentials (8) Windows Media Center (6) Windows Media Player (6) Windows özellikleri/Bileşenleri (48) Windows Update (7) Yapışkan Notlar (2) Yedekleme ve Geri Yükleme (15)

Son yorumlar

Twitter

Facebook

İzleyiciler

Rastgele

item