nwindows7

Windows Media Center: Kitaplıkları Yönetmek

Windows Media Center'in kendi arşiv yönetimi var elbet ancak alttaki resimde görebileceğiniz gibi son derece zevksiz bir görsellik ve kısıtlı özellik sunuyor. Gerçi 1-2 script ve kayıt defteri oynaması ile bunu aşmanın yolları da var ama yine de bu yazıda anlatacağım Media Browser eklentisinin konforuna, özelliklerine ve göz alıcı görselliğine ulaşmak zor. Eğer film seyretmek ve bunları arşivlemek sizin için ciddi bir hobi ise bu eklenti film seyretmeye başlama öncesi aşamayı sizin için bir şölene dönüştürecek. Hele birde bilgisayarı panel televizyonunuza bağlayıp yüksek çözünürlüklü filmler seyrediyorsanız bırakın film seyretmeyi arşivinizde dolaşmak dahi büyük bir zevke dönüşecek.






Notlar

Windows Media Center, Windows Vista ile beraber hayatımıza giren bir özellik. Bir kısım kullanıcı kendi alıştığı medya oynatıcıları kullandığı için, bir kısım kullanıcı ise hala Windows XP'den süregelen alışkanlıklarını yenemediği ve hala  ellerindeki çağdaş işletim sistemini Windows XP gibi kullanmaya çalıştığı için, bir başka kısım kullanıcı ise varlığından haberdar dahi olmadığı için pek fazla rağbet görmüyor ama aslında bundan fazlasını hak ediyor.  1-2 eklenti ve bir kaç küçük ayar ile Windows Media Center üzerinden Youtube dahil onlarca video portalını, binlerce radyo kanalını, canlı olarak TV kanallarını izleyebilirsiniz. Ayrıca arşivinizdeki müzik ve film dosyalarının buradan yönetebilir, özet, poster, oyuncu bilgisi, imbd puanı gibi pek çok verinin otomatik olarak güncellenmesini ve indirilmesini sağlayabilirsiniz. Ve bütün bunları çok kolay bir şekilde bilgisayarınızı panel televizyonunuza bağlayarak TV üzerinden izleyebilirsiniz. Bu yazı Windows Media Center ile alakalı yazacağım bir dizi yazının ikincisi. Diğerlerine (Eklendikçe) sağ tarafta gördüğünüz etiket bulutundaki Windows Media Center etiketine tıklayarak yada alttaki bağlantılara tıklayarak ulaşabilirsiniz.
  • Windows Media Center, Windows 7 Home Basic ve Windows 7 Starter sürümlerinde bulunmaz.
  • Kullanacağımız Media Browser eklentisini buradan indirebilirsiniz.
  • Aracı verimli olarak kullanabilmek için internet bağlantınızın olması gerekiyor. Aksi taktirde film/cast bilgileri, filmler ile alakalı görseller ve özetler indirilemeyecektir.
  • Konu ile alakalı diğer yazılar;
♥ Windows Media Center: Youtube Videolarını Seyretmek




      1- Öncelikle halen kurmadıysanız Media Browser eklentisini kurun.




























      2- Kurulumdan sonra eklentinin kendini Windows Media Center'a entegre ettiğini göreceksiniz.
      (Sizden kurulumun ardından birtakım ayarlar yapmanız istenecek. Şimdilik pas geçin bir sonraki adımda anlatacağım.)



























      3- Eklenti diğer eklentilerden farklı olarak arka planda servis olarak çalışıyor. Görünüm ayarları gibi ikincil ayarlar Windows Media Center üzerinden yapılırken, temel ayarlar Bildirim Alanı'ndaki Media Browser Service üzerinden yapılıyor. Bunun için bildirim alanına gidip Media Browser Service'e sağ tıklayın ve Configure... seçeneğine tıklayın.




















      4- Öncelikle arşivimizin bulunduğu klasörleri programa tanıtmamız gerekiyor. Bunun için Add butonunu kullanarak konumu yada konumları gösterin. Ben örnek olarak D sürücümde bulunan Filmler klasörünü gösteriyorum.























      5- İsteğe bağlı  Daha sonra plug-ins sekmesini açın ve dilediğiniz tema ve eklentileri kurun. Bunun için


      a-) More Plug-ins butonuna tıklayın.


      Resimde görünenler benim daha önce yüklediklerim. İlk kurulumda bunlar görünmez. Kırmızı görünen Carbon temasının kırmızı görünmesinin sebebi ise güncellemesinin olması. Yani yeni bir versiyonu var.





















      b-) Açılan pencerede yükleyebileceklerinizi göreceksiniz. Bunlar 2 kısıma ayrılıyor. Temalar (Themes) ve Diğer. (Other) İstediğinizi seçin ve ardından Install butonuna tıklayın. Seçtiğiniz özellik kısa sürede  indirilecek ve yüklenecek.

      • Temaların çoğunluğu ücretli. Ücretli olanlarda 15 Days Free Trials diye ibare oluyor oradan anlayabilirsiniz. İstediğiniz kadar tema yükleyip dilediğiniz zaman dilediğinizi etkinleştirebilirsiniz. (6. Adım)
      • Diğeleri ise eklentiye yeni kabiliyetler veya modüller ekliyor. Makalenin sonunda verdiğim görselliği yakalabilmeniz için en azından benim yüklediklerimden bir kısmını yüklemeniz gerekiyor.

      Koyu renkli olarak görünenler hali hazırda bende yüklü olanlar.




























      6-  İsteğe bağlı Display/playback kısmında ise kırmızı ile çerçevelediğim kısım tema ayarları. Tema değiştirmek istediğinizde Windows Media Center'ı kapatıp ardından buradan dilediğiniz temayı seçmeniz gerekiyor. (Eğer harici tema yükledi iseniz/ Altta 2. resim)







































      7-  İsteğe bağlı Yeşil ile çerçevelenmiş kısımda ise hava durumu ayarlarını yapabiliyorsunuz. Ancak yaşadığınız kentin kodunu öğrenmeniz gerekiyor. Bunun için buraya gidin ve yaşadığınız kenti yazıp aratın. Yaşadığınız şehrin kodu size Location ID olarak verilecek. (Resimde gördüğünüz gibi ben Adapazarı için TUXX22 kodunu elde ediyorum.) Bu kodu resimdeki pencereye girin. Ardından Celsius seçeneğini seçin Save butonuna basarak kaydedin.


      Varsayılan temada Hava durumu modülü yok. Ancak diğer temaların çoğunda mevcut.























      8-  Daha sonra Advanced butonuna basarak sekmeleri genişletin ve  external players sekmesine gelin. Burada video oynatıcımızı seçeceğiz.

      a-) Bunun için Add butonuna basın.





















      b-) Açılan pencerede uzantıyı seçin.
      (Benim arşivimdeki videolar genelde avi ve png formatında olduğu için ben bu iki format için ayar yapıyorum. avi için GOM Player'ı, mkv için ise Media Player Classic'i ayarlıyorum. Sizde favori medya oynatıcınızı tanımlayacak şekilde ayar yapın.)















      c-) Ardından resim 8/a'daki ekranda Select Player butonuna basın ve dilediğiniz medya oynatıcının .exe dosyasını göstererek eklentiye tanıtın.

      d-) 8/a-b-c adımlarını ayarlamak istediğiniz her format için tekrarlayın.


      9-  Media Browser Configurator'u kapatın.


      10- Tekrar 3. adımı uygulayın ancak bu sefer Show Interface seçeneğine tıklayın.


      11- Açılan pencere bizim güncelleme (Imbd ratingi, fotoğraflar, posterler, cast bilgileri, özetler, tema güncellemeleri vs.) ayarlarını yapacağımız pencere;



























      12- Ortadaki kısım güncelemeleri bir takvime bağlamak için. Dilerseniz ayarlayın.

      13- Alttaki kısımda ise resimdeki gibi bütün kutucukları işaretledikten sonra Refresh Now butonuna tıklayın. Bu işlem, programın, 4.adımda gösterdiğimiz klasörlerde bulunan bütün medyalara ait bilgileri  (Imbd ratingi, fotoğraflar, posterler, cast bilgileri, özetler, tema güncellemeleri vs.) yüklemesini sağlayacak. (5/b'de yüklediklerinize bağlı olarak)

      14- Windows Media Center üzerinden yapılabilen ayarları ise yazıyı çok fazla uzatmamak adına yazmıyorum. Temaya ve bulunduğunuz konuma bağlı olarak genelde bir İngiliz Anahtarı yada Dişli şeklindeki butonlara basarak ulaşabilirsiniz.

      15- Artık keyfini çıkarmaya başlayabilirsiniz. Ben bütün temaları denedim ancak sadece Varsayılan ve Diamond teması hoşuma gitti. Tabii bu zevk meselesi siz diğer temalarada bir göz atın derim. Altta Varsayılan tema ve Diamond temasına ait ekran alıntıları görüyorsunuz. Resimlerin üzerine orta tuş ile tıklayarak orjinal boyutunda görüntüleyebilirsiniz;


      Diamond teması













      Varsayılan Tema






      Etiketler

      Ağ ve İnternet (26) Arama (10) Aygıt Yöneticisi (8) Başlat Menüsü (13) Bildirim Alanı (7) Bilgilendirme (70) Bilgisayar kullanım geçmişini temizleme (12) Bulut Veri Yönetimi (4) Donanım (17) Dosya ve Klasörler (46) Dual Boot (13) Duyuru (2) Ebeveyn Denetimleri (1) Eşek şakaları (1) Ev Grubu (1) Gereksiz ipuçları (17) Geri dönüşüm Kutusu (5) Giriş seviyesi kullanıcı için (20) Görev Çubuğu (27) Görev Yöneticisi (1) Görev Zamanlama (7) Görünüm ve Kişiselleştirme (155) Güç seçenekleri (11) Güvenlik (41) Internet Explorer (20) İleri seviye kullanıcı için (23) İpucu (66) İzinler (22) Kısayol okunu kaldırma (1) Kısayol yazısını kaldırma (1) Kısayollar (61) Kitaplıklar (12) Kullanıcı Hesapları/Profilleri (19) Kullanışlılığı arttırma (84) Kurtarma Araçları (6) Lisans Yönetimi (6) Masaüstü arka planı (6) Multimedya/Eğlence (16) Nonpasaran (1) Ofis Programları (1) Ongörünümler (11) Onyükleme (15) Onyükleme esnasında sorun çözme (20) Onyükleme süreci (10) Optimizasyon (59) Oturum Açma/Kapama/Kilit Ekranı (15) Parolalar ve Parola sorunları (6) Performans (22) Programlar ve özellikleri (14) Sabit Disk (18) Sabit disk yönetimi ve bölümleme (35) Sağ Tuş "Gönder" Menüsü (5) Sağ tuş menüsü (38) Sağ Tuş Yeni Menüsü (2) Sanal Bellek (PageFile) (3) Sanal Makina/XP Mod (2) Sistem araçları (65) Sistem İzleme/Gözetleme (12) Sistem Onarımı (19) Sorun önleme (11) Sorunlar ve sorun çözümleri (96) Sürücü (Driver) (13) Uyku (1) Uyku devre Dışı (1) Uyku/Karma Uyku (6) Varsayılana dönme/Sıfırlama (21) Veri kurtarma (6) Veri yedekleme (11) Vitrin (5) Windows 7 (1) Windows 7 kurulumları hakkında herşey (40) Windows 7 TEMEL KONU (65) Windows Başlangıcı/Kapanışı (13) Windows Gezgini (39) Windows Gezgini Gezinti Bölmesi (21) Windows Live Essentials (8) Windows Media Center (6) Windows Media Player (6) Windows özellikleri/Bileşenleri (48) Windows Update (7) Yapışkan Notlar (2) Yedekleme ve Geri Yükleme (15)

      Son yorumlar

      Twitter

      Facebook

      İzleyiciler

      Rastgele

      item