nwindows7

Kullanıcı Profilini Başka Bir Bölüntü yada Diske Taşımak


Daha evvel Windows 7 : Temiz Kurulum (Gelişmiş) adında bir yazı yazmış ve Temiz Kurulum esnasında kullanıcı profilinizi varsayılan olarak başka bir bölüntü yada diskte nasıl oluşturabileceğinizi anlatmıştım.
Orada da defalarca vurguladığım üzere bunu hazır kurulu Windows üzerinde yapmak pek tavsiye edilen bir davranış değil ama aldığım geri dönüşlerden bu yönteme de ihtiyaç duyulabileceğini gözlemledim. Bu yüzden her ne kadar bunu tavsiye etmesem de bu konuda yazılmış eli yüzü düzgün bir Türkçe kaynak olması açsından yazmaya karar verdim. Ama dediğim gibi kullanıcı profilini sistem bölüntüsünde oluşturmak istemiyorsanız bunun en doğru yolu temiz kurulum sırasında yapmanız ve kullanıcı profilinizi bir bölüntüye değil en azından sistem diski ile aynı performansta olan 2. bir sabit diske taşımanızdır. Ayrıca 2. sabit diskte taşısanız bile kullanıcı profilinizin 2. sabit diskteki en hızlı bölüntüde olduğundan emin olun....



Notlar/Uyarılar;

  • Kullanıcı profili: C:\Kullanıcılar\(Kullanıcı adı) lokasyonu altında bulunan, ilgili hesaba ait ayarların, kısayolların, bilgilerin ve kullanıcıya atanmış klasörlerin (Örneğin, Belgeler, Resimler vs.) tamamına verilen isimdir.
  • Altta anlatacaklarımı uygulamadan önce mutlaka bir sistem yansıması yedeği alın. Bu sorun oluşması durumunda kolayca geri dönebilmenizi sağlayacaktır. 
  • Kullanıcı profilinizi başka bir bölüntüye veya diske taşıdıktan sonra alacağınız sistem yansıması yedeklerine artık bu lokasyonda dahil edilecektir. Yani sistem yansıması yedeği özelliğinden hala tam olarak yararlanıyor olacaksınız.
  • Eğer hali hazırda var olan bir kullanıcı profilini taşıyorsanız bazı programlar çalışmak için ihtiyaç duydukları ve kullanıcı profili altındaki gizli bir klasör olan Appdata klasörünü eski yerinde arayacaklarından düzgün çalışmayacaklardır. Çözüm olarak bu programları kaldırıp yeniden yüklemeniz yada makalenin 2. kısmında anlattığım işlemleri yaptıktan sonra yeni bir hesap oluşturup kişisel verilerinizi bu hesaba taşıdıktan sonra eski hesabı silmeniz  gerekir.



Mevcut hesabı taşımak,


1- Bu değişikliği yapabilmemiz için taşıyacağımız hesapta oturum açılmaması gerekiyor. Bu yüzden eğer tek hesap varsa veya oturum açma yetkiniz olan tek bir hesap varsa geçici olarak başka bir Yönetici hesabı oluşturun.(Yazının bundan sonrasında bu hesabı "Diğer hesap" olarak anacağım)


2- Diğer hesapta oturum açın. (Taşıyacağınız hesapta oturum açık olmadığından emin olun)


3- Diğer hesapta, Windows Gezgini'ni kullanarak C:\Kullanıcılar\(Taşımak istediğiniz kullanıcı adı) lokasyonuna gidin ve ilgili profile sağ tıklayarak Kopyala deyin.








4- Ardından kopyaladığınız profili taşımak istediğiniz bölüntü yada diskte Kullanıcılar adlı bir klasör oluşturup onun içerisine yapıştırın. İşlem bittikten sonra Windows Gezgini penceresini kapatın.


5- Başlat Menüsü arama satırına regedit yazın ve Enter'a basın.


6- Açılan kayıt defterinde
HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\ProfileList
yolunu izleyin.


7- ProfileList anahtarını genişlettiğinizde alt anahtarlar arasında S-1-5 ile başlayan uzun anahtarlar olduğunu göreceksinz. (Bunlar genelde bilgisayarınızdaki kullanıcı hesabı sayısı kadar bulunurlar) Bunları teker teker seçili bırakarak sağ taraftan hangi profile ait olduğunu kontrol edin. Taşımak istediğiniz profile ait anahtarı bulduğunuzda durun.





8- ProfileImagePath  anahtarına çift tıklayın ve C:\Users\Taşınacak hesap adresi yerine yeni lokasyonun adresini yazın. (Örneğin, F:\Users\Taşınacak hesap)


Burada yazacağınız adres 4. adım ile eşdeğer olmalıdır. Örneğin Can isimli profili 4. adımda, D:\Kullanıcılar klasörüne attıysanız buraya yazacağınız adres D:\Kullanıcılar\Can olmalıdır.







9- Kullanıcı Değiştir yada Oturumu kapat deyin ve kullanıcı profilini taşıdığınız hesapta oturum açarak değişikliğin doğru bir şekilde gerçekleşip gerçekleşmediğini kontrol edin. Bunun için:


            a-) Başlat Menüsü kullanıcı adına tıklayın.





            b-) Açılan penceredeki herhangi bir klasöre tıklayarak Özellikler deyin ve Konum kısmından adresi kontrol edin. Eğer yeni lokasyon görünüyorsa işlem başarılı olmuş demektir. 10. adımdan devam edin.


10- Oturumu kapatın ve tekrar Diğer hesapta oturum açın. Ardından 3. adımda kopyaladığınız profili bu sefer silin.



Gelecekte oluşturulacak hesaplara ait kullanıcı profilinin 
"varsayılan olarak" 
başka bir bölüntü yada diskte oluşturulması,



I- Windows Gezgini'ni açın ve gelecekte oluşturulacak hesaplara ait kullanıcı profilinin varsayılan olarak oluşturulmasını istediğiniz lokasyona gidin. (Örneğin F:\)


II- Yeni bir klasör oluşturun ve Kullanıcılar ismini verin. (Örneğin, F:\Kullanıcılar)


III- Başlat Menüsü arama satırına regedit yazın ve Enter'a basın.


IV-  Açılan kayıt defterinde
HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\ProfileList
yolunu izleyin.


V- Sağ taraftaki ProfilesDirectory  anahtarına çift tıklayın ve %SystemDrive%\Users adresinin yerine yeni adresi yazın. (Örneğimizde F:\Kullanıcılar)






VI- Kayıt defterini kapatın.



Artık yeni bir kullanıcı hesabı oluşturduğunuzda bu hesaba ait kullanıcı profili "varsayılan olarak" II. adımda oluşturduğunuz klasör olacak.

Etiketler

Ağ ve İnternet (26) Arama (10) Aygıt Yöneticisi (8) Başlat Menüsü (13) Bildirim Alanı (7) Bilgilendirme (70) Bilgisayar kullanım geçmişini temizleme (12) Bulut Veri Yönetimi (4) Donanım (17) Dosya ve Klasörler (46) Dual Boot (13) Duyuru (2) Ebeveyn Denetimleri (1) Eşek şakaları (1) Ev Grubu (1) Gereksiz ipuçları (17) Geri dönüşüm Kutusu (5) Giriş seviyesi kullanıcı için (20) Görev Çubuğu (27) Görev Yöneticisi (1) Görev Zamanlama (7) Görünüm ve Kişiselleştirme (155) Güç seçenekleri (11) Güvenlik (41) Internet Explorer (20) İleri seviye kullanıcı için (23) İpucu (66) İzinler (22) Kısayol okunu kaldırma (1) Kısayol yazısını kaldırma (1) Kısayollar (61) Kitaplıklar (12) Kullanıcı Hesapları/Profilleri (19) Kullanışlılığı arttırma (84) Kurtarma Araçları (6) Lisans Yönetimi (6) Masaüstü arka planı (6) Multimedya/Eğlence (16) Nonpasaran (1) Ofis Programları (1) Ongörünümler (11) Onyükleme (15) Onyükleme esnasında sorun çözme (20) Onyükleme süreci (10) Optimizasyon (59) Oturum Açma/Kapama/Kilit Ekranı (15) Parolalar ve Parola sorunları (6) Performans (22) Programlar ve özellikleri (14) Sabit Disk (18) Sabit disk yönetimi ve bölümleme (35) Sağ Tuş "Gönder" Menüsü (5) Sağ tuş menüsü (38) Sağ Tuş Yeni Menüsü (2) Sanal Bellek (PageFile) (3) Sanal Makina/XP Mod (2) Sistem araçları (65) Sistem İzleme/Gözetleme (12) Sistem Onarımı (19) Sorun önleme (11) Sorunlar ve sorun çözümleri (96) Sürücü (Driver) (13) Uyku (1) Uyku devre Dışı (1) Uyku/Karma Uyku (6) Varsayılana dönme/Sıfırlama (21) Veri kurtarma (6) Veri yedekleme (11) Vitrin (5) Windows 7 (1) Windows 7 kurulumları hakkında herşey (40) Windows 7 TEMEL KONU (65) Windows Başlangıcı/Kapanışı (13) Windows Gezgini (39) Windows Gezgini Gezinti Bölmesi (21) Windows Live Essentials (8) Windows Media Center (6) Windows Media Player (6) Windows özellikleri/Bileşenleri (48) Windows Update (7) Yapışkan Notlar (2) Yedekleme ve Geri Yükleme (15)

Son yorumlar

Twitter

Facebook

İzleyiciler

Rastgele

item