nwindows7

Windows 7: Ev Grubu ve Ayarları

           Bu yazıda size bir Ev Grubunu nasıl oluşturacağınızı, Ev Grubu ile dosya paylaşımının esaslarını ve karşılaşabileceğiniz muhtemel problemleri anlatmaya çalışacağım. Aslında Ev grubu oluşturmak ve katılmak son derece basit olsa da bir problem oluşması durumunda problemi çoğu zaman çözmek oldukça karmaşık olabiliyor. Ağ teknolojisi çok ileri düzey ve karmaşık bir teknoloji olduğundan dolayı binlerce dişiliden birinde uyumsuzluk olması durumunda istenen sonuçlar alınamayabiliyor. Örneğin ben denediğim 3 ağın ikisinde kolayca ağı oluşturup katılabilmişken birinde ne yaptıysam olmadı ve problemi çözemedim :D
                             Bu yüzden bildiğim bütün sorun çıkarabilecek adımları yazıda açıkladım. Hepsini uygulamanıza rağmen sonuç alamadı iseniz sorun büyük bir ihtimalle ya modemde ya güvenlik duvarı ayarlarınızdadır...


Ev grubu nedir?

Ev grubu, bir ev ağı üzerinde dosya ve yazıcıları paylaşabilen bir bilgisayarlar grubudur. Ev grubu kullanımı paylaşımı kolaylaştırır. Resim, müzik, video, belge ve yazıcıları ev grubunuzdaki diğer kişilerle paylaşabilirsiniz. Diğer kişiler, siz izin vermediğiniz sürece paylaştığınız dosyaları değiştiremez. Ev grubunuzu istediğiniz zaman değiştirebileceğiniz bir parolayla koruyabilirsiniz.

Bir ev grubu oluşturduktan veya bir gruba katıldıktan sonra, paylaşmak istediğiniz kitaplıkları seçersiniz. Belirli dosya veya klasörlerin paylaşımını engelleyebilir ve daha sonra başka kitaplıklar paylaşabilirsiniz.

Ev grubuna katılabilmek için ev grubuna katılacak bütün bilgisayarlarda Windows 7 kurulu olması gerekir. Ev Grubu Windows 7'nin tüm sürümlerinde mevcuttur. Ancak Windows 7 Starter ve Windows 7 Home Basic sürümlerinde bir ev grubuna katılabilir, ancak yeni bir ev grubu oluşturamazsınız.


Ağ Nedir?

Neden sürekli ev ağlarından bahsedildiğini merak ettiniz mi? Basitçe söylenecek olursa, bir ağ iki ya da daha fazla bilgisayarı birbirine bağlar ve birbirleriyle "konuşmalarını" sağlar. Bu bağlantı çok çeşitli şeyleri mümkün kılar:

Dosya paylaşma:  Ağda bulunan diğer bilgisayarlardaki dosyalara erişebilirsiniz. Mesela oturma odasındaki dizüstü bilgisayarda faturaları öderken masaüstü bilgisayarda bulunan bir dosyaya gerek duyduğunuzda bu çok kullanışlıdır. Bir ağınız olduğunda, kalkıp diğer bilgisayara gitmenize gerek kalmadan bu dosyaya erişebilirsiniz. Ayrıca kontrol sizdedir: Bir ağınız olduğunda, paylaşmak istediklerinizi paylaşır, özel kalmasını istediklerinizi özel tutarsınız.

Medya akışı: Medya akışı; fotoğraf, müzik veya video gibi dijital medyaları bir ağ üzerinden medya yürütebilen bir aygıta gönderme sürecini belirtir. Örneğin, fotoğraf veya filmlerinizi son kuşak bir televizyonda görüntüleyebilir veya ağınıza bağlı uyumlu stereo alıcılarda müzik çalabilirsiniz.

Internet bağlantısını paylaşma: Internet bağlantısını paylaşabilirsiniz, böylece her bilgisayar için ayrı Internete gerek kalmaz.

Ağ oyunları oynama: Internet üzerinde başka kişilerle bilgisayar oyunları oynayabilir ve hatta Microsoft Xbox, Nintendo Wii ve Sony PlayStation gibi oyun konsollarını ağınıza bağlayabilirsiniz.

Yazıcı paylaşma: Her bir bilgisayara bağlamak için ayrı bir yazıcı satın almak yerine, tek bir yazıcı kullanabilir ve onu ağa bağlayabilirsiniz. Sonra ağdaki herkes bu yazıcıyı kullanabilir.





Kablosuz ağ ile, her tarafa kablo çekmenize gerek kalmadan evinizin her yerine bilgisayarlar koyabilirsiniz. Kablosuz ağın sağladığı özgürlük ve hareketliliğe karşılık çok küçük bir bedel ödersiniz: kablolu ağlar birazcık daha hızlıdır. Ancak çoğu insan kablosuz bir ağın hızından memnun. (Online olarak çok karmaşık oyunlar oynamak istiyorsanız, kablolu bir bağlantının hızını tercih edebilirsiniz.)

Kablosuz bir yönlendirici (Tüm bilgisayarlarınızı birbirleri ve Internet ile mutlu mesut konuşur durumda tutan "çevirmen") satın alırsanız, bilgisayarlarınızı ona kabloyla bağlı durumda bırakabilirsiniz, ancak ileride kablosuza geçme seçeneğiniz olur. Şimdi bir dizüstü bilgisayarınız yoksa ve bu yüzden kablosuza geçmek için geçerli bir nedeniniz olmasa bile, ileride bir gün mutlaka olabilir. Kablosuza geçme özgürlüğüne hazır olmak en iyisi. Altta ilgili bir videoyu seyredebilirsiniz;





Kablosuz bir ağ kurmak için ne gerekli?


Windows 7, evinize kablosuz ağ eklemeyi daha önce hiç olmadığı kadar kolaylaştırıyor. İşte ihtiyacınız olanlar:

  1. En azından iki bilgisayar
  2. Her bir bilgisayar için bir ağ bağdaştırıcısı (Dizüstü bilgisayarlarda  yerleşik olarak bulunur ve WLAN olarak adlandırılır)
  3. Bir kablosuz modem
  4. Ve altta anlattığım basit bir kaç adım.


Haydi başlayalım...



1- Ev grubuna katılacak bilgisayarların tarih ve saatlerinin senkronize olduğundan emin olun.


Bundan emin olmak için herbir bilgisayarda Bildirim alanındaki saate tıklayın ardındanTarih ve saat ayarlarını değiştir bağlantısına tıklayın. Açılan pencerede Internet Saati  sekmesini seçin ve Ayarları değiştir deyin. Dilediğiniz bir sunucuyu seçtikten sonra (Bütün bilgisayarlarda aynı sunucuyı seçin) Şimdi Güncelleştir butonuna basın ve işlemin bitmesini bekleyin.





2- Daha önce başka bir bilgisayarda bir Ev Grubu oluşturduğunuzdan emin olun. Oluşturmadıysanız alttaki videodan yararlanarak oluşturun ve ardından diğer bilgisayar(lar)da 4. adım ve sonrasını uygulayın.





3- Eğer bir kablosuz ağ kullanıyorsanız modemin arayüzüne girin ve WLAN Partition (Türkçesi varmıdır nedir bilmiyorum. Kablosuz Ağ paylaşımı, Kablosuz Ağ bölümlenmesi gibi bir anlama geliyor. Benzer isimlerde olabilir) seçeneği varsa devre dışı olduğundan emin olun. Altta D-Link marka bir kablosuz modemin arayüzüne ait bir ekran alıntısı var. Bu her marka ve model modem için farklı olabilir ama genelde Gelişmiş kablosuz ayarları (Advanced Wireless Settings) başlığı altındadır. Sizde bu ayar için modeminizin kullanma kılavuzuna bakın.





4- Denetim Masası\Ağ ve Internet\Ağ ve Paylaşım Merkezi yolunu izleyin ve;



                a-) Ağınızın konumunun Ev ağı olduğundan emin olun.





              b-) Sol üstten Bağdaştırıcı ayarlarını değiştir bağlantısına tıklayın ve...




             ...ayarların resimdeki gibi olduğundan emin olun.





                 c-) Sol üstteki Gelişmiş paylaşım ayarlarını değiştirin bağlantısına tıklayın ve...




                 ...ayarların alttaki resimdeki gibi olduğundan emin olun;





6- Ağ ve Paylaşım Merkezi'ndeki Ev grubu ve paylaşım seçenekleri seçeneğine tıklayın.




7- Şimdi Katıl butonuna tıklayın.





8- Paylaşmak istediğiniz Kitaplıkları belirleyin





9- Ev grubunun parolasını girin.





10- Kısa zaman sonra Ev grubuna bağlanmış ve dosya paylaşımı yapmaya hazır olacaksınız. Altta bununla ilgili bir video var;






Bütün adımları doğru uyguladığınız halde sorun yaşıyorsanız alttaki hizmetlerin belirttiğim ayarlarda olduğundan emin olun. Nasıl yapacağınızı bilmiyorsanız buradan öğrenebilirsiniz.


  • DNS İstemcisi: Otomatik(Başladı)
  • Sunucu : Otomatik(Başladı)
  • Ağ Listesi Hizmeti: Elle (Başladı)
  • İşlev Bulma Kaynak Yayımı: Otomatik(Başladı)
  • İşlev Bulma Sağlayıcısı Ana Hizmeti: Elle (Başladı)
  • UPnP Aygıt Ana Makinesi:  Elle (Başladı)
  • SSDP Bulma: Elle (Başladı)
  • Ev Grubu Sağlayıcısı:  Elle (Başladı)
  • Ev Grubu Dinleyicisi: Elle (Başladı)

          Ayrıca Microsoft'un sunduğu ve Güvenlik Duvarı ayarlarınızı denetleyen bir düzeltmeyi kullanabilirsiniz. (3. parti bir güvenlik duvarı kullanıyorsanız işe yaramaz) Bilgilendirme için Alper38k'ya teşekkürler...

Etiketler

Ağ ve İnternet (26) Arama (10) Aygıt Yöneticisi (8) Başlat Menüsü (13) Bildirim Alanı (7) Bilgilendirme (70) Bilgisayar kullanım geçmişini temizleme (12) Bulut Veri Yönetimi (4) Donanım (17) Dosya ve Klasörler (46) Dual Boot (13) Duyuru (2) Ebeveyn Denetimleri (1) Eşek şakaları (1) Ev Grubu (1) Gereksiz ipuçları (17) Geri dönüşüm Kutusu (5) Giriş seviyesi kullanıcı için (20) Görev Çubuğu (27) Görev Yöneticisi (1) Görev Zamanlama (7) Görünüm ve Kişiselleştirme (155) Güç seçenekleri (11) Güvenlik (41) Internet Explorer (20) İleri seviye kullanıcı için (23) İpucu (66) İzinler (22) Kısayol okunu kaldırma (1) Kısayol yazısını kaldırma (1) Kısayollar (61) Kitaplıklar (12) Kullanıcı Hesapları/Profilleri (19) Kullanışlılığı arttırma (84) Kurtarma Araçları (6) Lisans Yönetimi (6) Masaüstü arka planı (6) Multimedya/Eğlence (16) Nonpasaran (1) Ofis Programları (1) Ongörünümler (11) Onyükleme (15) Onyükleme esnasında sorun çözme (20) Onyükleme süreci (10) Optimizasyon (59) Oturum Açma/Kapama/Kilit Ekranı (15) Parolalar ve Parola sorunları (6) Performans (22) Programlar ve özellikleri (14) Sabit Disk (18) Sabit disk yönetimi ve bölümleme (35) Sağ Tuş "Gönder" Menüsü (5) Sağ tuş menüsü (38) Sağ Tuş Yeni Menüsü (2) Sanal Bellek (PageFile) (3) Sanal Makina/XP Mod (2) Sistem araçları (65) Sistem İzleme/Gözetleme (12) Sistem Onarımı (19) Sorun önleme (11) Sorunlar ve sorun çözümleri (96) Sürücü (Driver) (13) Uyku (1) Uyku devre Dışı (1) Uyku/Karma Uyku (6) Varsayılana dönme/Sıfırlama (21) Veri kurtarma (6) Veri yedekleme (11) Vitrin (5) Windows 7 (1) Windows 7 kurulumları hakkında herşey (40) Windows 7 TEMEL KONU (65) Windows Başlangıcı/Kapanışı (13) Windows Gezgini (39) Windows Gezgini Gezinti Bölmesi (21) Windows Live Essentials (8) Windows Media Center (6) Windows Media Player (6) Windows özellikleri/Bileşenleri (48) Windows Update (7) Yapışkan Notlar (2) Yedekleme ve Geri Yükleme (15)

Son yorumlar

Twitter

Facebook

İzleyiciler

Rastgele

item