nwindows7

Gereksiz ipuçları 5 : Mavi Ekranın (BSOD) Rengini Değiştirmek

"Mavi Ekran neden mavidir?" sorusuna mantıklı cevap verebilecek biri var mıdır bilmiyorum ama isterseniz bu ekran rengi ile oynayabilirsiniz. Aslında bu oynama kalıcı olsa işe yarar bir yazı olabilirdi bu ancak maalesef bu oynama sadece geçerli oturum için geçerli. Neden yazdığıma gelince tabii boşuna değil. Uyguladığınızda Windows çekirdeğine erişim hakkında kafanızda temel bir fikir oluşacak. Bu da iyi bir şey. Yöntem Mark Russinovich'e ait. Altta RSOD (Red Screen of Death) sunumu sırasında çekilmiş fotoğrafını görüyorsunuz;






I- HAZIRLIK


A- Eğer sisteminiz  Windows Vista veya Windows 7 ise ve  2 GB veya daha az RAM'e sahipseniz öncelikle kayıt defterinde LargePageMinimum adında yeni bir DWORD değeri oluşturmanız ve buna  1 değerini vermeniz gerekiyor. (2 GB'tan fazla RAM'iniz varsa bu adımı atlayın) Bunun için;


1- Başlat Menüsü arama satırına regedit yazın ve Enter'a basın.


2- Kayıt defterinde HKLM\System\CurrentControlSet\Control\Session Manager\Memory Management yolunu izleyin ve sağ tarafta boş bir alana tıklayarak Yeni/DWORD değeri deyin. Ardından bu değere LargePageMinimum ismini ve 1 değerini verin.





B- Ayrıca bilgisayarın hata oluştuğunda otomatik olarak yeniden başlamasını engellememiz gerekiyor. Bunun için,


1-  Bilgisayar' sağ tıklayın ve Özellikler deyin. Açılan pencerede sol üsten Gelişmiş sistem ayarları bağlantısına tıklayın.


2- Ardından açılan Sistem Özellikleri penceresinde Başlangıç ve Kurtarma sekmesindeki Ayarlar butonuna tıklayın ve yeni açılan pencerede Otomatik olarak yeniden başlat seçeneğindeki işareti kaldırın.







C- Son olarak Windows'u Hata Ayıklama modu etkin olarak başlatmamız gererkiyor. Bunun için;


1- Başlat Menüsü arama satırına msconfig yazın ve Enter'a basın.


2- Açılan Sistem Yapılandırması penceresinde Önyükleme sekmesini açtıktan sonra Gelişmiş Seçenekler... butonuna basın ve açılan Gelişmiş ÖNYÜKLEME Seçenekleri penceresinde Hata Ayıkla kutucuğunu işaretleyin. Kaydedin ve bilgisayarı yeniden başlatın.







II- UYGULAMA


1- Öncelikle Windows Debugging Tools'u indirmemiz ve kurmamız gerekiyor. Bunun için;


            a- Buradan Windows SDK for Windows 8 Consumer Preview'i kurabilmek için sdksetup.exe'yi indirin ve çalıştırın. Çalıştırdıktan sonra kurulum Microsoft .NET Framework'u kuracak bu biraz vakit alabilir bekleyin ve alttaki resimlere göre ilerleyin.









           b-) Bu adımda dkkat etmeniz gereken sadece Debuging tools for Windows seçeneğinin işaretli bırakmak. Diğerlerindeki işareti kaldırın.








2- Programı yönetici olarak çalıştırdıktan sonra sembol kütüphanesini internetten yüklememiz gerekiyor. Bunun için File menüsü altından Symbol File Path... bağlantısına tıklayın.


















3-  Adres satırına srv*c:\symbols*http://msdl.microsoft.com/download/symbols komutunu kopyalayıp yapıştırın. (Bu komut programın Microsoft sunucularına bağlanıp gerekli dosyaları indirmesini sağlayacak.) İndirme esnasında bir uyarı almayabilirsiniz. İndirilecek dosya 8 MB civarı. C:\Symbols adresinden kontrol edin.













NOT: Eğer indirme makul bir sürede başlamazsa bütün paketi indirmek zorunda kalabilirsiniz. Bunun için 64 bit paketini buradan, 32 bit paketini buradan indirin. (Bu full paketler 300 MB civarı) 



4- İndirme bittiğinde programı yeniden başlatın ve yine aynı yolu izleyin ancak bu sefer Browse butonunu kullanarak indirdiğiniz Symbols klasörünü gösterin.













5- Şimdi yine File menüsü altından Kernel Debug... seçeneğini seçin.















6-  Açılan pencerede  Local sekmesini açın ve Tamam deyin.






















7- Şimdi ana pencerede alttakine benzer bir durum oluşmalı. Komut satırına u kidisplaybluescreen komutunu yazın ve Enter'a basın.



























 8- 64 Bit için,

a-) Alttaki satırlara ulaşıncaya kadar u komutunu girip her seferinde Enter'a basın.







b-) Üstteki resimde gördüğünüz gibi soldaki değeri Ctrl+C tuş kombinasyonu ile kopyalayın. Ardından komut satırına eb yazıp bir boşluk bıraktıktan sonra Ctrl+V kombinasyonu ile yapıştırın ve boşluk bırakmadan +4 yazın. (Alttaki resimde bahsettiğim komutu kırmızı dikdörtgen içinde görüyorsunuz.) Enter'a bastığınızda artık Windows çekirdek dosyalarına erişime kavuşacağız. İstediğiniz renge göre bir değer girin. (Kırmızı 1, yeşil 2) Ardından  Enter'a 2 defa basın.



























9- 32 Bit için,

a) Alttaki satırlara ulaşıncaya kadar u komutunu girip her seferinde Enter'a basın.























b-) Üstteki resimde gördüğünüz gibi soldaki değeri Ctrl+C tuş kombinasyonu ile kopyalayın. Ardından komut satırına eb yazıp bir boşluk bıraktıktan sonra Ctrl+V kombinasyonu ile yapıştırın ve boşluk bırakmadan +1 yazın. (Alttaki resimde bahsettiğim komutu kırmızı dikdörtgen içinde görüyorsunuz.) Enter'a bastığınızda artık Windows çekirdek dosyalarına erişime kavuşacağız. İstediğiniz renge göre bir değer girin. (Kırmızı 1, yeşil 2) Ardından  Enter'a 2 defa basın.
























Ben 32 Bit'i sanal makina üzerinde uyguladığımdan başarılı olamadım çünkü sanal makina adı üzerinde sanal ve bellek erişimi kısıtlı. Not olarak düşeyim dedim.




10- Programı kapatın. Kapatırken "Değişiklikleri kaydedeyim mi?" diye sorduğunda kaydedin.















III- SİSTEMİ ÇÖKERTMEK


Eğer 64 Bit Windows kullanıyorsanız hiçbir şey yapmanıza gerek yok. 1-2 dakika içerisinde Kernel Patch Protection devreye girecek ve sistem çökecek. Ancak 32 Bit kullanıyorsanız veya 64 Bit kullandığınız halde ileride lazım olur derseniz buradan NotMyFault aracını indirin. 32 Bit için Exe/Release klasörünün içindeki uygulamayı, 64 Bit için x64/Release klasörünün içindeki uygulamayı sağ tıklayıp yönetici olarak çalıştırın. Ve Do Bug butonuna basın.


























Sonuç;



Etiketler

Ağ ve İnternet (26) Arama (10) Aygıt Yöneticisi (8) Başlat Menüsü (13) Bildirim Alanı (7) Bilgilendirme (70) Bilgisayar kullanım geçmişini temizleme (12) Bulut Veri Yönetimi (4) Donanım (17) Dosya ve Klasörler (46) Dual Boot (13) Duyuru (2) Ebeveyn Denetimleri (1) Eşek şakaları (1) Ev Grubu (1) Gereksiz ipuçları (17) Geri dönüşüm Kutusu (5) Giriş seviyesi kullanıcı için (20) Görev Çubuğu (27) Görev Yöneticisi (1) Görev Zamanlama (7) Görünüm ve Kişiselleştirme (155) Güç seçenekleri (11) Güvenlik (41) Internet Explorer (20) İleri seviye kullanıcı için (23) İpucu (66) İzinler (22) Kısayol okunu kaldırma (1) Kısayol yazısını kaldırma (1) Kısayollar (61) Kitaplıklar (12) Kullanıcı Hesapları/Profilleri (19) Kullanışlılığı arttırma (84) Kurtarma Araçları (6) Lisans Yönetimi (6) Masaüstü arka planı (6) Multimedya/Eğlence (16) Nonpasaran (1) Ofis Programları (1) Ongörünümler (11) Onyükleme (15) Onyükleme esnasında sorun çözme (20) Onyükleme süreci (10) Optimizasyon (59) Oturum Açma/Kapama/Kilit Ekranı (15) Parolalar ve Parola sorunları (6) Performans (22) Programlar ve özellikleri (14) Sabit Disk (18) Sabit disk yönetimi ve bölümleme (35) Sağ Tuş "Gönder" Menüsü (5) Sağ tuş menüsü (38) Sağ Tuş Yeni Menüsü (2) Sanal Bellek (PageFile) (3) Sanal Makina/XP Mod (2) Sistem araçları (65) Sistem İzleme/Gözetleme (12) Sistem Onarımı (19) Sorun önleme (11) Sorunlar ve sorun çözümleri (96) Sürücü (Driver) (13) Uyku (1) Uyku devre Dışı (1) Uyku/Karma Uyku (6) Varsayılana dönme/Sıfırlama (21) Veri kurtarma (6) Veri yedekleme (11) Vitrin (5) Windows 7 (1) Windows 7 kurulumları hakkında herşey (40) Windows 7 TEMEL KONU (65) Windows Başlangıcı/Kapanışı (13) Windows Gezgini (39) Windows Gezgini Gezinti Bölmesi (21) Windows Live Essentials (8) Windows Media Center (6) Windows Media Player (6) Windows özellikleri/Bileşenleri (48) Windows Update (7) Yapışkan Notlar (2) Yedekleme ve Geri Yükleme (15)

Arşiv

Son yorumlar

Twitter

Facebook

İzleyiciler

Rastgele

item