nwindows7

Windows Açılmak Yerine Sürekli Başlangıç Onarımı Yapıyor ve Başarısız Oluyor

Geçen gün bir arkadaşımın bilgisayarında karşılaştığım bir sorun beni oldukça uğraştırdı. Sorun bilgisayarı açmaya çalıştığımızda Windows'un açılmak yerine Başlangıç Onarımı yapması ve bunda başarısız olması idi. Yeniden başlattığımızda aynı şeyler tekrarlanıyordu ve olay tam anlamı ile bir kısır döngüye dönüşmüştü. Bu yazıda böyle bir durumla karşılaşmanız durumunda yapmanız gerekenleri anlatmaya çalışacağım...


Güncelleme III: 19 Mart 2015

9. adımdaki komutu hatalı girmeniz durumunda "Dosya kendi üzerine kopyalanamaz" hatası alırsınız. Burada biraz da hata bende komutu doğru açıklamamışım. 9. adım daha anlaşılır olacak şekilde düzenlendi.

Günceleleme II (28 Şubat 2015)

Bu yazı ile sık sık "Yaptım ama olmadı" mealinde yorumlar alıyorum. Başlangıç onarımın sürekli tekrarlamasının pek çok sebebi olabilir. Bu yazı onlardan sadece birini onarmaya yöneliktir. Yani sizde işe yarayacağının bir garantisi yoktur. İşe yaramadıysa burada anlattığım şekilde kişisel verilerinizi yedekleyebilir ve ardından şunlardan birini deneyebilirsiniz;

Güncelleme (14 Temmuz 2014)

Altta açıkladığım üzere yapacağımız şey aslında çok basit: Bir klasörün içeriğini bir başka klasöre kopyala yapıştır yapmak!
Ancak Windows ortamında son derece basit olan bu işlemi DOS ortamında yapmak çoğu kullanıcı için biraz karmaşık ve hata yapmaya müsait. Son günlerde bu konuda çok sık yorum almaya başlayınca yazıya daha kolay bir yöntem olan Ubuntu üzerinden bu işlemi yapma seçeneğini ekledim. Buna yazının 2. bölümünden ulaşabilirsiniz...

Sorunu tanımlayan ekran alıntıları;




            Önce ne yapacağımızı anlatayım;


            Bilgisayarın başlatılması ve sistem onarımları ile ilgili sistem dosyaların bazıları C:\Windows\System32\config klasöründe bulunur. Bunların hasar görmesi ihtimaline karşı C:\Windows\System32\config\RegBack klasöründe de yedekleri bulunur. (Kendiniz de Windows Gezgini ile adrese gidip bu dosyaları görebilirsiniz) 


           İşte yapacağımız şey komut istemcisini kullanarak DOS ortamında bu yedekleri hasar görmüş dosyalarla değiştirmek ve bunun sonuç vermesini ummak. (Sorun bu dosyalarda değilse bu yöntem işe yaramayacaktır)

           Şimdi başlayalım;


I. YOL: 
WinRE (Windows kurtarma konsolu) üzerinden

1- Sistem Kurtarma Seçenekleri'ni (WinRe) açın ve Komut İstemi'ne tıklayın.


2- Öncelikle sistem sürücüsünü bulmamız gerekiyor. (Windows altında C olarak görünen sistem sürücüsü burada farklı harfle temsil ediliyor olabilir. Komut satırı ise RAM'den açıldığı için X harfi ile açılır.) bunun için;

  1. Komut satırına d: yazın ve Enter'a basın. (Bu  D:\ sürücüsünü seçmemizi sağlayacak. Bende Sistem Ayrıldı sürücüsü C olarak göründüğü için direk D ile başladım.)
  2. dir yazıp  Enter'a basın.  (Bu D:\ sürücüsünün içeriğini görmemizi sağlayacak)
  3. Açılan listede Program Files, Users, Windows gibi klasörler varsa bu sistem sürücüsüdür 3. adımdan devam edin.
  4. 2.3 adımında  Program Files, Users, Windows klasörleri görünmüyorsa sistem sürücünüzü bulana kadar 3.1, 3.2 ve 3.3 adımlarını farklı harflerle tekrarlayın. (C, F, E vs. gibi)


3- Sistem sürücünüzü bulduğunuzda komut satırına CD \windows\system32\config komutunu girin. (Bu komut ...\windows\system32\config klasörünü seçmemizi sağlıyor.)

4- dir komutunu girin ve  Enter'a basın.  (Bu komut config klasörünün içeriğini görmemizi sağlayacak)


5- Config klasörünün içinde RegBack, DEFAULT, SAM, SECURITY, SOFTWARE ve SYSTEM elemanlarının bulunduğunu teyit edin ve devam edin.

5.1- Orjinal içeriği yedeklemek;


          Eğer işlem işe yaramaz yada durum daha da kötü hale gelirse (Daha kötü ne olabilir bilmiyorum ama ben yine de üzerime düşeni yapayım :D) diye orjinal içeriği yedeklemek isteyebilirsiniz. Bunun için alttaki adımları izleyin. Zaten sistemden umudu kesmiş ve bu da işe yaramazsa Windows'u yeniden kurarım diyorsanız bu adımları atlayın ve direk 6. adımdan devam edin.


        a-) md yedek yazın ve  Enter'a basın.  (Bu yedek adında bir klasör oluşturacak.)


        b-) copy *.* yedek yazın ve Enter'a basın. (Bu Config klasörünün içeriğini yedek klasörüne kopyalayacak. Komutu yanlış girmeyin şöyle olacak copyboşluk*.*boşlukyedek)






6- cd regback komutunu girin ve Enter'a basın. (Bu komut  ...\windows\system32\config\RegBack klasörünü seçmemizi sağlayacak)

7- dir komutunu girin ve Enter'a basın. (Bu  RegBack klasörünün içeriğini görmemizi sağlayacak)


8- DEFAULT, SAM, SECURITY, SOFTWARE ve SYSTEM dosyalarından herhangi birinin 0 byte olarak görüntülenmediğinden emin olun. Bunlardan her hangi birinin büyüklüğü 0 byte olarak görünüyorsa yapacak bir şey yok. Çıkın ve Temiz kurulum yaparak Windows'u tekrar kurun. Eğer durum bu değilse devam edin.

9- copy *.* .. komutunu girin (Komut toplam 11 karakter ve 5 ve 9. karakterler boşluk olacak buna dikkat edin) ve Enter'a basın.

Bu komut RegBack klasörünün içeriğini Config klasörüne kopyalayacak. Kopyalama esnasında üzerine yazılacağı için sizden onay isteyecek e tuşu+Enter'a basarak (Her satır için aynı işlemi tekrarlayarak) onay verin. Burada e tuşu Evet anlamında dolayısyla başka dil kullanıyorsanız başka harf yazmanız gerekebilir. Örneğin İngilizce ise y tuşu+Enter'a basarak onay verin 


10- Exit yazarak komut satırından çıkın ve ardından Yeniden Başlat butonuna tıklayarak bilgisayarı yeniden başlatın. Herşey yolunda giderse Windows'un normal olarak başlaması gerekiyor;




Yedeklediğiniz orjinal dosyaları geri yüklemek,


      Bir sorun ile karşılaşıp 5.1 adımında yedeklediğiniz dosyaları geri yüklemek isterseniz alttaki adımları uygulayın;

             I- İlk 5 adımı tekrarlayın.

             II- 6. adımda, cd regback yerine cd yedek komutunu girin.

             III- 9. ve 10. adımları aynen uygulayın.

Hepsi bu....


[next]
II. YOL: 
Ubuntu üzerinden


1- Buradan güncel Ubuntu dağıtımını indirin. (Yaklaşık 1 GB)

2- İndirdiğiniz ISO dosyasını burada anlattığım şekilde DVD'ye ya da burada anlattığım şekilde USB flash sürücüye önyüklenebilir olarak yazdırın.

3- Bilgisayarı oluşturduğunuz Ubuntu medyasından başlatın.


Bilgisayarı oluşturduğunuz Ubuntu medyasından başlattığınızda size 2 seçenek sunulur: Ubuntu'yu kur veya Dene. Yanlışlıkla Kur seçeneğini seçerseniz Windows'un üzerine yazılabilir ve bütün bilgilerinizi kaybedebilirsiniz. Bu yüzden videoyu izlemeden işleme başlamayın. Uyarıldınız!

4- C:\Windows\System32\config\RegBack klasörünün tüm içeriğini kopyalayın ve C:\Windows\System32\config klasörüne yapıştrın. Sorduğunda üzerine yazın. Alttaki videoda tüm bu süreci görebilirsiniz...


Etiketler

Ağ ve İnternet (26) Arama (10) Aygıt Yöneticisi (8) Başlat Menüsü (13) Bildirim Alanı (7) Bilgilendirme (70) Bilgisayar kullanım geçmişini temizleme (12) Bulut Veri Yönetimi (4) Donanım (17) Dosya ve Klasörler (46) Dual Boot (13) Duyuru (2) Ebeveyn Denetimleri (1) Eşek şakaları (1) Ev Grubu (1) Gereksiz ipuçları (17) Geri dönüşüm Kutusu (5) Giriş seviyesi kullanıcı için (20) Görev Çubuğu (27) Görev Yöneticisi (1) Görev Zamanlama (7) Görünüm ve Kişiselleştirme (155) Güç seçenekleri (11) Güvenlik (41) Internet Explorer (20) İleri seviye kullanıcı için (23) İpucu (66) İzinler (22) Kısayol okunu kaldırma (1) Kısayol yazısını kaldırma (1) Kısayollar (61) Kitaplıklar (12) Kullanıcı Hesapları/Profilleri (19) Kullanışlılığı arttırma (84) Kurtarma Araçları (6) Lisans Yönetimi (6) Masaüstü arka planı (6) Multimedya/Eğlence (16) Nonpasaran (1) Ofis Programları (1) Ongörünümler (11) Onyükleme (15) Onyükleme esnasında sorun çözme (20) Onyükleme süreci (10) Optimizasyon (59) Oturum Açma/Kapama/Kilit Ekranı (15) Parolalar ve Parola sorunları (6) Performans (22) Programlar ve özellikleri (14) Sabit Disk (18) Sabit disk yönetimi ve bölümleme (35) Sağ Tuş "Gönder" Menüsü (5) Sağ tuş menüsü (38) Sağ Tuş Yeni Menüsü (2) Sanal Bellek (PageFile) (3) Sanal Makina/XP Mod (2) Sistem araçları (65) Sistem İzleme/Gözetleme (12) Sistem Onarımı (19) Sorun önleme (11) Sorunlar ve sorun çözümleri (96) Sürücü (Driver) (13) Uyku (1) Uyku devre Dışı (1) Uyku/Karma Uyku (6) Varsayılana dönme/Sıfırlama (21) Veri kurtarma (6) Veri yedekleme (11) Vitrin (5) Windows 7 (1) Windows 7 kurulumları hakkında herşey (40) Windows 7 TEMEL KONU (65) Windows Başlangıcı/Kapanışı (13) Windows Gezgini (39) Windows Gezgini Gezinti Bölmesi (21) Windows Live Essentials (8) Windows Media Center (6) Windows Media Player (6) Windows özellikleri/Bileşenleri (48) Windows Update (7) Yapışkan Notlar (2) Yedekleme ve Geri Yükleme (15)

Son yorumlar

Twitter

Facebook

İzleyiciler

Rastgele

item