nwindows7

Windows 7: Parolanızı Unuttunuz ve Hesabınızda Oturum Açamıyorsunuz!

Çoğu kullanıcının başına gelmiştir, parolanızı unutursunuz ve hesabınızda oturum açamazsınız. Eğer bilgisayarda birden fazla kullanıcı varsa ve bunlardan yönetici olan birinde oturum açma şansınız varsa sorun yoktur. Diğer yönetici hesabında oturum açarsınız ve erişemediğiniz hesabınızın parolasını kaldırırsınız. Ancak bilgisayarda tek kullanıcı hesabı varsa veya diğer hesap Standart Hesap ise bu mümkün olmaz.
Bu durumda parolayı kaldırmak ve hesabı tekrar erişime açmak için biraz uğraşmanız gerekir. Bunu yapmanın pek çok yolu varsa da ben en basit ve 3. parti hiçbir araç kullanmadan uygulayabileceğiniz yolu anlatacağım. Basit ve %100 etkili...




Güncelleme: Her ne kadar ayrıntılı olarak anlatmış olsamda yazı çoğu kullanıcı için karışık olabilir. Bu yüzden ilk 7 adım yerine burada "II. YOL"u  uygulayarak gizli yönetici hesabını etkinleştirebilir daha sonra 8. adımdan devam edebilirsiniz. Bu çok daha basit olacaktır.




Ne yapacağız?

Körü körüne maddeleri saymaktansa önce ne yapacağımızı basitçe anlatayım;

Windows 7'de bu tip durumlarda kullanılmak üzere varsayılan olarak devre dışı olan ve Süper Yönetici Hesabı olarak nitelendirdirebileceğimiz bir hesap bulunur. Bu hesabın normal Yönetici Hesabından tek farkı Kullanıcı Hesabı Denetimi'ne (UAC) tabi olmamasıdır. Bunun dışında bir üstünlüğü yoktur. Bu hesabı  etkinleştirmek için ise -bir Yönetici Hesabında oturum açmış iken- Yönetici hakları ile bir komut istemcisi açmanız ve etkinleştirmek için net user administrator /active:yes, devre dışı bırakmak için ise net user administrator /active:no komutlarını kullanmanız gerekir.

Şimdi soru şu: 
Bizim durumumuzda bir Yönetici Hesabına erişimimiz olmadığına göre ne yapacağız?

Bunun için bir hile ile Windows'u kandırmamız gerekecek:
Hepinizin dikkatini çekmiştir; Oturum açma ekranında sol alt köşede Erişim Kolaylığı ikonu bulunur. Bu -özellikle- özürlü kullanıcıların Windows Kolay Erişim Merkezi seçeneklerini oturum açarken kullanmalarını sağlamak amacı ile oraya koyulmuştur.




Windows devre dışı iken (Önyüklemeden önce) eğer buradaki araçlardan birini manipule eder ve bu aracın aslında açması gerekenden başka bir aracı açmasını sağlarsak bunu kullanabiliriz. İşte biz buradaki Büyüteçi (Magnify) açan bağlantıyı manipüle edip Komut İstemcisini açmasını sağlayacağız. Ardından bu komut istemcisinde net user administrator /active:yes komutunu kullanarak Süper Yönetici Hesabını etkinleştirecek ve bu hesabı kullanarak parolamızı sıfırlayacağız...

    Nelere ihtiyacımız var?

    İhtiyacımız olan 2 şey var; WinRE medyası (Yada "Bootable" Windows 7 kurulum DVD'si veya USB'si) ve kağıt, kalem.

    WinRE medyasını daha önce oluşturduysanız sorun yok. Eğer oluşturmadı iseniz 3 seçenek var:

    1. 32 Bit Windows 7 kullanyorsanız 32 Bit bir Windows 7 kurulu başka bir bilgisayarda, 64 Bit Windows 7 kullanyorsanız 64 Bit bir Windows 7 kurulu başka bir bilgisayarda oluşturabilirsiniz.
    2. Buradan 64 Bit sürümünü  ISO formatında indirebilirsiniz. (165 Mb) Daha sonra USB belleğe atarak (Yol:1, Yol:2) yada CD'ye yazdırarak kullanabilirsiniz.
    Kağıt, kalem ise komutları not almak için lazım olacak. 2. bir bilgisayarınız varsa buna da gerek yok.


    1- Bilgisayarı WinRE medyası üzerinden önyükleyin.


    2- WinRE seçeneklerinde Komut İstemcisini seçin.



    3- Komut istemcisine alttaki komutları her satırdan sonra Enter'a basarak girin.

    Alttaki komutları girerken çok dikkatli girin. Satırları karıştırırsanız örneğin cmd.exe'yi gider -yedeklemeden- magnify.exe olarak değiştirirsiniz ondan sonra "cmd.exe bulunamıyor" hatasıyla karşılaşırsınız. Bunu ise normal bir kullanıcı düzeltmez. Tekrar ediyorum komutları -satırları karıştırmadan- 2 defa kontrol ederek girin.

    • C:
    • CD Windows\system32
    • ren cmd.exe cmd.old
    • ren magnify.exe cmd.exe
    • ren cmd.old magnify.exe
    • Exit


    Yazıyı uzatmamak adına sistem bölüntünüzün harfini nasıl tespit edeceğinizi yazıya eklemedim. Sistem bölüntünüzün C olduğunu farzederek komutları ona göre verdim. Ancak sisteminizde Sistem Ayrıldı yada buna benzer farklı bir bölüntü (Örneğin, Kurtarma Bölüntüsü) varsa sistemin kurulu olduğu bölüntünün harfi D, E gibi farklı bir harf olabilir. Bu yüzden alttaki hatayı alırsanız komut işlemcisini kapatıp tekrar açın ve ilk satırdaki C: komutunun yerine D: yazıp öyle deneyin. Hata almayıncaya kadar aynı işlemi tekrarlayın...


    4- Bilgisayarı yeniden başlatın.


    5- Oturum açma ekranında sol alt köşede bulunan Erişim Kolaylığı ikonuna tıklayın ve açılan pencerede Ekrandaki öğeleri büyüt (Büyüteç) seçeneğini işaretledikten sonra Tamam deyin.



    6- Büyüteç yerine -tamda bizim istediğimiz gibi- Komut İstemcisinin açıldığını göreceksiniz. Bu Komut İstemcisine net user administrator /active:yes komutunu girip Enter'a basın. İşlemin başarı ile sonuçlandığını söyleyen mesajı aldıktan sonra Exit yazıp Enter'a basın.


    7-  Bilgisayarı bir kez daha yeniden başlatın.


    8- Artık oturum açma ekranında -benim deyimimleSüper Yönetici Hesabı'nın da olduğunu göreceksiniz. Tıklayıp bu hesapta oturum açın ve burada anlattığım gibi parolasını unuttuğunuz hesabın parolasını kaldırın.



    9- Süper Yönetici Hesabındaki oturumu kapatmadan önce yapmamız gereken bir işlem daha var; Başlat Menüsü arama satırına Magnify.exe yazın ve Enter'a basın.

    10- Yine Komut İstemcisinin açıldığını göreceksiniz. net user administrator /active:no komutunu girin ve Enter'a basın.

    11- Bilgisayarı yeniden başlatın ve 1-2 adımlarını tekrarlayın.

    12- Komut istemcisine bu sefer alttaki komutları her satırdan sonra Enter'a basarak girin;

    • C:
    • CD Windows\system32
    • ren magnify.exe cmd.old
    • ren cmd.exe magnify.exe
    • ren cmd.old cmd.exe
    • exit


    13- 4. Adımı tekrarlayın. Denerseniz artık Ekrandaki öğeleri büyüt (Büyüteç) seçeneğini işaretledikten sonra Tamam dediğinizde -Normal olarak- Büyüteçin açıldığını görebilirsiniz. Ayrıca gördüğünüz gibi artık Süper Yönetici Hesabımız yok;





    Artık hesabınıza parolasız bir şekilde girebiliyor olmanız gerekiyor. Kendinize -dilerseniz- yeniden bir parola oluşturun ve tekrar aynı şeylerle uğraşmamak için alttaki yazımı uygulayın;

    Etiketler

    Ağ ve İnternet (26) Arama (10) Aygıt Yöneticisi (8) Başlat Menüsü (13) Bildirim Alanı (7) Bilgilendirme (70) Bilgisayar kullanım geçmişini temizleme (12) Bulut Veri Yönetimi (4) Donanım (17) Dosya ve Klasörler (46) Dual Boot (13) Duyuru (2) Ebeveyn Denetimleri (1) Eşek şakaları (1) Ev Grubu (1) Gereksiz ipuçları (17) Geri dönüşüm Kutusu (5) Giriş seviyesi kullanıcı için (20) Görev Çubuğu (27) Görev Yöneticisi (1) Görev Zamanlama (7) Görünüm ve Kişiselleştirme (155) Güç seçenekleri (11) Güvenlik (41) Internet Explorer (20) İleri seviye kullanıcı için (23) İpucu (66) İzinler (22) Kısayol okunu kaldırma (1) Kısayol yazısını kaldırma (1) Kısayollar (61) Kitaplıklar (12) Kullanıcı Hesapları/Profilleri (19) Kullanışlılığı arttırma (84) Kurtarma Araçları (6) Lisans Yönetimi (6) Masaüstü arka planı (6) Multimedya/Eğlence (16) Nonpasaran (1) Ofis Programları (1) Ongörünümler (11) Onyükleme (15) Onyükleme esnasında sorun çözme (20) Onyükleme süreci (10) Optimizasyon (59) Oturum Açma/Kapama/Kilit Ekranı (15) Parolalar ve Parola sorunları (6) Performans (22) Programlar ve özellikleri (14) Sabit Disk (18) Sabit disk yönetimi ve bölümleme (35) Sağ Tuş "Gönder" Menüsü (5) Sağ tuş menüsü (38) Sağ Tuş Yeni Menüsü (2) Sanal Bellek (PageFile) (3) Sanal Makina/XP Mod (2) Sistem araçları (65) Sistem İzleme/Gözetleme (12) Sistem Onarımı (19) Sorun önleme (11) Sorunlar ve sorun çözümleri (96) Sürücü (Driver) (13) Uyku (1) Uyku devre Dışı (1) Uyku/Karma Uyku (6) Varsayılana dönme/Sıfırlama (21) Veri kurtarma (6) Veri yedekleme (11) Vitrin (5) Windows 7 (1) Windows 7 kurulumları hakkında herşey (40) Windows 7 TEMEL KONU (65) Windows Başlangıcı/Kapanışı (13) Windows Gezgini (39) Windows Gezgini Gezinti Bölmesi (21) Windows Live Essentials (8) Windows Media Center (6) Windows Media Player (6) Windows özellikleri/Bileşenleri (48) Windows Update (7) Yapışkan Notlar (2) Yedekleme ve Geri Yükleme (15)

    Arşiv

    Son yorumlar

    Twitter

    Facebook

    İzleyiciler

    Rastgele

    item