nwindows7

Sistem Geri Yükleme'yi Kullanmak (Güncellendi Kasım 2012: Video eklendi)


Bu yazı giriş seviyesi kullanıcılar için diğer yazılara bağlantı verebilmek adına hazırlanmıştır ve gerektiğinde bir Sistem Geri Yükleme'yi kullanarak nasıl sisteminizi önceki bir tarihe geri yükleyebileceğinizi açıklar.




    


 Sistem Geri Yükleme hakkında merak edilenler;

  • Sistem Geri Yükleme nasıl çalışır?
        
Sistem Geri Yükleme, kişisel dosyaları etkilemeden daha önceki bir tarihe ait sistem dosyalarınıza ve ayarlarınıza dönmek için geri yükleme noktalarını kullanır. Geri yükleme noktaları otomatik olarak her hafta ve program veya aygıt sürücüsü yüklemesi gibi önemli sistem olaylarından hemen önce oluşturulur. Ayrıca, bir geri yükleme noktasını el ile de oluşturabilirsiniz.

  • Sistem Geri Yükleme'nin yaptığı değişiklikleri geri alabilir miyim?
        
          Evet. Sistem Geri Yükleme'yi her kullandığınızda, işleme devam edilmeden önce bir geri yükleme noktası oluşturulur; böylece sorununuz giderilmezse değişiklikleri geri alabilirsiniz. Sistem Geri Yükleme'yi bilgisayar güvenli moddayken veya Sistem Kurtarma Seçenekleri'ni kullanarak kullanırsanız, geri yükleme işlemini geri alamazsınız. Ancak, Sistem Geri Yükleme'yi yeniden çalıştırarak, varsa farklı bir geri yükleme noktası seçebilirsiniz.

  • Sistem geri yükleme sırasında hangi dosyalar değiştirilir?
        
          Sistem Geri Yükleme, Windows dosyaları, programlar ve kayıt defteri ayarlarını etkiler. Ayrıca, bilgisayarınızdaki herhangi bir kullanıcı hesabı altında oluşturulmuş komut dosyalarını, toplu iş dosyalarını ve diğer yürütülebilir dosya türlerini de değiştirebilir. Sistem Geri Yükleme, e-posta, belgeler veya fotoğraflar gibi kişisel dosyaları etkilemediğinden, silinmiş bir dosyayı geri yüklemenize yardımcı olamaz. Dosyalarınızın yedeklerini aldıysanız, yedeği kullanarak dosyaları geri yükleyebilirsiniz.

  • Geri yükleme noktaları ne kadar süre saklanır?

        
          Geri yükleme noktaları Sistem Geri Yükleme için ayrılmış disk alanları doluncaya kadar saklanır. Yeni geri yükleme noktaları oluşturuldukça eskiler silinir. Diskte sistem korumasını (Geri yükleme noktaları oluşturan özellik) kapatırsanız,  tüm geri yükleme noktaları silinir. Sistem korumasını yeniden açtığınızda yeni geri yükleme noktaları oluşturulur.

  • Sistem Geri Yükleme sorunu gidermezse ne olur?

      
          Sistem Geri Yükleme sorunu gidermezse, geri yükleme işlemini geri alabilir ya da farklı bir geri yükleme noktası seçebilirsiniz. Sistem geri yükleme seçilmek üzere herhangi bir geri yükleme noktası görüntülemiyorsa sistem korumanızın açık olduğundan ve sabit diskinizde en az 300 MB boş alanınız olduğundan  emin olun. Sistem Geri Yükleme sorunu çözemezse, gelişmiş bir kurtarma yöntemi de deneyebilirsiniz;

                  Windows 7 : Sistem Kurtarma Seçenekleri (WinRe) ve Kullanımı
                  Windows 7 : Gelişmiş Önyükleme Seçenekleri


Eğer sisteminiz açılır durumda ise,

1- Alttaki adımlardan birini uygulayın;

a-) Başlat Menüsü/Tüm Programlar/Donatılar/Sistem Araçları yolunu izleyerek Sistem Geri Yükleme aracını çalıştırın.


b-) Denetim Masası\Tüm Denetim Masası Öğeleri\Kurtarma yolunu izleyin ve Sistem Geri Yükleme'yi Aç butonuna tıklayın.


c-)  Bilgisayar'a sağ tıklayın ve Özellikler deyin ardından açılan pencerede sol üst taraftan Sistem koruması bağlantısına tıklayın,


açılan pencerede Sistem Geri Yükleme butonuna tıklayın.


2-  Açılan pencerede İleri deyin.


3-  Geri yükleme yapmak istediğiniz noktayı/tarihi seçin.



4- Açılan pencerede son kontrolü yaptıktan ve istediğiniz noktayı seçtiğinizden emin olduktan sonra Son deyin.


5-  Son defa onay istenecek bu onayı verdikten sonra Sistem Geri Yükleme başlayacak ve ardından bilgisayarınız yeniden başlayacak.


İşleme başlamadan önce virüs programınızı kapatın. Bazı virüs programları işlemin başarısız olmasına sebep olabiliyor.


Eğer sisteminiz açılmıyorsa,

1- Bilgisayarınızı alttaki yöntemlerden birini kullanarak başlatın,

a-) Windows 7 kurulum DVD'si ile (Bağlantıda Metot 2 Adım 1-5)

b-) Sistem Onarım Diski ile  (Bağlantıda Nasıl Kullanacaksınız Başlığı)

c-) Gelişmiş Önyükleme Seçenekleri menüsü ile (Bağlantıda Metot 1 Adım 1-4 )

Eğer bu seçenekler sizde mevcut değilse buradan WinRE ISO'sunu indirebilirsiniz: Windows 7 : Sistem Kurtarma Diski (WinRe) Oluşturmak

2- Sistem Kurtarma Seçenekleri penceresinde  Sistem Geri Yükleme seçeneğini seçin.


3-  İleri deyin.


4-  Geri yükleme yapmak istediğiniz noktayı/tarihi seçin ve gereken onayları verin.



DİKKAT!,
Bu yöntem ile yaptığınız sistem geri yüklemeyi geri almanız mümkün değildir. Altta Sistem Geri yüklemenin tüm aşamalarını görebileceğiniz örnek bir video görüyorsunuz;


Etiketler

Ağ ve İnternet (26) Arama (10) Aygıt Yöneticisi (8) Başlat Menüsü (13) Bildirim Alanı (7) Bilgilendirme (70) Bilgisayar kullanım geçmişini temizleme (12) Bulut Veri Yönetimi (4) Donanım (17) Dosya ve Klasörler (46) Dual Boot (13) Duyuru (2) Ebeveyn Denetimleri (1) Eşek şakaları (1) Ev Grubu (1) Gereksiz ipuçları (17) Geri dönüşüm Kutusu (5) Giriş seviyesi kullanıcı için (20) Görev Çubuğu (27) Görev Yöneticisi (1) Görev Zamanlama (7) Görünüm ve Kişiselleştirme (155) Güç seçenekleri (11) Güvenlik (41) Internet Explorer (20) İleri seviye kullanıcı için (23) İpucu (66) İzinler (22) Kısayol okunu kaldırma (1) Kısayol yazısını kaldırma (1) Kısayollar (61) Kitaplıklar (12) Kullanıcı Hesapları/Profilleri (19) Kullanışlılığı arttırma (84) Kurtarma Araçları (6) Lisans Yönetimi (6) Masaüstü arka planı (6) Multimedya/Eğlence (16) Nonpasaran (1) Ofis Programları (1) Ongörünümler (11) Onyükleme (15) Onyükleme esnasında sorun çözme (20) Onyükleme süreci (10) Optimizasyon (59) Oturum Açma/Kapama/Kilit Ekranı (15) Parolalar ve Parola sorunları (6) Performans (22) Programlar ve özellikleri (14) Sabit Disk (18) Sabit disk yönetimi ve bölümleme (35) Sağ Tuş "Gönder" Menüsü (5) Sağ tuş menüsü (38) Sağ Tuş Yeni Menüsü (2) Sanal Bellek (PageFile) (3) Sanal Makina/XP Mod (2) Sistem araçları (65) Sistem İzleme/Gözetleme (12) Sistem Onarımı (19) Sorun önleme (11) Sorunlar ve sorun çözümleri (96) Sürücü (Driver) (13) Uyku (1) Uyku devre Dışı (1) Uyku/Karma Uyku (6) Varsayılana dönme/Sıfırlama (21) Veri kurtarma (6) Veri yedekleme (11) Vitrin (5) Windows 7 (1) Windows 7 kurulumları hakkında herşey (40) Windows 7 TEMEL KONU (65) Windows Başlangıcı/Kapanışı (13) Windows Gezgini (39) Windows Gezgini Gezinti Bölmesi (21) Windows Live Essentials (8) Windows Media Center (6) Windows Media Player (6) Windows özellikleri/Bileşenleri (48) Windows Update (7) Yapışkan Notlar (2) Yedekleme ve Geri Yükleme (15)

Son yorumlar

Twitter

Facebook

İzleyiciler

Rastgele

item