nwindows7

Masaüstü WEB Uygulamaları Oluşturmak

          Artık çoğu insan için bilgisayar demek kendilerini internete bağlayan araçlar demek. Çoğu kullanıcı ise bilgisayarı sadece Facebook, Twitter gibi sosyal paylaşım ortamlarına erişmek için kullanıyor. Ancak şu bir gerçek ki her bilgisayar kullanıcısının -seviyesi ne olursa olsun-  mutlaka sürekli kullandıkları bir kaç site mevcut.

          Evet bunları tarayıcımızda sık kullanılanlara ekleyerek kolayca erişiyoruz ama bunları tıpkı cep telefonlarındaki uygulamalar gibi kullanabilsek ve bunun için hiçbir ekstra pogram yüklemek zorunda olmasak güzel olurdu değil mi? Hatta bunların masaüstümüzde açılacakları lokasyonu ve pencere boyutunu piksel piksel ayarlayabilsek..? Aslında bu son derece kolay....


Notlar...

      Aslında bu uygulamaları oluşturmak son derece kolay. "app" komutunu kısayollarda uygulamak yeterli oluyor. Zaten Google Chrome "Varsayılan" olarak Uygulama desteğine sahip. Diğer tarayıcılarla çok uğraşmadım çünkü zaten artık neredeyse herkesin bilgisayarında Chrome yüklü. Değilse de yüklemenizi tavsiye derim.

      Ancak işin kötü tarafı bu şekilde oluşturulan uygulamalarda tıkladığınızda açılacak pencerenin boyutunu ve masaüstünde açılacağı koordinatı belirlemek mümkün değil¹ Çünkü Windows işletim sisteminin sunduğu kısayol altyapısı bunları yapmamızı sağlayacak komut desteğine sahip değil.

Peki o zaman ne yapmamız lazım ?

         Altta benim blogumun uygulamasını oluşturmak için gerekli olan adres/komut karışımını görüyorsunuz;

%userprofile%\AppData\Local\Google\Chrome\Application\chrome.exe --app="http://non-pasaran.blogspot.com/?m=1"  
(Başlat Menüsü arama satırına yazıp Enter'a basarsanız blogumun mobil versiyonunun açıldığını göreceksiniz) 

          Bu adres komut karışmı şu anlama geliyor; Google Chrome'u kullanarak http://non-pasaran.blogspot.com/?m=1² adresini uygulama formatında başlat!

          İşte bizim yapacağımız cinlikte burada devreye giriyor; Metnindeki blogumun adresi yerine benim oluşturacağım (Javascript içeren) bir HTML belgesinin çalıştırılmasını sağlarsam ve o HTML belgesinin içine açılacak uygulama penceresinin koordinatlarını ve boyutunu girersem uygulama kısayolumuz benim oluşturduğum HTML belgesini çalıştırır. HTML belgesinin içindeki Javascript ise pencereyi benim keyfim nasıl isterse öyle açar!!!

         E o zaman hadi başlayalım...


                     ¹ Aslında tarayıcının pencerenin son durumunu hatırlaması gerek.
                       Ama bilemediğim bir sebeple Chrome bunu hatırlamıyor ve pencereyi hep
                       aynı boyutta açıyor. Bu yüzden bu HTML dosyasını kendimiz hazırlıyoruz. Fakat ChromePlus'ta bu sıkıntı yok. ChromePlus kullanıyorsanız HTML dosyasını oluşturmanıza da gerek yok. Yazının içinde açıklayacağım.

² Bu uygulamalarda sitelerin mobil versiyonlarını kullanmanızı öneririm. Full WEB versiyonlarını kullanmak pek mantıklı ve şık olmuyor açıkçası. Ama yüksek çözünürlükte büyük bir monitörünüz varsa tabii full versiyonlarını da kullanabilirsiniz.



    1- Öncelikle sisteminizde bulunumuyorsa tercihinize göre Chrome ve/veya ChromePlus'ı kurun.


    2- Uygulamasını oluşturmak istediğiniz WEB sitelerinin mobil adreslerini öğrenin. Bunun en kolay yolu bu siteleri cep telefonunuzla ziyaret edip mobil adreslerini öğrenmek. Bu mümkün değilse altta verdiğim adreslerden yararlanabilir, altta mevcut olmayanlar için ise Google'da araştırma yapabilirsiniz.

    • http://mobile.twitter.com
    • http://m.facebook.com
    • http://bl147w.blu147.mail.live.com/m/default.aspx
    • https://mail.google.com/mail/x/mog-/gp
    • http://non-pasaran.blogspot.com/?m=1


    3- Eğer Chrome kullanacaksanız 7. adıma atlayın. ChromePlus kullanacaksanız 4. adımdan devam edin.


    4- Masaüstünde boş bir alana sağ tıklayın ve Yeni/Kısayol deyin. Ardından adres satırına alttaki adresi -kırmızı yazılı alanları kendinize uyarlayarak- girin;


    %UserProfile%\AppData\Roaming\ChromePlus\chrome.exe --app="http://non-pasaran.blogspot.com/?m=1"




    5- Ardından kısayola uygulamayı temsil eden herhangi bir isim verin ve Son deyin.




    6- Oluşturduğunuz kısayola tıkladığınızda uygulamanın açıldığını göreceksiniz. Mobil sayfa olduğu için boyutunu uygun bir şekilde ayarlayın, masaüstünde açılmasını istediğiniz konuma getirin ve kapatın. Ardından tekrar çalıştırın. Eğer son bıraktığınız yerde ve boyutta açılıyorsa sorun yok demektir. Son olarak kısayolunuza  bir simge atayın ve bu simgenin WEB sitesi tarafından değiştirilmemesi için Özellikler/Genel sekmesinden Salt okunur olarak işaretleyin;





                 Ancak tarayıcı son konumu ve pencere bütüklüğünü hatırlamıyorsa yada Chrome kullanıyorsanız 7. adıma geçin.


    7- Yazının başında da belirttiğim gibi Chrome uygulama penceresinin son koordinatını ve boyutunu hatırlamıyor. Bu da kullanım pratiğini azaltan bir durum. Bu yüzden Chrome için farklı bir yol izleyeceğiz. Oluşturmak istediğiniz her uygulama için altta anlatacağım HTML dosyalarından -ayrı ayrıbirer tane hazırlamanız gerekiyor. Bunun için;


    a-) Bir Metin Belgesi açın ve alttaki satırları -kırmızı yazılı olan kısımlarını kendinize uyarlayarak- kopyalayıp yapıştırın.

    window.resizeTo kodunun karşısındaki rakamlar pencerenin boyutunuwindow.moveTo kodunun karşısındaki rakamlar ise masaüstünde pencerenin açılacağı konumu belirliyor. Gönlünüze göre değiştirin. Bunları sonradan da HTML belgesine sağ tıklayıp Metin Belgesi ile aç... dedikten sonra değiştirebilirsiniz.


    <html>  
    <head>  
    <script language="JavaScript">  
    window.resizeTo(330,625);  
    window.moveTo(1020,70);  
    window.location = "http://non-pasaran.blogspot.com/?m=1";  
    </script>  
    </head>  
    <body>  
    <h1>Eğer bunu görüyorsanız bir yerde hata yapmışsınız demektir</h1>  
    </body>  
    </html>  
    


    b-) Metin Belgesi'nde Dosya/Farklı Kaydet... yolunu izleyin ve dosyayı herhangibirisim.html olarak Belgelerim dizinine kaydedin.


    Doğru yaptığınızı kontrol etmek için bu HTML belgesine çift tıklayabilirsiniz. Varsayılan tarayıcınızda açmak istediğiniz sayfayı açması gerek.







      8-  Şimdi 4. ve 5. adımı tekrar uygulayın ancak adres satırına öncekinden farklı olarak alttaki adresi -kırmızı yazılı alanları kendinize uyarlayarak- girin;


      %UserProfile%\AppData\Local\Google\Chrome\Application\chrome.exe --app=file:///C:\Users\Nonpasaran\Documents\nonpasaran.html


      Sondaki "ek"in farklılaştığını görebiliyorsunuz. Yaptığımız şey Chrome'dan direk internet adresini açmak yerine bizim oluşturduğumuz HTML dosyasını açmasını istemek. O HTML dosyası da Chrome'u bizim istediğimiz şekilde açılması için yönlendirecek.


      9- Artık uygulamayı çalıştırdığınızda belirlediğimiz pencere boyutunda ve belirlediğimiz koordinatta açıldığını göreceksiniz.  Eğer koordinat yada boyut hoşunuza gitmedi ise sadece oluşturduğunuz HTML dosyasını değiştirmeniz yeterli.


      10- Son olarak -yukarıda anlattığım gibi- kısayola bir simge atayın ve Salt okunur olarak işaretleyin.



      Video

      Etiketler

      Ağ ve İnternet (26) Arama (10) Aygıt Yöneticisi (8) Başlat Menüsü (13) Bildirim Alanı (7) Bilgilendirme (70) Bilgisayar kullanım geçmişini temizleme (12) Bulut Veri Yönetimi (4) Donanım (17) Dosya ve Klasörler (46) Dual Boot (13) Duyuru (2) Ebeveyn Denetimleri (1) Eşek şakaları (1) Ev Grubu (1) Gereksiz ipuçları (17) Geri dönüşüm Kutusu (5) Giriş seviyesi kullanıcı için (20) Görev Çubuğu (27) Görev Yöneticisi (1) Görev Zamanlama (7) Görünüm ve Kişiselleştirme (155) Güç seçenekleri (11) Güvenlik (41) Internet Explorer (20) İleri seviye kullanıcı için (23) İpucu (66) İzinler (22) Kısayol okunu kaldırma (1) Kısayol yazısını kaldırma (1) Kısayollar (61) Kitaplıklar (12) Kullanıcı Hesapları/Profilleri (19) Kullanışlılığı arttırma (84) Kurtarma Araçları (6) Lisans Yönetimi (6) Masaüstü arka planı (6) Multimedya/Eğlence (16) Nonpasaran (1) Ofis Programları (1) Ongörünümler (11) Onyükleme (15) Onyükleme esnasında sorun çözme (20) Onyükleme süreci (10) Optimizasyon (59) Oturum Açma/Kapama/Kilit Ekranı (15) Parolalar ve Parola sorunları (6) Performans (22) Programlar ve özellikleri (14) Sabit Disk (18) Sabit disk yönetimi ve bölümleme (35) Sağ Tuş "Gönder" Menüsü (5) Sağ tuş menüsü (38) Sağ Tuş Yeni Menüsü (2) Sanal Bellek (PageFile) (3) Sanal Makina/XP Mod (2) Sistem araçları (65) Sistem İzleme/Gözetleme (12) Sistem Onarımı (19) Sorun önleme (11) Sorunlar ve sorun çözümleri (96) Sürücü (Driver) (13) Uyku (1) Uyku devre Dışı (1) Uyku/Karma Uyku (6) Varsayılana dönme/Sıfırlama (21) Veri kurtarma (6) Veri yedekleme (11) Vitrin (5) Windows 7 (1) Windows 7 kurulumları hakkında herşey (40) Windows 7 TEMEL KONU (65) Windows Başlangıcı/Kapanışı (13) Windows Gezgini (39) Windows Gezgini Gezinti Bölmesi (21) Windows Live Essentials (8) Windows Media Center (6) Windows Media Player (6) Windows özellikleri/Bileşenleri (48) Windows Update (7) Yapışkan Notlar (2) Yedekleme ve Geri Yükleme (15)

      Son yorumlar

      Twitter

      Facebook

      İzleyiciler

      Rastgele

      item