nwindows7

Windows 7 : Sabit Disk Temizliği ve Bakımı

Her bilgisayar kullanıcısının en çok önem vermesi gereken şeylerden biri de sabit disk temizliği ve bakımıdır. Bu temizlikle beraber uygulanacak olan Disk Birleştirme işlemi ile beraber bilgisayarınızın performansı artacaktır. Şunu unutmayın günümüz teknolojisinde, hızlı, atik ve sorumlu davranan bir bilgisayar kullanmanın en önemli şartı işlemci, Ram yada ekran kartı değildir. (Bütün bu saydıklarıma makul miktar ve yeterlilikte sahip olduğunuzu varsayıyorum) Aksine en önemli nokta düzenli ve hızlı bir disktir. Bu yazıda sabit diskinizdeki fazlalıklardan nasıl kurtulabileceğinizi, diskinizi nasıl düzenli tutabileceğinizi ve disk performansınızı sonuna kadar nasıl kullanabileceğinizi anlatacağım...



1-  Gereksiz programları kaldırın.

Çoğu yeni bilgisayar üzerinde onarca Bloatware olarak tabir edilen ve üreticinin yüklediği  araç ve programlar yüklenmiş olarak gelir. Bunların çoğu aslında kullanışsız ve hiçbir zaman kullanmayacağınız programlardır. Ardından kullanıcı ilgisini çeken, işime yarar diye düşündüğü pek çok programı bilgisayarına kurar ve ardından unutur gider. Böylece sabit diskinizde onlarca gereksiz program yer kaplar, bunların varlığı Windows'u hantallaştırır. Bunları kaldırın.






2- Windows Disk Temizleme aracını kullanın.

Disk Temizleme aracı, sabit diskinizde yer açmak için, bilgisayarınızda bulunan ve artık gerekli olmadığına karar verdiğiniz geçici dosyaları bulur ve kaldırır.









3- Ccleaner'ı "CCEnhancer" ile beraber kullanın.

Ccleaner son derece basit ve sorunsuz çalışan bir sistem temizleme yazılımıdır. Size tavsiyem CCEnhancer ile beraber kullanmanız. Eğer sisteminizde Ccleaner kurulu değilse buradan indirip kurun. Ardından dilerseniz CCEnhancerburadan indirin ve kurun. CCEnhancer, Ccleaner'a 400 civarında popüler programı ekleyerek temzilik esnasında bunların ürettiği gereksiz dosyalarında taranmasını ve silinmesini sağlıyor. Eğer CCEnhancer'ı doğru yüklediyseniz alttaki resimdeki gibi daha önce olmayan programların belirmesi gerekiyor.


Ccleaner'ı sadece bellek temizliği için kullanın. Diğer özelliklerini (Kayıt Defteri temizliği gibi) kullanmanızı ben önermiyorum. 



4-  Windows.old klasörünü silin.

Eğer Windows 7 kurulu bir bilgisayara kurulum esnasında diski biçimlendirmeden tekrar Windows 7 kurduysanız kurulum esnasında kişisel dosyalarınız C:\Windows.old adresine depolanır. Kurulumdan sonra bunu silmeniz gerekir.








5- $INPLACE.~TR ve WINDOWS.~Q  klasörlerini silin.

Eğer Onarım Yüklemesi yada Yükseltme yüklemesi yaptıysanız diskinizde daha önceki sürümün bilgilerini içeren $INPLACE.~TR ve WINDOWS.~Q adında klasörler oluşur. Bunlar dilerseniz eski sürümünüze geri dönebilmeniz içindir ve tabii ki silmeniz gerekir.






6- Kullanıcı profilinizi sistem bölüntüsünün veya sistem diskinin dışına taşıyın.

C:\Kullanıcılar\(Kullanıcı adı) lokasyonunda bulunan kullanıcı profilini sistem bölüntüsünün dışına taşımak genel sistem performansını arttırmak için iyi bir yoldur. Çünkü bu diskin sürekli parçalanmasını nispeten azaltacağı için disk performansına yansıyacaktır. Bunu yapmanın 2 yolu var; Kurulu Windows üzerinden ve kurulum sırasında. Microsoft kurulumdan sonra bu profilin taşınmasını önermiyor. Ancak kurulum sırasında bu klasörleri başka lokasyonda oluşturmakta ileri seviye kullanıcıların uygulayabileceği bir işlem. Bu yüzden kurulum sırasında bunu nasıl yapacağınızı ayrıntılı ve herkesin anlayabileceği bir şekilde anlattım. Hazır kurulu sistemde bunu nasıl yapacağınızı ise özellikle anlatmadım çünkü bunu bende önermiyorum. Dertsiz başınıza dert almayın.





7- Kişisel klasörlerinizi sistem bölüntüsünün veya sistem diskinin dışına taşıyın.

6. madde gözünüzü korkuttuysa sadece kullanıcı klasörlerinizi (Belgelerim, Videolarım, Resimlerim vb.) taşıyabilirsiniz.






8- Sistem Koruması'nı kapatın veya kullandığı disk alanını optimize edin.

Sistem koruması, bilgisayarınızın sistem dosyaları ve ayarları hakkında düzenli olarak bilgi oluşturan ve bu bilgileri kaydeden bir Windows özelliğidir. Bu kayıtları, program veya aygıt sürücüsü gibi önemli sistem olaylarından hemen önce oluşturulan geri yükleme noktalarına kaydeder.  Sistem geri yükleme noktaları için -varsayılan olarak- sistemin kurulu olduğu bölüntünün veya diskin %10'u ayrılır.

Bu disk alanını kazanmanın ise 3 farklı yöntemi vardır. Sistem Koruması'nı kapatmak, Sistem geri yükleme noktalarına ayrılan alanı kısıtlamak veya sonuncusu hariç diğer sistem geri yükleme noktalarını silmek. Siz dilediğiniz bir yöntemi seçebilirsiniz.




9- Karma Uyku'yu devre dışı bırakın ve "hiberfil.sys" Dosyasını Silin.

Bildiğiniz gibi Windows kapatma seçeneklerinden biri de Karma Uyku'dur. Ancak çok kullanışlı olduğu söylenemez. Sadece Windows üzerinde açtığı oturum hayati değerde olan kullanıcılara hitap eden bu modu devre dışı bırakarak yaklaşık sisteminizdeki Ram miktarı kadar diskinizde yer açabilirsiniz.






10- Windows 7  Servis Paketi 1 (SP1) Disk Temizleme Aracı'nı çalıştırın.

Stabil sürümü 2011 yılının ilk çeyreğinde son kullanıcıya sunulacak olan Windows 7 Servis Paketi 1 (SP1) kurulumu sırasında tıpkı Windows Vista Servis Paketi 1 (SP1) ve Windows Vista Servis Paketi 2 (SP2) gibi bir takım yedekler alır. Bunun amacı, herhangi bir sebeple Servis Paketi sisteminizde bir olumsuzluğa sebep olursa, sisteminizdeki sizin için hayati değerdeki bir programın stabilititesini  bozarsa veya tamamen kişisel nedenlerle Servis Paketini kaldırmak isterseniz kolayca bu yedek sayesinde geri dönebilmenizi sağlamaktır. Eğer geri dönmeyi düşünmüyorsanız (Kişisel kullanıcıların sanırım tamamından bahsediyorum) bu yedekleri silebilir böylece hem 1-2 GB civarı boş alan sağlarsınız hem de sisteminizin gereksiz yere hantallaşmasını önlemiş olursunuz...


Etiketler

Ağ ve İnternet (26) Arama (10) Aygıt Yöneticisi (8) Başlat Menüsü (13) Bildirim Alanı (7) Bilgilendirme (70) Bilgisayar kullanım geçmişini temizleme (12) Bulut Veri Yönetimi (4) Donanım (17) Dosya ve Klasörler (46) Dual Boot (13) Duyuru (2) Ebeveyn Denetimleri (1) Eşek şakaları (1) Ev Grubu (1) Gereksiz ipuçları (17) Geri dönüşüm Kutusu (5) Giriş seviyesi kullanıcı için (20) Görev Çubuğu (27) Görev Yöneticisi (1) Görev Zamanlama (7) Görünüm ve Kişiselleştirme (155) Güç seçenekleri (11) Güvenlik (41) Internet Explorer (20) İleri seviye kullanıcı için (23) İpucu (66) İzinler (22) Kısayol okunu kaldırma (1) Kısayol yazısını kaldırma (1) Kısayollar (61) Kitaplıklar (12) Kullanıcı Hesapları/Profilleri (19) Kullanışlılığı arttırma (84) Kurtarma Araçları (6) Lisans Yönetimi (6) Masaüstü arka planı (6) Multimedya/Eğlence (16) Nonpasaran (1) Ofis Programları (1) Ongörünümler (11) Onyükleme (15) Onyükleme esnasında sorun çözme (20) Onyükleme süreci (10) Optimizasyon (59) Oturum Açma/Kapama/Kilit Ekranı (15) Parolalar ve Parola sorunları (6) Performans (22) Programlar ve özellikleri (14) Sabit Disk (18) Sabit disk yönetimi ve bölümleme (35) Sağ Tuş "Gönder" Menüsü (5) Sağ tuş menüsü (38) Sağ Tuş Yeni Menüsü (2) Sanal Bellek (PageFile) (3) Sanal Makina/XP Mod (2) Sistem araçları (65) Sistem İzleme/Gözetleme (12) Sistem Onarımı (19) Sorun önleme (11) Sorunlar ve sorun çözümleri (96) Sürücü (Driver) (13) Uyku (1) Uyku devre Dışı (1) Uyku/Karma Uyku (6) Varsayılana dönme/Sıfırlama (21) Veri kurtarma (6) Veri yedekleme (11) Vitrin (5) Windows 7 (1) Windows 7 kurulumları hakkında herşey (40) Windows 7 TEMEL KONU (65) Windows Başlangıcı/Kapanışı (13) Windows Gezgini (39) Windows Gezgini Gezinti Bölmesi (21) Windows Live Essentials (8) Windows Media Center (6) Windows Media Player (6) Windows özellikleri/Bileşenleri (48) Windows Update (7) Yapışkan Notlar (2) Yedekleme ve Geri Yükleme (15)

Arşiv

Son yorumlar

Twitter

Facebook

İzleyiciler

Rastgele

item