nwindows7

"Süper" Bootable Usb Disk

         Eğer ileri düzey bir kullanıcı, bir bilgisayar teknisyeni veya etrafınızdaki başı sıkışanın sizden yardım istediği "bilgisayardan anlayan adam" iseniz sık sık Windows kurulum dosyalarına, virüs temizleme, veri kurtarma, disk bölümlendirme, şifre kurtarma vs. araçlarına ihtiyacınız olur.
         Bu yazıda size çeşitli kurtarma araçları, anti-virüs kurtarma diskleri, Windows 7 Sistem Onarım Diski (32 Bit ve 64 Bit), Windows 7 kurulum dosyaları, disk biçimlendirme/bölümlendirme, disk klonlama araçları, Usb bellekten kurulum yapmadan çalıştırabileceğiniz bir çok işletim sistemi ve bunlara benzer daha pek çok aracı sadece bir Usb belleğe bootable olarak atarak kendinize nasıl  bir "Süper Bootable Usb Disk" oluşturabileceğinizi anlatacağım.





Güncelleme/15 Nisan 2011

Yazıda kullandığımız araç (MultiBootISOs) güncellenmiş ve adı değişmiş. Artık YUMI 0.0.1.1 olarak geçiyor. Güncelleme ile beraber yeni araçlar ve yeteneklerde kazanmış. Bu sebeple yazının sonunda yer alan "Windows 7 Sistem Onarım Disklerini eklemek" kısmı gereksiz kalmış çünkü artık araçta yer alan Try unlisted iso seçeneği ile bunları kolayca ekleyebiliyorsunuz. Ayrıca aracın ara yüzünde değişiklikler var ama olay tamamen aynı. Bilginize...

2. Bir güncelleme; (1 Mayıs) Bu  Try unlisted Iso özelliği gerçekten çok verimli olmuş. Şimdiye kadar denediğim bütün Iso kalıplarını (İçinde çok alakasızları da vardı) sorunsuzca belleğe ekleyebildim. Eskiden bu işlemler için nasıl uğraştığımızı her uygulama için ayrı bellekler/Cd'ler kullandığımızı düşündükçe aracın değerini ve sunduğu kolaylığı verimliliği daha iyi anlıyorum. Kullanın, kullandırın!





GEREKSİNİMLER;

  • Fat32 olarak biçimlendirilmiş kuracağınız araçlara uygun büyüklükte bir Usb bellek (Eğer isterseniz harici diskte kullanabilirsiniz)
  • MultiBootISOs aracı
  • Kuracağınız araçlara ait Iso dosyaları. (Yazının sonunda bir listesini bulabilirsiniz. Sürekli güncellenen liste için burada List of Installable Live Linux Distributions bağlantısına tıklayın)



    1- Usb belleği bilgisayara takın. Ardından indirdiğiniz MultiBootISOs aracını çalıştırın ve açılan ilk pencredeki sözleşmeyi onaylayın.


    2-  Resimde gördüğünüz gibi Usb belleğinizi (Örnek resimde G: ve ardından altındaki listeden ekleyeceğiniz programı/aracı/işletim sistemini seçtikten sonra Browse butonuna basın.






















    3- ekleyeceğiniz programın/aracın/işletim sisteminin Iso dosyasını bilgisayarda bulun ve seçin.


    Bir aracı Usb belleğe eklemek istediğinizde 8. adımın altındaki resimde kırmızı yazılmış olarak gördüğünüz dosya ismi (örnekte; kav_rescue_10.iso) gibi bir isim beliriyor. Sizin dosyanızın ismi ve uzantısı bu isimle aynı olmalı. Eğer uzantı aynı, ad farklı ise dosyanın adını değiştirin. (Örneğin, bendeki Ubuntu Iso'su programın listesinde yer alan 10.10 sürümünden daha düşük bir sürümdü ve program onu görmedi. Iso'nun ismini ubuntu-10.10-desktop-i386 yapınca düzeldi.) Ama eğer uzantı yanlış ise yanlış dosyayı indirmişinizdir. Bu araçların yayıncıları bu dosyaları pek çok formatta sunuyorla. MultiBootISOs'un istediği formattaki dosyayı indirin.





















    4-  Create butonuna basın.






















    5- Sizden 2 kere onay isteyecek. Eğer doğru diski (Yani Usb belleği) seçtiğinizden eminseniz onaylayın. (Yanlış disk seçerseniz diskteki bütün verileri kaybedebilirsiniz.)







































    6-  İşlemin tamamlanmasını bekleyin ardından Next butonuna basın.























    7-  Size "Usb belleğe başka bir araç ekleyecek misiniz?" diye soracak. Eğer eklemeyecekseniz Hayır, ekleyecekseniz Evet deyin.















    8- Eğer Evet dediyseniz ekleyeceğiniz her bir araç için bütün adımları yeniden uygulayın.





















    Windows 7 
    Sistem Onarım Disklerini eklemek



    Notlar;

    Aracın kolay kurulumu sağlayan listesinde maalesef Windows 7 Sistem Onarım Diski seçeneği yok. Bunu ekleyebilmek için 1-2 hile yapmamız gerekiyor. Öncelikle Windows 7 Sistem Onarım Disklerini indirin. Bunun için burayı kullanabilirsiniz. (İndirmek için µTorrent yada Opera'ya ihtiyacınız olacak. Eğer Torrent nedir nasıl kullanılır bilmiyorsanız buradan püf noktalarını öğrenebilirsiniz)

    Download yapmak işinize gelmiyorsa bir Sistem Onarım Diski oluşturup (Hali hazırda elinizde Windows 7 Sistem Onarım Diski varsa bunu da kullanabilirsiniz) Iso formatına çevirmekte bir seçenek. Bunun için Google'da Convert CD to Iso diye arama yaparsanız bu işi yapan pek çok programa ulaşabilirsiniz. Ancak unutmayın sisteminiz hangi mimariden ise (32 Bit veya 64 Bit) sadece o mimariye ait sistem onarım diskini oluşturabilir ve kullanabilirsiniz. Eğer "Süper Bootable Usb Disk"inizde hem 32 Bit hem de 64 Bit Sistem Onarım Diski olsun istiyorsanız diğerini indirmeniz gerekiyor.

    Ayrıca Usb belleğinize daha önce yukarıda anlattığım gibi bir araç kurmadıysanız bu iş biraz karmaşıklaşıyor. O yüzden önce en az bir aracı üstteki gibi kurun ardından alttaki adımları uygulayın.

    Ayrıca altta anlattığım yolla listede yer almayan başka araçlarıda kurabilirsiniz. (Altta görebileceğiniz gibi ben Avira Rescue CD'yi kurdum)




      A- Daha önceden en az bir aracı eklediğiniz Usb diski bilgisayara takın.


      B- Usb diske Windows 7  Sistem Onarım Diski Iso dosyalarını kopyalayın.


      C- Iso dosyalarının isimlerini  W7RepDisc32 ve W7RepDisc64 olarak değiştirin.
      (Bunu yapmazsanız alttaki kodları değiştirmeniz gerekir.)


      D- Usb diskteki Menu.Ist dosyasına sağ tıklayın ve WordPad ile açın.

























      E- WordPad ile açtığınız Menu.Ist dosyasına alttaki kodları ekleyin;


      32 Bit için;

      title Windows 7 Sistem Onarim Diski-32 Bit
      find --set-root /W7RepDisc32.iso
      map /W7RepDisc32.iso (hd32)
      map --hook
      root (hd32)
      chainloader (hd32)
      
      


      64 Bit için;

      
      title Windows 7 Sistem Onarim Diski-64 Bit
      find --set-root /W7RepDisc64.iso
      map /W7RepDisc64.iso (hd32)
      map --hook
      root (hd32)
      chainloader (hd32)
      
      























      F- WordPad'i kapatın. Kapanırken değişiklikleri kaydedip kaydetmeyeceğinizi soracak. Kaydedin.



      Diğer girişlerden birer satır aralıkla ayırmanız yeterli olacaktır. Ancak emin değilseniz kodları metnin en sonuna ekleyin.


      Kodların ilk satırındaki kırmızı kısım, Grub Menüsünde görüntülenen isim oluyor. Bunu dilediğiniz gibi değiştirebilirsiniz. 2. ve 3.satırda yer alan kırmızı renkli kısımlar ise Iso dosyanızın ismi ile aynı olmalı. Eğer listede yer almayan başka araçlar eklemek isterseniz bu açıklamaları dikkate alın.



      title Windows 7 Sistem Onarim Diski-64 Bit
      find --set-root /W7RepDisc64.iso
      map /W7RepDisc64.iso (hd32)
      map --hook
      root (hd32)
      chainloader (hd32)



      Tabii bu Usb belleği kullanabilmeniz için bilgisayarı bu Usb bellek üzerinden başlatmanız gerekiyor. Altta benim kullandığım "Süper Bootable Usb Disk"in Grub menüsünü görüyorsunuz. Tek yapmanız gereken buradan dilediğiniz aracı seçmek ve başlatmak;

      Son bir ipucu; Usb belleğin içinde ayrıca bir klasör oluşturup bunun içine sık kullandığınız programların kurulum dosyalarını atabilirsiniz. Böylece ihtiyacınız olan herşey her zaman elinizin altında olur ve Usb belleğimiz tam bir Süper Usb Bellek sıfatını hak etmiş olur :))






      İsteyenler konu ile alakalı videoyu altta  izleyebilirler. Daha fazla video için : Youtube Kanal N





      .


      Kolay kurulum listesinde olan 
      programlar/araçlar/işletim sistemleri;


      Etiketler

      Ağ ve İnternet (26) Arama (10) Aygıt Yöneticisi (8) Başlat Menüsü (13) Bildirim Alanı (7) Bilgilendirme (70) Bilgisayar kullanım geçmişini temizleme (12) Bulut Veri Yönetimi (4) Donanım (17) Dosya ve Klasörler (46) Dual Boot (13) Duyuru (2) Ebeveyn Denetimleri (1) Eşek şakaları (1) Ev Grubu (1) Gereksiz ipuçları (17) Geri dönüşüm Kutusu (5) Giriş seviyesi kullanıcı için (20) Görev Çubuğu (27) Görev Yöneticisi (1) Görev Zamanlama (7) Görünüm ve Kişiselleştirme (155) Güç seçenekleri (11) Güvenlik (41) Internet Explorer (20) İleri seviye kullanıcı için (23) İpucu (66) İzinler (22) Kısayol okunu kaldırma (1) Kısayol yazısını kaldırma (1) Kısayollar (61) Kitaplıklar (12) Kullanıcı Hesapları/Profilleri (19) Kullanışlılığı arttırma (84) Kurtarma Araçları (6) Lisans Yönetimi (6) Masaüstü arka planı (6) Multimedya/Eğlence (16) Nonpasaran (1) Ofis Programları (1) Ongörünümler (11) Onyükleme (15) Onyükleme esnasında sorun çözme (20) Onyükleme süreci (10) Optimizasyon (59) Oturum Açma/Kapama/Kilit Ekranı (15) Parolalar ve Parola sorunları (6) Performans (22) Programlar ve özellikleri (14) Sabit Disk (18) Sabit disk yönetimi ve bölümleme (35) Sağ Tuş "Gönder" Menüsü (5) Sağ tuş menüsü (38) Sağ Tuş Yeni Menüsü (2) Sanal Bellek (PageFile) (3) Sanal Makina/XP Mod (2) Sistem araçları (65) Sistem İzleme/Gözetleme (12) Sistem Onarımı (19) Sorun önleme (11) Sorunlar ve sorun çözümleri (96) Sürücü (Driver) (13) Uyku (1) Uyku devre Dışı (1) Uyku/Karma Uyku (6) Varsayılana dönme/Sıfırlama (21) Veri kurtarma (6) Veri yedekleme (11) Vitrin (5) Windows 7 (1) Windows 7 kurulumları hakkında herşey (40) Windows 7 TEMEL KONU (65) Windows Başlangıcı/Kapanışı (13) Windows Gezgini (39) Windows Gezgini Gezinti Bölmesi (21) Windows Live Essentials (8) Windows Media Center (6) Windows Media Player (6) Windows özellikleri/Bileşenleri (48) Windows Update (7) Yapışkan Notlar (2) Yedekleme ve Geri Yükleme (15)

      Arşiv

      Son yorumlar

      Twitter

      Facebook

      İzleyiciler

      Rastgele

      item