nwindows7

Windows 7 : Varsayılan Sistem Simgelerini Değiştirmek

Windows 7 kullanıcısına son derece kısıtlı kişiselleştirme seçenekleri sunar. Örneğin sistem simgelerini değiştirmek için bayağı uğraşmanız gerekir. Bu yazıda isterseniz sistemde kullanılan istisnasız bütün simgeleri nasıl değiştirebileceğinizi göstereceğim...






Notlar;

  •  Yazıda kullanacağımız ilk araç olan  Resource Hacker'ı zaten Windows 7 : "Hoş Geldiniz" Yazısını Değiştirmek adlı makaleden hatırlıyorsunuz. Yine aynı aracı kullanacağız... Eğer daha önceden kurmadıysanız, Buradan   Resource Hacker (3.5.2 Beta) versiyonunu indirin ve kurun. (Orjinal kaynak http://www.angusj.com/resourcehacker/ ancak link verdiğimde bir şekilde reklam bağlantılarına yönleniyor. Adresi kopyalayıp tarayıcınızın adres satırına yapıştırıp öyle kullanın lütfen... Cümlenin başındaki bağlantı ise Softpedia'ya ait, dilerseniz oradan da indirebilirsiniz.) 

  • Ayrıca IcoFX adında bir araca daha ihtiyacımız olacak. Buradan indirip kurun.  Araç 15 çalıştırma boyunca ücretsiz olarak kullanabileceğiniz bir ikon editörü. Bu makale dışında da ihtiyacınız varsa kullanabilirsiniz.  (Güncelleme: Daha önce araç ücretsizdi ve farklı bir arayüzü vardı. Şimdi ücretli olmuş ve daha evvel var olan Türkçe desteği kalkmış. Yazıyı bu yönde güncelledim. 19 Kasım 2011)

1- İlk iş olarak C:\Windows\System32 yolunu izleyin ve imageres.dll dosyasını kopyalayıp güvenli bir yere yedekledikten sonra (Her ihtimale karşı yedeği bulunsun)  sahipliğini alın.


Şimdi imageres.dll içinde bulunan sistem ikonlarını ve numaralarını görmemiz gerekiyor. Bunun için IcoFX'i kullanacağız

2- IcoFX'i çalıştırın ve Tools/Batch Extract Icons or Cursors... yolunu izleyin.


3- Açılan pencerede Add... butonuna tıklayın ve açılan Gözat penceresinde C:\Windows\System32\imageres.dll yolunu izleyerek imageres.dll'i pencereye ekleyin. (Kırmızı ile işaretlenmiş alan) Daha sonra ... butonuna tıklayarak simgelerin çıkarılacağı lokasyonu belirleyin. (Sarı ile işaretlenmiş alan) Pek çok ikon ayıklanacağı için tavsiyem diğer dosyalarınızla karışmaması açısından çıkarılacağı lokasyon olarak boş bir klasörü seçmeniz. Ben C:\Users\Nonpasaran\Desktop\Yeni klasör klasörünü hedef olarak belirledim.


4- Ok butonuna basın ve ikonların ayıklanmasını bekleyin. İşlem bittiğinde imageres.dll içindeki ikonların tamamını blirlediğiniz hedef klasörde görebileceksiniz. Şimdi hangi ikonu değiştireceksek altında yer alan numarayı not  almamız gerekiyor. Ben örnek olarak Başlat Menüsündeki kişisel klasörümün ikonunu değiştireceğim için C:\Users\Nonpasaran\Desktop\Yeni klasör'de ilgili ikonu buluyorum ve altındaki numaradan 123 nolu ikon olduğunu öğreniyorum. IcoFX ile işimiz bitti, kapatabilirsiniz.



5-  Şimdi Resource Hacker'ı Yönetici olarak çalıştırın ve File/Open... yolunu izleyin.


6- Yine C:\Windows\System32\imageres.dll yolunu izleyin ve butonuna basarak  imageres.dll'in Resource Hacker ile açılmasını sağlayın.


7- Alttaki pencere açılacak, Icon Group menüsünü genişletin.


8- 123 numarayı bulduktan sonra (Siz hangi ikonu değiştirecekseniz onun numarasına gideceksiniz tabii ki...) resimdeki gibi genişletin. Çıkan rakama bir defa tıklarsanız yan tarafta  değiştireceğiniz ikonu görebilirsiniz.


9-  Şimdi sağ tıklayın ve Replace Resource... deyin.


10- Open the file with new icon... butonuna basın ve kendi ikonunuzun bilgisayarınızdaki adresini programa gösterin.


11- İkonu gösterdiğinizde resimdeki gibi adresi alttaki kutuda görmeniz gerekiyor. Sağ alttada ikon numarasını görüyorsunuz, doğru olduğundan emin olun. ve Replace butonuna basın.


12- Artık  8. Adımın altındaki resmin aksine sağ tarafta  kendi ikonunuz görüntüleniyor olmalı.


13- File/Save As... (Farklı Kaydet) yolunu izleyin ve imageres.dll ismini vererek Masaüstüne kaydedin.


14- Son olarak C:\Windows\System32\imageres.dll adresine tekrar gidin ve imageres.dll dosyasının ismini değiştirin.  (Örneğin, imageresyedek.dll gibi...) Ardından Masaüstünde oluşturduğunuz imgeres.dll dosyasını C:\Windows\System32 klasörüne kopyalayın.

Bilgisayarı, Oturumu yada Windows Gezgini'ninden birini yeniden başlattığınızda değişiklik geçerli olacak.

Altta değişiklikten sonraki hali görüyorsunuz. (Ben yazı için uyduruk bir ikon kullandığım için bir şeye benzemedi ama uygun bir ikon kullandığınızda orjinali gibi görünecektir.)


Karışıkmış gibi görünebilir ama değil. Alttaki videoda da görebileceğiniz gibi sahipliği almak dahil hepsi 4:33 Dakika sürdü :) Daha sonraki işlemler sahipliği almakla uğraşmayacağınız için çok daha kısa sürecektir. Bu şekilde başka hiçbir araca ihtiyaç duymadan sistemdeki bütün varsayılan ikonları değiştirebilirsiniz. Bunun başka bir avantajı bir kere değiştirirdiğinizde artık varsayılan olarak bu ikon kullanılacağı için her seferinde simge değiştirmekle uğraşmayacaksınız. (Güncelleme: Makalede kullanılan IcoFX aracındaki bazı değişiklikler yüzünden makalenin ilk 4 adımını güncelledim. Bu yüzden ilk 4 adımı videodan değil makaleden takip edin lütfen 19 Kasım 2011)


Etiketler

Ağ ve İnternet (26) Arama (10) Aygıt Yöneticisi (8) Başlat Menüsü (13) Bildirim Alanı (7) Bilgilendirme (70) Bilgisayar kullanım geçmişini temizleme (12) Bulut Veri Yönetimi (4) Donanım (17) Dosya ve Klasörler (46) Dual Boot (13) Duyuru (2) Ebeveyn Denetimleri (1) Eşek şakaları (1) Ev Grubu (1) Gereksiz ipuçları (17) Geri dönüşüm Kutusu (5) Giriş seviyesi kullanıcı için (20) Görev Çubuğu (27) Görev Yöneticisi (1) Görev Zamanlama (7) Görünüm ve Kişiselleştirme (155) Güç seçenekleri (11) Güvenlik (41) Internet Explorer (20) İleri seviye kullanıcı için (23) İpucu (66) İzinler (22) Kısayol okunu kaldırma (1) Kısayol yazısını kaldırma (1) Kısayollar (61) Kitaplıklar (12) Kullanıcı Hesapları/Profilleri (19) Kullanışlılığı arttırma (84) Kurtarma Araçları (6) Lisans Yönetimi (6) Masaüstü arka planı (6) Multimedya/Eğlence (16) Nonpasaran (1) Ofis Programları (1) Ongörünümler (11) Onyükleme (15) Onyükleme esnasında sorun çözme (20) Onyükleme süreci (10) Optimizasyon (59) Oturum Açma/Kapama/Kilit Ekranı (15) Parolalar ve Parola sorunları (6) Performans (22) Programlar ve özellikleri (14) Sabit Disk (18) Sabit disk yönetimi ve bölümleme (35) Sağ Tuş "Gönder" Menüsü (5) Sağ tuş menüsü (38) Sağ Tuş Yeni Menüsü (2) Sanal Bellek (PageFile) (3) Sanal Makina/XP Mod (2) Sistem araçları (65) Sistem İzleme/Gözetleme (12) Sistem Onarımı (19) Sorun önleme (11) Sorunlar ve sorun çözümleri (96) Sürücü (Driver) (13) Uyku (1) Uyku devre Dışı (1) Uyku/Karma Uyku (6) Varsayılana dönme/Sıfırlama (21) Veri kurtarma (6) Veri yedekleme (11) Vitrin (5) Windows 7 (1) Windows 7 kurulumları hakkında herşey (40) Windows 7 TEMEL KONU (65) Windows Başlangıcı/Kapanışı (13) Windows Gezgini (39) Windows Gezgini Gezinti Bölmesi (21) Windows Live Essentials (8) Windows Media Center (6) Windows Media Player (6) Windows özellikleri/Bileşenleri (48) Windows Update (7) Yapışkan Notlar (2) Yedekleme ve Geri Yükleme (15)

Arşiv

Son yorumlar

Twitter

Facebook

İzleyiciler

Rastgele

item