nwindows7

Windows 7: Sistemde Hiç Yönetici Hesabı Bulunmadığı veya Sadece Standart Hesaba Erişimin Olduğu durumlar ve Yapılabilecekler

       Sık sık yorumlarda karşılaştığım bir durum var;
       Bazı kullanıcıların sisteminde hiç yönetici hesabı bulunmuyor!
        Normal şartlarda böyle bir durum mümkün değildir. Windows kurulumu esnasında sizden bir kullanıcı hesabı oluşturmanız istenir (Linkte 8. adım) ve bu hesap yönetici haklarına sahip bir hesap olur.
         Sonradan siz bu yönetici hesabında oturum açıp bu hesabı Standart hesap türüne çevirmeye çalışsanız dahi Windows bu ayarı yapmanıza imkan vermez. Bu yüzden özellikle uğraşmadığınız taktirde -sisteminizde Yönetici hesap türünde bir hesap olmadan- sadece Standart hesap olması mümkün değildir. Ama buradan bilemediğim farklı sebeplerle sistemde tek bir Standart hesap olabiliyor ve bu kullanıcılar bu hesabı Yönteci hesap türüne çeviremedikleri için sorun yaşıyorlar.

           Bu sorunun bir başka versiyonu ise sistemde Yönetici türünde hesap olması ama bu hesaba ulaşılamıyor, Standart hesap türüne ulaşılabiliyor olması. Bu durumda da aynı sorunlar yaşanyor. Özetlersek:


Senaryo 1

     Sistemde tek bir hesap var ve bu hesap Standart hesap türünde. Yani Yönetici türünde bir hesap mevcut değil.

Senaryo 2

     Sistemde birden çok hesap var ve bunlardan en az biri Yönetici hesap türünden bir hesap. Ancak bu ve/veya varsa diğer yönetici hesaplarına erişiminiz yok. Sistemde oturum açabildiğiniz tek hesap türü Standart hesap.


Altta her iki senaryoya örnek sistem yapılandırmaları görüyorsunuz;



SENARYO 1



SENARYO 2




SENARYO 1


        Normal şartlarda bilgisayarı Güvenli Mod'da başlattığınızda Gizli Yönetici Hesabı ile oturum açabiliyor olmalısınız. Burada anlattığım şekilde Standart hesap türündeki hesabınızı Yönetici hesap türüne yükseltin:





         Ancak bazı durumlarda tamamen mantıksız bir şekilde Gizli Yönetici hesabı da şifre isteyebiliyor. Bu durumda muhtemelen sisteminizde devre dışı bırakılmış ama haberiniz olmayan bir yönetici hesabı vardır. Eğer üstteki yöntemi uygulamanıza rağmen sonuç alamıyor ve gizli yönetici hesabında oturum açamıyorsanız SENARYO 2 için yazdığım yöntemi uygulayın.



SENARYO 2


1-  Sistem Kurtarma Seçeneklerini  (WinRe) açın ve Komut İstemcisi'ne tıklayın. Komut İstemcisi'ne  regedit komutunu girin ve Enter'a basın.





2- Kayıt Defteri'nin açıldığını göreceksiniz. HKEY_LOCAL_MACHINE anahtarını seçili bırakın ve...





3- Sol üstten Dosya menüsünü genişletip Yığını yükle bağlantısına tıklayın.





4- Yeni bir pencere açılacak. Sistem sürücüsü\Windows\System32\config\SAM yolunu izleyin. Ancak burada sistem sürücüsü üzerinde bu adrese ulaştığınızdan emin olun. (Sisteminizde birden fazla işletim sistemi varsa buna da ekstra dikkat edin. Hangi işletim sisteminde değişiklik yaptığınıza emin olun) WinRE üzerinden çalıştığımızdan X bölüntüsünde de aynı yol olabilir. Özetlersek; sisteminiz C de ise C:\Windows\System32\config\SAM yolunu izleyeceksiniz, X:\Windows\System32\config\SAM değil.






5- SAM dosyasına çift tıklayın ve açılan pencerede dilediğiniz bir anahtar adı girin. Ben ENPEDI giriyorum. Ardından Tamam diyerek pencereyi kapatın.





6- Kayıt Defteri'nde HKEY_LOCAL_MACHINE anahtarının altında ENPEDI anahtarının oluştuğunu göreceksiniz. HKLM\ENPEDI\SAM\Domains\Account\Users\000001F4 yolunu izleyin ve sağ tarafta göreceğiniz F anahtarına çift tıklayın.





7- Açılan pencerede resimde işaretli 11 değerini 10 değeri ile değiştirin.





8- Bütün pencereleri kapatın ve bilgisayarı yeniden başlatın. 





9- Gizli Yönetici Hesabının (Administrator) oluştuğunu göreceksiniz.





10-  Gizli Yönetici Hesabın'da (Administrator) oturum açın ve Denetim Masası marifetiyle istediğiniz Standart hesabı Yönetici hesabına yükseltin, ardından buradaki (Administrator) oturumu kapatın.


11- Yapmak istediğiniz bundan sonra devamlı olarak bu hesabı yönetici olarak kullanmak ise 12. adımasadece geçici süre yönetici haklarına sahip olmak ve sonrasında bilgisayarı eski haline getirmek ise 13. adıma atlayın.


12- Yönetici hesabına yükselttiğiniz Standart hesapta oturum açıp buradaki  makalenin 2. kısmında anlattığım şekilde Gizli Yönetici Hesabını devre dışı bırakın. Sizin için makale sona erdi geçmiş olsun.


13- Yönetici hesabına yükselttiğiniz Standart hesapta oturum açıp yönetici olarak yapmak istediğiniz eylemi (Program kurma kaldırma vs.) uygulayın.


14- İşiniz bittikten sonra Yönetici hesabına yükselttiğiniz Standart hesapta oturumunuzu kapatın ve tekrar Gizli Yönetici Hesabın'da (Administrator) oturum açın.


15Yönetici hesabına yükselttiğiniz Standart hesabı tekrar Standart hesap türüne çevirin.






16- Buradaki  makalenin 2. kısmında anlattığım şekilde Gizli Yönetici Hesabını devre dışı bırakacak komutu girin (Halen Gizli Yönetici hesabındasınız unutmayın)  ve ardından oturumu kapatın.


Sonuçta bilgisayar makaleye ilk başladığınız duruma gelecek.;



Hepsi bu!

Etiketler

Ağ ve İnternet (26) Arama (10) Aygıt Yöneticisi (8) Başlat Menüsü (13) Bildirim Alanı (7) Bilgilendirme (70) Bilgisayar kullanım geçmişini temizleme (12) Bulut Veri Yönetimi (4) Donanım (17) Dosya ve Klasörler (46) Dual Boot (13) Duyuru (2) Ebeveyn Denetimleri (1) Eşek şakaları (1) Ev Grubu (1) Gereksiz ipuçları (17) Geri dönüşüm Kutusu (5) Giriş seviyesi kullanıcı için (20) Görev Çubuğu (27) Görev Yöneticisi (1) Görev Zamanlama (7) Görünüm ve Kişiselleştirme (155) Güç seçenekleri (11) Güvenlik (41) Internet Explorer (20) İleri seviye kullanıcı için (23) İpucu (66) İzinler (22) Kısayol okunu kaldırma (1) Kısayol yazısını kaldırma (1) Kısayollar (61) Kitaplıklar (12) Kullanıcı Hesapları/Profilleri (19) Kullanışlılığı arttırma (84) Kurtarma Araçları (6) Lisans Yönetimi (6) Masaüstü arka planı (6) Multimedya/Eğlence (16) Nonpasaran (1) Ofis Programları (1) Ongörünümler (11) Onyükleme (15) Onyükleme esnasında sorun çözme (20) Onyükleme süreci (10) Optimizasyon (59) Oturum Açma/Kapama/Kilit Ekranı (15) Parolalar ve Parola sorunları (6) Performans (22) Programlar ve özellikleri (14) Sabit Disk (18) Sabit disk yönetimi ve bölümleme (35) Sağ Tuş "Gönder" Menüsü (5) Sağ tuş menüsü (38) Sağ Tuş Yeni Menüsü (2) Sanal Bellek (PageFile) (3) Sanal Makina/XP Mod (2) Sistem araçları (65) Sistem İzleme/Gözetleme (12) Sistem Onarımı (19) Sorun önleme (11) Sorunlar ve sorun çözümleri (96) Sürücü (Driver) (13) Uyku (1) Uyku devre Dışı (1) Uyku/Karma Uyku (6) Varsayılana dönme/Sıfırlama (21) Veri kurtarma (6) Veri yedekleme (11) Vitrin (5) Windows 7 (1) Windows 7 kurulumları hakkında herşey (40) Windows 7 TEMEL KONU (65) Windows Başlangıcı/Kapanışı (13) Windows Gezgini (39) Windows Gezgini Gezinti Bölmesi (21) Windows Live Essentials (8) Windows Media Center (6) Windows Media Player (6) Windows özellikleri/Bileşenleri (48) Windows Update (7) Yapışkan Notlar (2) Yedekleme ve Geri Yükleme (15)

Son yorumlar

Twitter

Facebook

İzleyiciler

Rastgele

item