nwindows7

Windows Güvenlik Duvarı: Bir Programa İzin Vermek - Vermemek

      Güvenlik duvarında izin verilen programlar listesine bir program eklediğinizde ya da güvenlik duvarı bağlantı noktası açtığınızda belirli bir programın güvenlik duvarı aracılığıyla bilgisayarınızdan bilgi göndermesine veya almasına izin verirsiniz. Bir programın güvenlik duvarı aracılığıyla iletişim kurmasına izin verilmesi (Engellemeyi kaldırma denir) güvenlik duvarında delik açmaya benzer.

       Her bağlantı noktası açtığınızda ya da bir programın güvenlik duvarı aracılığıyla iletişim kurmasına izin verdiğinizde bilgisayarınızın güvenliği biraz daha azalır. Güvenlik duvarınızda ne kadar çok izin verilen program veya açık bağlantı noktası olursa, korsan veya kötü amaçlı yazılımların bu açıkları solucan yaymak, dosyalarınıza erişmek veya bilgisayarınızı başkalarına kötü amaçlı yazılım yaymak için kullanmak üzere o kadar çok fırsatı olur....

        Genellikle izin verilen programlar listesine program eklemek bağlantı noktası açmaktan daha güvenlidir. Bir bağlantı noktası açarsanız, bu bağlantı noktası bir program tarafından kullanılsa da kullanılmasa da kapatılıncaya dek açık kalır. İzin verilen programlar listesine program eklerseniz, "delik" yalnızca belirli bir iletişim için gerekli olduğunda açılır.

        Güvenlik riskinizi azaltmaya yardımcı olmak için:

        Yalnızca gerçekten gerek duyduğunuzda bir programa izin verin veya bağlantı noktası açın ve artık gerek duymadığınız programları izin verilen programlar listesin kaldırın veya bağlantı noktalarını kapatın.

       Tanımadığınız bir programın güvenlik duvarı aracılığıyla iletişim kurmasına kesinlikle izin vermeyin.


Güvenlik Duvarı Nedir?


      Güvenlik duvarı, Internet'ten gelen bilgileri denetleyen ve ardından güvenlik duvarı ayarlarınıza göre engelleyen veya geçişine izin veren bir yazılım veya donanımdır. Bilgisayarınızda kimseyi ilgilendirecek bir şey olmadığını düşünseniz bile, bir solucan bilgisayarınızı tamamen devre dışı bırakabilir veya herhangi biri bilgisayarınızı bilginiz dışında solucan veya virüsleri yaymaya yardımcı olmak üzere kullanabilir.

Bir programın güvenlik duvarı aracılığıyla iletişim kurmasına izin verme" 
ne anlama gelir?

      Bir programın güvenlik duvarı aracılığıyla iletişim kurmasına izin verilmesi belirli bir programın güvenlik duvarı aracılığıyla bilgi göndermesine izin vermenizdir. Ayrıca, bir veya daha fazla bağlantı noktasını açarak da programın güvenlik duvarı aracılığıyla iletişim kurmasına izin verebilirsiniz. 

 Güvenlik duvarının engelleyemediği şeylerden bazıları nelerdir?


E-posta virüsleri 

E-posta virüsleri e-posta iletilerine eklenir. Güvenlik duvarı e-posta iletilerinin içeriğini belirleyemediğinden sizi bu tür virüslerden koruyamaz. E-posta ekini açmadan önce şüpheli e-posta iletisi eklerini tarayıp silmek için bir virüs koruma programı kullanmalısınız. Virüs koruma programınız olsa bile tamamen emin değilseniz e-posta ekini açmamalısınız.

Kimlik avı aldatmacası 

        Kimlik avı, bilgisayar kullanıcılarını banka hesabı parolası gibi kişisel veya finansal bilgilerini göstermesini sağlamak amacıyla kullanılan bir aldatma tekniğidir. Genel çevrimiçi kimlik avı dolandırıcılığı güvenilir bir kaynaktan geliyor görünen ancak alıcıları aslında sahte web sitesi bilgileri vererek yönlendiren bir e-posta iletisiyle başlar. Güvenlik duvarları e-posta iletilerinin içeriğini belirleyemediğinden sizi bu saldırı türünden koruyamaz.

 Modemimde güvenlik duvarı  varsa, Windows Güvenlik Duvarı'nı açmam gerekir mi?

      Evet, çünkü yönlendirici tabanlı güvenlik duvarları yalnızca Internet üstündeki bilgisayarlara karşı koruma sağlar, kendi ağınızdakilere karşı sizi korumaz. Örneğin, taşınabilir veya konuk bir bilgisayara başka ağlara bağlandıktan sonra bir bilgisayar solucanı bulaşır ve bu bilgisayar da kendi ağınıza bağlanırsa, yönlendirici tabanlı güvenlik duvarınız solucanın yayılmasını engelleyemez. Bununla birlikte ağınızdaki her bilgisayarda çalışan bir güvenlik duvarı, solucanın yayılmasının engellenmesine yardımcı olur.

     Ancak, bilgisayarınızda aynı anda birden fazla güvenlik duvarı çalıştırılması çakışmalara neden olabilir. Yönlendirici tabanlı bir güvenlik duvarının yanı sıra tek güvenlik duvarı programı kullanmak en iyisidir.

 Bilgisayarımı korumak için güvenlik duvarının yanı sıra neye gereksinimim olacak?





1- Denetim Masası\Sistem ve Güvenlik\Windows Güvenlik Duvarı yolunu izleyin ve sol üstte göreceğiniz Bir programın... bağlantısına tıklayın.





2- Açılan pencerede Ayarları Değiştir... butonuna tıklayın. Bu alttaki kutucukları aktifleştirecek.





3- Eğer ayarını değiştirmek istediğiniz program burada varsa kutucukları işaretleyerek yada işaretini kaldırarak istediğiniz ayarı yapabilirsiniz.





4- Eğer ayarını değiştirmek istediğiniz program burada yoksa alttaki Başka bir programa izin ver butonuna tıklayın.





5- Yeni bir pencere açılacak burada ayarını değiştirmek istediğiniz program listeleniyorsa seçin ve Ekle deyin. Ardından 3. adımı tekrar uygulayın.




6- Ayarını değiştirmek istediğiniz program burada da yoksa, Gözat butonuna tıklayın ve ayarını değiştirmek istediğiniz programın kurulu olduğu lokasyona giderek (Genelde "C:\Program Files" veya "C:\Program Files (x86)" lokasyonudur) programı seçin.





7- Artık uygulamanın 5. adımda açılan pencerede listelendiğini göreceksiniz. Seçin ve ardından Ekle butonuna basın. Daha sonra 3. adımı tekrarlayın.





İzin verme yada vermeme ayarının kesinleştiği nokta 3. adımdır. Diğer adımlarda yapılan seçimler 3. adımda onaylanmadığı sürece geçerli olmayacaktır. Buna dikkat edin.

Yazının bilgilendirme kısmında büyük oranda Microsoft kaynaklarından yararlanılmıştır.

Etiketler

Ağ ve İnternet (26) Arama (10) Aygıt Yöneticisi (8) Başlat Menüsü (13) Bildirim Alanı (7) Bilgilendirme (70) Bilgisayar kullanım geçmişini temizleme (12) Bulut Veri Yönetimi (4) Donanım (17) Dosya ve Klasörler (46) Dual Boot (13) Duyuru (2) Ebeveyn Denetimleri (1) Eşek şakaları (1) Ev Grubu (1) Gereksiz ipuçları (17) Geri dönüşüm Kutusu (5) Giriş seviyesi kullanıcı için (20) Görev Çubuğu (27) Görev Yöneticisi (1) Görev Zamanlama (7) Görünüm ve Kişiselleştirme (155) Güç seçenekleri (11) Güvenlik (41) Internet Explorer (20) İleri seviye kullanıcı için (23) İpucu (66) İzinler (22) Kısayol okunu kaldırma (1) Kısayol yazısını kaldırma (1) Kısayollar (61) Kitaplıklar (12) Kullanıcı Hesapları/Profilleri (19) Kullanışlılığı arttırma (84) Kurtarma Araçları (6) Lisans Yönetimi (6) Masaüstü arka planı (6) Multimedya/Eğlence (16) Nonpasaran (1) Ofis Programları (1) Ongörünümler (11) Onyükleme (15) Onyükleme esnasında sorun çözme (20) Onyükleme süreci (10) Optimizasyon (59) Oturum Açma/Kapama/Kilit Ekranı (15) Parolalar ve Parola sorunları (6) Performans (22) Programlar ve özellikleri (14) Sabit Disk (18) Sabit disk yönetimi ve bölümleme (35) Sağ Tuş "Gönder" Menüsü (5) Sağ tuş menüsü (38) Sağ Tuş Yeni Menüsü (2) Sanal Bellek (PageFile) (3) Sanal Makina/XP Mod (2) Sistem araçları (65) Sistem İzleme/Gözetleme (12) Sistem Onarımı (19) Sorun önleme (11) Sorunlar ve sorun çözümleri (96) Sürücü (Driver) (13) Uyku (1) Uyku devre Dışı (1) Uyku/Karma Uyku (6) Varsayılana dönme/Sıfırlama (21) Veri kurtarma (6) Veri yedekleme (11) Vitrin (5) Windows 7 (1) Windows 7 kurulumları hakkında herşey (40) Windows 7 TEMEL KONU (65) Windows Başlangıcı/Kapanışı (13) Windows Gezgini (39) Windows Gezgini Gezinti Bölmesi (21) Windows Live Essentials (8) Windows Media Center (6) Windows Media Player (6) Windows özellikleri/Bileşenleri (48) Windows Update (7) Yapışkan Notlar (2) Yedekleme ve Geri Yükleme (15)

Son yorumlar

Twitter

Facebook

İzleyiciler

Rastgele

item