nwindows7

Bütün Sürümleri ve Mimarileri (32-64 Bit) İçeren (AIO- All in One) Windows 7 Kurulum Medyası Oluşturmak

          Daha önce pek çok defa okuyucularımdan bu tip bir kurulum medyasının nasıl oluşturulacağıyla ilgili bir makale yazmam yönünde yorumlar aldım. Ama bunların tamamını "Zaten bütün sürümleri içeren medya oluşturmayı anlattım, bununla uğraşacağınıza 1 tane fazla DVD'ye kıyın" diyerek cevapladım.

         Aslında yazmamamın sebebi ise astarının yüzünden pahalıya gelecek olması idi. Yaklaşık 2 GB boyutunda AIK ISO dosyasını indirmek kurmak sonra uzun uzun uğraşmak mantıksız gelmişti.

           Ancak geçtiğimiz gün bu tür bir medyayı imagex aracı ile oluşturmanın çok basit bir yolunu keşfedince yazmaya karar verdim. Uygulayınca bu kadar basit olmasına şaşıracağınıza eminim...





Gereksinimler...


  1. Windows 7 32 Bit ISO dosyası, kurulum dosyaları ya da DVD'si.
  2. Windows 7 64 Bit ISO dosyası, kurulum dosyaları ya da DVD'si.
  3. Imagex.exe aracı¹ 
  4. Oscdimg aracı ² 
  5. 10-15 dk. zaman.

¹ Buradan indirebilirsiniz. (32 ve 64 bit tek link) Ayrıca (Her ne kadar Microsoft bu aracın paylaşımını engelliyorsa da) direkt Microsoft linklerini de biraz araştırarak buldum: 32 Bit - 64 Bit
² Linklerden ( IIIIII )  indirebilirsiniz. Hatırlarsanız bu aracı daha önce "Bootable" DVD Oluşturmak isimli makalede kullanmıştık. 




Başlayalım...


1- İndirdiğiniz Imagex.exe ve Oscdimg.exe araçlarını C:\Windows\System32 klasörüne atın. (Sisteminiz C dışında bir sürücüde kurulu ise adresteki C harfini o sürücünün harfi ile değiştirin)


2- C sürücünüzde x86 adında bir klasör oluşturun.


Lokasyonun C sürücüsü olması veya klasör isminin x86 olması şart değil, istediğiniz gibi değiştirebilirsiniz. Amcak bu durumda komutlarda da aynı değişikliği yapmanız gerekir. Bu yüzden bence kurcalamayın ben nasıl yaptıysam adımları aynen uygulayın.



3- Windows 7 32 Bit kurulum dosyalarını bu klasöre kopyalayın.


Eğer elinizdeki Windows 7 32 Bit medyası DVD formatında  ise DVD içeriğinin tamamını kopyalayıp bu klasöre atmanız yeterli.
Eğer ISO formatında ise DaemonTools ya da WinRar, 7-Zip gibi arşiv araçlarıyla bu ISO dosyasını açmanız ve içeriği kopyalamanız gerekiyor. (Altta örneğini görüyorsunuz) Bu işlemi uygulayacağınız bilgisayarda Windows 8 yüklü ise Windows 8 zaten ISO formatını destekliyor, 3. parti bir araç kullanmanıza gerek yok.






4- Windows 7 64 Bit medyasının içinden sadece install.wim dosyasını alın ve C sürücüsüne kopyalayın. (Kurulum dosyaları\Sources klasöründe yer alır. Zaten en yüksek boyutlu dosya olduğu için kolaylıkla bulabilirsiniz)





5- Install.wim dosyasınının ismini Win7x64.wim olarak değiştirin. C sürücüsünde x86 klasörü ve Win7x64.wim dosyası alttaki gibi görünmeli;





6- Yönetici haklarıyla bir Komut İstemcisi açın: Windows Vista - Windows 7 - Windows 8



7- Komut istemcisine alttaki komutları her satırdan sonra Enter'a basarak girin.



Tabii bir komutu girdikten sonra diğerini girmek için işlemin tamamlanmasını bekleyeceksiniz.
2. ve 5. adımda farklı lokasyon ve/veya isimler kullandıysanız kırmızı karakterler ile vurgulanan kısımları da bu yönde değiştirmeniz gerekiyor.


  • Imagex /export "C:\Win7x64.wim" 1 "C:\x86\sources\install.wim" "Windows 7 Home Basic (x64)"
  • Imagex /export "C:\Win7x64.wim" 2 "C:\x86\sources\install.wim" "Windows 7 Home Premium (x64)"
  • Imagex /export "C:\Win7x64.wim" 3 "C:\x86\sources\install.wim" "Windows 7 Professional (x64)"
  • Imagex /export "C:\Win7x64.wim" 4 "C:\x86\sources\install.wim" "Windows 7 Ultimate (x64)"


Altta tüm adımları görüyorsunuz; 
(Tam boyutta görüntülemek için buraya tıklayın) 




8- C:\x86\Sources\ei.cfg dosyasını (Varsa) silin.





           Kurulum dosyalarımız oluştu. Ancak bu haliyle sadece Masaüstünden kurulum yapma kabiliyetine sahip. Bu yüzden bunu tam tekmil bir medya haline getirmemiz gerekiyor;


  •  Eğer önyüklenebilir USB flash sürücü oluşturmayı düşünüyorsanız burada son yöntemi (3. yol) 15. adım hariç uygulayarak USB sürücünüzü hazırlayın. Ardından x86 klasörünün tüm içeriğini bu USB flash sürücüye atın. Artık işiniz bitti hayırlı olsun...
  • Eğer DVD'ye yazdıracaksanız ISO formatına çevirmeniz gerekiyor. Ayrıca ISO formatına çevirirseniz kolayca arşivleyebilir ve ileride istediğiniz formatta kurulum medyasını tekrar oluşturabilirsiniz. Bunun için devam edin...


9- Tekrar yönetici haklarıyla bir Komut İstemcisi açın.


10- Komut İstemcisine alttaki komutu girin ve Enter'a basın.


  • oscdimg -bC:\x86\boot\etfsboot.com -h -u2 -m -lWIN_EN_DVD C:\x86\ C:\7.iso  





11- Diskinizin hızına bağlı olarak 1-5 dakikada işlem tamamlanacak ve C sürücünüzde 7.iso adıyla ISO dosyamız oluşacak. Artık bu ISO dosyasını dilediğiniz gibi yeniden adlandırabilir ve istediğiniz lokasyona taşıyabilirsiniz.



12- Kurulum medyası oluşturmak istediğinizde ise burada anlattığım gibi DVD'ye önyüklenebilir olarak yazdırabilir veya burada 2. veya 3. yolu kullanarak (1. yolu kullanamazsınız. ISO üzerinde oynama yapıldığından Windows 7 USB DVD Download Tool çalışmayacaktır) USB flash sürücüye önyüklenebilir olarak atabilirsiniz.


Sonuç;



Etiketler

Ağ ve İnternet (26) Arama (10) Aygıt Yöneticisi (8) Başlat Menüsü (13) Bildirim Alanı (7) Bilgilendirme (70) Bilgisayar kullanım geçmişini temizleme (12) Bulut Veri Yönetimi (4) Donanım (17) Dosya ve Klasörler (46) Dual Boot (13) Duyuru (2) Ebeveyn Denetimleri (1) Eşek şakaları (1) Ev Grubu (1) Gereksiz ipuçları (17) Geri dönüşüm Kutusu (5) Giriş seviyesi kullanıcı için (20) Görev Çubuğu (27) Görev Yöneticisi (1) Görev Zamanlama (7) Görünüm ve Kişiselleştirme (155) Güç seçenekleri (11) Güvenlik (41) Internet Explorer (20) İleri seviye kullanıcı için (23) İpucu (66) İzinler (22) Kısayol okunu kaldırma (1) Kısayol yazısını kaldırma (1) Kısayollar (61) Kitaplıklar (12) Kullanıcı Hesapları/Profilleri (19) Kullanışlılığı arttırma (84) Kurtarma Araçları (6) Lisans Yönetimi (6) Masaüstü arka planı (6) Multimedya/Eğlence (16) Nonpasaran (1) Ofis Programları (1) Ongörünümler (11) Onyükleme (15) Onyükleme esnasında sorun çözme (20) Onyükleme süreci (10) Optimizasyon (59) Oturum Açma/Kapama/Kilit Ekranı (15) Parolalar ve Parola sorunları (6) Performans (22) Programlar ve özellikleri (14) Sabit Disk (18) Sabit disk yönetimi ve bölümleme (35) Sağ Tuş "Gönder" Menüsü (5) Sağ tuş menüsü (38) Sağ Tuş Yeni Menüsü (2) Sanal Bellek (PageFile) (3) Sanal Makina/XP Mod (2) Sistem araçları (65) Sistem İzleme/Gözetleme (12) Sistem Onarımı (19) Sorun önleme (11) Sorunlar ve sorun çözümleri (96) Sürücü (Driver) (13) Uyku (1) Uyku devre Dışı (1) Uyku/Karma Uyku (6) Varsayılana dönme/Sıfırlama (21) Veri kurtarma (6) Veri yedekleme (11) Vitrin (5) Windows 7 (1) Windows 7 kurulumları hakkında herşey (40) Windows 7 TEMEL KONU (65) Windows Başlangıcı/Kapanışı (13) Windows Gezgini (39) Windows Gezgini Gezinti Bölmesi (21) Windows Live Essentials (8) Windows Media Center (6) Windows Media Player (6) Windows özellikleri/Bileşenleri (48) Windows Update (7) Yapışkan Notlar (2) Yedekleme ve Geri Yükleme (15)

Son yorumlar

Twitter

Facebook

İzleyiciler

Rastgele

item