nwindows7

Windows 7 : Windows Lisans Anahtarını Bulmak

Son Güncelleme: 21 Ocak 2015. Açılmayan bilgisayardan lisans anahtarınızı nasıl kurtaracağınızla ilgili bir bölüm yazının sonuna eklendi.
Güncelleme: 15 Ağustos 2014

Eğer Windows 7'yi satın aldıysanız (Retail versiyon)  bunu 2 yolla yapmışsınızdır: Ya bir satış noktasından kutulu olarak yada internet üzerinden. Eğer kutulu olarak satın aldıysanız lisans anahtarı ambalajın içinde bir etiket olarak bulunur. Eğer internetten satın aldıysanız size bir lisans anahtarı ve indirme bağlanısı sunulur.
         Eğer Windows 7 yüklü bir bilgisayar satın aldıysanız elinizdeki sürüm OEM sürümdür. Genelde önyüklü olarak gelir ve ayrıca etkinleştirilimesi gerekmez.
         Her iki durumda da lisans anahtarına ihtiyacınız olan durumlar olabilir. İşte bu yazıda lisans anahtarınızı nasıl öğreneceğinizi anlatacağım.



İlgili makaleler;


    I. YOL; Etiket ile;

    1- OEM sistemlerde bilgisayarın kasasında, Notebook'un altında yada size verilen işletim sistemi DVD'sinin üzerinde yapışık olarak bulunur ve alttaki resimlerdeki örneklere benzer;


    2-  Retail kopyalarda ise kutunun içindeki belgelerde basılı olarak bulunabileceği gibi DVD muhafazasının üzerine yapıştırılmış olarakta bulunabilir. Ayrıca Retail sürüm yüklü olarak alınan masaüstü sistemlerde veya Notebook'larda yine kasanın üzerinde bulunur ve OEM etiketlerden renk olarak farklıdır;


    II. YOL (a): Kurulu işletim sisteminden; 
    (Windows Açılıyorsa)


    Bu yolla lisans anahtarını öğrenebilmeniz için Windows 7'nin hali hazırda etkinleştirilmiş olması gerekir.

    I- Program kullanmadan



    Bu yöntemde benim düzenlediğim bir script kullanacağız. Altta alternatif olarak verdiğim programlara göre bu script daha pratik. Bu scripti kullanmanızı tavsiye ediyorum çünkü bu script ile bir kurulum yapmazsınız ve script sisteminize -size sormadan- hiçbir şey kaydetmez.

    a- Buradan Lisans Anahtarımı göster!.rar dosyasını indirin.

    b- Sisteminizde rar dosyalarını açacak bir yazılım yüklü olup olmadığına bağlı olarak şunlardan birini yapın;

    • Rar dosyalarını açabilen bir yazılım (WinRar, 7-Zip, WinZip vb.) yüklüyse dosyaya çift tıklatmanız ya da sağ tıklatıp kullandığınız yazılıma göre değişebilen seçenekleri kullanmanız yeterli. Dosyaları Masaüstüne ayıklayın.
    • Rar dosyalarını açabilen bir yazılım yüklü değilse buradan yükleyebilirsiniz.

    c- Masaüstünde Lisans Anahtarımı göster!.vbs adında bir dosya oluştuğunu göreceksiniz.


    Artık Lisans Anahtarımı göster!.rar dosyasını silebilirsiniz.

    d- Lisans Anahtarımı göster!.vbs dosyasına çift tıklatarak çalıştırın.


    Bilmediğiniz kodları çalıştırmak sizi rahatsız edebilir ama dosya tamamen güvenilir ve açık kaynaktır. İsterseniz dosyaya sağ tıklatıp Düzenle diyebilir ve içeriğini bir Metin Belgesi'nde görüntüleyebilirsiniz.

    e- Bir süre sonra lisans anahtarınız görüntülenecek;


    • Bu script hem Windows 8 hem Windows 7'de çalışabilmesi için tasarlanığından OEM Anahtar: kısmında Desteklenmiyor ibaresi yer alacaktır.  Bu bir sorun değil. Eğer Windows 8 kullanıyor olsaydınız bu alanda BIOS'a gömülü lisans anahtarınız yer alacaktı.


    f- Eğer isterseniz Evet butonuna tıklatarak sonucu kaydedebilirsiniz.  Sonuç Windows Lisans anahtarı adıyla masaüstünde bir Metin Belgesi olarak kaydedilecektir. Bu sonucu elle kaydetmek ve ardından etkinleştirme esnasında tekrar elle girmek derdinden sizi kurtaracaktır....

    II- SIW ile


    a-) Buradan SIW - System Information for Windows programının ücretsiz sürümünü indirin.

    b-) Programı çalıştırın ve Sofware/Licenses yolunu izleyin.



    II. YOL (b) : Kurulu işletim sisteminden; 
    (Windows Açılmıyorsa)

    Bu durumda diskinizi söküp başka bir bilgisayara harici disk olarak bağlamanız (Bir disk kutusu ya da USB to SATA kablosu ile) gerekiyor. (Masaüstü bilgisayarınız varsa bir 2. (Ya da 3, 4. vs) sabit disk olarak da bağlayabilirsiniz)

    1- Diskinizi bağlayacağınız bilgisayara ProduKey yazılımını indirin ve çalıştırın; İndirme Linki

    2- Programda File/Select Source yolunu izleyip Load the product key from external Windows directory seçeneğini işaretledikten sonra Browse butonunu kullanarak bilgisayara bağladığınız harici diski (İçinde lisans anhatarını öğrenmek istediğiniz Windows'un kurulu olduğu) gösterin. Hepsi bu!


    ProduKey yazılımını Windows'un açıldığı durumlarda masaüstünden de kullanabilirsiniz. Yani bu yazılım II. YOL (a) bölümü için de geçerli.

    Etiketler

    Ağ ve İnternet (26) Arama (10) Aygıt Yöneticisi (8) Başlat Menüsü (13) Bildirim Alanı (7) Bilgilendirme (70) Bilgisayar kullanım geçmişini temizleme (12) Bulut Veri Yönetimi (4) Donanım (17) Dosya ve Klasörler (46) Dual Boot (13) Duyuru (2) Ebeveyn Denetimleri (1) Eşek şakaları (1) Ev Grubu (1) Gereksiz ipuçları (17) Geri dönüşüm Kutusu (5) Giriş seviyesi kullanıcı için (20) Görev Çubuğu (27) Görev Yöneticisi (1) Görev Zamanlama (7) Görünüm ve Kişiselleştirme (155) Güç seçenekleri (11) Güvenlik (41) Internet Explorer (20) İleri seviye kullanıcı için (23) İpucu (66) İzinler (22) Kısayol okunu kaldırma (1) Kısayol yazısını kaldırma (1) Kısayollar (61) Kitaplıklar (12) Kullanıcı Hesapları/Profilleri (19) Kullanışlılığı arttırma (84) Kurtarma Araçları (6) Lisans Yönetimi (6) Masaüstü arka planı (6) Multimedya/Eğlence (16) Nonpasaran (1) Ofis Programları (1) Ongörünümler (11) Onyükleme (15) Onyükleme esnasında sorun çözme (20) Onyükleme süreci (10) Optimizasyon (59) Oturum Açma/Kapama/Kilit Ekranı (15) Parolalar ve Parola sorunları (6) Performans (22) Programlar ve özellikleri (14) Sabit Disk (18) Sabit disk yönetimi ve bölümleme (35) Sağ Tuş "Gönder" Menüsü (5) Sağ tuş menüsü (38) Sağ Tuş Yeni Menüsü (2) Sanal Bellek (PageFile) (3) Sanal Makina/XP Mod (2) Sistem araçları (65) Sistem İzleme/Gözetleme (12) Sistem Onarımı (19) Sorun önleme (11) Sorunlar ve sorun çözümleri (96) Sürücü (Driver) (13) Uyku (1) Uyku devre Dışı (1) Uyku/Karma Uyku (6) Varsayılana dönme/Sıfırlama (21) Veri kurtarma (6) Veri yedekleme (11) Vitrin (5) Windows 7 (1) Windows 7 kurulumları hakkında herşey (40) Windows 7 TEMEL KONU (65) Windows Başlangıcı/Kapanışı (13) Windows Gezgini (39) Windows Gezgini Gezinti Bölmesi (21) Windows Live Essentials (8) Windows Media Center (6) Windows Media Player (6) Windows özellikleri/Bileşenleri (48) Windows Update (7) Yapışkan Notlar (2) Yedekleme ve Geri Yükleme (15)

    Son yorumlar

    Twitter

    Facebook

    İzleyiciler

    Rastgele

    item