nwindows7

Sağ Tuş Menüsüne "Direkt Sil" Seçeneği Eklemek (Güncelendi- Nisan 2013)

Eğer dilerseniz sağ tuş menüsüne Direkt Sil seçeneği ekleyerek dosyaların Geri Dönüşüm Kutusu'na taşınmadan silinmesini sağlayabilirsiniz. Tabii Sil seçeneği orada kalmaya devam edeceği için dilediğiniz dosyalarda daha güvenli olan bu Sil seçeneğini kullanmaya devam edebiliriniz...
NOT: Bu araç veriyi silerken pek çok güvenlik metodunu kullanarak kurtarılamayacak şekilde siliyor. (11 üste yazma, sayısız yeniden isimlendirme gibi) Bu yüzden bu seçenek ile sildiğiniz veriyi kurtarmanın hiçbir yolu yok gibi. Aman dikkat yanlış şeyler silmeyin :D

Güncelleme: 11 Nisan 2013

  • Yazıya 2. bir seçenek olan  "3. Parti Araç Kullanmadan Direkt Silerek" seçeneği eklendi. Bu seçenekte silinen dosya güvenli olarak silinmiyor. Yani üzerine yazılmıyor. Sadece Geri Dönüşüm Kutusu'na gönderilmeden direkt siliniyor. Güvenli silmeyi daha iyi anlayabilmek için lütfen okuyun: Bir Diski Silmek / Tamamen Silmek
  • Yazıda eklenen Direkt Sil bağlantısı 15'den fazla öğe seçilmesi durumunda -bir Windows özelliği olarak- devre dışı kalıyor. Bu sorunu çözmek ve bilgi edinmek için: 15'den fazla Öğe Seçildiğinde Sağ Tuş Menüsünde "Aç", "Yazdır" ve "Düzenle" Seçeneklerinin Kaybolması Sorunu
  • Birden fazla ve alt klasörler içeren bir dosya grubunda Direkt Sil seçeneğini kullandığınızda bazen -SDelete aracının bir Bug'ı olarak- silinen dosyaların kaybolması için Windows Gezgini'ni yenilemeniz (F5) gerekebiliyor.
  • Birden fazla ve alt klasörler içeren bir dosya grubunda Direkt Sil seçeneğini kullandığınızda bazen -SDelete aracının bir Bug'ı olarak- ilk Direkt sil komutunda sadece klasör içerikleri silinebiliyor ve klasörler silinmeyebiliyor. Bu yüden 2. defa Direkt Sil komutunu kullanmanız gerek.
  • Yazının ilk versiyonunda SDelete ile yapılan silme işlemini 11 tur üzerine yazma için ayarlamıştım. Bunun anlamı bir dosyayı sildiğinizde kurtarma araçları ile dosya kurtarılamasın diye üzerine 11 tur veri yazıldığı. Yani 1 GB silme yaparsanız bu silme işleminin güvenliği için üzerine 11 defa yazılıyor. (11 GB) Bu ise uzun sürüyordu. Bu yüzden 1 Tur (En az güvenli) ve 7 Tur seçeneklerini de ekledim. Dilediğinizi kullanabilirsiniz. Unutmayın: Tur sayısı arttıkça süre ve güvenlik artar, Tur sayısı azaldıkça süre ve güvenlik azalır.


I. YOL: SDelete ile ve Güvenli Silerek

1.1- Öncelikle Microsoft Technet sitesinden SDelete ve buradan Direkt Sil.rar dosyasını indirin.

1.2- İndirdiğiniz SDelete dosyasını açın ve içinden çıkan sdelete.exe dosyasını C:\Windows\System32 klasörüne atın.


1.3- İndirdiğiniz diğer dosyadan (Direkt Sil.rar) çıkan Direkt Sil_Ekle (1 Tur), Direkt Sil_Ekle (7 Tur) ve Direkt Sil_Ekle (11 Tur) anahtarlarından hangisini kullanmak istiyorsanız ona çift tıklayın ve çıkan uyarılara onay verin. (Hangisini kullanmanız gerektiğine karar veremiyorsanız yukarıdaki güncellemeyi okuyun)

1.4- Bir dosyaya sağ tıkladığınızda sağ tuş menüsüne Direkt Sil seçeneğinin eklendiğini göreceksiniz. İlk kullandığınızda kullanım koşullarını kabul etmeniz gerekiyor. (Bir kerelik) Daha sonra gönlünüze göre kullanmaya devam edebilirsiniz.


Geri Dönüş;

1.5 Eğer geri dönmek isterseniz C:\Windows\System32 klasöründen Sdelete.exe'yi silin ve diğer kayıt defteri anahtarı olan Direkt Sil_Kaldır anahtarını kullanın.


II. YOL:
3. Parti Araç Kullanmadan Direkt Silerek

Bu seçenek yukarıdakinin aksine dosyaları güvenli silmez. Sadece Direkt siler. Yani Geri Dönüşüm Kutusunu pas geçersiniz. Aynı işlemi Shift+Delete tuş kombinasyonu ile de yapabilirsiniz. 

2.1- Yazıyı Direkt Sil seçeneğini kullandığınızda silmeden önce onay isteyecek ya da onay istemeden direkt silecek şekilde uygulayabilirsiniz. Hangisini istiyorsanız ona uygun dosyayı alttan indirin.

  1. Direk Sil (Onay İstemeden).rar
  2. Direkt Sil (Onay isteyerek).rar

2.2- İndirdiğiniz dosya .rar formatında olduğu için önce ayıklamanız gerekiyor. Tercihen Masaüstüne çıkarın.

2.3- İndirdiğiniz dosyadan çıkan klasörde 3 öğe olduğunu göreceksiniz;

  1. Direkt_SİL.reg
  2. Direkt_SİL.vbs
  3. Direkt_Sil_Kaldır.reg

2.4- Direkt_SİL.vbs dosyasını C:\Windows\System32 klasörüne atın.

2.5- Direkt_SİL.reg dosyasına çift tıklayın ve istenen onayları verin.

Sonuç

Geri Dönüş

2.6- 2.4 adımında C:\Windows\System32 klasörüne attığınız Direkt_SİL.vbs dosyasını silin.

2.7- İndirdiğiniz dosyada bulunan Direkt_Sil_Kaldır.reg dosyasına çift tıklayarak çalıştırın ve gereken onayları verin.

Etiketler

Ağ ve İnternet (26) Arama (10) Aygıt Yöneticisi (8) Başlat Menüsü (13) Bildirim Alanı (7) Bilgilendirme (70) Bilgisayar kullanım geçmişini temizleme (12) Bulut Veri Yönetimi (4) Donanım (17) Dosya ve Klasörler (46) Dual Boot (13) Duyuru (2) Ebeveyn Denetimleri (1) Eşek şakaları (1) Ev Grubu (1) Gereksiz ipuçları (17) Geri dönüşüm Kutusu (5) Giriş seviyesi kullanıcı için (20) Görev Çubuğu (27) Görev Yöneticisi (1) Görev Zamanlama (7) Görünüm ve Kişiselleştirme (155) Güç seçenekleri (11) Güvenlik (41) Internet Explorer (20) İleri seviye kullanıcı için (23) İpucu (66) İzinler (22) Kısayol okunu kaldırma (1) Kısayol yazısını kaldırma (1) Kısayollar (61) Kitaplıklar (12) Kullanıcı Hesapları/Profilleri (19) Kullanışlılığı arttırma (84) Kurtarma Araçları (6) Lisans Yönetimi (6) Masaüstü arka planı (6) Multimedya/Eğlence (16) Nonpasaran (1) Ofis Programları (1) Ongörünümler (11) Onyükleme (15) Onyükleme esnasında sorun çözme (20) Onyükleme süreci (10) Optimizasyon (59) Oturum Açma/Kapama/Kilit Ekranı (15) Parolalar ve Parola sorunları (6) Performans (22) Programlar ve özellikleri (14) Sabit Disk (18) Sabit disk yönetimi ve bölümleme (35) Sağ Tuş "Gönder" Menüsü (5) Sağ tuş menüsü (38) Sağ Tuş Yeni Menüsü (2) Sanal Bellek (PageFile) (3) Sanal Makina/XP Mod (2) Sistem araçları (65) Sistem İzleme/Gözetleme (12) Sistem Onarımı (19) Sorun önleme (11) Sorunlar ve sorun çözümleri (96) Sürücü (Driver) (13) Uyku (1) Uyku devre Dışı (1) Uyku/Karma Uyku (6) Varsayılana dönme/Sıfırlama (21) Veri kurtarma (6) Veri yedekleme (11) Vitrin (5) Windows 7 (1) Windows 7 kurulumları hakkında herşey (40) Windows 7 TEMEL KONU (65) Windows Başlangıcı/Kapanışı (13) Windows Gezgini (39) Windows Gezgini Gezinti Bölmesi (21) Windows Live Essentials (8) Windows Media Center (6) Windows Media Player (6) Windows özellikleri/Bileşenleri (48) Windows Update (7) Yapışkan Notlar (2) Yedekleme ve Geri Yükleme (15)

Son yorumlar

Twitter

Facebook

İzleyiciler

Rastgele

item