nwindows7

Görev Zamanlayıcı: Bir Görev Oluşturmak (2)

        Belirli bir programı düzenli olarak kullanıyorsanız, seçtiğiniz zamanlamaya bağlı olarak bu programı otomatik olarak açan bir görev oluşturmak üzere Görev Zamanlayıcı Sihirbazı'nı kullanabilirsiniz.

       Örneğin, her ayın belirli bir gününde mali işlerle ilgili bir program kullanıyorsanız, bu programı otomatik olarak açacak bir görev zamanlayabilirsiniz; böylece kendiniz açmayı unuttuğunuzda işleriniz aksamaz. Bu işlevi bütün çalıştırılabilir dosyalar için kullanabilir ve bu şekilde kendi yazdığınız scriptlerin çalışmasını da otomatiğe bağlayabilirsiniz...




Eğer kullanıcı hesabınızın bir parolası varsa daha basit olan  Görev Zamanlayıcı: Bir Görev Oluşturmak (1) adlı yazımda anlattığım yöntemi uygulayabilirsiniz.



              Başlamadan önce...
              
         Bu kısım opsiyoneldir. Konuya daha fazla hakim olmak için okuyabilir yada ilginizi çekmiyorsa direkt 2. kısma geçerek uygulama adımlarını görebilirsiniz... Bu kısım hazırlanılırken technet makalelerinden yararlanılmıştır.


Tetikleyiciler ve Eylemler

        Görev zamanlamadaki iki en önemli kavram tetikleyiciler ve eylemlerdir. Tetikleyici görevin çalışmasına neden olur; eylem ise görev çalıştığında gerçekleştirilen eylemdir. Görevin gerçekleştirebileceği eylemler bir programı çalıştırmayı, e-posta iletisi göndermeyi ve ileti kutusunu görüntülemeyi içerir. Örneğin, olay günlüğüne belirli bir olay girişi kaydedildiğinde e-posta gönderebilir veya kullanıcı bilgisayarda oturum açtığında bakım komut dosyasını çalıştırabilirsiniz. Tetikleyicinin görevi çalıştırabileceği örnekler şunları içerir: bilgisayarın başlaması, bilgisayarın boşta durumuna girmesi veya kullanıcının iş istasyonunun kilidini açması. Ayrıca, belirli bir zamanda çalışması için de görevi zamanlayabilirsiniz.


Tetikleyiciler

      Bir görevi ayarlarken önce bu görevi neyin tetikleyeceğine kadar verin. Tetikleyici, yerine getirildiğinde bir görevin yürütülmesini başlatan ölçüt kümesidir. Görevin tetikleyicisi Görev Özellikleri veya Görev Oluştur iletişim kutusunun Tetikleyiciler sekmesinde görüntülenir. Bir görevi başlatmak için zaman tabanlı veya olay tabanlı tetikleyici kullanabilirsiniz. Zaman tabanlı tetikleyiciler, günün belirli bir saatinde bir görevi başlatmayı veya günlük, haftalık veya aylık zamanlamada görevi birçok kez başlatmayı içerebilir. Olay tabanlı tetikleyiciler, görevi belirli sistem olaylarına yanıt olarak başlatır. Örneğin, olay tabanlı tetikleyiciler sistem başlatıldığında, kullanıcı bilgisayarda oturum açtığında veya bilgisayar boş durumuna girdiğinde bir görevi başlatmak üzere ayarlanabilir. Her görev, görevin çeşitli yollarla başlatılmasına olanak sağlayan bir veya daha fazla tetikleyici içerebilir. Görevin birden fazla tetikleyicisi varsa, görev tetikleyicilerden herhangi biri başladığında gerçekleşir.


Eylemler

        Görev eylemi, görev çalıştığında gerçekleştirilen çalışmadır. Bir görevin tek bir eylemi veya en fazla 32 eylemi olabilir. Her eylem, nasıl gerçekleştirileceğini belirleyen ayarları içerir. Görevin eylemleri Görev Özellikleri veya Görev Oluştur iletişim kutusunun Eylemler sekmesinde görüntülenir. Birden fazla eylem belirlendiğinde bunlar, Eylemler sekmesindeki listede en üstte yer alan eylemden başlayarak sıralı bir düzende yürütülürler ve listenin sonundaki eylemle sona ererler. Eylemi seçip, listede taşımak üzere yukarı ve aşağı okunu tıklatarak eylemlerin yürütüldüğü sırayı değiştirebilirsiniz. Aşağıdaki listede eylemlerin ve eylem ayarlarının açıklamalarını görüyorsunuz;

Program başlatma 

      Bu eylem bir program veya komut dosyası başlatır. Program/komut dosyası metin kutusuna başlatmak istediğiniz programın veya komut dosyasının adını girin. Program veya komut dosyası komut satırı değişkenleri içeriyorsa, bu değişkenleri Değişken ekle (isteğe bağlı) metin kutusunda belirtebilirsiniz. Başlama yeri (isteğe bağlı) metin kutusunda programı veya komut dosyasını yürüten komut satırının çalışma dizinini belirtebilirsiniz. Bu, program veya komut dosyasına olan yol veya yürütülebilir dosya tarafından kullanılan dosyalara olan yol olmalıdır.

E-posta gönder 

       Bu eylem görev tetiklendiğinde e-posta gönderir. Eylem ayarlarında e-postanın geldiği e-posta adresini, iletinin gönderileceği e-posta adresini, konusunu, ileti içindeki metni ve isteğe bağlı ekleri belirtirsiniz. E-postayı göndermek için kullandığınız SMTP sunucusunu da belirtmelisiniz.

Bir ileti görüntüle 

         Bu eylem belirtilen ileti ve başlıkla bir ileti kutusu görüntüler. Eylem ayarları, ileti kutusu başlığındaki metni ve iletideki metni belirler. Bu eylem yalnızca Görev Özellikleri ve Görev Oluştur iletişim kutusunun Genel sekmesinde Yalnızca kullanıcı oturum açarsa çalıştır güvenlik seçeneği belirlenirse başlar.




Başlayalım...


1- Başlat Menüsü arama satırına görev yazın ve üstte çıkan sonuçlardan Görev Zamanlayıcı'ya tıklayın.






2- Görev Zamanlayıcı Kitaplığı'nı seçin ardından sağ tarafta görebileceğiniz Yeni Klasör... seçeneğine tıklatın.





3-  Bu klasöre bir ad vermemiz gerekiyor. Ben örnek olarak RealTemp aracını çalıştıracağım için RealTemp adını veriyorum ama bu önemli değil istediğiniz bir ad verebilirsiniz.





4- Şimdi oluşturduğunuz klasörü sol tarafta görebileceksiniz. Bu klasörü seçin ardından sağ taraftan Görev Oluştur... seçeneğine tıklatın.





5- Genel sekmesinde olduğunuzdan emin olun ardından;


  1. Göreve bir isim verin. Ben RealTemp ismini verdim. Siz istediğiniz ismi verebilirsiniz.
  2. En yüksek ayrıcalıklarla çalıştır seçeneğini işaretleyin.
  3. Açılır menüden Windows 7.... seçeneğini seçin.






6-  Tetikleyiciler sekmesini açın ve Yeni butonuna tıklatın.





7- Eğer çalıştıracağınız görevin bilgisayar başlatılırken çalışmasını istiyorsanız 8. adımdan, oturum açtığınızda çalışmasını istiyorsanız 9. adımdan devam edin.



8.1- Açılır menüyü genişletin ve Başlatılırken seçeneğini seçin. (Sol alttaki Etkin seçeneğinin işaretli olduğundan emin olun)





8.2- Tamam'a tıklatın ve 10. adıma atlayın.






9.1- Açılır menüyü genişletin ve Oturum açıldığında seçeneğini seçin. (Sol alttaki Etkin seçeneğinin işaretli olduğundan emin olun)





9.2- Sadece belli bir kullanıcı için görevi tanımlayacaksanız Belirli bir kullanıcı seçeneğini seçin ve kullanıcıyı seçin. Aksi durumda zaten Herhangi bir kullanıcı seçeneği seçili olduğundan bir şey yapmanıza gerek yok. Tamam'a tıklatın ve 10. adıma geçin.





10- Eylemler sekmesini açın ve Yeni... butonuna tıklatın.





11- Açılır menüden istediğiniz eylemi seçtikten sonra (Ben Program başlat'ı seçiyorum) programın exe dosyasının ya da kısayolunun tam adresini yazın. Ancak bu zor olacağından en kolayı Gözat butonunu kulalnarak programın exe'sini ya da kısayolunu göstermek. (Eğer çalışmak için yönetici haklarına gerek duyan bir programı çalıştıracaksanız -Kısayolunda kalkan işareti olur- kısayol kullanamazsınız. Exe dosyasını göstermelisiniz) 





12- Koşullar sekmesini açtığınızda Güç sekmesinde Görevi yanlızca bilgisayar AC gücündeyse başlat seçeneğinin seçili olduğunu göreceksiniz. Bu notebook kullanıyorsanız pek istenen bir şey olmayacaktır...





Bu yüzden buradaki işareti kaldırın.





13- Son olarak Ayarlar sekmesini açın ve buradaki Görev başarısızsa şu sıklıkta yeniden başlat: seçeneğini işaretleyin ve sağdaki açılır menüyü kullanarak bir zaman belirleyin. 1 ya da 5 dakika ideal.





14- Tamam'a tıklattığınızda pencere kapanacak ve tekrar Görev Yöneticisi ana penceresi ile başbaşa kalacaksınız. Gördüğünüz gibi görevimiz artık hazır.




Görevi iptal etmek için...


15- Görev Zamanlayıcı Kitaplığı'nda oluşturduğunuz göreve sağ tıklayın ve ihtiyacınıza göre Devre Dışı Bırak yada Sil deyin.





15-  2 ve 3. adımlarda oluşturduğunuz klasöre sağ tıklatın ve Klasör sil'e tıklatın.


Etiketler

Ağ ve İnternet (26) Arama (10) Aygıt Yöneticisi (8) Başlat Menüsü (13) Bildirim Alanı (7) Bilgilendirme (70) Bilgisayar kullanım geçmişini temizleme (12) Bulut Veri Yönetimi (4) Donanım (17) Dosya ve Klasörler (46) Dual Boot (13) Duyuru (2) Ebeveyn Denetimleri (1) Eşek şakaları (1) Ev Grubu (1) Gereksiz ipuçları (17) Geri dönüşüm Kutusu (5) Giriş seviyesi kullanıcı için (20) Görev Çubuğu (27) Görev Yöneticisi (1) Görev Zamanlama (7) Görünüm ve Kişiselleştirme (155) Güç seçenekleri (11) Güvenlik (41) Internet Explorer (20) İleri seviye kullanıcı için (23) İpucu (66) İzinler (22) Kısayol okunu kaldırma (1) Kısayol yazısını kaldırma (1) Kısayollar (61) Kitaplıklar (12) Kullanıcı Hesapları/Profilleri (19) Kullanışlılığı arttırma (84) Kurtarma Araçları (6) Lisans Yönetimi (6) Masaüstü arka planı (6) Multimedya/Eğlence (16) Nonpasaran (1) Ofis Programları (1) Ongörünümler (11) Onyükleme (15) Onyükleme esnasında sorun çözme (20) Onyükleme süreci (10) Optimizasyon (59) Oturum Açma/Kapama/Kilit Ekranı (15) Parolalar ve Parola sorunları (6) Performans (22) Programlar ve özellikleri (14) Sabit Disk (18) Sabit disk yönetimi ve bölümleme (35) Sağ Tuş "Gönder" Menüsü (5) Sağ tuş menüsü (38) Sağ Tuş Yeni Menüsü (2) Sanal Bellek (PageFile) (3) Sanal Makina/XP Mod (2) Sistem araçları (65) Sistem İzleme/Gözetleme (12) Sistem Onarımı (19) Sorun önleme (11) Sorunlar ve sorun çözümleri (96) Sürücü (Driver) (13) Uyku (1) Uyku devre Dışı (1) Uyku/Karma Uyku (6) Varsayılana dönme/Sıfırlama (21) Veri kurtarma (6) Veri yedekleme (11) Vitrin (5) Windows 7 (1) Windows 7 kurulumları hakkında herşey (40) Windows 7 TEMEL KONU (65) Windows Başlangıcı/Kapanışı (13) Windows Gezgini (39) Windows Gezgini Gezinti Bölmesi (21) Windows Live Essentials (8) Windows Media Center (6) Windows Media Player (6) Windows özellikleri/Bileşenleri (48) Windows Update (7) Yapışkan Notlar (2) Yedekleme ve Geri Yükleme (15)

Son yorumlar

Twitter

Facebook

İzleyiciler

Rastgele

item