nwindows7

Windows 7 Kurulum Medyasına USB 3.0 (xHCI) Sürücülerini Entegre Etmek

Çoğunuzun bildiği gibi Windows 7 varsayılan olarak USB 3.0 (xHCI) desteğine sahip değil. Dolayısıyla USB 3.0 desteği olan bir bilgisayara USB flash sürücü ile Windows 7 kurmak istediğinizde eğer USB flash sürücünüz USB 3.0 portuna takılı ise başarılı olamıyordunuz.
Bu şimdiye kadar çok önemli değildi çünkü bu sorunu USB flash sürücüyü mevcut bir USB 2.0 (EHCI) portuna takarak veya USB flash sürücü yerine bir DVD kullanarak kolayca aşıyordunuz.

Ancak Intel, Skylake mimarisi ile birlikte USB 2.0 (EHCI) desteğini kaldırdı. (Bununla ilgili Intel'in bilgilendirmesine buradan ulaşabilirsiniz) Dolayısıyla 6. nesil ve üzeri Intel işlemci barındıran bilgisayarlarda artık USB 2.0 portu yok. Dolayısıyla ODD de (DVD sürücü) USB 3.0 portuna bağlı olduğundan USB flash sürücü yerine DVD'den kurulum yapma seçeneği de ortadan kalmış oluyor. Bu bir sorun çünkü bu durumdaki bir bilgisayara Windows 7 kurma imkanının kalmaması demek bu. Bu sorunu aşmanın yolları ise şunlar;

  1. Varsayılan olarak USB 3.0'ı destekleyen bir işletim sistemi kurmak. (Windows 8 ve üstü)
  2. Bilgisayara üzerinden ya da SATA olarak bağlanmış bir DVD sürücü kullanmak.
  3. USB 3.0 desteği olan bir Windows 7 imajı oluşturmak.

2. seçenek çoğu son kullanıcı için kullanılabilir değil. 1. seçeneği uygulayacak olsanız zaten burada olmazdınız. Dolayısıyla elimizde sadece 3. seçenek kalıyor.


Burada bir not düşmek istiyorum; 6. nesil bir Intel işlemci ile gelen bir bilgisayara -çok geçerli nedenler olmadığı sürece- Windows 7 kurmaya kalkmak mantıklı bir hareket değil. Windows 7 güncel donanımlar için yeterli bir işletim sistemi değil. Bunu yapmaya çalışıyorsanız bilin ki Windows 7 çıktığında hala XP kullanmaya çalışanlarla aynı yoldasınız. Bunların soyu nasıl tükendiyse sizinki de tükenecek.

HAZIRLIK

Bu işlemi Windows'un DISM aracı ile yapmak mümkün ama bilgisayarınızda Windows Automated Installation Kit (AIK) yüklü olması, güncel USB 3.0 sürücülerini edinmeniz ve bir sürü komut girmeniz gerekiyor. Şansımıza bu işlem için Intel'in sunduğu bir araç var. Araç güncel USB 3.0 sürücüleri ile geliyor ve işlemi 3-5 tıklatma ile yapmanızı sağlıyor.


Intel bu aracı yayınlamayı durdurdu. Bu yüzden ben indirme linki sağlıyorum ama araç artık güncellenmediği için beraberinde gelen USB 3.0 sürücüleri zaman içinde işe yaramayı durdurabilir. (Şu anda -Aralık 2018- sorun yok) Yine aynı sebeple yazıya artık destek vermeyeceğim. Uygulayın çalışırsa ne ala çalışmazsa şansınıza küsün. (Çalışmazsa derken araç her halukarda işini yapar ve Windows 7 dosyalarınıza USB 3.0 sürücülerini entegre eder. Ancak bundan sonra çıkacak yeni bilgisayarlarda bu güncel olmayan USB 3.0 sürücüleri işe yaramayabilir. Demek istediğim bu)


  1. Aracı buradan indirebilirsiniz. İşlemi yapacağınız bilgisayar Windows 7 çalıştırıyorsa Win7-USB3.0-Creator-V3-Win7Admin.zip dosyasını, Windows 8.1 veya 10 çalıştırıyorsa Win7-USB3.0-Creator-V3.zip dosyasını indireceksiniz. 
  2. Önyüklenebilir bir Windows 7 USB kurulum medyası oluşturun.


1- İndirdiğiniz dosyayı ayıkladıktan sonra şunları yapın,

  1. Installer_Creator aracını çalıştırın.
  2. Açılan pencerede Gözat'a tıklatın.
  3. Windows 7 kurulum dosyalarının bulunduğu USB flash sürücüyü seçin.
  4. Tamam diyerek kaydedin.


2- USB flash sürücünüzün yolunu kontrol edin. (1) Doğruysa Create Image butonuna tıklatarak işlemi başlatın. (2)


3- İşlem biraz vakit alabilir. SUCCESS yazısını görene kadar bekleyin.


4- Hepsi bu!

Etiketler

Ağ ve İnternet (26) Arama (10) Aygıt Yöneticisi (8) Başlat Menüsü (13) Bildirim Alanı (7) Bilgilendirme (70) Bilgisayar kullanım geçmişini temizleme (12) Bulut Veri Yönetimi (4) Donanım (17) Dosya ve Klasörler (46) Dual Boot (13) Duyuru (2) Ebeveyn Denetimleri (1) Eşek şakaları (1) Ev Grubu (1) Gereksiz ipuçları (17) Geri dönüşüm Kutusu (5) Giriş seviyesi kullanıcı için (20) Görev Çubuğu (27) Görev Yöneticisi (1) Görev Zamanlama (7) Görünüm ve Kişiselleştirme (155) Güç seçenekleri (11) Güvenlik (41) Internet Explorer (20) İleri seviye kullanıcı için (23) İpucu (66) İzinler (22) Kısayol okunu kaldırma (1) Kısayol yazısını kaldırma (1) Kısayollar (61) Kitaplıklar (12) Kullanıcı Hesapları/Profilleri (19) Kullanışlılığı arttırma (84) Kurtarma Araçları (6) Lisans Yönetimi (6) Masaüstü arka planı (6) Multimedya/Eğlence (16) Nonpasaran (1) Ofis Programları (1) Ongörünümler (11) Onyükleme (15) Onyükleme esnasında sorun çözme (20) Onyükleme süreci (10) Optimizasyon (59) Oturum Açma/Kapama/Kilit Ekranı (15) Parolalar ve Parola sorunları (6) Performans (22) Programlar ve özellikleri (14) Sabit Disk (18) Sabit disk yönetimi ve bölümleme (35) Sağ Tuş "Gönder" Menüsü (5) Sağ tuş menüsü (38) Sağ Tuş Yeni Menüsü (2) Sanal Bellek (PageFile) (3) Sanal Makina/XP Mod (2) Sistem araçları (65) Sistem İzleme/Gözetleme (12) Sistem Onarımı (19) Sorun önleme (11) Sorunlar ve sorun çözümleri (96) Sürücü (Driver) (13) Uyku (1) Uyku devre Dışı (1) Uyku/Karma Uyku (6) Varsayılana dönme/Sıfırlama (21) Veri kurtarma (6) Veri yedekleme (11) Vitrin (5) Windows 7 (1) Windows 7 kurulumları hakkında herşey (40) Windows 7 TEMEL KONU (65) Windows Başlangıcı/Kapanışı (13) Windows Gezgini (39) Windows Gezgini Gezinti Bölmesi (21) Windows Live Essentials (8) Windows Media Center (6) Windows Media Player (6) Windows özellikleri/Bileşenleri (48) Windows Update (7) Yapışkan Notlar (2) Yedekleme ve Geri Yükleme (15)

Son yorumlar

Twitter

Facebook

İzleyiciler

Rastgele

item