nwindows7

Bilgisayar Mahremiyetinizi Nasıl Korursunuz? II: D Sürücüsüne Diğer Hesapların Erişimini Engelleme


         Daha önce Bilgisayar Mahremiyetinizi Nasıl Korursunuz? adında bir yazı yazmış ve bilgisayarınızdaki özel bilgileri nasıl koruyabileceğinizi anlatmıştım.

        Yine konuyla ilgili olarak yazdığım bir diğer yazı da Windows nesnelerinin sahipliği ve izinlerini nasıl ayarlayabileceğiniz ile ilgili idi; Bir Nesnenin Sahipliğini Almak

        Bu yazıda ise çoğu kullanıcının bilgisayarında depolama amaçlı bulunan sistem sürücüsü (Genellikle C harfine sahiptir) dışındaki sürücülere (Örneğin D) diğer kullanıcıların erişimini nasıl engelleyebileceğinizi anlatacağım...



Uyarılar/Kısıtlamalar...


  • Bu makaleyi kullanarak yapacağınız engelleme sadece Standart Hesap ve Misafir (Quest) Hesabı üzerinde etkili olacaktır.¹ 
  • Herhangi bir yönetici hesabını engelleseniz dahi bu hesabın yöneticisi isterse Güvenlik ayarlarından aynı şekilde kendi hesabına erişim vererek bu engellemenin önüne geçebilir.
  • Windows'da İzinler konusu sıradan kullanıcılar için oldukça karmaşık olabilir. Yanlış bir ayar ise bu dosyalara erişiminizin kaybolmasına sebep olabilir. Bu yüzden makaleyi (Yazının sonundaki videodan da yararlanarak)  son derece dikkatli uygulayın. Uyarıldınız!





1- Hesabınızda oturum açın.



2- Diğer kullanıcıların erişimini engellemek istediğiniz sürücüye sağ tıklatın ardından Özellikler'e tıklatın.





3- Burada kendi hesabınızın listelenmediğini göreceksiniz. Bunun sebebi hesabınız yönetici olduğu için zaten Administrator (Yöneticiler) grubunun bir üyesi olması. Ancak biz her ihtimale karşı buraya kendi hesabımızı ekleyip Tam Denetim yetkisi vereceğiz. Bunun için Düzenle'ye tıklatın.





4- Açılan pencerede Ekle butonuna tıklatın.





5- Açılan pencerede Gelişmiş butonuna tıklatın.





6- Genişleyen pencerede Şimdi bul... butonuna tıklatın.





7- Bilgisayardaki bütün kullanıcıların listelendiğini göreceksiniz. Kendi kullanıcı adınızı bulup seçin ve Tamam butonuna tıklatın ya da çift tıklatın.





8- Tam kullanıcı adınızın 5. adımdaki pencerede belirdiğini göreceksiniz. Tamam' tıklatın.





9- 4. adımdaki pencerede artık kullanıcı hesabınızın listelendiğini göreceksiniz. Kullanıcı hesabınızı seçin ve Tam Denetim'i işaretleyin. (Önemli) Ardından Tamam'a tıklatın.




10- Tekrar 3. adımdaki pencere ile başbaşa kalacaksınız. Burada yapmamız gereken şey "System", "Administrators" ve kendi kullanıcı adınız dışındaki bütün hesapların izinlerini kaldırmak. Bunun için Düzenle butonuna tıklatın.




11- Açılan pencerede System", "Administrators" ve kendi kullanıcı adınız dışındaki ilk hesabı seçin ve bütün izinlerini kaldırdıktan sonra (Kırmızı alan) Uygula butonuna tıklatın. İzinlerini kaldırdığınız hesabın artık listelenmediğini fark edeceksiniz.





12- System", "Administrators" ve kendi kullanıcı adınız dışında hesap kalmayıncaya kadar 11. adımı tekrar edin ardından Tamam butonuna tıklatın.





13- Tekrar Tamam butonuna tıklatın.





14- Erişimi engellemek istediğiniz başka sürücü(ler) varsa 2....13 adımlarını bu sürücü(ler) için tekrarlayın.



15- Diğer hesapta oturum açtığınızda artık D'ye ulaşamayacağınızı göreceksiniz.






       Güvenlik sekmesinden izinleri ayarlamak isteseniz dahi bunun için yönetici parolasına sahip olmanız gerekeceğinden bu mümkün olmayacaktır.






Son olarak bu engellemenin sadece Windows ortamında geçerli olduğunu ve bilgisayarı bir canlı medya ile başlattığınızda hiçbir koruma sağlamayacağını belirteyim. Bu konuyla ilgili mutlaka okuyun:  Bilgisayar Mahremiyetinizi Nasıl Korursunuz?




Anlamadığınız bir nokta olursa videodan yararlanabilirsiniz;






¹  Kullanıcı hesabıWindows'a erişiminizin olduğu dosya ve klasörleri, bilgisayarda yapabileceğiniz değişiklikleri ve masaüstü arka planı veya ekran koruyucu gibi kişisel tercihlerinizi bildiren bir bilgi koleksiyonudur. Kullanıcı hesapları, bilgisayarı birden çok kişiyle paylaşmanızı ve aynı zamanda kendi dosya ve ayarlarınıza sahip olmanızı sağlar. Her kişi kendi kullanıcı hesabına bir kullanıcı adı ve parolayla erişir.

Üç hesap türü vardır: Her tür kullanıcılara bilgisayar üzerinde farklı bir denetim düzeyi sağlar:



  • Standart hesaplar günlük bilgisayar kullanımı içindir.
  • Yönetici hesapları bilgisayar üzerinde en yüksek düzeyde denetim sağlar ve yalnızca gerekli olduğunda kullanılmalıdır.
  • Konuk hesapları, özellikle bilgisayarı geçici olarak kullanmaları gereken kişilere yöneliktir. 

Etiketler

Ağ ve İnternet (26) Arama (10) Aygıt Yöneticisi (8) Başlat Menüsü (13) Bildirim Alanı (7) Bilgilendirme (70) Bilgisayar kullanım geçmişini temizleme (12) Bulut Veri Yönetimi (4) Donanım (17) Dosya ve Klasörler (46) Dual Boot (13) Duyuru (2) Ebeveyn Denetimleri (1) Eşek şakaları (1) Ev Grubu (1) Gereksiz ipuçları (17) Geri dönüşüm Kutusu (5) Giriş seviyesi kullanıcı için (20) Görev Çubuğu (27) Görev Yöneticisi (1) Görev Zamanlama (7) Görünüm ve Kişiselleştirme (155) Güç seçenekleri (11) Güvenlik (41) Internet Explorer (20) İleri seviye kullanıcı için (23) İpucu (66) İzinler (22) Kısayol okunu kaldırma (1) Kısayol yazısını kaldırma (1) Kısayollar (61) Kitaplıklar (12) Kullanıcı Hesapları/Profilleri (19) Kullanışlılığı arttırma (84) Kurtarma Araçları (6) Lisans Yönetimi (6) Masaüstü arka planı (6) Multimedya/Eğlence (16) Nonpasaran (1) Ofis Programları (1) Ongörünümler (11) Onyükleme (15) Onyükleme esnasında sorun çözme (20) Onyükleme süreci (10) Optimizasyon (59) Oturum Açma/Kapama/Kilit Ekranı (15) Parolalar ve Parola sorunları (6) Performans (22) Programlar ve özellikleri (14) Sabit Disk (18) Sabit disk yönetimi ve bölümleme (35) Sağ Tuş "Gönder" Menüsü (5) Sağ tuş menüsü (38) Sağ Tuş Yeni Menüsü (2) Sanal Bellek (PageFile) (3) Sanal Makina/XP Mod (2) Sistem araçları (65) Sistem İzleme/Gözetleme (12) Sistem Onarımı (19) Sorun önleme (11) Sorunlar ve sorun çözümleri (96) Sürücü (Driver) (13) Uyku (1) Uyku devre Dışı (1) Uyku/Karma Uyku (6) Varsayılana dönme/Sıfırlama (21) Veri kurtarma (6) Veri yedekleme (11) Vitrin (5) Windows 7 (1) Windows 7 kurulumları hakkında herşey (40) Windows 7 TEMEL KONU (65) Windows Başlangıcı/Kapanışı (13) Windows Gezgini (39) Windows Gezgini Gezinti Bölmesi (21) Windows Live Essentials (8) Windows Media Center (6) Windows Media Player (6) Windows özellikleri/Bileşenleri (48) Windows Update (7) Yapışkan Notlar (2) Yedekleme ve Geri Yükleme (15)

Son yorumlar

Twitter

Facebook

İzleyiciler

Rastgele

item