Windows 7 : Ebeveyn Denetimleri ve Çocukların İnternet Eğitimi
https://7.enpedi.com/2010/09/windows-7-ebeveyn-denetimleri-ve.html?m=0
Windows 7 yüklü bilgisayarınızda bilgisayar bilginiz çok az olsa bile çocuklarınızın bilgisayar ve internet kullanımını kesin olarak denetim altına alabilirsiniz. Bu yazıda bu ayarları çok detaylı bir şekilde anlatmayacağım çünkü bu denetimleri ayarlamak Windows 7'de son derece basit ve anlaşılırdır. Zaten altta verdiğim Microsoft videosunda bütün olay çok açık bir şekilde anlatılmış. Videoyu izlediğinizde herşeyin son derece basit olduğunu göreceksiniz. Bu konuda sadece bilgisayar bilgisi az olan ana babalar için kullanıcı hesaplarının mantığını anlatmak istiyorum. Çünkü kullanıcı hesaplarını yanlış yapılandırırsanız bu denetimler hiçbir işe yaramayacaktır.
Ayrıca konuyla ilgili olarak bakınız;
Kullanıcı hesabı, Windows'a, erişiminizin olduğu dosya ve klasörleri, bilgisayarda yapabileceğiniz değişiklikleri ve masaüstü arka planı veya ekran koruyucu gibi kişisel tercihlerinizi bildiren bir yapıdır. Kullanıcı hesapları, bilgisayarı birden çok kişinin kullanabilmesini ve aynı zamanda her kullanıcının kendi dosya ve ayarlarına sahip olmasını sağlar. Her kişi kendi kullanıcı hesabına bir kullanıcı adı ve parolayla erişir. Üç hesap türü vardır. Her hesap türü kullanıcılara bilgisayar üzerinde farklı bir denetim düzeyi sağlar. (Konumuz ile ilgili olmadığından misafir hesabı işlenmeyecektir)
Bu tanımlamalardan sonra bilmeniz gereken şudur:
Ebeveyn denetiminin işe yarayabilmesi için sizin sağlam bir parola ile korunan bir Yönetici hesabınız, çocuğunuzunsa Standart hesabı olmalıdır. Çocuğunuz herhangi bir şekilde bir yönetici hesabına ulaşabiliyorsa bu denetimler hiçbir işe yaramaz. Bilgisayarda var olan hesapları Denetim Masası\Kullanıcı Hesapları ve Aile Koruması\Kullanıcı Hesapları\Hesapları Yönet yolunu izleyerek görebilirsiniz. Ebeveyn denetimlerini yapılandırmak için Denetim Masası\Kullanıcı Hesapları ve Aile Koruması\Ebeveyn Denetimleri yolunu izlemeniz ve dilediğiniz ayarları yapmanız yeterli olacaktır. Alttaki videoyu izleyerek olayı daha iyi anlayabilirsiniz. Videoda sözü geçen Windows Live Aile Koruması'nı da mutlaka yüklemenizi öneririm. Youtube'a yüklü olan bu videoyu izleyemiyorsanız buradan yardım alabilirsiniz;
Benim bu yazıda asıl anlatmak istediğim Windows 7 vasıtasıyla uygulayabileceğiniz ebeveyn denetimleri değil. Sonuçta çocuğunuzun kullandığı tek bilgisayar evdeki bilgisayar olmayacaktır. Bu yüzden çocuğunuzun güvenliği için, çocuğunuzu bilgisayar kullanmaya başladığı ilk günden itibaren interneti ve bilgisayarı doğru kullanabilecek şekilde yönlendirmelisiniz. Eğer bunu yapmazsanız çocuğunuz istemeden bir suça ortak olabilir veya bir suçun kurbanı olabilir. Yazının bu bölümünde pedogoji uzmanların bu konudaki tavsiyelerini vereceğim. Unutmayın bundan sonrası çocuğunuz içinde sizin içinde çok önemli. Bu yazıyı okumaya ayıracağınız 5-10 dk. çocuğunuzun bilgisayar ile olan ilişkisini doğru yapılandırmanızı sağlayacaktır.
Çocuğunuza gözetiminiz olmadan internet kullanım izni vermeden önce kuralları net bir şekilde koymalısınız. Bunun için bir Aile Anlaşması yapmanız etkili olacaktır.(Makalenin en sonunda bir örneğini bulabilirsiniz)
1- Çocuklarınızı, internet deneyimlerini sizinle paylaşmaya teşvik edin. İnternet'in tadını çocuklarınızla birlikte çıkarın.
2. Çocuklarınıza içgüdülerini güvenmeyi öğretin. İnternetteki herhangi bir şeyden rahatsız olduklarında bunu size anlatmaları gerekir.
3. Çocuklarınız sohbet odalarını ziyaret ediyorsa ve anlık ileti (MSN vb. gibi) programları, on-line oyun ya da bir takma isim (Nickname olarak geçer) ile kendilerini tanıtmalarını gerektirecek başka İnternet etkinlikleri kullanıyorsa, kendileri hakkında kişisel bilgileri açığa vurmayacak bir ad belirlemelerine yardımcı olun.
4. Çocuklarınıza adresinizi, telefon numaranızı ya da nerede okula gittikleri veya nerede oynamayı sevdikleri gibi diğer kişisel bilgileri asla vermemelerini ısrarla söyleyin.
5. Çocuklarınıza, doğru ve yanlış arasındaki farkın gerçek yaşamda olduğu gibi Internet'te de bulunduğunu anlatın.
6. Çocuklarınıza İnternet ortamında diğer insanlara nasıl saygılı olacaklarını gösterin. İyi davranışa ilişkin kuralların, bilgisayarda oldukları için değişmeyeceğini bilmelerini sağlayın.
7. Çevrimiçi ortamdaki diğer kişilerin mülkiyetlerine saygı duymaları için ısrar edin. Diğer insanların yapıtlarının (müzik, video oyunlar ve diğer programlar) yasadışı kopyalarını oluşturmanın, bir mağazadan hırsızlık yapmaktan hiçbir farkı olmadığını açıklayın.
8. Çocuklarınıza İnternette edindikleri arkadaşlarla asla gerçek yaşamda buluşmamaları gerektiğini anlatın. İnternet arkadaşlarının, olduklarını söyledikleri kişiler olmayabileceklerini açıklayın.
9. Çocuklarınıza çevrimiçi ortamda gördükleri ya da okudukları her şeyin doğru olmadığını öğretin. Emin olmadıklarında size sormalarını teşvik edin.
10. Çocuklarınızın İnternet etkinliklerini Ebeveyn denetimleri ile denetleyin.
Amerikan Pediatri Akademisi'nin katkılarıyla hazırlanan bu kılavuzlar çocukların yaşına göre nasıl bir internet deneyimi yaşaması gerektiğini anlatıyor. Ancak bunların yalnızca genel kılavuzlar olduğunu unutmamalısınız. Çocuğunuzu en iyi siz tanırsınız.
Çocuklarınız 10 yaşına gelene kadar onları denetleyin. İçeriğe, Web sitelerine ve etkinliklere erişimi sınırlandırmak için internet güvenlik araçlarını kullanabilir ve çocuğunuzun internet kullanımı ile aktif olarak ilgilenebilirsiniz, ancak çocuğunuz 10 yaşına gelene kadar internet kullanımı sırasında onun yanında oturmanız gerekir. 2-10 yaş aralığındaki çocuğunuzla birlikte internetteyken göz önüne almanız gereken bazı güvenlik ipuçları:
► Çocuklarla her yaşta açık ve olumlu bir iletişim kurulabilir. Onlarla bilgisayarlar hakkında konuşmak, onların sorularını ve merak ettikleri konuları açıkça yanıtlamak doğru bir yöntemdir.
► Bu yaştaki çocuklarınız İnternet ortamındayken her zaman onlarla birlikte oturun.
► İnternetin kullanımı ile ilgili açık kurallar belirleyin. (Aile Anlaşması)
► Çocuklarınızın gerçek ad, adres, telefon numarası veya parola gibi kişisel bilgilerini İnternet ortamında tanıştıkları kişilerle paylaşmamaları konusunda dikkatli olun.
► Bir site Web içeriğini kişiselleştirme amacıyla çocukları adlarını vermeye teşvik ediyorsa, çocuğunuzun kişisel bilgileri açığa vurmayacak bir çevrimiçi rumuz (Takma ad-Lakap-Kullanıcı adı-Nickname olarak ta geçer) oluşturmasına yardım edin.
► Tüm aile üyeleri, interneti yeni kullanmaya başlayan çocuklar için davranış modeli olarak davranmalıdır.
Bu yaştaki çocuklar internet deneyimleri konusunda daha bilgilidir, ancak uygunsuz içeriklere maruz kalıp kalmadıklarını bilmek için onların internet kullanımlarını denetlemekte ve izlemekte fayda vardır. Ancak bu yaştaki çocukların internet kullanımlarını fiziksel olarak denetlemek ve izlemek her zaman mümkün olmayabilir. Windows Live Aile Güvenliği ve Windows 7 Ebeveyn Denetimleri gibi araçları kullanın. İçeriğe ve Web sitelerine erişimi kısıtlamak ve internet etkinlikleri raporu almak için de aynı araçları kullanabilirsiniz. Bu yaştaki çocukların internet üzerinden hangi kişisel bilgileri vermemeleri gerektiğini anlamalarını sağlayın. 11-14 yaş aralığındaki çocuğunuzla birlikte internetteyken göz önüne almanız gereken bazı güvenlik ipuçları:
► Çocuklarınızla açık ve olumlu bir iletişim sağlamak iyi bir fikirdir. Onlarla bilgisayarlar hakkında konuşun, sorularını ve merak ettikleri konuları açıkça yanıtlayın.
► İnternetin kullanımı ile ilgili açık kurallar belirleyin.(Aile Anlaşması)
► Çocuklarınızın gerçek ad, adres, telefon numarası veya parola gibi kişisel bilgilerini İnternet ortamında tanıştıkları kişilerle paylaşmamaları konusunda dikkatli olun.
► Bir site Web içeriğini kişiselleştirme amacıyla çocukları adlarını vermeye teşvik ediyorsa, çocuğunuzun kişisel bilgileri açığa vurmayacak bir çevrimiçi rumuz (Takma ad-Lakap-Kullanıcı adı-Nickname olarak ta geçer) oluşturmasına yardım edin.
► Aile güvenliği araçlarının güvenlik ayarlarını orta dereceye ayarlayın, böylece içerik, Web siteleri ve etkinliklere bir takım sınırlamalar getirilir.
► Internet Explorer'da yerleşik olarak bulunan açılır pencere engelleyicisini kullanarak, çocuklarınızın rahatsızlık verici açılır pencerelerden korunmasına yardım edin.
► Çocuklarınızı, İnternet ortamında kendilerini rahatsız ya da tehdit altında hissettiren bir şey ya da bir kişi olduğunda size iletmeleri için teşvik edin. Sakin olun ve çocuklarınıza bu türden şeyleri size ilettiklerinde bir sorunla karşılaşmayacaklarını anımsatın. Davranışlarını takdir edin ve aynı şey yeniden olduğunda yine size gelmeleri konusunda onları yüreklendirin.
Bu yaştaki gençler içeriğe, Web sitelerine veya aktivitelere hemen hemen sınırsız erişime sahip olmalıdır. İnternet hakkında bilgilidirler, ancak hâlâ ebeveynlerinin uygun güvenlik davranışlarını kendilerine hatırlatmalarına ihtiyaç duyarlar. Ebeveynler her zaman çocuklarının uygunsuz iletileri anlamalarına ve güvenli olmayan durumlardan kaçınmalarına yardım etmeye hazır olmalıdırlar. Ebeveynlerin internet üzerinden hangi kişisel bilgilerin verilmeyeceğini gençlere hatırlatmalarında fayda vardır. Bu yaş grubunda internette bulunan gençleri yönlendirirken göz önüne alacağınız bazı ipuçları:
► Bilgisayarlar hakkındaki aile içi iletişimi olabildiğince açık ve olumlu tutmaya devam edin. Diğer arkadaşları ve etkinliklerinde olduğu gibi, çevrimiçi hayatları, arkadaşları ve etkinlikleri hakkında onlarla konuşun. Çocuklarınızı, çevrimiçi ortamda kendilerini rahatsız ya da tehdit altında hissettiren bir şey ya da bir kişi olduğunda size iletmeleri için teşvik edin. Gençseniz ve çevrimiçi ortamdaki bir şey veya birileri size doğru görünmüyorsa sessiz kalmayın.
► Aile olarak bir internet ev kuralları listesi oluşturun. Kabul edilemeyen site türlerini, internet saatlerini, İnternet ortamında hangi bilgilerin paylaşılmayacağını ve sosyal ağlar dahil olmak üzere diğer kişilerle İnternette iletişim kurma kılavuzlarını dahil edin.
► İnternete bağlı bilgisayarları gencin odasında değil, açık bir yerde tutun.
► Ebeveyn gözetimini bütünleyecek internet filtreleme araçlarını (Windows Live Aile Güvenliği, Windows 7 Ebeveyn Denetimleri gibi) etkin bir şekilde kullanma yetisine sahip olmaya çalışın.
► Internet Explorer'da yerleşik olarak bulunan açılır pencere engelleyicisini kullanarak, çocuklarınızın rahatsızlık verici açılır pencerelerden korunmasına yardım edin.
► Çocuklarınızın hangi Web sitelerini ziyaret ettiğini ve kimlerle konuştuğunu öğrenin. Onları izlenen sohbet odalarını kullanmaya teşvik edin ve genel sohbet odası alanlarında kalmaları için ısrar edin.
► İnternette tanıştıkları kişilerlerle yüzyüze görüşmelerinin tehlikesi konusunda onları bilgilendirin.
► Çocuklarınıza, izniniz olmaksızın program, müzik ya da dosya yüklememeyi öğretin. Web'de dosya paylaşmak ya da metin, görüntü veya çizim almak telif hakkı yasalarını çiğneyebilir ve yasadışı olabilir.
► Çocuklarınızla çevrimiçi yetişkin içeriği ve pornografi hakkında konuşun ve onları sağlık ve cinsellikle ilgili olumlu sitelere yönlendirin.
► Onları istenmeyen postalardan koruyun. (Spam) Çocuklarınıza çevrimiçi ortamda e-posta adreslerini vermemelerini, istenmeyen postalara yanıt vermemelerini ve e-posta filtresi kullanmalarını söyleyin.
► Çocuklarınızın sık ziyaret ettiği Web sitelerini öğrenin. Çocuklarınızın saldırgan içerik taşıyan siteleri ziyaret etmediklerinden ya da kişisel bilgilerini kimseye iletmediklerinden emin olun. Çocuklarınızın ilettiği fotoğraflar ve arkadaşlarının fotoğrafları konusunda dikkatli olun.
► Çocuklarınızla sorumlu, ahlaki çevrimiçi davranışları öğretin. İnterneti dedikodu yaymak, tacizde bulunmak ya da başkalarına tehditler yöneltmek için kullanmamaları gerekir.
► Çocuklarınızın bir ürünü sipariş etme, alma ya da satma gibi çevrimiçi mali işlemler yapmadan önce sizden onay aldıklarından emin olun.
► Çocuklarınızla çevrimiçi kumarı ve olası risklerini tartışın. İnternette kumar oynamalarının yasadışı olduğunu anımsatın.
Oyun toplulukları, oyun derecelendirmeleri ve oyunlara yerleştirilen gizlilik ve güvenlik araçlarının nasıl kullanılacağına ilişkin bilgi edinirseniz, çocuğunuzun güvenli, yaşına uygun, arkadaşça, eğlenceli ve hatta eğitici oyun deneyimleri yaşamasına yardımcı olabilirsiniz.Aşağıda, çocuğunuzun oyun oynarken ve çevrimiçi ortamda yarışırken korunmasına yardımcı olmaya yönelik birkaç temel ipucu bulacaksınız:
► Kendinizi eğitin.
Oyun derecelendirmeleri ve gizlilik sözleşmeleri hakkında bilgi sahibi olun ve her çevrimiçi oyun sitesinin kabul edilebilir kullanım koşullarını gözden geçirin.
► Gözlemleyin.
Çocuklarınızın oynadıkları oyunları ve kimlerle oynadıklarını inceleyin. Gerekirse, bilgisayarı ya da oyun konsolunu, rahatlıkla olan biteni izleyebileceğiniz bir yere yerleştirin.
► Kurallar belirleyin.
Bunu, çocuğunuz çevrimiçi ortama girmeden önce yapmalısınız ve kuralları anladığından emin olmalısınız. Olağan kurallar arasında, oyun süresini sınırlamak, yalnızca gerçek dünyadaki arkadaşlarla oynamak, yabancılarla asla sohbet etmemek ve çocuğun gerçek adını ya da nerede yaşadığını içeren kişisel bilgileri asla vermemek bulunur.Bunun için Aile Anlaşması sistemini kullanmalısınız. Örnek bir Aile Anlaşması'nı makalenin sonuna koydum oradan inceleyebilirsiniz.
► Oyun sırasındaki sohbetleri ve iletileri izleyin.
Bir oyuncu uygun olmayan bir dil kullanıyorsa, çocuğunuzu bu durumu size bildirmesi için teşvik edin.Rahatsızlık veren oyuncunun adını oyuncu listesinden seçip sesini kapatabilir ya da iletilerini engelleyebilirsiniz ya da böylesi kişileri e-posta, sohbet ya da geribildirim kullanarak oyun yöneticilerine bildirebilirsiniz. Daha fazla bilgi için söz konusu oyunun sitesini inceleyin.
► Gizliliği sağlayın.
Çocuklarınıza, çevrimiçi sohbet kullandıklarında kişisel bilgilerini (örneğin adları, yaşları, cinsiyetleri ya da ev adresleri) veya fotoğraflarını asla kimseye vermemelerini ve biriyle bizzat buluşmayı kabul etmemelerini öğütleyin. Birisi bu bilgileri istediğinde hemen size haber vermeleri gerektiğini bildiklerinden emin olun.
► Sesli sohbeti akıllıca kullanın.
Bazı oyun sistemleri kulaklık aracılığıyla diğer oyuncularla sohbet edilmesine olanak verir. (Bu özellik, küçük yaştaki çocuklar için önerilmez.) Bu özellik hakkında daha fazla bilgi için bilgisayarınızın ya oyun konsolunuzun kılavuzuna bakın.
Not: Çocuğun gerçek sesini gizleyebilen ses maskeleme ya da perdeleme teknolojisi, bilgisayarlarda ve oyun konsollarının çoğunda kullanılabilir durumdadır. Ancak, yetişkinlerin de seslerini maskeleyebileceğini ve bir kişinin olduğunu iddia ettiği kişi olmayabileceğini unutmayın.
► Uygun adlar seçin.
Çocuğunuzun uygun ve oyun sitesini kurallarıyla uyumlu ekran ya da karakter adları (Nickname olarak da adlandırılır) seçmesini sağlayın. Bu adlar, kişisel bilgileri ele verecek ya da tacizi davet edecek nitelikte olmamalıdır.
► Çocuklarınıza güvenli çevrimiçi oyun davranışlarını öğretin.
Çocuklarınıza, oyun sırasında kendilerini rahatsız eden bir şey olduğunda oynamayı bırakıp hemen size iletmeleri gerektiğini, böylelikle sorunu gerekiyorsa kaydedebileceğinizi ve ilgili yerlere iletebileceğinizi anlatın.
► Katılın.
Çocuklarınızın çevrimiçi oyun oynamasının daha güvenli yollarından biri, sizin de onlarla birlikte oynamanızdır. Bu, özellikle büyük çocukların pek istemedikleri bir durum olabilir; ancak çevrimiçi durumdayken hem eğlenmeyi hem de başkalarıyla doğru ilişki kurmayı öğretmenin iyi bir yoludur.
Son zamanlarda yapılan araştırmalar,günümüzde blogların yarısını gençlerin yazdığını göstermektedir. Bunlardan üçte ikisi yaşlarını, beşte üçü yaşadıkları yeri ve iletişim bilgilerini, beşte biri ise gerçek adlarını açıklamaktadır.Bu kişisel bilgilerin ayrıntılı şekilde paylaşılması birtakım sakıncaları da beraberinde getirmektedir. Ayrıca, gençler blog yazmayı sürdürdükçe, ilgi çekmek adına birbirleriyle rekabet etmekte ve zaman içinde bu rekabetin dozunu da artırmaktadırlar. Bunun sonucu olarak da gerek blog sahipleriyle gerekse arkadaşlarıya ilgili uygunsuz resim ve malzemeler gönderdiği durumlarla karşılaşılabilmektedir.
Bloglar konusunda ebeveynlere temel bilgiler:
Blog yazmanın birçok faydası olduğu, başta dil ve iletişim becerilerini geliştirdiği su götürmez bir gerçektir. Buna karşın, tıpkı bir kişinin araba sahibi olmadan ehliyete sahip olması gibi, çocuklarınızı da öncelikle internet ve blog yazma konusunda bilgilendirmeniz gerekmektedir. İşte size başlangıç olarak kullanabileceğiniz birkaç öneri:
► Çocuklarınız için çevrimiçi kullanıma yönelik kurallar belirleyin ve kararlı olun.
► Çocuklarınızın internet üzerinden göndermeyi planladıkları belge ve resimlere göndermeden önce bakın. Okul maskotu ve şehir fotoğrafı gibi zararsız görünebilecek bilgiler bir araya getirilerek blog yazarının hangi okula gittiği belirlenebilir.
► Bu tür içeriğin bir yabancı tarafından görüntülenmesinden rahatsız olup olmadığınızı kendinize sorun (ve aynısını çocuklarınızın da yapmasını sağlayın). Şüpheniz varsa, içeriği silmelerini isteyin.
► Blog hizmetini inceleyin ve parola korumalı özel bloglar sağlayıp sağlamadığını öğrenin.
► Çocuğunuzun blogunun Web adresini kaydedin ve düzenli olarak gözden geçirin.
► Diğer blogları inceleyin ve çocuklarınıza esin kaynağı olabilecek olumlu örnekler bulun.
Blog yazanlar için öğütler,
Aşağıdaki ipuçları, kapsamlı olmamakla birlikte, blog yazmak isteyen gençler için iyi bir başlangıç noktasıdır. Ebeveynler ailenin ihtiyaçlarına göre başka öneriler de ekleyebilirler. Başlangıç olarak, çocuklarınıza şunları yapmaları gerektiğini söyleyin:
► Kişisel bilgilerini hiçbir zaman vermemeliler; soyadı, iletişim bilgileri, ev adresi, telefon numaraları, okul adı, e-posta adresi, arkadaşlarının veya akrabalarının soyadları, anlık ileti adları, yaş ya da doğum tarihi gibi bilgiler paylaşılmamalıdır.
► Kendilerine veya başkalarına ait uygunsuz resimleri hiçbir zaman göndermemeliler ve paylaştıkları resimlerin yukarıda belirtilen bilgileri açığa çıkarmadığından emin olmalılar. Gönderilen resmin arka planında ne
olduğuna da her zaman bakmalılar.
► Web'de yayımladığınız malzemenin kalıcı olduğunu unutmamalılar. İnternetteki herhangi biri blogları kolayca yazdırabilir veya bilgisayarına kaydedebilir.
► Kullanım koşulları açıkça belirtilmiş blog sağlayıcı sitelerini kullanmalılar ve parola korumasıyla yalnızca kullanıcı hesaplarını değil, bloglarını da koruyabildiklerinden emin olmalılar. (Böyle olsa bile, bloglarını herkesin görüntüleyebildiğini varsaymak daha güvenlidir.)
► Blog yazan diğer kişilerle "rekabete" girmekten kaçınmalılar.
► Bloglarında ılımlı olmalılar ve blogları başkalarını kötülemek veya başkalarına saldırmak için kullanmamalılar.
Çocuklarınız İnternet'i keşfetmeye başlamadan önce, herkesin çevrimiçi ortamda neler yapması ve yapmaması gerektiğini anlaması yerinde olur. Bunun için, bir araya gelinerek herkesin kabul ettiği aile davranış kuralları belirlenebilir. Ailenizdeki her çocuk için, yaşına uygun olarak saptanmış İnternet kullanım kurallarından oluşan farklı bir anlaşma oluşturabilirsiniz. Herkes, belirlediğiniz kuralları anladığını ve çevrimiçi olduğunda onlara uyacağını kabul ettiğini göstermek üzere kendi anlaşmasını imzalar. Aşağıda, çocuklarınızın her biri için uygulayabileceğiniz bir davranış kuralları anlaşması bulacaksınız. Bu sözleşmeyi kişisel kullanımınız için kopyalayabilir, kuralları ailenizin gereksinimlerine göre değiştirebilir ve yazdırabilirsiniz. Aile İnternet kullanımı anlaşmasının koşulları kabul edilip imzalandıktan sonra, aile İnternet kurallarını herkese anımsatmak üzere evdeki her bilgisayarın yanına anlaşmayı asabilirsiniz.
İnternette davranış kuralları anlaşması;
Aşağıdaki kurallara uyacağım:
▻ İnternet kullanımı için gerekli kuralları, yani Internet'te nerelere girebileceğimi, neler yapabileceğimi, ne zaman ve ne kadar süreyle ( ___ dakika ya da ___ saat) çevrimiçi olabileceğimi öğrenmek için annemle ve babamla konuşacağım.
▻ Annemin ve babamın izni olmaksızın ev adresim, telefon numaram, annemin ve babamın iş adresleri veya telefon numaraları, kredi kartı numaraları ya da okulumun adı ve yeri gibi kişisel bilgileri kimseye vermeyeceğim.
▻ İnternet'teyken e-posta iletileri, Web siteleri ya da İnternet'teki arkadaşlarımdan gelen mektuplar yoluyla kendimi rahatsız ya da tehdit altında hissetmeme yol açacak bir şey aldığımda veya böyle bir şey gördüğümde, hemen anneme ve babama haber vereceğim.
▻ Annemin ve babamın izni olmaksızın çevrimiçi ortamda tanıştığım kişilerle yüz yüze buluşmayı kabul etmeyeceğim.
▻ Annemin ve babamın izni olmaksızın, İnternet ya da posta yoluyla kendimin ya da ailenin diğer bireylerinin fotoğraflarını başkalarına göndermeyeceğim.
▻ İnternet parolalarımı, annem ve babam dışında kimseye (en iyi arkadaşlarıma bile) vermeyeceğim.
▻ Çevrimiçi ortamda insanları incitebilecek ya da kızdırabilecek ya da yasa dışı hiçbir şey yapmayacağım.
▻ Uygun izni almaksızın disketlerden, CD'lerden ya da İnternet'ten hiç bir şey yüklemeyecek, kurmayacak ya da kopyalamayacağım.
▻ Annemin ve babamın izni olmaksızın, İnternet'te para harcamayla sonuçlanabilecek hiçbir şey yapmayacağım.
▻ Anneme ve babama aşağıdaki İnternet oturum açma ve sohbet adlarımı bildireceğim:
____________________
____________________
____________________
____________________
Ad (çocuk) _______________________ Tarih ____________
Ad (ebeveyn ) _______________________ Tarih ____________
Ayrıca konuyla ilgili olarak bakınız;
- Bilgisayar Güvenliği I : Güvenlik Tehditleri Nelerdir? - İstatistikler
- Bilgisayar Güvenliği II : Zararlı Yazılımlara Karşı Silahlarımız Nelerdir ?
- Bilgisayar Güvenliği III : Bilgisayarımızı, Kendimizi ve Ailemizi Korumak!
- Bilgisayar Güvenliği IV : Teşhis
- Kablosuz Internet Güvenliğinin Temelleri...
- Bilgisayar Mahremiyetinizi Nasıl Korursunuz?
Hesap türleri
Kullanıcı hesabı, Windows'a, erişiminizin olduğu dosya ve klasörleri, bilgisayarda yapabileceğiniz değişiklikleri ve masaüstü arka planı veya ekran koruyucu gibi kişisel tercihlerinizi bildiren bir yapıdır. Kullanıcı hesapları, bilgisayarı birden çok kişinin kullanabilmesini ve aynı zamanda her kullanıcının kendi dosya ve ayarlarına sahip olmasını sağlar. Her kişi kendi kullanıcı hesabına bir kullanıcı adı ve parolayla erişir. Üç hesap türü vardır. Her hesap türü kullanıcılara bilgisayar üzerinde farklı bir denetim düzeyi sağlar. (Konumuz ile ilgili olmadığından misafir hesabı işlenmeyecektir)
- Standart hesap
Standart kullanıcı hesabı, bilgisayarın yeteneklerinin çoğunu kullanmasına olanak sağlar, ancak diğer kullanıcıları veya bilgisayarın güvenliğini etkileyen değişiklikler yapmak istediğinizde, bir yönetici izni gerekir.
Standart hesap kullandığınızda, bilgisayarda yüklü olan programların çoğunu kullanabilirsiniz, ancak yazılım veya donanım yükleyip kaldıramazsınız, bilgisayarın çalışması için gerekli olan dosyaları silemezsiniz veya bilgisayarda diğer kullanıcıları etkileyen ayarları değiştiremezsiniz. Standart hesap kullanıyorsanız, belirli görevleri gerçekleştirebilmeniz için bazı programlar yönetici parolası isterler.
- Yönetici hesabı
Yönetici hesabı, diğer kullanıcıları etkileyen değişiklikleri yapmanıza olanak tanıyan bir kullanıcı hesabıdır. Yöneticiler, bilgisayarda güvenlik ayarlarını değiştirebilir, yazılım ve donanım yükleyebilir ve tüm dosyalara erişebilir. Yöneticiler, diğer kullanıcı hesaplarında da değişiklik yapabilirler.Windows'u ilk kurduğunuzda, bir kullanıcı hesabı oluşturmanız gerekir. Bu hesap, bilgisayarınızı ayarlamanıza ve kullanmak istediğiniz herhangi bir programı yüklemenize olanak tanıyan bir yönetici hesabı olacaktır.
Bu tanımlamalardan sonra bilmeniz gereken şudur:
Ebeveyn denetiminin işe yarayabilmesi için sizin sağlam bir parola ile korunan bir Yönetici hesabınız, çocuğunuzunsa Standart hesabı olmalıdır. Çocuğunuz herhangi bir şekilde bir yönetici hesabına ulaşabiliyorsa bu denetimler hiçbir işe yaramaz. Bilgisayarda var olan hesapları Denetim Masası\Kullanıcı Hesapları ve Aile Koruması\Kullanıcı Hesapları\Hesapları Yönet yolunu izleyerek görebilirsiniz. Ebeveyn denetimlerini yapılandırmak için Denetim Masası\Kullanıcı Hesapları ve Aile Koruması\Ebeveyn Denetimleri yolunu izlemeniz ve dilediğiniz ayarları yapmanız yeterli olacaktır. Alttaki videoyu izleyerek olayı daha iyi anlayabilirsiniz. Videoda sözü geçen Windows Live Aile Koruması'nı da mutlaka yüklemenizi öneririm. Youtube'a yüklü olan bu videoyu izleyemiyorsanız buradan yardım alabilirsiniz;
Çocuğun ve ebeveynin bilinçlendirilmesi
Benim bu yazıda asıl anlatmak istediğim Windows 7 vasıtasıyla uygulayabileceğiniz ebeveyn denetimleri değil. Sonuçta çocuğunuzun kullandığı tek bilgisayar evdeki bilgisayar olmayacaktır. Bu yüzden çocuğunuzun güvenliği için, çocuğunuzu bilgisayar kullanmaya başladığı ilk günden itibaren interneti ve bilgisayarı doğru kullanabilecek şekilde yönlendirmelisiniz. Eğer bunu yapmazsanız çocuğunuz istemeden bir suça ortak olabilir veya bir suçun kurbanı olabilir. Yazının bu bölümünde pedogoji uzmanların bu konudaki tavsiyelerini vereceğim. Unutmayın bundan sonrası çocuğunuz içinde sizin içinde çok önemli. Bu yazıyı okumaya ayıracağınız 5-10 dk. çocuğunuzun bilgisayar ile olan ilişkisini doğru yapılandırmanızı sağlayacaktır.
Çocuğunuza gözetiminiz olmadan internet kullanım izni vermeden önce kuralları net bir şekilde koymalısınız. Bunun için bir Aile Anlaşması yapmanız etkili olacaktır.(Makalenin en sonunda bir örneğini bulabilirsiniz)
1- Çocuklarınızı, internet deneyimlerini sizinle paylaşmaya teşvik edin. İnternet'in tadını çocuklarınızla birlikte çıkarın.
2. Çocuklarınıza içgüdülerini güvenmeyi öğretin. İnternetteki herhangi bir şeyden rahatsız olduklarında bunu size anlatmaları gerekir.
3. Çocuklarınız sohbet odalarını ziyaret ediyorsa ve anlık ileti (MSN vb. gibi) programları, on-line oyun ya da bir takma isim (Nickname olarak geçer) ile kendilerini tanıtmalarını gerektirecek başka İnternet etkinlikleri kullanıyorsa, kendileri hakkında kişisel bilgileri açığa vurmayacak bir ad belirlemelerine yardımcı olun.
4. Çocuklarınıza adresinizi, telefon numaranızı ya da nerede okula gittikleri veya nerede oynamayı sevdikleri gibi diğer kişisel bilgileri asla vermemelerini ısrarla söyleyin.
5. Çocuklarınıza, doğru ve yanlış arasındaki farkın gerçek yaşamda olduğu gibi Internet'te de bulunduğunu anlatın.
6. Çocuklarınıza İnternet ortamında diğer insanlara nasıl saygılı olacaklarını gösterin. İyi davranışa ilişkin kuralların, bilgisayarda oldukları için değişmeyeceğini bilmelerini sağlayın.
7. Çevrimiçi ortamdaki diğer kişilerin mülkiyetlerine saygı duymaları için ısrar edin. Diğer insanların yapıtlarının (müzik, video oyunlar ve diğer programlar) yasadışı kopyalarını oluşturmanın, bir mağazadan hırsızlık yapmaktan hiçbir farkı olmadığını açıklayın.
8. Çocuklarınıza İnternette edindikleri arkadaşlarla asla gerçek yaşamda buluşmamaları gerektiğini anlatın. İnternet arkadaşlarının, olduklarını söyledikleri kişiler olmayabileceklerini açıklayın.
9. Çocuklarınıza çevrimiçi ortamda gördükleri ya da okudukları her şeyin doğru olmadığını öğretin. Emin olmadıklarında size sormalarını teşvik edin.
10. Çocuklarınızın İnternet etkinliklerini Ebeveyn denetimleri ile denetleyin.
Yaşa göre internet kullanımı;
Amerikan Pediatri Akademisi'nin katkılarıyla hazırlanan bu kılavuzlar çocukların yaşına göre nasıl bir internet deneyimi yaşaması gerektiğini anlatıyor. Ancak bunların yalnızca genel kılavuzlar olduğunu unutmamalısınız. Çocuğunuzu en iyi siz tanırsınız.
10 Yaşına kadar,
Çocuklarınız 10 yaşına gelene kadar onları denetleyin. İçeriğe, Web sitelerine ve etkinliklere erişimi sınırlandırmak için internet güvenlik araçlarını kullanabilir ve çocuğunuzun internet kullanımı ile aktif olarak ilgilenebilirsiniz, ancak çocuğunuz 10 yaşına gelene kadar internet kullanımı sırasında onun yanında oturmanız gerekir. 2-10 yaş aralığındaki çocuğunuzla birlikte internetteyken göz önüne almanız gereken bazı güvenlik ipuçları:
► Çocuklarla her yaşta açık ve olumlu bir iletişim kurulabilir. Onlarla bilgisayarlar hakkında konuşmak, onların sorularını ve merak ettikleri konuları açıkça yanıtlamak doğru bir yöntemdir.
► Bu yaştaki çocuklarınız İnternet ortamındayken her zaman onlarla birlikte oturun.
► İnternetin kullanımı ile ilgili açık kurallar belirleyin. (Aile Anlaşması)
► Çocuklarınızın gerçek ad, adres, telefon numarası veya parola gibi kişisel bilgilerini İnternet ortamında tanıştıkları kişilerle paylaşmamaları konusunda dikkatli olun.
► Bir site Web içeriğini kişiselleştirme amacıyla çocukları adlarını vermeye teşvik ediyorsa, çocuğunuzun kişisel bilgileri açığa vurmayacak bir çevrimiçi rumuz (Takma ad-Lakap-Kullanıcı adı-Nickname olarak ta geçer) oluşturmasına yardım edin.
► Tüm aile üyeleri, interneti yeni kullanmaya başlayan çocuklar için davranış modeli olarak davranmalıdır.
11-14 Yaş arası,
Bu yaştaki çocuklar internet deneyimleri konusunda daha bilgilidir, ancak uygunsuz içeriklere maruz kalıp kalmadıklarını bilmek için onların internet kullanımlarını denetlemekte ve izlemekte fayda vardır. Ancak bu yaştaki çocukların internet kullanımlarını fiziksel olarak denetlemek ve izlemek her zaman mümkün olmayabilir. Windows Live Aile Güvenliği ve Windows 7 Ebeveyn Denetimleri gibi araçları kullanın. İçeriğe ve Web sitelerine erişimi kısıtlamak ve internet etkinlikleri raporu almak için de aynı araçları kullanabilirsiniz. Bu yaştaki çocukların internet üzerinden hangi kişisel bilgileri vermemeleri gerektiğini anlamalarını sağlayın. 11-14 yaş aralığındaki çocuğunuzla birlikte internetteyken göz önüne almanız gereken bazı güvenlik ipuçları:
► Çocuklarınızla açık ve olumlu bir iletişim sağlamak iyi bir fikirdir. Onlarla bilgisayarlar hakkında konuşun, sorularını ve merak ettikleri konuları açıkça yanıtlayın.
► İnternetin kullanımı ile ilgili açık kurallar belirleyin.(Aile Anlaşması)
► Çocuklarınızın gerçek ad, adres, telefon numarası veya parola gibi kişisel bilgilerini İnternet ortamında tanıştıkları kişilerle paylaşmamaları konusunda dikkatli olun.
► Bir site Web içeriğini kişiselleştirme amacıyla çocukları adlarını vermeye teşvik ediyorsa, çocuğunuzun kişisel bilgileri açığa vurmayacak bir çevrimiçi rumuz (Takma ad-Lakap-Kullanıcı adı-Nickname olarak ta geçer) oluşturmasına yardım edin.
► Aile güvenliği araçlarının güvenlik ayarlarını orta dereceye ayarlayın, böylece içerik, Web siteleri ve etkinliklere bir takım sınırlamalar getirilir.
► Internet Explorer'da yerleşik olarak bulunan açılır pencere engelleyicisini kullanarak, çocuklarınızın rahatsızlık verici açılır pencerelerden korunmasına yardım edin.
► Çocuklarınızı, İnternet ortamında kendilerini rahatsız ya da tehdit altında hissettiren bir şey ya da bir kişi olduğunda size iletmeleri için teşvik edin. Sakin olun ve çocuklarınıza bu türden şeyleri size ilettiklerinde bir sorunla karşılaşmayacaklarını anımsatın. Davranışlarını takdir edin ve aynı şey yeniden olduğunda yine size gelmeleri konusunda onları yüreklendirin.
15-18 Yaş arası,
Bu yaştaki gençler içeriğe, Web sitelerine veya aktivitelere hemen hemen sınırsız erişime sahip olmalıdır. İnternet hakkında bilgilidirler, ancak hâlâ ebeveynlerinin uygun güvenlik davranışlarını kendilerine hatırlatmalarına ihtiyaç duyarlar. Ebeveynler her zaman çocuklarının uygunsuz iletileri anlamalarına ve güvenli olmayan durumlardan kaçınmalarına yardım etmeye hazır olmalıdırlar. Ebeveynlerin internet üzerinden hangi kişisel bilgilerin verilmeyeceğini gençlere hatırlatmalarında fayda vardır. Bu yaş grubunda internette bulunan gençleri yönlendirirken göz önüne alacağınız bazı ipuçları:
► Bilgisayarlar hakkındaki aile içi iletişimi olabildiğince açık ve olumlu tutmaya devam edin. Diğer arkadaşları ve etkinliklerinde olduğu gibi, çevrimiçi hayatları, arkadaşları ve etkinlikleri hakkında onlarla konuşun. Çocuklarınızı, çevrimiçi ortamda kendilerini rahatsız ya da tehdit altında hissettiren bir şey ya da bir kişi olduğunda size iletmeleri için teşvik edin. Gençseniz ve çevrimiçi ortamdaki bir şey veya birileri size doğru görünmüyorsa sessiz kalmayın.
► Aile olarak bir internet ev kuralları listesi oluşturun. Kabul edilemeyen site türlerini, internet saatlerini, İnternet ortamında hangi bilgilerin paylaşılmayacağını ve sosyal ağlar dahil olmak üzere diğer kişilerle İnternette iletişim kurma kılavuzlarını dahil edin.
► İnternete bağlı bilgisayarları gencin odasında değil, açık bir yerde tutun.
► Ebeveyn gözetimini bütünleyecek internet filtreleme araçlarını (Windows Live Aile Güvenliği, Windows 7 Ebeveyn Denetimleri gibi) etkin bir şekilde kullanma yetisine sahip olmaya çalışın.
► Internet Explorer'da yerleşik olarak bulunan açılır pencere engelleyicisini kullanarak, çocuklarınızın rahatsızlık verici açılır pencerelerden korunmasına yardım edin.
► Çocuklarınızın hangi Web sitelerini ziyaret ettiğini ve kimlerle konuştuğunu öğrenin. Onları izlenen sohbet odalarını kullanmaya teşvik edin ve genel sohbet odası alanlarında kalmaları için ısrar edin.
► İnternette tanıştıkları kişilerlerle yüzyüze görüşmelerinin tehlikesi konusunda onları bilgilendirin.
► Çocuklarınıza, izniniz olmaksızın program, müzik ya da dosya yüklememeyi öğretin. Web'de dosya paylaşmak ya da metin, görüntü veya çizim almak telif hakkı yasalarını çiğneyebilir ve yasadışı olabilir.
► Çocuklarınızla çevrimiçi yetişkin içeriği ve pornografi hakkında konuşun ve onları sağlık ve cinsellikle ilgili olumlu sitelere yönlendirin.
► Onları istenmeyen postalardan koruyun. (Spam) Çocuklarınıza çevrimiçi ortamda e-posta adreslerini vermemelerini, istenmeyen postalara yanıt vermemelerini ve e-posta filtresi kullanmalarını söyleyin.
► Çocuklarınızın sık ziyaret ettiği Web sitelerini öğrenin. Çocuklarınızın saldırgan içerik taşıyan siteleri ziyaret etmediklerinden ya da kişisel bilgilerini kimseye iletmediklerinden emin olun. Çocuklarınızın ilettiği fotoğraflar ve arkadaşlarının fotoğrafları konusunda dikkatli olun.
► Çocuklarınızla sorumlu, ahlaki çevrimiçi davranışları öğretin. İnterneti dedikodu yaymak, tacizde bulunmak ya da başkalarına tehditler yöneltmek için kullanmamaları gerekir.
► Çocuklarınızın bir ürünü sipariş etme, alma ya da satma gibi çevrimiçi mali işlemler yapmadan önce sizden onay aldıklarından emin olun.
► Çocuklarınızla çevrimiçi kumarı ve olası risklerini tartışın. İnternette kumar oynamalarının yasadışı olduğunu anımsatın.
Çocuklar ve Oyunlar
Oyun toplulukları, oyun derecelendirmeleri ve oyunlara yerleştirilen gizlilik ve güvenlik araçlarının nasıl kullanılacağına ilişkin bilgi edinirseniz, çocuğunuzun güvenli, yaşına uygun, arkadaşça, eğlenceli ve hatta eğitici oyun deneyimleri yaşamasına yardımcı olabilirsiniz.Aşağıda, çocuğunuzun oyun oynarken ve çevrimiçi ortamda yarışırken korunmasına yardımcı olmaya yönelik birkaç temel ipucu bulacaksınız:
► Kendinizi eğitin.
Oyun derecelendirmeleri ve gizlilik sözleşmeleri hakkında bilgi sahibi olun ve her çevrimiçi oyun sitesinin kabul edilebilir kullanım koşullarını gözden geçirin.
► Gözlemleyin.
Çocuklarınızın oynadıkları oyunları ve kimlerle oynadıklarını inceleyin. Gerekirse, bilgisayarı ya da oyun konsolunu, rahatlıkla olan biteni izleyebileceğiniz bir yere yerleştirin.
► Kurallar belirleyin.
Bunu, çocuğunuz çevrimiçi ortama girmeden önce yapmalısınız ve kuralları anladığından emin olmalısınız. Olağan kurallar arasında, oyun süresini sınırlamak, yalnızca gerçek dünyadaki arkadaşlarla oynamak, yabancılarla asla sohbet etmemek ve çocuğun gerçek adını ya da nerede yaşadığını içeren kişisel bilgileri asla vermemek bulunur.Bunun için Aile Anlaşması sistemini kullanmalısınız. Örnek bir Aile Anlaşması'nı makalenin sonuna koydum oradan inceleyebilirsiniz.
► Oyun sırasındaki sohbetleri ve iletileri izleyin.
Bir oyuncu uygun olmayan bir dil kullanıyorsa, çocuğunuzu bu durumu size bildirmesi için teşvik edin.Rahatsızlık veren oyuncunun adını oyuncu listesinden seçip sesini kapatabilir ya da iletilerini engelleyebilirsiniz ya da böylesi kişileri e-posta, sohbet ya da geribildirim kullanarak oyun yöneticilerine bildirebilirsiniz. Daha fazla bilgi için söz konusu oyunun sitesini inceleyin.
► Gizliliği sağlayın.
Çocuklarınıza, çevrimiçi sohbet kullandıklarında kişisel bilgilerini (örneğin adları, yaşları, cinsiyetleri ya da ev adresleri) veya fotoğraflarını asla kimseye vermemelerini ve biriyle bizzat buluşmayı kabul etmemelerini öğütleyin. Birisi bu bilgileri istediğinde hemen size haber vermeleri gerektiğini bildiklerinden emin olun.
► Sesli sohbeti akıllıca kullanın.
Bazı oyun sistemleri kulaklık aracılığıyla diğer oyuncularla sohbet edilmesine olanak verir. (Bu özellik, küçük yaştaki çocuklar için önerilmez.) Bu özellik hakkında daha fazla bilgi için bilgisayarınızın ya oyun konsolunuzun kılavuzuna bakın.
Not: Çocuğun gerçek sesini gizleyebilen ses maskeleme ya da perdeleme teknolojisi, bilgisayarlarda ve oyun konsollarının çoğunda kullanılabilir durumdadır. Ancak, yetişkinlerin de seslerini maskeleyebileceğini ve bir kişinin olduğunu iddia ettiği kişi olmayabileceğini unutmayın.
► Uygun adlar seçin.
Çocuğunuzun uygun ve oyun sitesini kurallarıyla uyumlu ekran ya da karakter adları (Nickname olarak da adlandırılır) seçmesini sağlayın. Bu adlar, kişisel bilgileri ele verecek ya da tacizi davet edecek nitelikte olmamalıdır.
► Çocuklarınıza güvenli çevrimiçi oyun davranışlarını öğretin.
Çocuklarınıza, oyun sırasında kendilerini rahatsız eden bir şey olduğunda oynamayı bırakıp hemen size iletmeleri gerektiğini, böylelikle sorunu gerekiyorsa kaydedebileceğinizi ve ilgili yerlere iletebileceğinizi anlatın.
► Katılın.
Çocuklarınızın çevrimiçi oyun oynamasının daha güvenli yollarından biri, sizin de onlarla birlikte oynamanızdır. Bu, özellikle büyük çocukların pek istemedikleri bir durum olabilir; ancak çevrimiçi durumdayken hem eğlenmeyi hem de başkalarıyla doğru ilişki kurmayı öğretmenin iyi bir yoludur.
Blog yazma güvenliği
Son zamanlarda yapılan araştırmalar,günümüzde blogların yarısını gençlerin yazdığını göstermektedir. Bunlardan üçte ikisi yaşlarını, beşte üçü yaşadıkları yeri ve iletişim bilgilerini, beşte biri ise gerçek adlarını açıklamaktadır.Bu kişisel bilgilerin ayrıntılı şekilde paylaşılması birtakım sakıncaları da beraberinde getirmektedir. Ayrıca, gençler blog yazmayı sürdürdükçe, ilgi çekmek adına birbirleriyle rekabet etmekte ve zaman içinde bu rekabetin dozunu da artırmaktadırlar. Bunun sonucu olarak da gerek blog sahipleriyle gerekse arkadaşlarıya ilgili uygunsuz resim ve malzemeler gönderdiği durumlarla karşılaşılabilmektedir.
Bloglar konusunda ebeveynlere temel bilgiler:
Blog yazmanın birçok faydası olduğu, başta dil ve iletişim becerilerini geliştirdiği su götürmez bir gerçektir. Buna karşın, tıpkı bir kişinin araba sahibi olmadan ehliyete sahip olması gibi, çocuklarınızı da öncelikle internet ve blog yazma konusunda bilgilendirmeniz gerekmektedir. İşte size başlangıç olarak kullanabileceğiniz birkaç öneri:
► Çocuklarınız için çevrimiçi kullanıma yönelik kurallar belirleyin ve kararlı olun.
► Çocuklarınızın internet üzerinden göndermeyi planladıkları belge ve resimlere göndermeden önce bakın. Okul maskotu ve şehir fotoğrafı gibi zararsız görünebilecek bilgiler bir araya getirilerek blog yazarının hangi okula gittiği belirlenebilir.
► Bu tür içeriğin bir yabancı tarafından görüntülenmesinden rahatsız olup olmadığınızı kendinize sorun (ve aynısını çocuklarınızın da yapmasını sağlayın). Şüpheniz varsa, içeriği silmelerini isteyin.
► Blog hizmetini inceleyin ve parola korumalı özel bloglar sağlayıp sağlamadığını öğrenin.
► Çocuğunuzun blogunun Web adresini kaydedin ve düzenli olarak gözden geçirin.
► Diğer blogları inceleyin ve çocuklarınıza esin kaynağı olabilecek olumlu örnekler bulun.
Blog yazanlar için öğütler,
Aşağıdaki ipuçları, kapsamlı olmamakla birlikte, blog yazmak isteyen gençler için iyi bir başlangıç noktasıdır. Ebeveynler ailenin ihtiyaçlarına göre başka öneriler de ekleyebilirler. Başlangıç olarak, çocuklarınıza şunları yapmaları gerektiğini söyleyin:
► Kişisel bilgilerini hiçbir zaman vermemeliler; soyadı, iletişim bilgileri, ev adresi, telefon numaraları, okul adı, e-posta adresi, arkadaşlarının veya akrabalarının soyadları, anlık ileti adları, yaş ya da doğum tarihi gibi bilgiler paylaşılmamalıdır.
► Kendilerine veya başkalarına ait uygunsuz resimleri hiçbir zaman göndermemeliler ve paylaştıkları resimlerin yukarıda belirtilen bilgileri açığa çıkarmadığından emin olmalılar. Gönderilen resmin arka planında ne
olduğuna da her zaman bakmalılar.
► Web'de yayımladığınız malzemenin kalıcı olduğunu unutmamalılar. İnternetteki herhangi biri blogları kolayca yazdırabilir veya bilgisayarına kaydedebilir.
► Kullanım koşulları açıkça belirtilmiş blog sağlayıcı sitelerini kullanmalılar ve parola korumasıyla yalnızca kullanıcı hesaplarını değil, bloglarını da koruyabildiklerinden emin olmalılar. (Böyle olsa bile, bloglarını herkesin görüntüleyebildiğini varsaymak daha güvenlidir.)
► Blog yazan diğer kişilerle "rekabete" girmekten kaçınmalılar.
► Bloglarında ılımlı olmalılar ve blogları başkalarını kötülemek veya başkalarına saldırmak için kullanmamalılar.
Aile anlaşması,
Çocuklarınız İnternet'i keşfetmeye başlamadan önce, herkesin çevrimiçi ortamda neler yapması ve yapmaması gerektiğini anlaması yerinde olur. Bunun için, bir araya gelinerek herkesin kabul ettiği aile davranış kuralları belirlenebilir. Ailenizdeki her çocuk için, yaşına uygun olarak saptanmış İnternet kullanım kurallarından oluşan farklı bir anlaşma oluşturabilirsiniz. Herkes, belirlediğiniz kuralları anladığını ve çevrimiçi olduğunda onlara uyacağını kabul ettiğini göstermek üzere kendi anlaşmasını imzalar. Aşağıda, çocuklarınızın her biri için uygulayabileceğiniz bir davranış kuralları anlaşması bulacaksınız. Bu sözleşmeyi kişisel kullanımınız için kopyalayabilir, kuralları ailenizin gereksinimlerine göre değiştirebilir ve yazdırabilirsiniz. Aile İnternet kullanımı anlaşmasının koşulları kabul edilip imzalandıktan sonra, aile İnternet kurallarını herkese anımsatmak üzere evdeki her bilgisayarın yanına anlaşmayı asabilirsiniz.
İnternette davranış kuralları anlaşması;
Aşağıdaki kurallara uyacağım:
▻ İnternet kullanımı için gerekli kuralları, yani Internet'te nerelere girebileceğimi, neler yapabileceğimi, ne zaman ve ne kadar süreyle ( ___ dakika ya da ___ saat) çevrimiçi olabileceğimi öğrenmek için annemle ve babamla konuşacağım.
▻ Annemin ve babamın izni olmaksızın ev adresim, telefon numaram, annemin ve babamın iş adresleri veya telefon numaraları, kredi kartı numaraları ya da okulumun adı ve yeri gibi kişisel bilgileri kimseye vermeyeceğim.
▻ İnternet'teyken e-posta iletileri, Web siteleri ya da İnternet'teki arkadaşlarımdan gelen mektuplar yoluyla kendimi rahatsız ya da tehdit altında hissetmeme yol açacak bir şey aldığımda veya böyle bir şey gördüğümde, hemen anneme ve babama haber vereceğim.
▻ Annemin ve babamın izni olmaksızın çevrimiçi ortamda tanıştığım kişilerle yüz yüze buluşmayı kabul etmeyeceğim.
▻ Annemin ve babamın izni olmaksızın, İnternet ya da posta yoluyla kendimin ya da ailenin diğer bireylerinin fotoğraflarını başkalarına göndermeyeceğim.
▻ İnternet parolalarımı, annem ve babam dışında kimseye (en iyi arkadaşlarıma bile) vermeyeceğim.
▻ Çevrimiçi ortamda insanları incitebilecek ya da kızdırabilecek ya da yasa dışı hiçbir şey yapmayacağım.
▻ Uygun izni almaksızın disketlerden, CD'lerden ya da İnternet'ten hiç bir şey yüklemeyecek, kurmayacak ya da kopyalamayacağım.
▻ Annemin ve babamın izni olmaksızın, İnternet'te para harcamayla sonuçlanabilecek hiçbir şey yapmayacağım.
▻ Anneme ve babama aşağıdaki İnternet oturum açma ve sohbet adlarımı bildireceğim:
____________________
____________________
____________________
____________________
Ad (çocuk) _______________________ Tarih ____________
Ad (ebeveyn ) _______________________ Tarih ____________
Bu yazının hazırlanmasında büyük oranda Microsoft kaynaklarından yaralanılmıştır. Microsoft dışındaki kaynaklar;