nwindows7

Windows 7: Geçici Dosyalar (Temporary Files) Klasörünün Konumunu Değiştirmek

Geçici dosyalar sabit diskinize kaydedilen ve gerektiğinde sistem veya kullanıcı hesabı tarafından oluşturulan/kullanılan dosyalardır.

Windows'da geçici dosyalar aşağıdaki durumlarda oluşturulur:

  1. Program sürücü vs. gibi yükleme durumlarında geçici dosyalar oluşturulur.
  2. Windows'un normal kullanımı esnasında yeterli bellek olmadığında geçici dosyalar oluşturulur.
  3. Masaüstü uygulamaları ve Excel gibi birden çok belge arabirimi (MDI) kullanan uygulamalar geçici dosyalar oluştururlar. Bunun sebebi genelde masaüstü uygulamalarının aynı anda 2 dosyayı işleyememeleri ve sıradakilerin -sırası gelince üzerinde oynama yapılabilecek- bir kopyasının oluşturulma gerekliliğidir.
  4. Yazdırma işlemi yaptığınızda Windows sabit diskte geçici dosyalar oluşturur. Windows, yazdırılacakları biriktirir ve sırası geldiğinde yazıcıya gönderir.

Görev sona erdiğinde geçici dosyalara artık gerek kalmaz ve bu dosyalar belli bir süre sonunda otomatik olarak silinirler ama bu her zaman/her görevde olmaz. Bu durum ise boşa harcanan disk alanı demektir. Eğer sistem sürücüsü küçük, geçici dosyalar ise çok yer kaplıyorsa bu kulanıcıyı sıkıntıya sokabilir.

Bu yazıda Windows 7'de herhangi bir sebepten dolayı geçici dosyalar klasörünün konumunu değiştirmek isterseniz bunu nasıl yapabileceğinizi anlatacağım. Bu örneğin geçici dosyalar klasörünü sistem sürücüsü dışında bir bölüme ya da 2. bir diske taşımak istediğinizde işinize yarayacaktır.


  • Sistem geçici dosyaları varsayılan olarak şu adeste bulunur; %systemdrive%\Windows\Temp
  • Kullanıcı geçici dosyaları varsayılan olarak şu adeste bulunur; %userprofile%\AppData\Local\Temp

1- İlk olarak kullanmak istediğiniz konumda biri kullanıcı için Temp ve biri sistem için Temp olarak 2 klasör oluşturun. Örneğin, D:\Temp ve D:\System\Temp

2- Şunlardan birini yapın;

  1. Standart kullanıcı iseniz Başlat Menüsüarama satırına ve rundll32 sysdm.cpl,EditEnvironmentVariables yazıp Enter'a basın.
  2. Yönetici haklarına sahip bir kullanıcı iseniz;

    1. Bilgisayar'a sağ tıklatın ardından Özellikler'e tıklatın.
    2. Sol üst köşedeki Gelişmiş sistem ayarları'na tıklatın. 

3- Açılan Sistem Özellikleri penceresinde Gelişmiş sekmesini açın ve Ortam Değişkenleri butonuna tıklatın.


4- Açılan Ortam Değişkenleri penceresinde yapmak istediğiniz işleme göre 5 veya adımlarından birini ya da her ikisini uygulayın.

5- Kullanıcı geçici dosyaları klasörünün konumunu değiştirmek istiyorsanız;

  1. Üst kısımda TEMP ve TMP adında iki satır olduğunu göreceksiniz. TEMP klasörüne çift tıklatın.

  2. Açılan küçük pencerede Değişken değeri kutusuna yeni adresi yazın. (1. adımda kullanıcı için oluşturduğunuz klasörün adresi)

  3. 5.1 ve 5.2 adımlarını TMP öğesi için tekrarlayın.

6- Sitem geçici dosyaları klasörünün konumunu değiştirmek istiyorsanız;

  1. Alt kısımdaki kutuyu biraz aşağı doğru kaydırdığınızda TEMP ve TMP adında iki satır olduğunu göreceksiniz. TEMP klasörüne çift tıklatın.

  2. Açılan küçük pencerede Değişken değeri kutusuna yeni adresi yazın. (1. adımda sistem için oluşturduğunuz klasörün adresi)

  3. 6.1 ve 6.2 adımlarını TMP öğesi için tekrarlayın.

7- Ortam Değişkenleri penceresinde Tamam butonuna tıklatarak kayededin.


8- Bilgisayarı yeniden başlatın.

Etiketler

Ağ ve İnternet (26) Arama (10) Aygıt Yöneticisi (8) Başlat Menüsü (13) Bildirim Alanı (7) Bilgilendirme (70) Bilgisayar kullanım geçmişini temizleme (12) Bulut Veri Yönetimi (4) Donanım (17) Dosya ve Klasörler (46) Dual Boot (13) Duyuru (2) Ebeveyn Denetimleri (1) Eşek şakaları (1) Ev Grubu (1) Gereksiz ipuçları (17) Geri dönüşüm Kutusu (5) Giriş seviyesi kullanıcı için (20) Görev Çubuğu (27) Görev Yöneticisi (1) Görev Zamanlama (7) Görünüm ve Kişiselleştirme (155) Güç seçenekleri (11) Güvenlik (41) Internet Explorer (20) İleri seviye kullanıcı için (23) İpucu (66) İzinler (22) Kısayol okunu kaldırma (1) Kısayol yazısını kaldırma (1) Kısayollar (61) Kitaplıklar (12) Kullanıcı Hesapları/Profilleri (19) Kullanışlılığı arttırma (84) Kurtarma Araçları (6) Lisans Yönetimi (6) Masaüstü arka planı (6) Multimedya/Eğlence (16) Nonpasaran (1) Ofis Programları (1) Ongörünümler (11) Onyükleme (15) Onyükleme esnasında sorun çözme (20) Onyükleme süreci (10) Optimizasyon (59) Oturum Açma/Kapama/Kilit Ekranı (15) Parolalar ve Parola sorunları (6) Performans (22) Programlar ve özellikleri (14) Sabit Disk (18) Sabit disk yönetimi ve bölümleme (35) Sağ Tuş "Gönder" Menüsü (5) Sağ tuş menüsü (38) Sağ Tuş Yeni Menüsü (2) Sanal Bellek (PageFile) (3) Sanal Makina/XP Mod (2) Sistem araçları (65) Sistem İzleme/Gözetleme (12) Sistem Onarımı (19) Sorun önleme (11) Sorunlar ve sorun çözümleri (96) Sürücü (Driver) (13) Uyku (1) Uyku devre Dışı (1) Uyku/Karma Uyku (6) Varsayılana dönme/Sıfırlama (21) Veri kurtarma (6) Veri yedekleme (11) Vitrin (5) Windows 7 (1) Windows 7 kurulumları hakkında herşey (40) Windows 7 TEMEL KONU (65) Windows Başlangıcı/Kapanışı (13) Windows Gezgini (39) Windows Gezgini Gezinti Bölmesi (21) Windows Live Essentials (8) Windows Media Center (6) Windows Media Player (6) Windows özellikleri/Bileşenleri (48) Windows Update (7) Yapışkan Notlar (2) Yedekleme ve Geri Yükleme (15)

Son yorumlar

Twitter

Facebook

İzleyiciler

Rastgele

item