nwindows7

Windows 7: Oturum Açma Ekranı Yazı Renklerini ve Yerleşimlerini Düzenlemek

         Eğer isterseniz Oturum Açma ve kapanma ekranlarında görünen bütün yazıların renklerini değiştirebilirsiniz. Aynı zamanda bu ekranda görünen neredeyse bütün elemanların yerlerini boyutlarını vs. değiştirmeniz mümkün...
        Bu aynı konuda yazdığım diğer makalelere göre daha zahmetli bir yöntem ve biraz uğraşmanız gerekecek ama doğru değişikliklerle oldukça şık bir Oturum Açma ekranı oluşturmanız mümkün. Altta Oturum Açma ekranının varsayılan durmununu görüyorsunuz...








Makaleyi uygulamaya başlamadan önce (Windows 7 kurulum medyanız yada daha önceden oluşturduğunuz bir WinRE medyanız yoksa) mutlaka bir WinRE medyası oluşturun. Bu bir sorunla karşılaşmanız durumunda gerekli olacak. (Adım 18)  Sistem Kurtarma Diski (WinRe) Oluşturmak

                        3. adımı uyguladıktan sonra makale bitinceye kadar bilgisayarı kapatmayın, uykuya almayın ya da oturumu kapatmayın/kilitlemeyin. Bunlar illa gerekiyorsa 3. adımda yaptığınız değişikliği geri alın.



1- 
Makaleyi uygulamak için Resource Hacker adlı uygulamaya ihtiyacımız olacak. Sitenin müdavimleri zaten bu araçla haşır neşirlerdir çünkü bu aracı daha önceki pek çok yazıda kullandık. Eğer sisteminizde yüklü değilse buradan indirip kurun.


2- C:\Windows\system32\authui.dll yolunu izleyin ve authui.dll dosyasının sahipliğini alın.


3- Sahipliğini aldıktan sonra bu dosyayı Masaüstüne kopyalayın (Taşımayın) ardından   C:\Windows\system32\authui.dll  adresindeki orjinal dosyanın ismini  authui-yedek.dll olarak değiştirin. Yani   C:\Windows\system32\authui-yedek.dll olsun.





4- 
Şimdilik   C:\Windows\system32 klasörüyle işimiz bitti. Başlat Menüsü'nü açın ve Resource Hacker'e sağ tıklayarak Yönetici olarak çalıştırın.





5- Açılan Resource Hacker penceresinde File/Open yolunu izleyin.





6- Açılan Gözat penceresinde alttan All files seçeneğini seçtikten sonra (Resimde kırmızı işaretli bölüm) Masaüstündeki authui.dll dosyasını bulun ve Aç butonuyla açın.





7- Sol taraftan UIFILE/12400/1055 yolunu izleyin ve sağ taraftaki metni kopyalayıp (1 ve 2. resim) eğer sisteminizde Dreamweaver ya da benzeri bir uygulama varsa ona yoksa bir online HTML editörüne yapıştırın. Çoğu kullanıcının sisteminde  Dreamweaver ya da benzeri bir uygulamanın olmayacağını düşünerek ben online bir HTML editörü üzerinden anlatmaya devam edeceğim. Ancak burada kritik nokta bize satır sayılarının lazım olması. Dreamweaver ya da benzeri bir uygulama kullanıyorsanız bu zaten vardır ama çoğu online HTML editöründe yok. Bende biraz araştırıp Amy Editor'ü buldum. Linke tıklayıp Amy Editor'ü açın ve File/New yolu ile bir çalışma sayfası açtıktan sonra  (3. resim) kopyaladığınız metni bu editöre yapıştırın. (4. resim) Yapıştırma esnasında Ctrl+V tuşlarını kullanın ancak nedendir bilmiyorum bazı tarayıcılarda ilk seferde metin yapıştırılmıyor. 2. bir karaktere basmanız gerekiyor. Bu durumda metnin sonuna bu karakter eklenmiş oluyor. Bunu silmeyi unutmayın. (Metnin tamamı 1010 satır)










8- Artık değişiklikleri yapma zamanı. Altta yapabileceğiniz değişiklikleri listeledim. Bunlardan başka çok fazla değişiklik yapma imkanınız var ama biraz karışık bu yüzden sadece uygulaması basit olanları veriyorum;


SatırKarşılığı
77
Altta anlattığım animasyonun yerini değiştirebileceğiniz satır. Normalde yazının (Örneğin, Hoş Geldiniz) solunda görünür. Siz örneğin üstünde görünmesini istiyorsanız bu satırı alttaki kodlarla değiştirin;

<element id="atom(Status)" visible="false" Enabled="false" layout="verticalflowlayout(0,0,2,2)" minsize="size(0rp,36rp)">
78
Windows meşgul olduğunda çıkan yuvarlak animasyonu bilirsiniz. Bu satır o animasyonun boyutlarını değiştirmeye yarıyor. Bu satırda göreceğiniz iki adet 20rp değeri en ve boyu tmsil ediyor. Dilediğiniz gibi değiştirin. Bu animasyonun görünmemesini istiyorsanız 0rp değerini verin.
82
Bu satırda yapacağınız özelleştirmeler alttaki Kolay erişim merkezi, Kapatma seçenekleri ve Windows logosu ile sürümünün yazdığı bölümü içeren çubuğu etkiliyor. Eğer ekranın altı yerine üstüne almak isterseniz bu satırı alttaki kodlarla değiştirin:

<element layoutpos="top" layout="borderlayout()">
91
Kapatma seçenekleri butonunun yerini değiştirebileceğiniz satır. Sol tarafa almak için bu satırı alttaki kodlarla değiştirin;

<element layout="flowlayout(0,1,2,2)" layoutpos="left">
117Bu satırı kullanarak kullanıcıların yatay değilde dikey sıralanmasını sağlayabilirsiniz. Bunun için  için bu satırı alttaki kodlarla değiştirin;


<selector id="atom(UserList)" sheet="UsersStyle" layout="verticalflowlayout(1,1,0,0)" padding = "rect(12rp, 0, 0, 0)"/>
198Bu satır "Kullanıcı Değiştir", "Tamam" gibi komutlarla etkileşime geçtiğimiz butonların içerdiği metnin rengini değiştiriyor. Burada her rengi kullanabilirsiniz (Alpha, Red, Green, Blue renk değerlerini girerek) ama bu kodlarla hata yapmanız çok olası. Bu yüzden basit renkleri kullanın. (white, red, green, yellow, blue, brown vs.)
508 Bu satır kullanıcı adınız, durum tespiti, bilgilendirme gibi metinlerin rengini değiştiriyor. Kullanabileceğiniz renkler için yukarıda yaptığım bilgilendirme geçerli.
523Bu satır bilgilendirme (Hoş Geldiniz, Lütfen Bekleyin vs.) metinlerinin rengini değiştiriyor. Kullanabileceğiniz renkler için yukarıda yaptığım bilgilendirme geçerli. 
641Bu satır kullanıcı resminin yer aldığı çerçevenin ekrandaki pozisyonunu değiştiriyor. (32rp, 32rp, 32rp, 32rp) değerleri sırasıyla sol, üst, sağ ve alt uzaklık değerleri. Dilediğiniz gibi oynayabilirsiniz.
809 Buradaki 4rp değerini arttırarak parola girdikten sonra onaylamak için tıkladığınız ok şeklindeki butonun parola alanından  uzaklaşmasını sağlayabilirsiniz...



9- Yapacağınız değişiklikler bittikten sonra File/Save To Disk...  yolunu izleyin ve diske kaydedin. Kaydedilen dosya Metin Belgesi formatında. Tıklayıp açın (Metin Belgesinde Biçim/Sözcük kaydır seçeneğinin işarteli olduğundan emin olun) ve içeriği kopyalayıp UIFILE/12400/1055 metni ile (7. adımda kopyaladığımız metin. Karışıklık olmaması için önce orjinal metni Resource Hacker penceresinde silin ondan sonra üzerinde değişiklik yapılmış versiyonunu yapıştırın) değiştirin.





10- Compile Script butonuna tıklayın.


11- 7, 8, 9 ve 10 adımlarını 12401 ve 12402 içinde (Yaptığınız özelleştirmeler aynı kalarak) uygulayın.


12- İşiniz bittikten sonra File/Save yolu ile kaydedin. (Bunu yaptığınızda Resource Hacker Masaüstünde orjinal dosyanın bir yedeğini authui_orginal.dll adıyla oluşturur. Biz zaten 3. adımda orjinal dosyayı yedeklediğimiz için bu dosyayı silin, kafanızı karıştırmasın)





13- Üzerinde oynama yaptığınız authui.dll dosyasını C:\Windows\system32 klasörüne atın.


14- Değişiklikler hemen geçerli olacak ve ilk oturum açma/kapama, bilgisayarı açma/kapama ekanlarında değişiklikleri gözlemleyebileceksiniz. Altta yapılan özelleştirmeleri satır numaralarıyla verdiğim ekran alıntıları görüyorsunuz. Özelleştirmeler belirgin olması için abartılı yapılmıştır siz çok daha şık bir şekilde yapabilirsiniz.









Geri Dönüş,


15-    C:\Windows\system32\authui.dll dosyasının ismini değiştirin. Örneğin  C:\Windows\system32\authuifalanfilan.dll 


16-   C:\Windows\system32\authui-yedek.dll  dosyasını (3. adımda oluşturmuştuk)  -yedek ibaresini kaldırarak authui.dll olarak adlandırın.


17-   C:\Windows\system32\authuifalanfilan.dll dosyasını silin.




Değişiklikleri yaptıktan sonra ekran kararırsa?


18- Eğer adımları doğru uygulayamaz ve authui.dll dosyasını uygun hazırlayamazsanız ekranınız kararacak ve sistem çalıştığı halde tepki alamayacaksınız. Bu durumda bilgisayarınızı WinRE veya Windows 7 kurulum medyasından başlatın.



19- Sisem Kurtarma Seçenekleri'nde Komut İstemcisi'ni seçin.


20- Öncelikle sistem sürücüsünü bulmamız gerekiyor. (Windows altında C olarak görünen sistem sürücüsü burada farklı harfle temsil ediliyor olabilir. Komut satırı ise RAM'den açıldığı için X harfi ile açılır.) bunun için;


  • Komut satırına c: yazın ve Enter'a basın.
  • dir yazıp  Enter'a basın.  (Bu C:\ sürücüsünün içeriğini görmemizi sağlayacak)
  • Açılan listede Program Files, Users, Windows gibi klasörler varsa bu sistem sürücüsüdür 21. adımdan devam edin.
  • Bir önceki adımda Program Files, Users, Windows klasörleri görünmüyorsa sistem sürücünüzü bulana kadar ilk 3 adımı farklı harflerle tekrarlayın. (D, E, F vs. gibi)


21- Alttaki komutları her satırdan sonra Enter'a basarak girin. (Eğer 3. adımda authui.dll dosyasının ismini değiştirirken benim yaptığım gibi authui-yedek.dll olarak değil de başka şekilde değiştirdiyseniz alttaki komutlarda authui-yedek.dll geçen yerlerde o ismi kullanacaksınız)


  • cd windows\system32
  • ren authui.dll authui55.dll
  • ren authui-yedek.dll authui.dll


22- Komut satırını kapatın ve bilgisayarı normal olarak başlatın.

Etiketler

Ağ ve İnternet (26) Arama (10) Aygıt Yöneticisi (8) Başlat Menüsü (13) Bildirim Alanı (7) Bilgilendirme (70) Bilgisayar kullanım geçmişini temizleme (12) Bulut Veri Yönetimi (4) Donanım (17) Dosya ve Klasörler (46) Dual Boot (13) Duyuru (2) Ebeveyn Denetimleri (1) Eşek şakaları (1) Ev Grubu (1) Gereksiz ipuçları (17) Geri dönüşüm Kutusu (5) Giriş seviyesi kullanıcı için (20) Görev Çubuğu (27) Görev Yöneticisi (1) Görev Zamanlama (7) Görünüm ve Kişiselleştirme (155) Güç seçenekleri (11) Güvenlik (41) Internet Explorer (20) İleri seviye kullanıcı için (23) İpucu (66) İzinler (22) Kısayol okunu kaldırma (1) Kısayol yazısını kaldırma (1) Kısayollar (61) Kitaplıklar (12) Kullanıcı Hesapları/Profilleri (19) Kullanışlılığı arttırma (84) Kurtarma Araçları (6) Lisans Yönetimi (6) Masaüstü arka planı (6) Multimedya/Eğlence (16) Nonpasaran (1) Ofis Programları (1) Ongörünümler (11) Onyükleme (15) Onyükleme esnasında sorun çözme (20) Onyükleme süreci (10) Optimizasyon (59) Oturum Açma/Kapama/Kilit Ekranı (15) Parolalar ve Parola sorunları (6) Performans (22) Programlar ve özellikleri (14) Sabit Disk (18) Sabit disk yönetimi ve bölümleme (35) Sağ Tuş "Gönder" Menüsü (5) Sağ tuş menüsü (38) Sağ Tuş Yeni Menüsü (2) Sanal Bellek (PageFile) (3) Sanal Makina/XP Mod (2) Sistem araçları (65) Sistem İzleme/Gözetleme (12) Sistem Onarımı (19) Sorun önleme (11) Sorunlar ve sorun çözümleri (96) Sürücü (Driver) (13) Uyku (1) Uyku devre Dışı (1) Uyku/Karma Uyku (6) Varsayılana dönme/Sıfırlama (21) Veri kurtarma (6) Veri yedekleme (11) Vitrin (5) Windows 7 (1) Windows 7 kurulumları hakkında herşey (40) Windows 7 TEMEL KONU (65) Windows Başlangıcı/Kapanışı (13) Windows Gezgini (39) Windows Gezgini Gezinti Bölmesi (21) Windows Live Essentials (8) Windows Media Center (6) Windows Media Player (6) Windows özellikleri/Bileşenleri (48) Windows Update (7) Yapışkan Notlar (2) Yedekleme ve Geri Yükleme (15)

Son yorumlar

Twitter

Facebook

İzleyiciler

Rastgele

item