nwindows7

Windows 7: "Windows Başlatılıyor" Yazısını ve Önyükleme Ekranı Animasyonunu Değiştirmek

            Eğer isterseniz Önyükleme ekranında çıkan Windows Başlatılıyor ve © Microsoft Corporation yazıları ile sol taraftaki gif formatındaki resimde bir canlandırmasını gördüğünüz açılış animasyonunu değiştirebilir ve bilgisayarınızın açılışını özelleştirebilirsiniz.
           Ancak sizi uyarıyorum: Bu işlem bazı bilgisayarlarda önyükleme ekranının donması ve bilgisayarın açılmaması ile sonuçlanabilir. Bunu düzeltmek kolaydır ve yazının sonunda nasıl düzelteceğinizi detaylıca anlatacağım ama yine de bilgisayar bu, bazen umulmadık şeyler olabilir ve veri kaybedebilirsiniz. Sorumluluk tamamen uygulayıcıya aittir. Ben bütün Windows 7 sürümlerinde denedim ve bir sorunla karşılaşmadım... Altta bahsettiğim ekranı görüyorsunuz;




Başlayalım;


Öncelikle Windows 7 yükleme diskiniz yada Sistem Kurtarma Diskiniz (WinRe) yoksa işlerin ters gitme ihtimaline karşı oluşturun.  Zaten Sistem Kurtarma Diski (WinRe) her Windows kullanıcısının mutlaka bulundurması gereken olmazsa olmaz bir araçtır. Bir CD gün gelir hayat kurtarır.


              Bu değişikliği manuel olarak yapmak mümkün ancak oldukça karışık bir süreç ve özellikle Windows imza kontrolünü geçmek için yapılan değişikliklerin uygulanması esnasında hata yapmaya son derece müsait. Bu yüzden Jeff Bush (thaimin) adlı bir programcının, bütün bu işlemleri tek tıklama ile yapmamızı sağlayacak şekilde geliştirdiği bir aracı kullanacağız: Windows 7 Boot Updater  
             Uygulamayı linke tıklayarak indirin ve çalıştırın. Araç kurulum gerektirmiyor. Aracın varsayılan dili Almanca. Eğer Almanca bilmiyorsanız ilk olarak dilini Sprache/English yolunu izleyerek İngilizce yapın


1- Eğer sadece yazılarda değişiklik yapacaksanız Booting/Message 1 ve Message 2 alanlarında dilediğiniz değişikliği yapın. Ardından aynı işlemleri Resuming sekmesinde yapın. Sadece yazıları değiştirecekseniz 3. adıma atlayın. Animasyonu da değiştirecekseniz 2. adımdan devam edin.


Booting sekmesinde yaptığınız değişiklikler ilk başlatma ekranını etkilerken, Resuming sekmesi Hazırda Beklet modundan sonra bilgisayarı başlattığınızda çıkan Windows Sürdürülüyor... ekranını değiştiriyor. Bunun dışında bu yazıların büyüklüğünü ve konumunu da belirleyebiliyorsunuz. Değişikleri Play tuşuna basarak anında yan tarafta görebilirsiniz zaten.



Önyükleme ekranında kullanabileceğiniz animasyonlar hakkında;


           Orjinal Windows animasyonu C:\Windows\System32 lokasyonundaki bootres.dll içinde bulunuyor. Bu animasyon aslında 105 tane 200x200 boyutunda .bmp formatındaki resimden oluşuyor. Sonra bu kareler 200x21000 boyutunda tek parça bir .bmp resme dönüştürülüyor.

           Bu animasyon 15 kare/saniye hızında oynatılıyor dolayısla 105/15= 7 sn. sürüyor. Önyükleme süresi genelde bundan uzun olduğundan dolayı bu animasyon hazırlanırken ilk 60 karesi başlangıç olarak hazırlanıyor son 45 kare ise tekrar tekrar oynatılacak şekilde ayarlanıyor. Yani ilk 4 sn.de 60 kare oynatıldıktan sonra kalan 45 kare önyükleme bitinceye kadar sürekli tekrar ediliyor.

            Bu animasyonu eğer bu konuda yeteneğiniz ve bilginiz varsa kendiniz yukarıda anlattığım şartlara uyarak hazırlayabilirsiniz. Araç oluşturduğunuz 105 ayrı kareyi .bs7 formatında bir tema dosyası haline getirme kabiliyetine de sahip. Resimler her halükarda activity000.bmp başlayıp activity104'e kadar sırasıyla isimlendirilmeli bu şart.

            Eğer yok ben uğraşamam diyorsanız deviantART'ta Boot Animation diye arama yaparak hazır örnekler bulabilir ve beğendiklerinizi uygulayabilirsiniz. Alternatif olarak bir Alman forumundaki bu başlığı inceleyebilirsiniz. Alttaki videoda gördüğünüz animasyonu ise ben 1-2 temayı karıştırarak ve üzerinde düzenlemeler uygulayarak yaptım. Buradan indirip kullanabilirsiniz.  Ancak dikkat edin;  deviantART'taki aramada çıkan sonuçların hepsi Windows 7 için değil bazıları cep telefonları için yada alakasız şeyler.

             Herhangi bir sebeple orjinal açılış animasyonu zarar görürse buradan indirip kullanabilirsiniz...

            Biraz incelediğinizde 2 formatta animasyonlar bulabildiğinizi göreceksiniz; Yukarıda anlattığım gibi .bmp formatında ve 200x21000 boyutunda bir resim olarak veya .bs7 formatında bir tema dosyası olarak. Programı kullanarak her ikisini türü de uygulayabilirsiniz.



2- Eğer uygulamak istediğiniz animasyon bs7 formatında ise File/Load boot skin... yolunu izleyin ve açılan Gözat penceresinde yüklemek istediğiniz animasyon dosyasını bulun ve çift tıklayarak programa gösterin. Ardından 4. adıma geçin.

 3- Eğer uygulamak istediğiniz animasyon .bmp formatında ise Animation kutucuğundaki açılır menüyü genişletin ve Animation seçeneğine tıklayın. Açılan Gözat penceresinde .bmp resminizin olduğu klasöre gidin. (Klasörde .bmp resminden başka bir şey olmasın) Resim Gözat penceresinde görünmeyecek. Aramanızla eşleşen öğe yok. bilgilendirmesini görmezden gelin ve  Klasör seç butonuna tıklayın.



.bs7 yada .bmp formatındaki temanızı programa gösterdikten sonra Play tuşuna basarak bir önizlemesini izleyebilir ve gerekirse değişiklikler yapabilirsiniz.




4- Apply tuşuna basarak uygulayın.



Artık bütün yapmanız gereken bilgisayarı yeniden başlatmak ve değişikliği gözlemlemek. Eğer yaptığınız değişiklikten memnun kalmaz başka animasyon uygulamak isterseniz makaleyi baştan uygulayabilirsiniz ama önce IV adımını uygulayarak varsayılan haline geri dönün ve ondan sonra yeni animasyonu uygulayın. (Alınan yedeklerde karışıklık olmaması açısından) yada yeni animasyon uygulamak istemez, orjinal halinde kalmak isterseniz sadece IV adımını uygulayın ve programı kapatın. Hepsi bu.






Eğer önyükleme esnasında ekran donar ve 
Windows açılmaz duruma gelirse;

Araç pek çok sistem dosyasını değiştirse de bizim için önemli olan ilk önce Windows'ta oturum açabilmek olduğu için öncelikli olarak winlogon.exe'yi tamir etmemiz gerekiyor. Araç sistem dosyalarını değiştirmeden önce bir yedeğini aldığı için bu kolay. Orjinal sistem dosyamız olan winload.exe, ismi değiştirilerek winload~1.exe olarak yedeklenmiş durumda. Bizim yapmamız gereken C:\Windows\System32\winload.exe adresine ulaşıp winload.exe dosyasını sildikten sonra orjinal dosyamız olan C:\Windows\System32\winload~1.exe'nin ~1 ekini kaldırarak tekrar winload.exe olarak adlandırmak ve böylece Windows'u normal olarak başlatabilmek.





            Bunu yapmak için pek çok yol mevcut. Bilgisayarınız dualboot (Bilgisayarınızda çift işletim sistemi yüklü) ise diğer işletim sisteminde oturum açarak Windows Gezgini  üzerinden bu bahsettiğim değişikliği kolayca yapabilirsiniz. Yada benzer bir şekilde elinizde bir Linux "Çalışır" (Canlı) CD varsa bilgisayarı bununla başlatabilir ve Linux dağıtımınızın dosya yönetim sistemini kullanarak bu değişikliği yapabilirsiniz. Ben burada Windows'un kendi çözümü olan Sistem Kurtarma Seçenekleri üzerinden anlatacağım:

I- Sistem Kurtarma seçeneklerini (WinRe) açın ve Komut İstemi'ni seçin.

II- Komut istemcisinde alttaki komutları her satırdan sonra Enter'a basarak girin.


             İlk satırdaki d: harfi işletim sisteminizin kurulu olduğu bölüntüyü temsil ediyor. Ancak burada dikkat etmeniz gereken bir durum var: 


            100 MB'lık Sistem Ayrıldı bölüntüsü yada notebook üreticilerinin oluşturduğu gizli kurtarma bölüntüsü gibi bölüntüler bir harfleri olmadığı için işletim sistemi üzerinde listelenmezler bu yüzden genelde işletim sisteminin kurulu olduğu bölüntü C harfi ile temsil edilirler. Ama bilgisayarı WinRE yada Kurulum USB/DVDsinden başlattığınızda bu durum değişir. Örneğin bende 100 MB'lık Sistem Ayrıldı bölüntüsü bulunduğu için işletim sistemi üzerinde C: olarak görünen Windows 7'nin kurulu olduğu bölüntü bilgisayarı WinRE yada Kurulum USB/DVD sinden başlattığımda D olarak nitelendiriliyor. Bu yüzden hata alırsanız ilk satırdaki harfi değiştirin.


  • d:
  • cd \Windows\System32
  • del winload.exe
  • copy "winload~1.exe" winload.exe
  • exit

III- Yeniden Başlat deyin.

IV- Windows'ta oturum açtıktan sonra Windows 7 Boot Updater'ı tekrar çalıştırın ve Options/Restore backups seçeneğine tıklayın. Bu işlem değişen bütün sistem dosyalarını tekrar geri yükleyecek ve sisteminiz makaleye başlamadan önceki haline dönecek.




Hepsi bu...

Etiketler

Ağ ve İnternet (26) Arama (10) Aygıt Yöneticisi (8) Başlat Menüsü (13) Bildirim Alanı (7) Bilgilendirme (70) Bilgisayar kullanım geçmişini temizleme (12) Bulut Veri Yönetimi (4) Donanım (17) Dosya ve Klasörler (46) Dual Boot (13) Duyuru (2) Ebeveyn Denetimleri (1) Eşek şakaları (1) Ev Grubu (1) Gereksiz ipuçları (17) Geri dönüşüm Kutusu (5) Giriş seviyesi kullanıcı için (20) Görev Çubuğu (27) Görev Yöneticisi (1) Görev Zamanlama (7) Görünüm ve Kişiselleştirme (155) Güç seçenekleri (11) Güvenlik (41) Internet Explorer (20) İleri seviye kullanıcı için (23) İpucu (66) İzinler (22) Kısayol okunu kaldırma (1) Kısayol yazısını kaldırma (1) Kısayollar (61) Kitaplıklar (12) Kullanıcı Hesapları/Profilleri (19) Kullanışlılığı arttırma (84) Kurtarma Araçları (6) Lisans Yönetimi (6) Masaüstü arka planı (6) Multimedya/Eğlence (16) Nonpasaran (1) Ofis Programları (1) Ongörünümler (11) Onyükleme (15) Onyükleme esnasında sorun çözme (20) Onyükleme süreci (10) Optimizasyon (59) Oturum Açma/Kapama/Kilit Ekranı (15) Parolalar ve Parola sorunları (6) Performans (22) Programlar ve özellikleri (14) Sabit Disk (18) Sabit disk yönetimi ve bölümleme (35) Sağ Tuş "Gönder" Menüsü (5) Sağ tuş menüsü (38) Sağ Tuş Yeni Menüsü (2) Sanal Bellek (PageFile) (3) Sanal Makina/XP Mod (2) Sistem araçları (65) Sistem İzleme/Gözetleme (12) Sistem Onarımı (19) Sorun önleme (11) Sorunlar ve sorun çözümleri (96) Sürücü (Driver) (13) Uyku (1) Uyku devre Dışı (1) Uyku/Karma Uyku (6) Varsayılana dönme/Sıfırlama (21) Veri kurtarma (6) Veri yedekleme (11) Vitrin (5) Windows 7 (1) Windows 7 kurulumları hakkında herşey (40) Windows 7 TEMEL KONU (65) Windows Başlangıcı/Kapanışı (13) Windows Gezgini (39) Windows Gezgini Gezinti Bölmesi (21) Windows Live Essentials (8) Windows Media Center (6) Windows Media Player (6) Windows özellikleri/Bileşenleri (48) Windows Update (7) Yapışkan Notlar (2) Yedekleme ve Geri Yükleme (15)

Son yorumlar

Twitter

Facebook

İzleyiciler

Rastgele

item