nwindows7

Windows 7 : Bir Klasörü Programsız Şifrelemek

Özellikle yeni bilgisayar sahibi olan kullanıcıların ilk öğrenmek istedikleri şeylerden biri bilgisayardaki verilerinin ve aktivitelerinin başkaları tarafından, özellikle de aynı bilgisayarı -aynı kullanıcı hesabıyla veya farklı kullanıcı hesabıyla- kullananlar tarafından görülüp görülemeyeceğidir. Aslında konumuz bu olmasa da yeni kullanıcılar için genel bir kuralı burada yazayım; Eğer başkasıyla beraber aynı bilgisayarı -farklı kullanıcı hesaplarıyla dahi olsa- kullanıyorsanız ve diğer kullanıcı veya kullanıcılar yönetici hesabına sahipse bilgisayardaki her byte veriyi görebilirler. Yani özel yöntemler kullanmadan, yönetici hesabı olan bir diğer kullanıcıdan hiçbir şey saklayamazsınız. Kendi özel klasörlerinizde olsa dahi!  Ama; herkesin gözden uzak tutumak isteyebileceği dosyaları olabilir :)




Normal şartlarda Windows üzerinde herhangi bir klasörü şifreleyemezsiniz. Bunun için 3. parti programlar kullanmak gerekir. Bunları kullanmak ise çoğu zaman ileri seviye kullanıcılar için dahi problemlidir:
Herhangi bir hata yaparsanız verilere bir daha ulaşamama ihtimali vardır. İşletim sisteminin çökmesi durumunda da aynı şey başınıza gelebilir.
Oysa anlatacağım şekilde oluşturacağınız bir master anahtar ile istediğiniz bütün verileri gizli ve görünmeyen bir şekilde saklayabilirsiniz. Hatta 2 TB'lık bir harici diski dahi 2 sn.de kolayca ortadan kaybedebilirsiniz.


Bu yöntemle gizlediğiniz dosyalarınız varsa ve Windows'u yeniden kurmayı düşünüyorsanız bunu yapmadan önce işlemi tersine çevirin. Eğer bunu yapmaz iseniz örneğin D'de gizlediğiniz bir dosyaya ulaşmanız mümkün olmayabilir. Bakınız...





1- Masüstünde boş bir Metin Belgesi açın ve alttaki kodları kopyalayıp yapıştırın.



Quote:
Quote: cls
@ECHO OFF
title Vip folder
if EXIST "Control Panel.{21EC2020-3AEA-1069-A2DD-08002B30309D}" goto UNLOCK
if NOT EXIST Vip goto MDLOCKER
:CONFIRM
echo Klasoru gizlemek istediginize emin misiniz?(E/H)
set/p "cho=>"
if %cho%==E goto LOCK
if %cho%==e goto LOCK
if %cho%==h goto END
if %cho%==H goto END
echo Invalid choice.
goto CONFIRM
:LOCK
ren Vip "Control Panel.{21EC2020-3AEA-1069-A2DD-08002B30309D}"
attrib +h +s "Control Panel.{21EC2020-3AEA-1069-A2DD-08002B30309D}"
echo Folder locked
goto End
:UNLOCK
echo Lutfen sifre girin!
set/p "pass=>"
if NOT %pass%== NONPASARAN goto FAIL
attrib -h -s "Control Panel.{21EC2020-3AEA-1069-A2DD-08002B30309D}"
ren "Control Panel.{21EC2020-3AEA-1069-A2DD-08002B30309D}" Vip
echo Folder Unlocked successfully
goto End
:FAIL
echo Invalid password
goto end
:MDLOCKER
md Vip
echo Vip created successfully
goto End
:End




2-  NONPASARAN yazan yere NONPASARAN'ı silerek yerine kendi şifrenizi yazın.


3- Metin Belgesi'nde Dosya/Farklı Kaydet yolunu izleyin ve metni Anahtar.bat olarak kaydedin.


4- Şimdi masaüstünde Anahtar adında bir script belirecek.













5- Şimdi bu Anahtar'ı kesin ve gizlemek istediğiniz verilerin olduğu klasöre yapıştırın.



















6- Anahtar'a çift tıkladığınızda Vip adında bir klasör oluştuğunu göreceksiniz.



















7- Gizlemek istediğiniz verileri sürükleyip bu Vip klasörüne atın.



















8- Gizlemek istediğiniz verilerin tamamını taşıdıktan sonra Anahtar'a tekrar çift tıklayın. Karşınıza onay isteyen bir komut satırı penceresi çıkacak. Onaylayın.
















9- Vip klasörü içindekilerle beraber yok olacak.
















Anahtar'a herhangi birisi çift tıkladığında şifreyi girerek dosyalara ulaşabilir. Şifreyi öğrenmek için ise sağ tıklayıp Düzenle demesi yeterli olacaktır. Bu yüzden bu anahtarı burada bırakmayın. Başka bir klasöre (Başka klasörde iken işlevsizdir) veya çıkartılabilir medyaya taşıyın.
2. bir yol olarak scripti .exe formatına çevirebilirsiniz. Bu şekilde şifreyi görmek mümkün olmayacaktır. Scripti exe'ye çevirmek için Bat to Exe Converter isimli kurulum istemeyen küçük aracı kullanabilirsiniz. Ayrıca Exe formatına çevirdiğinizde kişiselleştirme şansınız da olacaktır.




10- Tekrar verilere ulaşmak istediğinizde Anahtar'ı tekrar bu klasöre taşıyın ve çift tıklayıp şifreyi girin.


































Benzerini  pek çok yerde bulabileceğiniz bu yöntemin nedense kimsenin yazmadığı veya bilmediği bir zaafı vardır. Bu yöntemi bilen ve klasörün içeriği ile boyutunun uyuşmadığını fark eden herhangi biri, herhangi bir şifre ile bu dosyaları görünür hale getirebilir ve ulaşabilir. Yani yukarıdaki yöntemle NONPASARAN şifresini kullanarak gizlediğiniz bir klasöre, aynı yöntemle ve örneğin 12345 şifresini kullanıp tekrar bir Anahtar oluşturarak ulaşmanız mümkündür. Bu sebeple korumak istediğiniz gerçekten değerli bilgileriniz varsa daha profesyonel çözümlerle koruyun.
Şifre ise sizi sadece Anahtarexe formatına çevirdiyseniz ve 3. şahsın bu yöntemden haberi yoksa koruyacaktır. Ayrıca bu gizli klasörü 3. şahısların klasör boyutu ile içindekilerin boyutunun uyuşmadığını kolayca fark edemeyecekleri kalabalık yerlerde oluşturmanız size ekstra güvenlik sağlayacaktır. Örneğin 20 GB'lık "boş" bir klasör haliyle ilgi çekecektir :))

Etiketler

Ağ ve İnternet (26) Arama (10) Aygıt Yöneticisi (8) Başlat Menüsü (13) Bildirim Alanı (7) Bilgilendirme (70) Bilgisayar kullanım geçmişini temizleme (12) Bulut Veri Yönetimi (4) Donanım (17) Dosya ve Klasörler (46) Dual Boot (13) Duyuru (2) Ebeveyn Denetimleri (1) Eşek şakaları (1) Ev Grubu (1) Gereksiz ipuçları (17) Geri dönüşüm Kutusu (5) Giriş seviyesi kullanıcı için (20) Görev Çubuğu (27) Görev Yöneticisi (1) Görev Zamanlama (7) Görünüm ve Kişiselleştirme (155) Güç seçenekleri (11) Güvenlik (41) Internet Explorer (20) İleri seviye kullanıcı için (23) İpucu (66) İzinler (22) Kısayol okunu kaldırma (1) Kısayol yazısını kaldırma (1) Kısayollar (61) Kitaplıklar (12) Kullanıcı Hesapları/Profilleri (19) Kullanışlılığı arttırma (84) Kurtarma Araçları (6) Lisans Yönetimi (6) Masaüstü arka planı (6) Multimedya/Eğlence (16) Nonpasaran (1) Ofis Programları (1) Ongörünümler (11) Onyükleme (15) Onyükleme esnasında sorun çözme (20) Onyükleme süreci (10) Optimizasyon (59) Oturum Açma/Kapama/Kilit Ekranı (15) Parolalar ve Parola sorunları (6) Performans (22) Programlar ve özellikleri (14) Sabit Disk (18) Sabit disk yönetimi ve bölümleme (35) Sağ Tuş "Gönder" Menüsü (5) Sağ tuş menüsü (38) Sağ Tuş Yeni Menüsü (2) Sanal Bellek (PageFile) (3) Sanal Makina/XP Mod (2) Sistem araçları (65) Sistem İzleme/Gözetleme (12) Sistem Onarımı (19) Sorun önleme (11) Sorunlar ve sorun çözümleri (96) Sürücü (Driver) (13) Uyku (1) Uyku devre Dışı (1) Uyku/Karma Uyku (6) Varsayılana dönme/Sıfırlama (21) Veri kurtarma (6) Veri yedekleme (11) Vitrin (5) Windows 7 (1) Windows 7 kurulumları hakkında herşey (40) Windows 7 TEMEL KONU (65) Windows Başlangıcı/Kapanışı (13) Windows Gezgini (39) Windows Gezgini Gezinti Bölmesi (21) Windows Live Essentials (8) Windows Media Center (6) Windows Media Player (6) Windows özellikleri/Bileşenleri (48) Windows Update (7) Yapışkan Notlar (2) Yedekleme ve Geri Yükleme (15)

Arşiv

Son yorumlar

Twitter

Facebook

İzleyiciler

Rastgele

item