nwindows7

Window 7 ve Windows XP'yi Aynı Bilgisayara Kurmak (DualBoot) (Güncellendi: Temmuz 2012)

Bu makale size Windows 7 ve Windows XP yüklü bilgisayarınıza diğer işletim sistemini nasıl kuracağınızı gösterecektir.(Bu durum bundan sonra "DualBoot" olarak anılacaktır)






 "DualBoot" bir kurulumda aynı bilgisayarda iki işletim sistemi yüklü olur.Sstemi başlattığınızda 1 işletim sistemi yüklü sistemlerden farklı olarak BIOS yüklemesinden sonra karşınıza bir seçim ekranı çıkar.Bu ekrandan hangi işletim sistemini yüklemek istediğinizi seçtikten sonra seçtiğiniz işletim sitemi yüklenir.


Eğer Windows 7 diğer işletim sisteminin bulunduğu diski veya disk bölüntüsünü görmüyorsa burayı okuyun.


Eğer Windows XP her açılışında Windows 7'nin "Sistem Geri Yükleme" noktalarını siliyorsa bakınız: "XP"nin Windows 7 Geri Yükleme Noktalarını Silmesini Önlemek 


EĞER XP KURULU İSE;


Eğer Raid kurulumunuz var ise önce Windows 7 Raid sürücülerini bulup bir flash belleğe kopyalayın kurulum esnasında ihtiyacınız olacak.

1-  Windows 7'yi kuracağımız bölüntüyü oluşturalım önce.
(Eğer hali hazırda bir bölüntünüz veya diskiniz varsa bu adımı atlayabilirsiniz.)

  • "Bios"tan "Boot" önceliğini Dvd sürücünüze verin ve bilgisayarınızı "Windows 7 kurulum Dvd"si üzerinden başlatın.
  •  "Sistem Kurtarma" sekmesinden "Komut İstemi"ni açın.



Windows 7'nin en az 16 GB disk alanına ihtiyaç duyduğunu unutmayın.

  • "Komut istemcisi"ne   diskpart yazın ve "Enter" a basın.
  •  list volume yazın ve "Enter" a basın.
  •  select volume # yazın ve"Enter" a basın.#   yerine böleceğiniz diskin numarasını yazacaksınız 0 veya 1 gibi) 
  • shrink querymax yazın ve "Enter" a basın.(Bu size diski böldükten sonra elde edeceğiniz maksimum boş   alanı gösterecek)
  •  shrink desired=# ( # yerine   MB olarak istediğiniz rakamı yazın veya size önerilen rakamı sizin keyfinize kalmış fakat önerilenden fazla bir rakkam yazamazsınız) yazın ve "Enter" a basın.
  •  exit yazın ve "Enter" a basın.(Alttaki resimde bütün bu işlemleri görebilirsiniz)


  • Komut istemcisini ve Sistem kurtarma seçeneklerini  

işaretine basarak kapatın.



2- Windows 7'yi kurun.Kurulum sırasında hangi diske kurmak istediğinizi sorduğunda hazırladığımız diski seçmeniz yeterli olacaktır.Eğer Windows 7 kurulumu hakkında bilginiz yok ise bakınız: Windows 7 : Temiz Kurulum (Format)

EĞER WİNDOWS 7 KURULU İSE;

1- Öncelikle Windows XP'yi kurabileceğimiz bir bölüntü oluşturmamız gerekiyor.
(Eğer hali hazırda bir bölüntünüz veya diskiniz varsa bu adımı atlayabilirsiniz.)



Eğer bunu nasıl yapacağınızı bilmiyorsanız bakınız;
Windows 7 : Disk bölmek


2- Bölüntüyü oluşturduktan sonra "Bios"tan "Boot" önceliğini Dvd sürücünüze verin ve bilgisayarınızı XP Kurulum CD'si üzerinden başlatın.



3- Sözleşme şartlarını F8'e basıp  kabul ettikten sonra karşınıza çıkacak disk seçim ekranında oluşturduğunuz bölüntüyü seçin veya 1. Adım'ı atladıysanız zaten var olan bölüntü veya diski seçin.



Eğer Windows Xp kurulumu konusunda daha detaylı bilgiye ihtiyaç duyarsanız Google'da yapacaınız küçük bir arama ile bu konuda yazılmış yüzlerce makaleye ulaşabilirsiniz.


Windows XP kurulumu sırasında kurulumun SATA sürücünüzü tanımama sorunu ile kaşılaşırsanız bakınız;
Windows Vista veya 7 ile XP DualBoot kurulumlarda SATA sürücülerini yüklemek



4- Windows XP kurulumu bittikten sonra XP'de oturum açın ve sırasıyla 32 bit XP kullanıyorsanız .Net Framework 2.0 32 Bit sürümünü, 64 Bit XP kullanıyorsanız  .Net Framework 2.0 64 Bit sürümünü ve ardından EasyBCD'yi yükleyin.
(.Net Framework 2.0 EasyBCD'nin çalışması için gereklidir.) 

5- EasyBCD'yi kurun ve çalıştırın.



 EasyBCD'yi kurup çalıştırmamızın sebebi Windows 7 Boot dosyalarını tamir etmek ve Windows XP'yi Windows Önyükleme Yöneticisi'ne eklemek.

6/1- EasyBCD'de sol taraftan "Add/Remove Entries" sekmesini seçin.

6/2- Üstten Windows sekmesini açın.

6/3- Burada "Windows NT/2k/XP2k3" seçeneğini seçin.

6/3/a- İsterseniz Name kısmında değişiklik yapabilirsiniz. Buradaki isim önyükleme seçim ekranında görüntülenecek olan isimdir. (Yazının sonundaki resim)

6/4- Automatically detect correct drive kutusunun seçili olduğundan emin olun.

6/5- Add Entry butonuna tıklayın.


7/1-  Şimdi sol taraftan "BCD Deployment" sekmesini açın.

7/2- Install the Windows Vista/7 bootloader to the MBR seçeneğinin seçili olduğundan emin olun.

7/3- Write MBR butonuna tıklayın.


8- EasyBCD ile işimiz bitti.Programı kapatın.

9- Bilgisayarı yeniden başlattığınızda yaptığımız işlemlerin başarılı olduğunu ve Windows ÖnYükleme Yöneticisi'nde her iki işletim sisteminin de göründüğünü göreceksiniz.Artık hangisinde isterseniz oturum açabilirsiniz.



Hepsi bu

Etiketler

Ağ ve İnternet (26) Arama (10) Aygıt Yöneticisi (8) Başlat Menüsü (13) Bildirim Alanı (7) Bilgilendirme (70) Bilgisayar kullanım geçmişini temizleme (12) Bulut Veri Yönetimi (4) Donanım (17) Dosya ve Klasörler (46) Dual Boot (13) Duyuru (2) Ebeveyn Denetimleri (1) Eşek şakaları (1) Ev Grubu (1) Gereksiz ipuçları (17) Geri dönüşüm Kutusu (5) Giriş seviyesi kullanıcı için (20) Görev Çubuğu (27) Görev Yöneticisi (1) Görev Zamanlama (7) Görünüm ve Kişiselleştirme (155) Güç seçenekleri (11) Güvenlik (41) Internet Explorer (20) İleri seviye kullanıcı için (23) İpucu (66) İzinler (22) Kısayol okunu kaldırma (1) Kısayol yazısını kaldırma (1) Kısayollar (61) Kitaplıklar (12) Kullanıcı Hesapları/Profilleri (19) Kullanışlılığı arttırma (84) Kurtarma Araçları (6) Lisans Yönetimi (6) Masaüstü arka planı (6) Multimedya/Eğlence (16) Nonpasaran (1) Ofis Programları (1) Ongörünümler (11) Onyükleme (15) Onyükleme esnasında sorun çözme (20) Onyükleme süreci (10) Optimizasyon (59) Oturum Açma/Kapama/Kilit Ekranı (15) Parolalar ve Parola sorunları (6) Performans (22) Programlar ve özellikleri (14) Sabit Disk (18) Sabit disk yönetimi ve bölümleme (35) Sağ Tuş "Gönder" Menüsü (5) Sağ tuş menüsü (38) Sağ Tuş Yeni Menüsü (2) Sanal Bellek (PageFile) (3) Sanal Makina/XP Mod (2) Sistem araçları (65) Sistem İzleme/Gözetleme (12) Sistem Onarımı (19) Sorun önleme (11) Sorunlar ve sorun çözümleri (96) Sürücü (Driver) (13) Uyku (1) Uyku devre Dışı (1) Uyku/Karma Uyku (6) Varsayılana dönme/Sıfırlama (21) Veri kurtarma (6) Veri yedekleme (11) Vitrin (5) Windows 7 (1) Windows 7 kurulumları hakkında herşey (40) Windows 7 TEMEL KONU (65) Windows Başlangıcı/Kapanışı (13) Windows Gezgini (39) Windows Gezgini Gezinti Bölmesi (21) Windows Live Essentials (8) Windows Media Center (6) Windows Media Player (6) Windows özellikleri/Bileşenleri (48) Windows Update (7) Yapışkan Notlar (2) Yedekleme ve Geri Yükleme (15)

Son yorumlar

Twitter

Facebook

İzleyiciler

Rastgele

item